Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  289 członków

ATC Klub
IGNORED

Klub Posiadaczy Zacnych Głośników ATC

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

Prosze o pomoc w namierzeniu glosnika atc.

Posiadam serie ATC scm 11 v.3 , a w nich znajduje sie przetwornik basowy Model: SB45-150CLD. I to wlasnie on jest mi niezbedny sztuk 1.

pozdrawiam

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

9 minut temu, jimmi napisał:

Czesc,

Prosze o pomoc w namierzeniu glosnika atc.

Posiadam serie ATC scm 11 v.3 , a w nich znajduje sie przetwornik basowy Model: SB45-150CLD. I to wlasnie on jest mi niezbedny sztuk 1.

pozdrawiam

Zapytaj w Planecie Dźwięku, powinni jakoś pomóc. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

10 godzin temu, Redorb81 napisał:

mam SCM20 i miałem scm19

A tak jeszcze spytam. Są wyraźne różnice pomiędzy tymi modelami jeżeli chodzi o dźwięk?

14 minut temu, Funnykris napisał:

A tak jeszcze spytam. Są wyraźne różnice pomiędzy tymi modelami jeżeli chodzi o dźwięk?

SCM20 to głośnik bardziej szczegółowy miałem plan zastąpić go scm19 i wysofać trochę pieniędzy lecz w bezpośredniej konferencji scm19 okazała się jakby nie potrafiła stworzyć tego realizmu nagrania taka wyprana z emocji, oczywiście na tle SCM20 bo nadal uważam że to bardzo udana konstrukcja jak i scm7 co do scm11 mam mieszane uczucia,którą też posiadałem. 

Edytowane przez Redorb81
Godzinę temu, Redorb81 napisał:

SCM20 to głośnik bardziej szczegółowy miałem plan zastąpić go scm19 i wysofać trochę pieniędzy lecz w bezpośredniej konferencji scm19 okazała się jakby nie potrafiła stworzyć tego realizmu nagrania taka wyprana z emocji, oczywiście na tle SCM20 bo nadal uważam że to bardzo udana konstrukcja jak i scm7 co do scm11 mam mieszane uczucia,którą też posiadałem. 

O Boże autokorekta chyba weszła mocno ? 

Dzięki ? Co do SCM11 też mam mieszane uczucia. To niby ten sam głośnik co SCM7 tylko z większą membraną i obudową. A grało mi to jakoś tak za ciemno. Bas w 7 szybko się wycofuje i jest niezwykle szybki (w ok. 12m2 w których nie odkręcamy tych głośników bardzo głośno potrafi też zaskoczyć zejściem) a w 11 czułem że on cały czas jest obecny. Czułem że wokale są dociążone od spodu a wysokie tony troszkę mi uciekały. Kwestia gustu. Osoby szukające brzmienia bardziej ciężkiego, "matowego" wybiorą 11.

2 minuty temu, flood2 napisał:

Atc scm 11 w kolorze czarnym - kupię. 

Zadzwoń do salonu Koris,tam kupisz w dobrej cenie.Sam u nich kupuję ,solidna firma.Bo o używki ,to chyba ciężko.

10 minut temu, piotrek7 napisał:

https://hifipig.com/atc-launches-limited-edition-scm150aslt-active-loudspeaker-system/

Całkowicie poza moim zasięgiem ale co tu dużo mówić. Są piękne

Faktycznie, masz Pan słusznego. ? 

Proste a zarazem piękne. 

45 tysięcy funtów za:

They deliver a response accuracy of ±2dB between 60Hz-17kHz and ±6dB from 25Hz to 22kHz.

I teraz jak masz salon na "poddaszu" gdzie masz wełnę i zjada ci niski bas to masz głośniki o wartości kawalerki we Wrocławiu które nie mają dołu.

To samo JBL K2, kolumny (bez wzmacniaczy) za 200 000zł i pasmo przenoszenia:

Frequency Response(-6dB) 48Hz-50kHz

Zastanawiam się dlaczego w tak zajebistych kolumnach (w takiej cenie) nie ma dołu.

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

21 minut temu, S0nic napisał:

They deliver a response accuracy of ±2dB between 60Hz-17kHz and ±6dB from 25Hz to 22kHz.

Marcin, kuna nie znam angielskiego, czy tu chodzi o to, że mamy spadek o 6dB przy 25 Hz? Jeżeli tak, to czego Ci tu na niskich brakuje? 

Edytowane przez Adam 38

10 minut temu, Adam 38 napisał:

Marcin, kuna nie znam angielskiego, czy tu chodzi o to, że mamy spadek o 6dB przy 25 Hz? Jeżeli tak to czego Ci tu na niskich brakuje? 

Bo dopiero ostatnio zostałem uświadomiony jak to działa ?

