Skocz do zawartości
IGNORED

Co zmienic w tym zestawie?

Cube

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam taki sprzet (pokoj ok 30m2):

- amp Yamaha AX500

- kolumny Mission m34i

- CD Sony CDP591 (po zmianie op-ampow i kondensatorow)

Dotychczas gralo to calkiem niezle, z tym ze po roku sluchania zaczela dosyc mocno przeszkadzac mi slaba srednica i tepy bas. Dzwiek jest troche zamglony, przytlumiony.

Wiem, ze w takich przedzialach cenowych nie mozna spodziewac sie cudow, ale doplacajac kilkaset zlotych chcialbym w tym zestawieniu cos zmienic.

Zmiana ktorych czesci zestawu da najlepszy efekt? Czy Marantz CD5004 rozwiaze problem (skupiam sie na nim, poniewaz mam okazje kupic go dosyc tanio), czy moze zmienic wzmacniacz albo kolumny?

Moj budzet to ok 800zl na wzmacniacz lub CD, badz 1700zl na kolumny.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/75105-co-zmienic-w-tym-zestawie/

- CD Sony CDP591 (po zmianie op-ampow i kondensatorow)

Ja bym zaczął od źródła. Jeśli nie boisz się modyfikacji (piszesz, że ten Sony był tunowany), to kup jakiś używany CD na porządnym przetworniku (TDA1541A lub jakimś BurrBrowna) i resztę kasy wrzuć w jego usprawnienie.

Pozdrawiam

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Witam! Jestem tego samego zdania co Grzegorz7 i Rochu. Zacznij od wymiany kolumn. Miałem ten sam model kolumn co Ty w dwóch systemach stereo i w żadnym nie sprawdziły się. Zawsze miałem zastrzeżenia do jakości ich dżwięku.

Dokonalem wlasnie dosyc dziwnego odkrycia, mianowicie przepialem kolumny pod wyjscia we wzmacniaczu dla drugiego zestawu kolumn. Parametry dzwieku wrocily do pierwotnego stanu - bas znowu kopie, wrocilo troche srednicy i duzo gory. Wzmak ostatnio stal w slabo wentylowanym miejscu (a yamaha to prawdziwy grzejnik), wiec podejrzewam, ze koncowki mocy dla pierwszego zestawu zaczely sie przegrzewac (mozliwe to?), a dzwiek stopniowo, niezauwazalnie sie pogarszal.

Poki co kolumny wiec zostaja.

Dokonalem wlasnie dosyc dziwnego odkrycia, mianowicie przepialem kolumny pod wyjscia we wzmacniaczu dla drugiego zestawu kolumn. Parametry dzwieku wrocily do pierwotnego stanu - bas znowu kopie, wrocilo troche srednicy i duzo gory. Wzmak ostatnio stal w slabo wentylowanym miejscu (a yamaha to prawdziwy grzejnik), wiec podejrzewam, ze koncowki mocy dla pierwszego zestawu zaczely sie przegrzewac (mozliwe to?), a dzwiek stopniowo, niezauwazalnie sie pogarszal.

Poki co kolumny wiec zostaja.

Raczej inna przyczyna. Końcówki mocy są te same dla obu par wyjść głośnikowych.

A tak odpowiadając bezpośrednio na pytanie, to zacząłbym od wzmacniacza jednak, bo drogie kolumny tylko obnażą wady tańszego wzmacniacza. Droższy wzmacniacz zaś zawsze wniesie poprawę, nawet na niedrogich kolumnach. Słuchałem kiedyś M34i z drogim wzmacniaczem i wiem, że można z nich sporo wydusić (jak i z wielu tanich kolumn w ten sposób). Ponieważ to bardzo stary wzmak, spróbuj w nim wymienić kondensatory w zasilaczu - to może baaaardzo pomóc. Najlepiej na lepsze niż były seryjnie, ale nie ulegnij pokusie zwiększenia pojemności.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Raczej inna przyczyna. Końcówki mocy są te same dla obu par wyjść głośnikowych.

