Skocz do zawartości
IGNORED

lasery w nagrywarkach

rtocki

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzie znaleźć dane dotyczące laserów (głowic) stosowanych w nagrywarkach (na grandata nie ma) ? Chodzi mi o model philips cdr 870, podobno ten sam laser był stosowany także w komputerowych philips 33610??? i hp 7100/7200????, to ważne, bo te modele komputerowych to jak na dzisiejsze parametry archeologia i można je spotkać b.b. tanio (to były bodajże o 2 krotnej prędkości) i potraktować jako nośnik części zamiennych

https://www.audiostereo.pl/topic/7509-lasery-w-nagrywarkach/

Miałem CDR 870 i sprzedałem ten złom. Za 350 PLN, za więcej nikt go nie chciał łyknąć.

Napęd to osobbna historia. Istotnie jest to zupełnie to samo co we WIELU CD Romach i to PRZEDPOTOPOWYCH. Wiem bo miałem CD ROM z którego wybebeszyłem docisk w wszczpiłem do tej nagrywarki. To był model CD Romu z połowy lat 90tych, zabytek na maxa, prędkość oszałamiająca: x2!!! Ale laser był zupełnie inny.

Ogólnie mam jak najgorszą opinię o tym sprzęcie, SYF NA MAXA, nie dość że średnią jakość oferował to jeszcze bez przerwy jakieś elementy szlag trafiał. Zywotnośc lasera poniżej wszelkiej krytyki, rok, dwa i do widzenia. Ale najgorsze były łączenia, to od lasera do płytki drukowanej i drugie od płyki pod napędem do modułu wyjścia. Przerywały bez przerwy, im dłużej w tym serwis grzebał było coraz gorzej sprawę załatwiło dopiero pobielenie końcówek, dopiero wtedy przestał "palić" płyty. Docisk który wymieniłem to również osobna sprawa, potrafiło cholerstwo zmienić położenie płyty, jedną krawędzia wyskakiwała z przetłoczenia na szuflazie i podczas wysuwania klinowała się w połowie drogi, zyskując przy tym kilka głębokich rys.

Skoro ci się popsuła to nie żałuj sobie, weź ją utop w jeziorze albo podlej ją benyną i obejrzyj jak ładnie się pali i kup sobie jakąś dobrą nagrywarkę komputerową. Jakość nagrań z tego Philipsa jest porównywalna z nagraniami z kompa przy małych prędkosciach. Może trochę lepsza, ale i tak bliżej jej do kompa niż do PDR 05 Pioneera której używam obecnie (pod pewnymi względami to też przeklęty sprzęt, cokolwiek się nie zapsuje to naprawy są cholernie drogie, a że to zabawka skomplikowana to są w niej rzeczy które lubią się psuć, okazuje się że jeśli się na czas nie zmieni baterii do podyrzymania pamięci to wyleje i popali plytę której wymiana wyniesie 1000 PLN, a dostęp do niej jest kiepściutki, w dodatku jest ona wlutowana a nie wetknięta w jakieś gniazdo jak by nakazywał zdrowy rozsądek). W każdym razie według mnie w przeciwieństwie do PDR 05 jest to sprzęt niewart jakiejkolwiek reanimacji, to w zasadzie jest CD ROM z dorobionym zasilaniem i paroma duperelami pozwalającymi na użytkowanie jej jako klocek audio, taką też jak CD Rom prezentuje trwałość i tak samo nadaje się do audio jak CD ROM. Sam się dałem kiedyś też nabrać na to że jednak jest to coś lepszego, ale wystarczy zdjać obudowę żeby wszystko było jasne. Nabijanie ludzi w butelkę i wyciąganie kasy. NIE KUPUJCIE TYCH SYFIASTYCH NAGRYWAREK!!!

Warto dodać że CDR 870 to na tle pozostałych nagrywadeł Philipsa i tak Hi-End. Napęd jest CD ROMowy, ale przynajmniej solidny, w niższych modelach to dopiero jest tandeta. Wszystko to są jednorazowe zapalniczki, szkoda tylko że nieracjonalnie drogie w porównaniu do takich samych zapalniczek montowanych w kompie.

