Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  289 członków

ATC Klub
IGNORED

Klub Posiadaczy Zacnych Głośników ATC

Rekomendowane odpowiedzi

Czytałem wczoraj, czytałem…

Pięknie cię wczoraj za trolling pojechali na Forum Audio. Takiego pocisku na mo…rdę to jeszcze nikt tam nie dostał. A teraz marsz na swoją grupę trollować jak na sąsiednim forum już ci nie pozwalają. 

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

1 godzinę temu, Adam 38 napisał:

Czytałem wczoraj, czytałem…

Pięknie cię wczoraj za trolling pojechali na Forum Audio. Takiego pocisku na mo…rdę to jeszcze nikt tam nie dostał. A teraz marsz na swoją grupę trollować jak na sąsiednim forum już ci nie pozwalają. 

Dziękuję Ci Adamie za te cenne uwagi ale my, Twoi wierni uczniowie, wciąż nie wiemy czemu sprzedajesz Hegla, którego jeszcze niedawno wychwalałeś pod niebiosa. 

Grzecznie i ostatni raz - jesteśmy w klubie ATC a nie prywatnym czacie Sebastiana. Odpuść proszę.
Żegnam. 

2 godziny temu, Adam 38 napisał:

Grzecznie i ostatni raz - jesteśmy w klubie ATC a nie prywatnym czacie Sebastiana. Odpuść proszę.
Żegnam. 

No nie bądź taki. Wiesz ile osób pluje sobie teraz w brodę, że idąc za swym mistrzem kupili Hegla a on po pół roku cyk i wrzuca go na olx 😐.

W dniu 12.01.2025 o 22:28, kichanadeta napisał:

Panowie czy maly Naim Atom jest w stanie napedzic ATC SCM 11?

Pozdrawiam!

Zależy jak do tego podejdziemy, sprawność Naima jest dobra więc jeśli to ma być do umiarkowanego odsłuchu to myślę że będzie okej, aczkolwiek jeśli chcemy grać pełną parą to może być trochę za słaby żeby wykrzesać z nich 100%, przy czym finalnie Naim może degradować jakość przy wyższych poziomach głośności.

W dniu 13.01.2025 o 19:21, Paolo68 napisał:

Witam. Posiadam Regę Elex mk.4. Monitory to Qacoustic 3030i. Przymierzam się do ATC SCM 7 lub 11. Rozstaw od centrum głośnika do centrum 1,80m. Miejsce odsłuchowe też 1,80m. Trójkąt równoboczny. Dużo rozpraszaczy - regały z książkami. Lewa strona otwarta. Czy siódemki wystarczą? Obawiam się, że Elex jedenastek nie pociągnie. Proszę o opinie. Z góry dziękuję. Paweł.

Miło by było uzyskać informacje, jakiej barwy brzmienia szukasz?

W dniu 15.01.2025 o 07:15, Paolo68 napisał:

Masz rację. Siódemeczki wystarczą... Będzie dobrze. Teraz tylko czekać...

W kwestii wyceny oczywiście zapraszam.

W dniu 19.01.2025 o 19:54, Yeung napisał:

Dzięki.U mnie jest około 30m otwarte na nastepne prawie 30m. Tak się właśnie zastanawiam,nad podobnym zestawieniem.scm 40 plus sub.Ciekawi mnie ogolne brzmienie.A jak jest w niższych rejestrach głosnosci?wystarczająco czy trzeba kręcić gałką żeby się zadowolić pełnym dźwiękiem.Jest to dla mnie dosyć istotne,ponieważ często lubię słuchać ciszej a atc nie są wysokoskuteczne.

SCM40 to konstrukcje które bardzo dobrze kontrolują dolne pasmo i potrafi zaskoczyć dociążeniem, aczkolwiek nie jest to bardzo gęste granie, a bardziej swobodne ze sporym zapasem powietrza. Dołożenie subwoofera da Ci sporą większą dawkę dołu. Zmieni się ilość i tutaj warto polecić REL'a z serii T lub S, jakościowo to świetne kosntrukcje właśnie do stereo.

W kwestii cichego odsłuchu wiele zależy jaką elektronikę wybierzesz, polecam coś nasyconego bo samo granie SCM40 jest zrównoważone i raczej spokojnie. Cęsto są sparowane z SIA2-150, Naim XS3 oraz wyższym Supernait 3. Końcówka mocy ATC P2 również się sprawdzi + pre z ATC.

7 godzin temu, Planeta Dźwięku napisał:

Dołożenie subwoofera da Ci sporą większą dawkę dołu. Zmieni się ilość i tutaj warto polecić REL'a z serii T lub S, jakościowo to świetne kosntrukcje właśnie do stereo.

A czym się różni wersja T od wersji S ?

7 godzin temu, Planeta Dźwięku napisał:

W kwestii cichego odsłuchu wiele zależy jaką elektronikę wybierzesz, polecam coś nasyconego bo samo granie SCM40 jest zrównoważone i raczej spokojnie. Cęsto są sparowane z SIA2-150, Naim XS3 oraz wyższym Supernait 3. Końcówka mocy ATC P2 również się sprawdzi + pre z ATC.