A tak odpowiadając bezpośrednio na pytanie, to zacząłbym od wzmacniacza jednak, bo drogie kolumny tylko obnażą wady tańszego wzmacniacza. Droższy wzmacniacz zaś zawsze wniesie poprawę, nawet na niedrogich kolumnach. Słuchałem kiedyś M34i z drogim wzmacniaczem i wiem, że można z nich sporo wydusić (jak i z wielu tanich kolumn w ten sposób). Ponieważ to bardzo stary wzmak, spróbuj w nim wymienić kondensatory w zasilaczu - to może baaaardzo pomóc. Najlepiej na lepsze niż były seryjnie, ale nie ulegnij pokusie zwiększenia pojemności.

Witam! Uważam, że m34i to złe kolumny - pierwsze, które potrafiły mnie zniechęcić do słuchania muzyki. Słabo spisywały się z systemem Rotela: RC971/RB951, RCD930AX, RT935AX i słabo z systemem Denona DRA500AE i DCD510AE (w obu przypadkach sygnałowe i głośnikowe DNM Reson). Ich dżwięk w obu przypadkach był nieprzyjemny i męczący. Miałem też spore trudności w ich ustawieniu z powodu tylnego kanału bassrefleksu. U mnie z Rotelem okazały się zdecydowanie gorsze od Kody AV702F. Poza tym jaki jest sens słuchania budżetowej kolumny z wysokiej klasy wzmacniaczem. Wzmacniacz może i wyciśnie coś ekstra z niej, ale nie pokaże przcież w takim zestawieniu wszystkich swoich możliwości. Jestem także sceptycznie nastawiony do modyfikacji bardzo starego sprzętu. Kiedyś chciałem przy okazji małej usterki zmodyfikować swojego RCD935AX. Po zasięgnięciu opinii u specjalisty okazało się, koszt najbardziej sensownej modyfikacji przekroczy 10-krotną wartość rynkową sprzętu. No, ale zawsze można próbować. Pozdrawiam.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Jak żeś połączył Missiony z rotelem i denonem z tej serii to sie nie dziw! Sieczka i krew z uszu na pewno

Możesz napisać bardziej konkretnie jak mam roumieć Twoje określenie "z tej serii" w odniesieniu do konkretnie przytoczonych przeze mnie modeli i czy słuchałeś ich w takim własnie zestawieniu (poza kolumnami)?

Zmień kolumny, CD i wzmacniacz - w tej właśnie kolejności. Kolumny na pewno, CD raczej też. Najgorsze jest to że po jednej zmianie tak bardzo nie będzie słychać efektu, bo pozostałe elementy nadal zaniżają poziom całości ...

Najpierw zmieniłbym kolumny. Potem CD np na Marantz CD-60, jestem fanem i pod wrażeniem. Ciekawe zjawisko we wzmacniaczu z tym przejściem na inne wyjście. Selektor, który przełącza zestaw klumn natychmiast pominąć, bez lutowania sie nie da. Jeśli potrafisz wejść na sama końcówke mocy to to zrób. Oczywiście jesli jest to możliwe. Mozliwe wtedy, jeśli umożliwia to sam wzmacniacz bo można pominąć pre (jak w NAD-ach), albo łatwo wyprowadzić wejście na końcówkę mocy. Wtedy nalezy po CD dac potencjometr jako siłe głosu i wejśc na końcówkę, w większości końcówek wysterowanie z CD-ka wystarczy, najwyżej będzie grac troche ciszej. Sam użyłem potencjometru Vishay-Sfernice 10 kOhm i nagle stał sie cud, gra pięknie. Kolumny jednak w pierwszej kolejności. Zupełnie nie cenię sobie Misionów. Uważam je jako dobre do Technicsa.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

W dalszym ciągu czekam na konkretną odpowiedż od kolegi "spiler86". I jeszcze jedno kolumny

Mission m34i zakupiłem w oparciu o test ich poprzednika w "Audio". Test był bardzo pozytywny i wydawał się obiektywny. Mam tu jedną uwagę. Prawie wszystkie testy sprzętu budżetowego robine są z kompomentami co najmniej o klasę lepszymi. Użtkownik czyta dobre oceny, decyduje się i zakupuje. Potem łączy budżetówkę z budżetówką i czsami efekt rozczrowuje.