Wszystko przez ten cholerny wykres, nie da się go oszukać : /

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

7 minut temu, S0nic napisał:

Bo dopiero ostatnio zostałem uświadomiony jak to działa ?

6dB na minus to 2 razy ciszej.

Wszystko przez ten cholerny wykres, nie da się go oszukać : /

No ale może przy 30Hz mają spadek o 3dB a to chyba wystarczy? 

A gdyby było mnie  stać na takie zabawki to w ciemno bym kupił te ATC i... oczywiście  Dynki Confidence 60 ? A teraz  wracamy na ziemię i do siódemek. 

Edytowane przez Adam 38

1 minutę temu, Adam 38 napisał:

No ale może przy 30Hz mają spadek o 3dB a to chyba wystarczy? 

Zależy w jakim pokoju i poprawcie mnie jeżeli źle napisałem o "6dB to 2 razy ciszej".

obiektywnie o audio

34 minuty temu, Adam 38 napisał:

A gdyby było mnie  stać na takie zabawki to w ciemno bym kupił te ATC i... oczywiście  Dynki Confidence 60 ? A teraz  wracamy na ziemię i do siódemek. 

i 40 metrowy salon, żeby ustawić te piękne szafy ?

E: zapomniałem, że te ATC mają korekcję przy 40Hz i można je podbić o 6dB!

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

AMJ album "FARAT" a jeny, tak ładnego wokalu śliczna Anna nie miała nawet na Dynaudio. 

Panowie słucham właśnie swoich ATC SCM7 podłączonych do Sugdena A21 Signature. 20W na kanał w klasie A. Trzepie tymi kolumnami aż miło. Mocy jest aż nadto a bas jest niesamowity jak na monitorki. Nie rozumiem tych kolumn albo tego wzmacniacza ? W każdym razie obaliłem mit o dużym zapotrzebowaniu ATC SCM7 na Waty. Żeby mnie tylko było stać na ten piec (to akurat nie jest do końca przenośnia) to już bym kupował. 

Zazdraszczam, sam bym tego posłuchał u siebie. Chociaż mnie bardziej interesowałaby średnica i góra połączenia Sugdena i ATC niż bas. 

Edytowane przez Adam 38

6 godzin temu, Funnykris napisał:

Panowie słucham właśnie swoich ATC SCM7 podłączonych do Sugdena A21 Signature. 20W na kanał w klasie A. Trzepie tymi kolumnami aż miło. Mocy jest aż nadto a bas jest niesamowity jak na monitorki. Nie rozumiem tych kolumn albo tego wzmacniacza ? W każdym razie obaliłem mit o dużym zapotrzebowaniu ATC SCM7 na Waty. Żeby mnie tylko było stać na ten piec (to akurat nie jest do końca przenośnia) to już bym kupował. 

SCM 7 - Skuteczność 84dB @ 1W @ 1metre
SCM 19 - Skuteczność 85dB @ 1W @ 1metre

Podejrzane to bardzo bo słuchałem SCM19 z 50W lampą na KT i bas był wolny i bez konturu - pamiętam to do dziś

Podaj proszę kilka utworów których słuchałeś i wyszło tak dobrze.

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

47 minut temu, S0nic napisał:

Podejrzane to bardzo bo słuchałem SCM19 z 50W lampą na KT i bas był wolny i bez konturu - pamiętam to do dziś

Steven Wilson - cała płyta Raven that refused to sing

Opeth - Bleak

Billy Eilish - You should see me in a crown

Mikromusic - piękny chłop (z płyty z dolnej półki)

Trochę kawałków Blackfield

Pink Floyd - Young Lust

Wzmacniacz miał dużo większego kopa niż słuchany ostatnio przeze mnie NuPrime ida-8. Szczególnie w tym utworze Billy Eilish NuPrime się wykłada. Ten pulsujący bas w refrenie jest tam totalnie płaski. Sugden był podłączony pod DAC ifi nano idsd le. Odkręcony na ok 1/3 głośności. Waty watomierz nierówne. Im więcej sprzętów słucham tym mniej wierzę w parametry.

Sam jestem w szoku jak to zagrało ze swoimi 20W. 

Edytowane przez Funnykris
55 minut temu, S0nic napisał:

Nie, nie, nie. Moje  ATC 7v3 grają wyraźnie ciszej od moich Dynek X14 (skuteczność 82dB) więc skuteczność siódemek na 100% niższa od katalogowej. Druga sprawa to MOIM zdaniem ATC 7 i 11 nie mają nic wspólnego z konturowym basem i żaden tor tego nie zmieni. Trzy - jak brakuje basu z ATC 7 (czy to zejścia czy podbicia średniego/górnego basu) to trzeba albo dokupić dobrego suba albo kupić inne monitory.

Ten Sugden a21 też nigdzie nie jest chwalony za jakość niskich tonów, dynamiki i konturu brak. Za to ma mieć piękną, soczystą, namacalną średnicę i to chciałbym u siebie usłyszeć. 