Z pewnością odsłucham z SIA2-150.W miarę możliwości coś jeszcze innego też się podłączy.

17 godzin temu, Yeung napisał:

A czym się różni wersja T od wersji S ?

S to wyższa seria, ogółem są mocniejsze i jakościowo również wypadają lepiej.

17 godzin temu, Yeung napisał:

Z pewnością odsłucham z SIA2-150.W miarę możliwości coś jeszcze innego też się podłączy.

Oczywiście można u nas w Warszawie a już za niedługo w Katowicach. Wzmacniacz jak i kolumny mamy dostępne oraz wiele innych ciekawych opcji.

W dniu 28.01.2025 o 15:19, chcheckitout napisał:

Czy ktoś porównywał 40A z 50A ? Czy do duży przeskok ? W cenie na pewno i to trochę boli ...

Przeskok w cenie jest ogrmony, ale jakoścowo to dwa różne światy. Aktywne 50-tki mają znacznie lepiej zbudowaną podstawę basową z mocniejszym wykopem oraz lepszym zejściem przy czym nie tracą na kontroli, ale i również bardziej klarwoną górę, która nie można na pewno nazwać męczącą. Większa dawka szczegółów w porównaniu z aktywnym modelem 40. Podkreślam że jakościowo to ogromny przeskok.

• 3 tygodnie później...

Bardzo mnie kusi aby do tych 40stek dorzucić  C4 Sub mk2 ale zupełnie nie wiem czy to ma sens. Jak to w ogóle podłączyć i ustawić ? W sumie lubię 40A, są bardzo równe i tak sobie myślę żeby mieć ciut mocniejszy dół z dobrą kontrolą, to mogłaby być petarda. 

Pytanie co dokłada i zabiera na niskich tonach akustyka Twojego pokoju. W sieci można znaleźć wykresy od ludzi posiadających SCM40 i wraz z odpowiedzią ich pokoju mają całkiem równy i bez spadku dół pasma do okolic 40Hz.  

22 godziny temu, Adam 38 napisał:

Pytanie co dokłada i zabiera na niskich tonach akustyka Twojego pokoju. W sieci można znaleźć wykresy od ludzi posiadających SCM40 i wraz z odpowiedzią ich pokoju mają całkiem równy i bez spadku dół pasma do okolic 40Hz.  

Z akustyką już niewiele zrobię. Generalnie te głośniki to najlepsze paczki jakie miałem w domu. Jestem fanem Dynaudio ale nie potrafiłem tego okiełznać. Tam bas grał na prawdę zacnie ale czasem było go zbyt dużo i się wzbudzał. W 40stkach wszystko jest równe i bardzo uniwersalnie. 

2 minuty temu, chcheckitout napisał:

Z akustyką już niewiele zrobię. Generalnie te głośniki to najlepsze paczki jakie miałem w domu. Jestem fanem Dynaudio ale nie potrafiłem tego okiełznać. Tam bas grał na prawdę zacnie ale czasem było go zbyt dużo i się wzbudzał. W 40stkach wszystko jest równe i bardzo uniwersalnie. 

Moje Dynaudio przez ostatnie 4 lata tj. od kiedy mam paczki ATC, może 5 dni pograły. Nie będę się rozpisywał czemu, kto posiada ATC ten wie. Z ATC mam już tylko jedno marzenie, obecne zamienić na wykończone w kolorze białym, taki mój kaprys. 🙂 

A jako uzupełnienie charakteru brzmienia ATC dla siebie widzę tylko Bowersy. 

3 godziny temu, izapat napisał:

dynaudio  a

Dynaudio, jeżeli tylko wypuści mały monitor bez swojego ulubionego garba na basie, który więcej szkodzi niż pomaga, to pierwszy je kupię. I to pomimo zmiękczonej na maksa góry. Niestety wszystkie obecne małe Dyniaczki to burczybasy… Bardzo ładne, naturalne wokale, urokliwa góra - jak to u Dynaudio i fatalny bas noszący wszystkie złe cechy licho ogarniętego BR. 

3 godziny temu, izapat napisał:

Bowersy ?

Tak, zaczynając od najmniejszych, otwierających stawkę u Bowersa 607s3 (mają wszystkie cechy i charakter brzmienia za które lubi się lub nie lubi 🙂 Bowersa) a kończąc na flagowych 805D4. 

9 godzin temu, Adam 38 napisał:

Dynaudio, jeżeli tylko wypuści mały monitor bez swojego ulubionego garba na basie, który więcej szkodzi niż pomaga, to pierwszy je kupię. I to pomimo zmiękczonej na maksa góry. Niestety wszystkie obecne małe Dyniaczki to burczybasy… Bardzo ładne, naturalne wokale, urokliwa góra - jak to u Dynaudio i fatalny bas noszący wszystkie złe cechy licho ogarniętego BR. 

