Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w ustawieniu kolumn podstawkowych

Bassfreak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , dziś chciał bym się was poradzić w sprawie ustawienia kolumn podstawkowych , są to KLIPSCH RB 81 , na razie za podstawki służą mi moje stare wharfedale diamon 8.4 bo standy dopiero będą po koniec tygodnia , obecnie stoi to tak :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (żółty - łóżko i szafki , czerwone kreski - drzwi i okno , czarny - pufa , czerwony - krzesło czyli miejsce odsłuchu , brązowy - biurko , niebieski - głośniki . wymiary pokoju to 4.30m długości i 2.70m szerokości (kolumny stoją na krótszej ścianie) . pomiędzy nimi jest 1m odstępu , od ścian bocznych są 60 cm a od tylnej 20cm ja siedzę metr od nich , bas jest twardy , BARDZO słabo słychać pasmo poniżej 55hz (głośniki mają od 46Hz(+/-3dB) )

Z Góry będę wdzięczny za pomoc w ustawieniu ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

szukam sam nie wiem czego :P

1. Pokój jest za mały i bas nie ma się gdzie rozwinąć (może się zdarzyć, że będzie go słychać w łazience albo innej kuchni (90% audiofili nie docenia tego faktu)

2. To że producent coś napisał to nie znaczy że jest to prawda

3. Jaki jest twój zakres słyszenia ? Podręczniki podają, że ludzie słyszą pasmo od 20 Hz. Nieliczni owszem...

1. Pokój jest za mały i bas nie ma się gdzie rozwinąć (może się zdarzyć, że będzie go słychać w łazience albo innej kuchni (90% audiofili nie docenia tego faktu)

3. Jaki jest twój zakres słyszenia ? Podręczniki podają, że ludzie słyszą pasmo od 20 Hz. Nieliczni owszem...

1. słyszałem to już 1000 razy , ja nie wiem jakoś ludzie w takich małych pomieszczeniach uzyskują niski bas , na pewno da się coś zrobić

2. jak przyłożę łeb do BR to słychać poniżej 55hz ....

18-18500hz , sprawdzałem na słuchawkach :P

ad.1 Proponujesz audiofilom słuchac muzyki z kuchni lub łazienki?

Basfreak -> ile mają Ci powtarzać, że z takich popierdółek nie osiagniesz czegoś co Ty nazywasz basem. Podobnie jak z Eltaxów, Tannoyów i innych drobiazgów... słuchawki sobie kup, albo suba.

mam dobre słuchawki , fakt głębia jest ale basu jest ZA MAŁO i na słuchawkach brakuje wykopu , nie ma takie uderzenia (chyba każdy normalny rozróżni bas głośnikowy od słuchawkowego)

wiadomo że nie oczekuję od monitorów 130 db przy 30 hz ale do tych 46 hz są w stanie jakoś rozsądnie zejść , nie po to wydałem tyle kasy żeby słuchać gadania o kupnie suba , Ba suba kupię ale gdzieś za 1,5 roku po zmianie wzmaka)

czy na dobrym subie U MNIE W POKOJU będę słyszał CAŁY bas z tego testu

? jeżeli tak to nie mam się czym przejmować co do kupna suba ;]

gdy by istniały słuchawki z głośnikowym basem na poziomie jbl es 100 albo Cerwin vega cls-215 był bym w stanie wydać na nie nawet 5 K , ale niestety czegoś takiego chyba nigdy nie będzie ......

błagam was o pomoc , powiem krótko

mam po prostu dosyć , mam zamiar naprawić mojego harmana i sprzedać go razem z moim waflami + mogę dorzucić 1000zł od siebie czyli będę miał ok. 2300 zł , czy za kwotę 2300 zł można kupić DOBRY subwoofer który MUSI się sprawdzić w małym pomieszczeniu (zamknięty ? ) i przyzwoity wzmak z wyjściem na suba aktywnego oczywiście

i czy jak kupię suba będę w stanie usłyszeć pasmo od 30 hz ?

co do harmana , znacie jakiś sprawdzony serwis w Gdańsku ? bo nie wiem gdzie go oddać do naprawy ......

NAJLEPIEJ jak bym miał możliwość odsłuchania takiego suba u siebie w pokoju ale jakaś osoba musiała by do mnie przyjechać ze swoim subem + wzmakiem bo przecież do mojego harmana nie podłącze suba .......