58 minut temu, Funnykris napisał:

Sam jestem w szoku jak to zagrało ze swoimi 20W. 

Edytowane 48 minut temu przez Funnykris

Sprawdź proszę album The Alan Parsons Project - Eye in The Sky. U mnie na Dynaudio z ich mocniejszym dołem słucha się tej kapitalnej muzy duuużo przyjemniej jak z siódemek. 

5 godzin temu, Adam 38 napisał:

Ten Sugden a21 też nigdzie nie jest chwalony za jakość niskich tonów, dynamiki i konturu brak. Za to ma mieć piękną, soczystą, namacalną średnicę i to chciałbym u siebie usłyszeć. 

Ma bardzo dobry bas. Na pewno nie twardy jeżeli chodzi o barwę. Ale z tą dynamiką to bym tak nie wyrokował. Moim zdaniem ma jej sporo.

6 godzin temu, Adam 38 napisał:

Druga sprawa to MOIM zdaniem ATC 7 i 11 nie mają nic wspólnego z konturowym basem i żaden tor tego nie zmieni. Trzy - jak brakuje basu z ATC 7 (czy to zejścia czy podbicia średniego/górnego basu) to trzeba albo dokupić dobrego suba albo kupić inne monitory.

To prawda. Bas z ATC jest bardzo miły dla ucha. Ja osobiście nie przepadam za kolumnami które mają bardzo twardy bas. Wolę go mniej ale żeby był ciepły.

5 godzin temu, Adam 38 napisał:

Sprawdź proszę album The Alan Parsons Project - Eye in The Sky. U mnie na Dynaudio z ich mocniejszym dołem słucha się tej kapitalnej muzy duuużo przyjemniej jak z siódemek. 

Bardzo chętnie ale już oddałem wzmaciacz ? 

Jak będziecie mieli okazję posłuchajcie po prostu tego połączenia i sami oceńcie. Ja bardzo głośno kolumn nie odkręcam bo nie lubię i może u mnie zwyczajnie 20W wystarczyło. 

• 2 tygodnie później...

Koledzy próbował ktoś z was wywalić zworki na terminalach i podłączyć ATC w bi wiringu? Ze strony wzmacniacza 2 wtyki a od kolumn 4 - takim kabelkiem. Pytam z ciekawości bo chcę kupić sobie krótsze kable i się zastanawiam czy takich nie brać.

Przeciez prosciej, lepiej, taniej i ect. jest polaczyc przewody w kolumnie w jeden terminal.

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

4 godziny temu, Funnykris napisał:

Koledzy próbował ktoś z was wywalić zworki na terminalach i podłączyć ATC w bi wiringu? Ze strony wzmacniacza 2 wtyki a od kolumn 4 - takim kabelkiem. Pytam z ciekawości bo chcę kupić sobie krótsze kable i się zastanawiam czy takich nie brać.

Co Ty tam chłopie majstrujesz przy naszych perełkach? ? Masz jakiś nowy, godny podłączenia do siódemek piecyk na testach? Czy zostajesz ze starym, poczciwym Audiolabem? 

6 minut temu, Adam 38 napisał:

Co Ty tam chłopie majstrujesz przy naszych perełkach? ? Masz jakiś nowy, godny podłączenia do siódemek piecyk na testach? Czy zostajesz ze starym, poczciwym Audiolabem? 

Właściwie to nic ciekawego mi nie wpadło w ręce. Póki co gra u mnie Naim Nait 5si i bardzo mi się ten wzmacniacz podoba. Niezwykle żywiołowy. Jak na moje ucho i to czego słucham bardzo dobrze mi to gra. Niezwykle oddaje dźwięk instrumentów perkusyjnych. Scena jest bardzo szeroka i punktowa. No i w porównaniu do Audiolaba 8000A praktycznie każdy dźwięk zyskał na jakichś detalach. W kilku utworach nagle usłyszałem że na gitarze jest nałożony chorus, dźwięki klawiszy zyskały na fakturze. Bardzo szybki i zdecydowanie mocniejszy bas. Ten klocek podaje muzykę bardzo bezpośrednio - jakby chciał stworzyć w domu namiastkę koncertu. Mi takie granie pasuje. I to co pisałeś w innym wątku o ścianie dźwięku w tym połączeniu - nic takiego nie ma miejsca. Przy czym trzeba oddzielić Nait 5i od Nait 5si - to inne wzmacniacze.

Moooże kiedyś rzucę na niego uchem, w sumie wstyd nie znać żadnego Naim-a. Często używki latają w cenie 2-2,5kzl tylko pytanie czy to nie te z problemami ze zrównoważeniem kanałów i brumiącymi trafami. 

Edytowane przez Adam 38

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.