BZ, dzięki też nie mam najlepszych wrażeń, jest tylko jedno ale, nie używam jej do kopiowania płyt cd lecz do zarchiwizowania lub "zrobienia" np do samochodu lub dla znajomych kopii moich winyli i kaset, bo mimo tego wszystkiego żadna z komputerowych kart dźwiękowych (pomijając jakieś bardziej profesjonalne nie jakieś sound blastery) nie umywa się jakością dźwięku z wejścia analogowego- a tym sposobem musiałbym go puszczać żeby nagrać to na kompie, do kopiowania cd oczywiście tylko komp i EAC ale na analogi jednak stacjonarna jest lepszym rozwiązaniem (nawet taka badziew)

Masz rację, żeby puścić coś po analogu to faktycznie lepszy taki stacjonarny shit niż komputer z jakąś kartą nawet typu Sound Blaster, może z jakąś studyjną kartą byłoby lepiej, ale to już gruby wydatek.

Ale jest wyjście, jeśli padł Ci laser w nagrywarce stacjonarnej to wystarczy że wykorzystasz jej przetwornik AC, 870tka ma wyjście cyfrowe, wystarczy ciut lepsza karta dźwiękowa z cyfrowym wejściem i jechane... Też stracisz na jakości ale zdecydowanie mniej.

Co do wymiany lasera to jedynie w rzetelnym serwisie mozna to zrobić. W rzetelnym dlatego żeby ci nie założyli używanego shitu. Ten laser to wyjątkowa paść, z moich doświadczeń wynika że nie wytrzyma więcej niż 2-3 lata uczciwej eksploatacji, zakładanie używanego mija się więc z celem.

• 1 rok później...

Witam mam wielką prośbę

Jaki symbol ma Laser w nagrywarce Pioneer-a CDR-05 , mogę taką załatwić sobie u McGivera , zdecydowałem

się na ten typ nagrywarki ze względu na doskonałość i łatwość zapisu z analogowych źródeł zewnętrznych [archiwizacja z taśm i kaset]

Nie widzę na rynku dla tej nagrywarki alternatywy jest stosunkowo tania i w miarę silidnie wykonana . Co do baterii litowej masz świętą anielską rację trzeba było zupełnie skretynieć aby coś takiego "wygłówkować " a potem wdrożyć do produkcji . Mam obecnie Pioneera PD -DM 602 [zwłoki] Pioneera PD-DM 730 [już na chodzie]

piękny czysty miękki dźwięk możliwość programowania na wszystkich 6-ściu płytach w zasobniku [jedyma wada

nie czyta nagrywanych tylko tłoczone] i wylicytowana zmieniarka Pioneer PD-DM 802 na 2x6 powinna przyjechać

do mnie z początkiem przyszłego tygodnia ona podobno czyta wszystko z wyjątkiem płytek wielokrotnego zapisu.

Pozdrawiam Twoich Bliskich i Ciebie

Korwin

>shit niż komputer z jakąś kartą nawet typu Sound Blaster,

soundblaster to maxymlany szit jaki mozna sobie wyobrazic . . . przenoszac to na sprzet audio zabrzmialo by to troche jak "nawet na Panasonix" ;) O ile te karty jeszcze jako tako odtwarzaja (audiogy 2 i nowsze) to ich wejscia analogowe sa tandetne a przetworniki AD za pol dolara.

> może z jakąś studyjną kartą byłoby lepiej, ale to już gruby wydatek.

oczywiscie, ze bylo by lepiej i to ZNACZNIE lepiej, na takich kartach nagrywano i obrabiano muzyke ktora potem kopiujesz z oryginalnej plyty ;)

A co do wydatku to ponizej 1000 pln kupisz studyjna karte, ktora ma analogowe wejscia oparte o o topowe przetworniki AKM.

• 2 lata później...

Korzystam z tego wątku, zeby nie zakladać nowego. Idzie mi o to jaki laser czy lasery jest w dwuszufladowej nagrywarce Philipsa CDR775. Nie udało mi się znaleźć takiej informacji w sieci. Będę wdzieczny za wszelka pomoc w temacie.

• 2 tygodnie później...

Lukar, dziękuję za przeniesienie wątku tutaj.

W tym wątku chodzi o lasery do nagrywarek audio w klocku. Ja, a raczej mój syn, borykamy sie z nagrywarką Philipsa CDR775. Zawsze byla kapryśna, ale juz chyba nadchodzi koniec jej laserów (jest dwumechanizmowa czy tam dwuszufladowa). No i wlasnie chodzi o to i jakie "lasery" czy mechanizmy w niej są. Jeśli niedrogie to chcialbym wymienić, może samodzielnie. Do kolegów forumowiczów zwracam sie z nadzieją, że ktoś wie i napisze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.