Skocz do zawartości
IGNORED

DENON vs HK - nie dojdziesz, który lepszy!

Czeski_film

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałem już tyle, że gdyby od samego czytania można było zostać audiofilem, to z pewnością bym nim był. Niestety opinii jest milion osiemset, więc się pogubiłem totalnie (ale zabawa przednia:)

Po analizach jakość/cena, głowię się nad czymś takim:

Denony: PMA 500AE, PMA 525R, PMA 425, PMA 495

HK: 6650R, 670, 680 (choć trochę za drogi)

Normalnie to brałbym w ciemno Rotela 931, albo PM 655 Vxi, ewentualnie PMA 860 lub 1060, tylko zależy mi na pilocie (jakieś głupie zboczenie, którego sam nie rozumiem).

Chciałbym to podpiąć do... i tu kolejny dylemat:

Tonsil Siesta

STX FX 300

z doświadczenia wiem, że pilot do wzmaku jest zbędny, ponieważ ustawiam głośność ręcznie i jest wtedy taka jaką chcę a nie jak pilot gdy nacisnę przejedzie kółkiem jak chce, pilot natomiast jest raczej potrzebny do odtwarzacza CD, także zastanów się na rotelem.

I tu znów polecił bym któregoś z Denonów, wiele testów wykazało że z reguły na tej samej belce cenowej Denon wypada lepiej, co potwierdzam gdyż sam w miarę możliwości i dostępności sprzętu sprawdzałem :) Co do kolumn to myślę że Tonsile wypadną o wiele lepiej, o ile pamiętam siedzą tam bardzo cenione GDN'y 13/40, ale mogę się co do nich mylić.

z doświadczenia wiem, że pilot do wzmaku jest zbędny, ponieważ ustawiam głośność ręcznie i jest wtedy taka jaką chcę a nie jak pilot gdy nacisnę przejedzie kółkiem jak chce, pilot natomiast jest raczej potrzebny do odtwarzacza CD, także zastanów się na rotelem.

Nie bardzo rozumiem:)

Przypuśćmy, że siedzę sobie na kanapie i słucham... i nagle chcę mieć ciszej, bądź głośniej - przecież cd chyba nie ma regulacji głośności (choć nie wiem bo kompletnie się nie znam na odtwarzaczach)

Tonsile Siesta to naprawdę więcej niz świetne kolumny, zdobyły wiele nagród w tym za najlepsze kolumny wg. internautów (jeśli się nie mylę), więc tu nie powinno być problemu. Miałem możliwość słuchania tych kolumn ze wzmakami NAD-a i Rotela i basu było cały ogrom. Jeśłi chodzi o Denon czy HK to myślę że dość otwarty i żywy przekaz Siest lepiej utemperuje HK, ale tu pewnie ktos odpisze kto miał okazję słuchać takich konkretnych zestawień.

Opiniami Diskomaniaka się nie przejmuj on jest znany z awanturnictwa i beznadziejnych wpisów tu na forum, uchodzi za chłopca do bicia (tak forowicze o nim piszą, co znajdziesz w wyszukiwarce).

Pozdrawiam.

Ale postów chłop ma po byku :)

Dzięki abandon

Cały czas się zastanawiam, czy Siesty będą dobrym wyborem - ciągle są moim faworytem.

Niedawno pojawiła się prawdziwa sensacja, czyli wielki powrót:

DIORA ZESTAW WS 600 + CD 600 nowy GWARANCJA 2 lata za 999 zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No ale Tonsile mają małe głośniki (15, a w rzeczywistości 13 cm). Czy nie będzie to powodem zbyt małego basu?

To zależy jakiego basu szukasz, te GDNY na prawdę dają sobie świetnie rade z najniższymi rejestrami. Bardzo zbliżony model niskotonowego montowany jest w Totem Mite'ach a tam osobiście na brak basu nie narzekałem :)

Ale postów chłop ma po byku :)

Dzięki abandon

Cały czas się zastanawiam, czy Siesty będą dobrym wyborem - ciągle są moim faworytem.

