Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel sieciowy DIY

Rekomendowane odpowiedzi

No nie bardzo z metra. Ten kabel jest sprzedawany nie na metry, lecz na stopy. Trzy stopy to jeden jard, czyli nawet nie cały metr. Przelicz cenę.

Brawo , Drobiazgowość godna bankiera ! ...ale to i tak wychodzi dodatkowo 2000 zł za wtyczki i oplot ? ...rozumiem ; marketing i podatki kosztują ...ktoś to musi pokryć , w końcu tzw " wartość dodana " za którą trzeba zapłacić ( najwięcej ) .

Tylko najczęściej sa to przemysłowe kable , ubrane w jaskrawe koszulki , dla grupy" która za to zapłaci , choć i tu zdarzają się ciekawe wyjątki np budowlane kable z poczwórnym oplotem , amerykańskiej audiofilskiej firmy , brzmią nawet całkiem przyzwoicie .... ale tylko one , spośród ciętych z metra , czy stopy " . Sporo kabli przesłuchałem , szukałem odpowiednich ; przejrzystych , klarownych ...w końcu musiałem zrobić je samemu . Nośniki ( osobno ) sprowadziłem z różnych kontynentów . Przekrojem jednego z przewodów można kształtować neutralność i bogatszą barwę dźwięku ( powiedzmy w 3 ch stopniach , więc można dopasować do każdego systemu ! ) . Podczas wieloletnich testów znalazłem tylko 3 takie przewody . Szkoda , że jednego już nie produkują .

Ktoś testował Oyaide Tunami V2 albo Neotechy jakieś?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Ech..nie mogę się powstrzymać żeby sprawdzić czy aby nie jest jeszcze lepszy..

Ktoś testował Oyaide Tunami V2 albo Neotechy jakieś?

Mam u siebie w systemie obie wersje Oyaide Tunami,różnice są bardzo znikome,v2 gra troszkę ciemniej i bardziej wyrównanym dzwiękiem, w moim systemie pierwsza wersja ma lekko podkreślone skraje pasma.Jak dla mnie ten sam wysoki poziom.

Edytowane przez JARO 66

Dzięki bardzo.

A jakbyś porównał do innych, marek czy modeli np Furutech itp. Chodzi o jakiś punkt zaczepienia dla szerszego poglądu na brzmienie.

Tylko najczęściej sa to przemysłowe kable , ubrane w jaskrawe koszulki , dla grupy" która za to zapłaci , choć i tu zdarzają się ciekawe wyjątki np budowlane kable z poczwórnym oplotem , amerykańskiej audiofilskiej firmy , brzmią nawet całkiem przyzwoicie .... ale tylko one , spośród ciętych z metra , czy stopy " . Sporo kabli przesłuchałem , szukałem odpowiednich ; przejrzystych , klarownych ...w końcu musiałem zrobić je samemu . Nośniki ( osobno ) sprowadziłem z różnych kontynentów . Przekrojem jednego z przewodów można kształtować neutralność i bogatszą barwę dźwięku ( powiedzmy w 3 ch stopniach , więc można dopasować do każdego systemu ! ) . Podczas wieloletnich testów znalazłem tylko 3 takie przewody

mógłbym prosić o jakieś szczegóły?

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Miałem kiedyś Oyaide PA-23 ( wtedy ok 500 zł za metr bieżący , bez konfekcji ) Kupiłem go z polecenia od grupy audiofili , która sprawazała i testowała różne przewody . Ten uchodził za jeden z najlepszych do żródła / w tej cenie / . Był przestrzenny , z ładną głębią i wychodzącymi żródłami pozornymi . Dosyć dobra lokalizacja . Brakowało mu nieco wypełnienia , oparcia o czarne tło , odrobiny większej przejrzystości i dżwięczności wysokich ( takiego słodkiego blasku ? ). Dobra lokalizacja , względna przejrzystość ,szczegółowość ( ale bez porywów ) oraz fajny punktowy bas , były jego największymi atutami . Na minus ; jakiś taki cieńszy w brzmieniu i brakowało mu soczystych barw , których szukałem .

Innym , tanim kablem który mi polecono , niby lepszym od Furutecha 314 , był DH Labs ( na S ? ) . Spektakularny , wszystko jakby napompowane , łącznie z przestrzenią , trochę przebasowany i monotonny w barwie , nawet po wygrzewaniu tu się niewiele ruszyło . Brakowało mu dźwięczności , szczegółowości i ładnych barw . Na boku " kupiłem też Acoustic Resotch pro II , był to najlepszy kabel ze wszystkich tanich / do 1000 zł / jakie testowałem , posiadał przede wszystkim odpowiednią klarowność do lepszego sprzętu ( choć nie taką jak Open " ) , dużą ładną barwę zróżnicowaną , choć nie była neutralna , raczej ciepła i słodka , oraz dźwięczność i blask w wysokich !!! czego brakowało w większości uznanych i tanich kablach . Ale przy testach na Strussie za 14 tys , pewien akustyk wybrał polski kabel Air " , który wg jego uznania był lepszy cenowo i jakościowo . Natomiast prawdziwą przejrzystość i prawdziwość znalazłem w Open " ( i Open Ara " ) .