Zaraz, zaraz, nie żyje tylko forum :)

Jak sam teraz napisałeś ten Denon to budżetówka, nawet wzmacniacz z tej serii nie ma tutaj zbyt dobrych opinii, a co dopiero amlituner.

Po pierwsze, zarówno denon jak i rotel to wzmacniacze z "wyraźną" górą, po drugie missiony z tej serii są znane z szeleszczących wysokich tonów, więc ich cechy się nałożyły i dały taki efekt.

Słuchałem M33, M62 i mam bardzo stare missiony na 20cm basie, cos jak paradigmy monitor3. I lubię tą firmę. Jestem cały czas pod wrażeniem jak grają moje zabytki, zrobię im niedługo pełną renowację, nieważne ile to wyniesie i dam rodzicom.

PS, spytaj się kogokolwiek na forum czy warto czytać takie testy... swoje ucho to najlepszy tester :)

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Zaraz, zaraz, nie żyje tylko forum :)

Jak sam teraz napisałeś ten Denon to budżetówka, nawet wzmacniacz z tej serii nie ma tutaj zbyt dobrych opinii, a co dopiero amlituner.

Po pierwsze, zarówno denon jak i rotel to wzmacniacze z "wyraźną" górą, po drugie missiony z tej serii są znane z szeleszczących wysokich tonów, więc ich cechy się nałożyły i dały taki efekt.

Słuchałem M33, M62 i mam bardzo stare missiony na 20cm basie, cos jak paradigmy monitor3. I lubię tą firmę. Jestem cały czas pod wrażeniem jak grają moje zabytki, zrobię im niedługo pełną renowację, nieważne ile to wyniesie i dam rodzicom.

PS, spytaj się kogokolwiek na forum czy warto czytać takie testy... swoje ucho to najlepszy tester :)

I to jest odpowiedź jakiej się spodziewałem. Po pierwsze: nawet budżetówka prawidłowo dobrana daje dobry dźwięk. Po drugie: jak się nie słyszało danego elementu sytemu, pojedynczo w jakimś zestawieniu, czy w pomieszczeniu - to nie można mieć pewności jak on brzmi. Są to raczej przypuszczenia, a nie wiarygodna i obiektywna ocena danego brzmienia. Po trzecie: M33, M62 i bardzo stare missiony na 20 cm basie to nie te same kolumny co m34i. M33 ponoć dobrze brzmi z Rotelem RA-01, a moje m34i z dzielonym RC-971/RB-951 i Denonem DRA-500AE na pewno żle. Teraz w tym ostatnim systemie ma kolumny, których góra została opisana tak: "Wysokie tony są wyrażne, czytelne i dźwięczne. Może odrobine weksponowane (...). Jakość góry jest wystarczająca, aby cechę tę wiele osób uznało za zaletę." Krew z uszu mi jednak nie płynie. M34i nie tylko mnie nie podobały się na tym forum. Miałem, słuchałem przez ok. 3 lata i pozbyłem się, bo uznałem, że na moje ucho brzmią one źle. Po czwarte: Testy czytuję od czasu, kiedy pojawiła się prasa specjalistyczna. Uważam, że czytać je warto, gdyż dają one też wartościowe informacje (np. opisy konstrukcji, niezłej jakości zdjęcia, testy porównawcze). Podchodzę do nich z pewnym dystansem. Muszę jednak przyznać, że w kilku przypadkach ocena brzmienia z testów pokryła się z moimi odczuciami praktycznymi. I po ostatnie wreszcie: Hobby to jeszcze nie sens życia. Pozdrawiam.

Może jeszcze nie sens. Ale ludzie bez hobby żyją jak roślinki.. szamać kimać tyrać

I to jest odpowiedź jakiej się spodziewałem.
jesteś źle nastawiony.
Po pierwsze: nawet budżetówka prawidłowo dobrana daje dobry dźwięk.
a czy ja mówiłem, że nie daje? Sam mam budżetówke, bo ona daje mi więcej radochy .
Po drugie: jak się nie słyszało danego elementu sytemu, pojedynczo w jakimś zestawieniu, czy w pomieszczeniu - to nie można mieć pewności jak on brzmi.
Nie będę przecie próbował kolumn ze wszystkimi wzmacniaczami na rynku, to jest chore, elektronika i tak dużo nie zmieni charakteru i brzmienia danej kolumny.