Niedawno pojawiła się prawdziwa sensacja, czyli wielki powrót:

DIORA ZESTAW WS 600 + CD 600 nowy GWARANCJA 2 lata za 999 zł.

Ukryta Zawartość

I zapewne tyle z niej cudów co w Akirze 166... Po "Diorze" pozostało tylko logo, z resztą wszystkie te nowe wymysły "Diory" są produkowane w chinach. Coś mi się nie chce wierzyć że to dobrze zagra, po jakości wykonania już widać że to nie jest sprzęt wysokiej klasy, taka podróbka Cambridge Audio z wyglądu :)

Ukryta Zawartość

Podobno STX FX 300 od Siest odstają na plus, zwłaszcza w obszarze wysokich tonów. Sam je posiadam, ale nie podejmę się recenzowania, bo brak mi punktów odniesienia.

No właśnie czytałem kilka takich opinii, stąd moje wahania...

Ale trzeba też brać pod uwagę, że są trochę droższe.

Może uwarunkuję to wzmacniaczem: droższy wzmak - tańsze kolumny i odwrotnie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tonsile Siesta to naprawdę więcej niz świetne kolumny, zdobyły wiele nagród w tym za najlepsze kolumny wg. internautów (jeśli się nie mylę), więc tu nie powinno być problemu. Miałem możliwość słuchania tych kolumn ze wzmakami NAD-a i Rotela i basu było cały ogrom. Jeśłi chodzi o Denon czy HK to myślę że dość otwarty i żywy przekaz Siest lepiej utemperuje HK, ale tu pewnie ktos odpisze kto miał okazję słuchać takich konkretnych zestawień.

Opiniami Diskomaniaka się nie przejmuj on jest znany z awanturnictwa i beznadziejnych wpisów tu na forum, uchodzi za chłopca do bicia (tak forowicze o nim piszą, co znajdziesz w wyszukiwarce).

Pozdrawiam.

Hahahaha potrafisz mnie ubawić do łez dzieciaku;-) Chłopca do bicia? Kto tak pisze oprócz Ciebie? Podejrzewam że gdybyś stanął ze mną twarzą w twarz to najpierw podniósłbyś wzrok mocno do góry po czym... W nogi;-)

Tonsil Siesta to przyzwoite niskobudżetowe kolumny. Nic poza tym. W tej cenie należy posłuchać konkurencji. Wydaje mi się że wzmacniacz do nich musi być neutralny przed duże "N". Z podanych powyżej najlepiej wypada HK 680 i naprawdę warto do niego dołożyć. Jeszcze lepiej wypadnie HK 690. Przy tych dwóch modelach w ciągu kilku miesięcy Siesty pójdą do sprzedania. Polecam jeszcze HK 6900 i 6950R.

Nie mogę powiedzieć, co jest lepsze, bo nie miałem przyjemności słuchać obu konstrukcji. Za to na pewno warto więcej przeznaczyć na zestawy głośnikowe a oszczędzić na wzmacniaczu niż zrobić na odwrót, przy założeniu, że droższe zestawy = lepszy dźwięk, naturalnie. O niebo przyjemniej grać na wzmacniaczu z miniwieży i zestawach głośnikowych za 2000 zł niż na zestawach głośnikowych z miniwieży i wzmacniaczu za 2000 zł ;-)

Denony: PMA 500AE, PMA 525R, PMA 425, PMA 495

HK: 6650R, 670, 680 (choć trochę za drogi)

Normalnie to brałbym w ciemno Rotela 931, albo PM 655 Vxi, ewentualnie PMA 860 lub 1060, tylko zależy mi na pilocie (jakieś głupie zboczenie, którego sam nie rozumiem).

czyli w ciemno strzeliłbyś głupotę... te Denony są gorsze zdecydowanie od HK 680, podobnie jak Rotel i prawdopodobnie ten drugi HK

do 680 można zastosować pilot uniwersalny albo upolować jakiegoś pilota od cedeka z HK, powinno działać

Dokładnie. Polecam PM 665 Vxi.

Ale 665 Vxi nie ma pilota:)

Najbardziej skłaniałbym się do 680, ale obawiam się, że poniżej 600- 700 zł nie znajdę...