Inne Tanie kable typu Lappy , nawet dobrych japońskich firm ...takie do 500 zł , bardzo często były mętne ciemne lub rozjaśnione , z NIE poukładaną przestrzenią , problemy z barwami i z wysokimi . W srebrowych z kolei była tylko góra zbyt ostra , a nawet hybrtdowy VDH też brakowało mu blasku i dźwięczności , mimo pięknej przestrzeni , ale jakby w takim pudrze lub woalce . W Europie obecnie szkocka miedż oraz polska ma ładne brzmienie ... niektórzy tak właśnie uważają .

• 3 miesiące później...

Załączam interesującą stronę ze zestawieniem informacji o kablach sieciowych, które można kupić na metry:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaiste, bardzo ciekawy link ...

Mam takie pytania.

W sumie dość podstawowe:

Do czego służy kabel zasilający ?

Jaka jest jego rola ?

Co on powinien robić ?

Czego on nie powinien robić ?

Pytam najzupełniej poważnie. Chciałbym poznać Wasze opinie w tym temacie.

Załączam interesującą stronę ze zestawieniem informacji o kablach sieciowych, które można kupić na metry:

Ukryta Zawartość

Nie wiedziałem nawet że Audioquest sprzedaje z rolki. Może warto spróbować...

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Ukryta Zawartość

Niestety nie mogę dokonać zakupu z tego sklepu (problemy z kontem handlowca...) ,a szkoda ponieważ niedrogie i wyglądające solidnie mają wtyki.

Może poleci mi ktoś z was podobny sklep?

Ukryta Zawartość

Zaiste, bardzo ciekawy link ...

Mam takie pytania.

W sumie dość podstawowe:

Do czego służy kabel zasilający ?

Jaka jest jego rola ?

Co on powinien robić ?

Czego on nie powinien robić ?

Pytam najzupełniej poważnie. Chciałbym poznać Wasze opinie w tym temacie.

ad1 - do zasilania

ad2 - zasilać

ad3 - zasilać

ad4 - nie powinien nie zasilać

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Robię remont w mieszkaniu, w związku z tym chciałbym zrobić osobną linię do audio. Teraz pytanie: czy od bezpiecznika do gniazdka w ścianie(będzie potrzeba ponad 10m kabla) lepiej dać kabel z ekranem czy bez? Jeśli ekranowany, to jaki?

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Robię remont w mieszkaniu, w związku z tym chciałbym zrobić osobną linię do audio. Teraz pytanie: czy od bezpiecznika do gniazdka w ścianie(będzie potrzeba ponad 10m kabla) lepiej dać kabel z ekranem czy bez? Jeśli ekranowany, to jaki?

Enerr kabel instalacyjny

Edytowane przez kolor232

gdzie go kupić?

Czy taki kabel byłby w porządku ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

gdzie go kupić?

Czy taki kabel byłby w porządku ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lapp sie do celów audio nie nadaje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Potwierdzam. To były moje pierwsze próby podejścia pod zasilanie audio.

Poza tym że zasila, tak samo jak standardowy kabel nie wnosi nic pozytywnego.

Z przystępnych cenowo to chyba polski Gigawat ma coś do instalacji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dlaczego ? Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Dlaczego ? Pozdrawiam

Jest to kabel do sterowania maszynami w przemyśle z racji jego elastyczności.

Brak kolorów może spowodować pomyłkę w podłączaniu, a to już może być niebezpieczne

Ty potrzebujesz kabla do instalacji pod/nad tynkowych i najlepiej drut.

Moim zdaniem; kup w budowlance 2,5 mm2 lepiej 4 mm2 jeśli chcesz to owiń jeszcze folią

aluminiową jako ekran( można też kupić oplot z siatki miedzianej), potem załóż koszulki termokurczliwe i masz najlepszy z najtańszych...

Jest to kabel do sterowania maszynami w przemyśle z racji jego elastyczności.

Brak kolorów może spowodować pomyłkę w podłączaniu, a to już może być niebezpieczne

Ty potrzebujesz kabla do instalacji pod/nad tynkowych i najlepiej drut.

Moim zdaniem; kup w budowlance 2,5 mm2 lepiej 4 mm2 jeśli chcesz to owiń jeszcze folią

aluminiową jako ekran( można też kupić oplot z siatki miedzianej), potem załóż koszulki termokurczliwe i masz najlepszy z najtańszych...

dokładnie.

ad1 - do zasilania

ad2 - zasilać

ad3 - zasilać

ad4 - nie powinien nie zasilać

Są jeszcze dwie, fundamentalne cechy przewodu zasilającego:

-Odpowiedni przekrój- 1mm2 na 5A poboru.

-Przewód nie może być za krótki.

Ja bym sobie życzył, żeby był solidnie ekranowany. Nie zatrzymamy raczej realnie pola wynikającego z przepływu prądu wywołanego napięciem 230V, ale inne śmieci juz tak. Z zewnątrz i z wewnątrz.

Pamiętajmy, że na eliminację sieciowego syfu największy wpływ ma prawidłowa konstrukcja zasilacza w urządzeniu. Jeśli taka nie będzie, żaden ekran nie pomoże.

Niska impedancja do ziemi jest ważna, czyli odpowiedni przekrój, mała pojemność izolacji i niska upływowość, niskie mikrofonowanie, a ekranować to można głupotę.

• Pokaż nowe odpowiedzi