Skocz do zawartości
IGNORED

Emanuel gra na 1 głośnik

Gringo997

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

kolega wydłubał z piwnicy gramofon Emanuel G902 fs Unitry, ja w ramach zimowej nudy

naprawiłem zacinający się w nim silniczek. Gramofon nie miał wtyczki (DIN5 bodajże)

tylko miał obcięty kabel. Znalazłem wtyczkę JACK i połączyłem ze sobą czerwone, oraz białe przewody,

a także wyprowadziłem masę. Jack podpiąłem do przejściówki jack - 2xRCA, masę wpiąłem do GND

ale muzykę słychać tylko na 1 głośniku (prawy), a z drugiego wydobywa się buczenie (lewy).

Przewody jakie miałem pod ręką były grubości ultracienkiej nitki i jakości chińskich wyrobów sprzed 30 lat.

Powiedzcie dlaczego słychać tylko na jednej kolumnie? Jutro popołudniu będę wymieniał przewodu na

coś lepszego, ale chciałbym wiedzieć czy to w ogóle pomoże...

P.S. z gramofonem nie wiążę żadnej nadziei, jest to tylko zabawka, aczkolwiek fajnie byłoby gdyby udało się

go do końca wskrzesić...

https://www.audiostereo.pl/topic/74909-emanuel-gra-na-1-g%C5%82o%C5%9Bnik/

nic mu nie pomoże :-) to szlifiera do płyt. Jak chcesz zryć na wylot te biedne winyle, które masz to może emanuelem je wykończyć :-)

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

wiem, żeby wartościowych płyt na tym nie odtwarzać;)

testowałem na jakiejś "składance" już mocno doświadczonej przez los...

jednak prosiłbym odpowiedź z uzasadnieniem czy da się jakoś puścić dźwięk na oba kanały

dla siebie będę brał duala 741q, a kolega bardzo by się ucieszył jakby jego gramofonik grał i buczał

Jak na moje oko, wkładka do wymiany, masz jakąś inną, żeby sprawdzić?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

tak kolega mówił, że ma w domu jakąś wkładkę tak pieczołowicie zapakowaną, że wygląda na nieużywaną...

W tych "gramofonach" wkładka jest montowana na badziewny zatrzask. Trzeba dokładnie przypatrzeć się stykom w tym zatrzasku i we wkładce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.