Nie wypompujesz takiego basu w tym pokoju! W swoim podobnym, bo 5.5m x 3m pokoju miałem dwa wielkie 15 calowe woofery i była CISZA jeśli chodzi o bas! Chodzi tu o długość fali dźwiękowej i jej odbicia, podszedłeś do kolumny do bas chciał czaszkę rozerwać, paredziesiąt cm dalej i już cisza.

Zobacz też jakie pasmo mają te Klipsche, od 46Hz i to ze spadkiem -3dB.

W tym teście jest pewnie z 15-30Hz więc cudów nie oczekuj.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

ad.1 Proponujesz audiofilom słuchac muzyki z kuchni lub łazienki?

Basfreak -> ile mają Ci powtarzać, że z takich popierdółek nie osiagniesz czegoś co Ty nazywasz basem. Podobnie jak z Eltaxów, Tannoyów i innych drobiazgów... słuchawki sobie kup, albo suba.

Owszem debilom za słuchaweczkami nie potrafiącymi zrozumieć prostego tekstu.

Owszem debilom za słuchaweczkami nie potrafiącymi zrozumieć prostego tekstu.

Mam w robocie zablokowane portale zdjęciowe więc piszę trochę w ciemno.

kilka opcji.

Jeżeli możesz to ustaw głośniki na próbę:

1. w samych rogach pokoju - posłuchaj tego basu.

2. ewentualnie na długiej ścianie jak w metodzie Audiopsyhic ale skręć kolumny tak aby przecinały się przed tobą jakieś 30-50cm (lub "patrzały" w niemal w przeciwległe rogi pokoju).

3. w ustawieniu obecnym podłącz do wzmaka tylko niskotonowce z wharfedali ale obrócone przodem do ściany (plecami do ciebie).

4+3. ewentualnie połóż je na plecy (te wharfedale). Puki je masz to wykorzystaj je jako "suby". Lub na próbę same "Klipsy". Czyli żeby grały w sufit.

5. niskotonowe podłącz na głośniejsze wyjścia wzmaka. U mnie to jak dotąd głośniej zawsze grały wyjścia 8Ohm. Resztę pasma na te 4Ohm, zrównoważysz trochę dół względem góry.

6. Należy się bawić i to b.dużo nawet z absurdalnymi czasem pomysłami może być ciekawie. Próbowałem nawet siadać 0,5-1m za linią kolumn, które patrzały tak jak i ja na przeciwległą gładką ścianę :))). I właśnie bas mnie trochę przytrzymał z tym ustawieniem. Ale wtedy kanały na IC'kach wypada zmienić miejscami :). Niestety robiłem to wszystko w trochę większym pokoju.

Pobaw się wyjdzie to wyjdzie nie to trudno :)

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

wafli nie podłączę po mam tylko 2 kable głośnikowe , a nie 4 ;p

pytanie do wszystkich , w takim razie jaki najniższy bas mogę u siebie osiągnąć ? (rozumiem że bez suba się nie obejdzie ? )

ps. Denony AH-D2000 przy moich ultrasone 780 są bezbasowe ;]

mam podobny pokój do ciebie u mnie zdecydowanie lepszy efekt dało ustawienie kolumn na dłuzszej scianie, w twoim pokoju mozesz uzyskac bas nawet na poziomie 5hz tylko ze go nie usłyszysz (nikt nie usłyszy) na twoim miejscu skupiłbym sie raczej na potęznej stopie, bez suba sie nie obejdzie a nawet dwóch , ustaw klipsche na dłuzszej scianie pod kazdym z nich ustaw suba ( spróbuj najpierw wypozyczyc skąds do odsłuchu ), skup sie na potęznych subach z basrefleksem np. w podłoge, są tez suby z głosnikiem skierowanym w dól , moim zdaniem to będzie najlepsze rozwiązanie do twojej muzy jezeli chodzi o bas. Ps jaki masz wzmacniacz, moze on jest poprostu za słaby zeby zagrac porządnym basem?

Witam , dziś chciał bym się was poradzić w sprawie ustawienia kolumn podstawkowych , są to KLIPSCH RB 81 , na razie za podstawki służą mi moje stare wharfedale diamon 8.4

Te "podstawki" mają 90cm wysokości. Z tego NIGDY NIE UZYSKASZ BASU. Przestaw Klipsche na taborety, albo cegły na wysokość 20-45cm i zobaczysz efekt. Ja mam Klipsche Heresy od 50Hz na wysokości 25cm i naprawdę basu nie brakuje. Stoją lekko odchylone (przód wyżej tył niżej= przednia ścianka lekko do tyłu), tak by tuby kierowały się na słuchacza. Ustawienia wobec ścian bocznych i tylnej mają ZNACZNIE mniejsze znaczenie.