M34 ma tylko dodany woofer, więc charakteru wysokich tonów to nie zmienia. Modele rotela różnią się między sobą, czasem nawet znacznie.

M34i nie tylko mnie nie podobały się na tym forum. Miałem, słuchałem przez ok. 3 lata i pozbyłem się, bo uznałem, że na moje ucho brzmią one źle
No przecież to jest totalna budżetówa, ile te przetworniki mogą być w nich warte..? Są stworzone dla tych, którzy nie chcą jakiś VK, altusów, m-audio itp.

Seria M6X i V6X to już całkiem co innego, bronią się dzielnie nawet z droższymi od nich zestawami.

Muszę jednak przyznać, że w kilku przypadkach ocena brzmienia z testów pokryła się z moimi odczuciami praktycznymi.
Bo te testy trzeba umieć czytać między wierszami.
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Może jeszcze nie sens. Ale ludzie bez hobby żyją jak roślinki.. szamać kimać tyrać

jesteś źle nastawiony.

a czy ja mówiłem, że nie daje? Sam mam budżetówke, bo ona daje mi więcej radochy .

Nie będę przecie próbował kolumn ze wszystkimi wzmacniaczami na rynku, to jest chore, elektronika i tak dużo nie zmieni charakteru i brzmienia danej kolumny.

M34 ma tylko dodany woofer, więc charakteru wysokich tonów to nie zmienia. Modele rotela różnią się między sobą, czasem nawet znacznie.

No przecież to jest totalna budżetówa, ile te przetworniki mogą być w nich warte..? Są stworzone dla tych, którzy nie chcą jakiś VK, altusów, m-audio itp.

Seria M6X i V6X to już całkiem co innego, bronią się dzielnie nawet z droższymi od nich zestawami.

Bo te testy trzeba umieć czytać między wierszami.

Audio to moje hobby.Nie jestem żle nastawiony ani do kogoś na forum, ani personalnie do konkretnych odpowiedzi. Spodziewałem się mianowicie tego, że wyraziłeś swoje sądy nie w oparciu o własną praktykę związaną z konretnym klockiem. Dla mnie na forum najbardziej wartościowe są opinie oparte o własną praktykę, a nie np. zasłyszane. W poprzednim poście sugerowałeś, że budżetówka denona, o której piszę jest kiepska - przynajmniej tak to odczytałem. Ja też nie mamazamiaru odsłuchiwać wszystkiego co jest dostępne na rynku, gdyż od tego są ludzie z praszy specjalistycznej. Raz piszesz, że "denon jak i rotel to wzmacniacze z >wyraźną< górą" czyli uogólniasz, a następnie, że "modele rotela różnią się między sobą, czasami nawet znacznie" - to też jest uogólnienie. W tych uogólnieniach widzę niekonsekwencję. Poza tym brakuje mi tu odniesienia do konkretnych modeli. Nie pokuszę się o takie uogólnianie np. na temat brzmienia wszystkich wzmacniaczy czy amplitunerów NAD-a i nie napiszę, że grają mocnym basem - bo słuchałem tylko jednego wzmacniacz dzielonego tej marki. Podtrzymam swoje zdanie, że m34i i kolumny, które wymieniłeś różnią się istotnie. Dodanie tylko jednego woofera może znacząco zmienić dżwięk i cechy, które dotychczas nie raziły, mogą stać się bardzo dokuczliwe. Takie wnioski nasuwają mi się w przypadku m33/m33i i m34i. Mniejsze modele były oceniane pozytywnie. Natomisat w jednym testów m34i wyczytałem "między wierszami" taką właśnie myśl. Odpowiedni dobór elektroniki (dodam i kabli oraz dobranie akcentów w umeblowniu pokoju) wbrew temu co twierdzisz ma wpływ na brzmienie kolumn. Przekonałem się o tym praktycznie kilka razy. Na temat serii M6x i V6x nie będę wypowiadał się bo nigdy ich nie słuchałem. Prawdą jest, ze budżetówka też moż się podobać. Po m34i w moim systemie znalazły się też "budżetowe" zespoły głośnikowe, ale brzmią na tyle dobrze, że spodziewam się długoletnich odsłuchów. I jeszcze jedno raz dajesz do zrozumienia, że testy są nic nie warte, a za drugim razem piszesz, że trzeba umieć je czytać między wierszmi. Powtórzę swoje zdanie na ten temat testy czytam już od ok. dwadziestu lat i uważam, że w wielu przypadkach ich części opisowe są wartościowe. Z pewnym dystansem podchodzę natomiast do wystawianych tam ocen. Wyrywałeś trochę cytaty z kontekstu, ale dyskusja była dość ciekawa.