To dołóż. Naprawdę warto. Nawet najwyższe modele Denona mają do niego daleko.

Tylko ciężko znaleźć.

Na allegro jest na razie jeden - i to już osiągnął 6 stówek.

Dlaczego myślisz, że przy tym wzmaku sprzedam Tonsile?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Strach się bać...

E nie;-) Ja grzeczny chłopiec jestem. Spokojnie. Tyle że nie lubię jak ktoś tak się zachowuje jak abandon. Nie tylko w kontekście jego ..... wpisów.

.... - słowo powszechnie uznane za obraźliwe wartościujące poziom umysłowy rozmówcy

Na Alledrogo masz jedną sztukę - licytacja...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tę sztukę obserwuję od jakiegoś czasu ... ale drogo panie, drogo! A kto wie, czy cena nie dojdzie do tauzena (w sensie patyka, panie, patyka!) :)

hmmm okres przedswiateczny, aukcja z licytacja, najprawdopodobniej bedize nieoplacalnie, trzeba sprawdzic pod koniec aukcji jaka cene ma i zastanowic sie czy oplaca sie licytowac, jesli bedzie za duzo to wystawic ogloszenia ze chcesz kupic i czekac

chwilowy brak działalności w audio.

Panel przedni wygląda dobrze na tamtej aukcji.Jak jest bez usterek tech. to można 7 stówek dać.Chociaż może być dźwiękowo więcej wart niż tranzystorowce ,za które ludzie aktualnie na aukcjach dają więcej.Świetny jako końcówka mocy.Przełączamy jednym pstryczkiem bez żadnych zworek.

Będę stronniczy bo sam takiego mam,ale za te kilka stów naprawdę nie ma się do czego przyczepić.Coraz bardziej go doceniam.Grał dobrze obojętnie jakiego charakteru kolumny podłączałem do niego.Chociaż najbardziej mi się podobało z tymi "kulturalnymi". Niby to tylko ( a może aż ) 2x85 przy 8 Ohmach ,ale ma się wrażenie że to mocarz o większym zapasie energii gdzieś tam ukrywanej pod tym brzydkim wyglądem :) Świetny bas (najmocniejsza jego strona),bez rozlazłości,a średnie i góra detaliczne z dużą kulturą.

W moim pilocie uniwersalnym philips SRU7060 za którego dałem 40zł wstukałem kod z listy i włącza,wyłącza,steruje głośnością,przełączam trzy źródła (więcej mi nie trzeba).

Kiedyś szukałem do 1000-1500zł wzmaka tranzystorowego zamiast niego ale wybito mi to jednoznacznie z głowy.Jak będę kiedyś wymieniał to może dopiero na starszego accuphase ...

"Kiedyś szukałem do 1000-1500zł wzmaka tranzystorowego zamiast niego ale wybito mi to jednoznacznie z głowy.Jak będę kiedyś wymieniał to może dopiero na starszego accuphase ..."

oj ja tez mialem 680 ale w podobnej cenie mozna kupic sporo lepszy sprzet ale to juz wymaga wiekszego wysilku, chocby to co mam teraz w sygnaturze kosztuje podobnie ale hk przy tym to slabizna, sa takie sprzety ale wylapanie ich jest juz trudne, mowie tutaj o ogolnej jakosci dzwieku ale kolejna sprawa to gust i osluchanie, w koncu nie wszystko gra tak jak lubimy

chwilowy brak działalności w audio.

• 2 tygodnie później...

no tu celnie trafiłeś.ten czołg sansui to chyba jedyny jaki mi teraz mi przychodzi na myśl w podobnej cenie co hk680 na którego właśnie hk bym w zamieniał nawet ryzykownie bez odsłuchu :) Ale to chyba wyjątek i 701-ce bliżej będzie cenowo do 1000zł niż do 600zł ja harmanowi.Ja się rozleniwiłem i ten solidny ALPS na silniczku bzzz bzzzzzz sterowany pilotem uniwersalnym bardzo mi się w codziennym użytkowaniu przydaje :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.