Obniż Klipsche- zapomnisz o sub-ie

no niestety musze czekać na standy bo nie mam taboretów xD

standy które będę miał mają 60 cm wysokości

jaki masz pokój ? tz ile m2 ?

czyli ogólnie nie ma się co załamywać na razie ?

no niestety musze czekać na standy bo nie mam taboretów xD

standy które będę miał mają 60 cm wysokości

jaki masz pokój ? tz ile m2 ?

czyli ogólnie nie ma się co załamywać na razie ?

Odmów te standy szybko- są naprawdę za wysokie- skombinuj kilka cegieł i próbuj- naprawdę

Pokój 25m, między środkiem kolumn 2,1, od słuchacza 2,5 (od ścianki kolumny); bardzo blisko tylnych ścian (10-15cm), wysokość 22cm(!!!). Pokój nie ma typowego kształtu prostokąta- jedna ściana jest skośna= powstaje kąt rozwarty i wobec niego jest ustawiony sprzęt- stąd takie małe odległości, ale dla basu nie ma to znaczenia (dla sceny tak). W każdym razie miałem ostatnio kilka monitorów : zawsze sprawdziła się reguła że większe znaczenie ma wysokość niż odległości od tylnych i bocznych ścian!

Acha - te monitorki (od 11-20kz) odpadły w porównaniu z Klipschami z 1978r

Nie ma taboretów, nie ma byle kabelka (na chociaż spróbowanie z waflami), nie ma chęci ustawienia choćby przy samej ścianie czy narożniku, albo na dłuższej ścianie. No nie ma chęci chyba na ten bas w ogóle :))). Ludzie radzą a ty nic od siebie aktywności. Nawet cegieł nie ma :) A książki ma?

A suby są paskudne. Jak nie uzyskasz jako takiego basu bez suba to ten z subem będzie i tak nieprzyjemny, bo prawdopodobnie nie zejdzie dużo niżej a jedynie będzie mocno bębenki wciskał w głowę. Audio pneumatyczne będzie a nie akustyczne. Recepty cud nikt ci nie wymyśli raczej. Weź się za próby a nie narzekania.

zawsze sprawdziła się reguła że większe znaczenie ma wysokość niż odległości od tylnych i bocznych ścian!

Reguła mówi ile podbicia jest daleko od ściany, ile przy ścianie, ile przy obu ścianach a ile przy podłodze i jednocześnie przy obu ścianach :)))

Teraz w domu widzę rysunek:

Biurko na środek, monitory szerzej (nawet w same narożniki(!), jedna szafka na przeciwną ścianę, zawalić szafki książkami/szpargałami.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

tylko że wy nie ma cie o czym ja mówię , w tej chwili bas jest taki że go prawie nie ma

Może ktoś z Gdańska wpadnie do mnie i mi pomoże ? bo mnie już ręce opadają .......

Co jakiś czas wchodzę na Audiostereo i zawsze widzę posty Bassfreak narzekającego że brakuje mu basu. Moje porady żebyś kupił sobie aktywnego suba jak widzę nie skutkują. Zrozum : są pomieszczenia które znoszą fale basowe - być może Ty właśnie takie masz i żadne ustawienia monitorów NIC CI NIE POMOGĄ. Zupełnie nie rozumiem po co musisz zmieniać sobie wzmacniacz do kupna subwoofera - nie musisz. Niektóre subwoofery (te adresowane nie tylko do kina domowego)mają przecież wejście i wyjście na kolumny poprzez kable głośnikowe. Czyli : 1. Kupujesz sobie sub aktywny z wejściami i wyjściami na kable głośnikowe. 2. przecinasz sobie kable głośnikowe na pół lub dokupujesz dodatkową krótką parę kabelków. 3. Wkładasz sub pomiędzy wzmacniacz a monitory (w przenośni, może stać na ziemi, najlepiej pośrodku pomiędzy głośnikami) i podłączasz go kablami głośnikowymi ze wzmacniaczem i monitorami. I masz basu ile Ci się zachce, będziesz mógł sobie jego ilość do woli regulować. Za używany sub zapłacisz 300 zł, za kable 30 zł. Jeżeli Cię na to nie stać - odpuść sobie zabawę w audio i kup sobie miniwieżę z bass-boostem. Ew. za 100 zł kup sobie suba pasywnego - ale to jest nieco gorsze rozwiązanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.