Skocz do zawartości
IGNORED

stereo z 2 a kino z 5 kolumn

sobom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy jest możliwość, aby w ampli zdefiniować odgórnie, że jeśli odtwarzamy płytę CD to korzystamy tylko z 2 kolumn, a jak leci materiał 5.1 to z pięciu. Oczywiście zakładamy, że mamy zestaw kolumn 5.1.

Nie zależy mi, aby na siłę ampli próbował wszystko wrzucać w 5.1

To pytanie tyczy 2 przypadków:

- gdy źródłem jest odtwarzacz BD (i tylko on, a więc puszczamy tu zarówno CD jak i BD)

- gdy źródłem jest odtwarzacz BD oraz CD

W drugim przypadku dobrze byłoby po prostu zdefiniować, że jak coś idzie z CD to idzie na 2, a jak z BD to na 5 kolumn.

W pierwszym nie bardzo wiem na podstawie czego określi źródło.

Czy da się nad tym zapanować, czy trzeba za każdym razem grzebać w ustawieniach. Konkretnie mam tu na myśli np. Yamahę RX-V1067.

https://www.audiostereo.pl/topic/75018-stereo-z-2-a-kino-z-5-kolumn/

Chyba każdy ampli rozpoznaje sygnał i kieruje na te głośniki co trzeba ponieważ inaczej nie mógłby zdekodować wejścia ;-) Nie musisz się przejmować ponieważ będzie to bezobsługowe.....

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Chyba każdy ampli rozpoznaje sygnał i kieruje na te głośniki co trzeba ponieważ inaczej nie mógłby zdekodować wejścia ;-) Nie musisz się przejmować ponieważ będzie to bezobsługowe.....

Nie będzie bezobsługowe. Jeśli masz zestaw 5.1 to amplituner rozpoznaje taką konfigurację głośników jak Defaultową. Otrzymawszy sygnał stereo włączy Dolby Pro Logic II, aby przerobić to na (symulowane) 5.1.

Nie rozumiem problemu. To taka fatyga włączyć na pilocie (lub na amplitunerze) przycisk STEREO? I masz co chciałeś.

U mnie w starym hermanie można każde wejście z osobna zaprogramować (kodek, jakie wejście a nawet poziom głośności na poszczególnych kanałach :))

Ty sobom masz jakiś konkretny amplituner na myśli czy tylko tak teoretyzujesz z nudów? Większość z tych rzeczy można przeczytać w instrukcji.

U mnie w starym hermanie można każde wejście z osobna zaprogramować (kodek, jakie wejście a nawet poziom głośności na poszczególnych kanałach :))

Ty sobom masz jakiś konkretny amplituner na myśli czy tylko tak teoretyzujesz z nudów? Większość z tych rzeczy można przeczytać w instrukcji.

Nie z nudów.

Po prostu chcę kupić Yamahę 1067 i zastanawiam się, czy dam radę to uzyskać. Większość znajomych używa 5.1 przy stereo i cieszą się, że mają przestrzenny dźwięk. Nie przeszkadza im to. Mi jednak zależy na stereo.

A tak w ogóle - nawet jeśli pytanie było postawione czysto teoretycznie - to co w tym złego? Z tego co czytam forum, większość osób teoretyzuje :)

pozdrawiam

To, że różne amplitunery mogą mieć to różnie rozwiązane i nie można udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Jeżeli satysfakcjonuje cię odpowiedź także teoretyczna to w każdym amplitunerze da się ustawić stereo i powinien zapamiętać ustawienie przy następnym słuchaniu z tego źródła. Ale jak kupisz amplituner bez wcześniejszego sprawdzenia i tak nie będzie to nie miej pretensji bo to tylko teoria.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.