Nie jestem żle nastawiony ani do kogoś na forum, ani personalnie do konkretnych odpowiedzi. Spodziewałem się mianowicie tego, że wyraziłeś swoje sądy nie w oparciu o własną praktykę związaną z konretnym klockiem.
Sorry, rzeczywiście kontekst mi podrzucił taką myśl.
Raz piszesz, że "denon jak i rotel to wzmacniacze z >wyraźną< górą" czyli uogólniasz, a następnie, że "modele rotela różnią się między sobą, czasami nawet znacznie"
Rotele zawsze będą jasnymi wzmacniaczami, ale te stare z serii 8XX jakby mniej natarczywe.
Takie wnioski nasuwają mi się w przypadku m33/m33i i m34i. Mniejsze modele były oceniane pozytywnie.

Może w tych ocenach chodziło o całokształt brzmienia, a to już drugi woofer potrafi zmienić, natomiast tego co zapoda głośnik wysokotonowy już nie. Cały czas się odnoszę do wysokich tonów, bo pisałeś, że są nieprzyjemne i męczące, więc skojarzyłem ogólne fakty i napisałem :)

Na temat serii M6x i V6x nie będę wypowiadał się bo nigdy ich nie słuchałem
wszystkim polecam ich odsłuch, ja próbowałem z Nadem i było super, nawet koledze się podobało, który w tym nie siedzi.
Po m34i w moim systemie znalazły się też "budżetowe" zespoły głośnikowe, ale brzmią na tyle dobrze, że spodziewam się długoletnich odsłuchów.
Uchylisz rąbka tajemnicy?

Ja na testach się zawiodłem i to nie raz.

ale dyskusja była dość ciekawa.
Może być ciekawsza, tylko odejdźmy od tematu serii M3X, a autorowi wątku można polecić M73 albo m74
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Sorry, rzeczywiście kontekst mi podrzucił taką myśl.

Rotele zawsze będą jasnymi wzmacniaczami, ale te stare z serii 8XX jakby mniej natarczywe.

Może w tych ocenach chodziło o całokształt brzmienia, a to już drugi woofer potrafi zmienić, natomiast tego co zapoda głośnik wysokotonowy już nie. Cały czas się odnoszę do wysokich tonów, bo pisałeś, że są nieprzyjemne i męczące, więc skojarzyłem ogólne fakty i napisałem :)

wszystkim polecam ich odsłuch, ja próbowałem z Nadem i było super, nawet koledze się podobało, który w tym nie siedzi.

Uchylisz rąbka tajemnicy?

Ja na testach się zawiodłem i to nie raz.

Może być ciekawsza, tylko odejdźmy od tematu serii M3X, a autorowi wątku można polecić M73 albo m74

Temat m34i zostawiamy. Starych Roteli serii 8xx niestety nie znam. Nie jest żadną tajemnicą jakie są to kolumny (pisałem o nich w innych wątkach na "stereo"): Monitor Audio BR2. Mimo, że są to monitory dobrze sprawują się w pokoju o pow. ok. 22 m2, który jednak musiałem poważnie przemeblować, aby uzyskać zadowalający - choć nie najlepszy z możliwych efekt. Bo monitory te są ustawione we wnękach regału powstałych po usunięciu półki. Pozostałe elementy to: DRA-500AE, DCD-510AE i DNM Reson. I własnie w przypadku BR2, DRA-500AE i Reson (testy były zgodne z moimi odczuciami - z tym, ze o kolumnach przeczytałem już po zakupie, a o pozostałych przed). Z "innych zgodności" m. in. wymienię: Kodę AV702F, Rotela RCD-930AX, Oehlbach NF1 oraz Sony DVP-S536D.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.