Tak, zaczynając od najmniejszych, otwierających stawkę u Bowersa 607s3 (mają wszystkie cechy i charakter brzmienia za które lubi się lub nie lubi 🙂 Bowersa) a kończąc na flagowych 805D4. 

U mnie Dynaudio też troche się duszą , ale żal sprzedawać , właśnie ze względu na górę. Jednak Atc11 mają ją bardziej rozdzielczą , na pewno nie gorszą , inną.

B&W zawsze chciałem posłuchać i może kiedyś...

13 minut temu, izapat napisał:

właśnie ze względu na górę

W pełni się zgadzam a Ty chyba jeszcze masz ich topowy tweeter. 

Gdyby ktoś szukał, to będę chyba sprzedawał swoje ATC 50slt. Ogłoszenie jest na giełdzie hifi:

https://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/09/524249.php

22 godziny temu, Adam 38 napisał:

Moje Dynaudio przez ostatnie 4 lata tj. od kiedy mam paczki ATC, może 5 dni pograły. Nie będę się rozpisywał czemu, kto posiada ATC ten wie. Z ATC mam już tylko jedno marzenie, obecne zamienić na wykończone w kolorze białym, taki mój kaprys. 🙂 

A jako uzupełnienie charakteru brzmienia ATC dla siebie widzę tylko Bowersy. 

17407447644334051436665527109124.jpg

Piękne, kiedyś i u mnie białe siódemki staną. 

12 godzin temu, Adam 38 napisał:

W pełni się zgadzam a Ty chyba jeszcze masz ich topowy tweeter. 

Heritage już nie mam . Sprzedałem i kupiłem s40

• 2 tygodnie później...

Witam, mam w planie odsłuch i być może zakup kolumn ATC + wzmacniacz pod nie bo podobno lubią prąd. Trochę się naczytałem że sprawdzą się w każdym repertuarze a słucham różnej muzyki, od klasyki po elektronikę i rap a na  rocku i death metalu kończąc . 
Mam pokój 17m2 częściowo zaadoptowany akustycznie (dyfuzor skyline 1,6m x 1.2m) + sporo kwiatków, mebli i dywan.
Obecnie gram na Acoustic Energy AE1 Active no i te kolumienki grają  spoko jak na swoje gabaryty, napisałbym nawet że zaskakują, ale wiem że można lepiej.
Czy do metrażu 17m2 wstawię 19 tki lub 20 tki i będzie spoko?. Pokój mam dość upierdliwy akustycznie bo ma wymiar 4,3 x4,3m. Może ktoś z was słucha ATC w mniejszym pomieszczeniu i ma jakieś już zdanie wyrobione bo w necie w sumie jest mało informacji, jakieś ogólniki że w sumie fajnie komuś tam gra małym pomieszczeniu i tyle. Kolumny swoje kosztują i nie chciałbym utopić sporej części pieniędzy bez sensu. Najlepiej byłoby pożyczyć albo posłuchać ale to tani sprzęt nie jest. Może ktoś z was jest z Lubelskiego i ma te kolumny, chętnie bym ich posłuchał :).

3 godziny temu, Prisna napisał:

Witam, mam w planie odsłuch i być może zakup kolumn ATC + wzmacniacz pod nie bo podobno lubią prąd. Trochę się naczytałem że sprawdzą się w każdym repertuarze a słucham różnej muzyki, od klasyki po elektronikę i rap a na  rocku i death metalu kończąc . 
Mam pokój 17m2 częściowo zaadoptowany akustycznie (dyfuzor skyline 1,6m x 1.2m) + sporo kwiatków, mebli i dywan.
Obecnie gram na Acoustic Energy AE1 Active no i te kolumienki grają  spoko jak na swoje gabaryty, napisałbym nawet że zaskakują, ale wiem że można lepiej.
Czy do metrażu 17m2 wstawię 19 tki lub 20 tki i będzie spoko?. Pokój mam dość upierdliwy akustycznie bo ma wymiar 4,3 x4,3m. Może ktoś z was słucha ATC w mniejszym pomieszczeniu i ma jakieś już zdanie wyrobione bo w necie w sumie jest mało informacji, jakieś ogólniki że w sumie fajnie komuś tam gra małym pomieszczeniu i tyle. Kolumny swoje kosztują i nie chciałbym utopić sporej części pieniędzy bez sensu. Najlepiej byłoby pożyczyć albo posłuchać ale to tani sprzęt nie jest. Może ktoś z was jest z Lubelskiego i ma te kolumny, chętnie bym ich posłuchał :).

Myślę że SCM40 również możesz wziąć pod uwagę. Konstrkcja zamknięta, basem nie zalewa, grają bardzo równo. SCM20 to inna bajka i inna liga od 19-stek. Chcesz mieć konkret podstawki to wiedz że SCM20 zagrają znacznie lepiej. Co do wzmacniacza można polecić dedykowany SIA2-150 który będzie miał spory zapas prądowy. Te wzmacniacze grają ze sporą energią i świetnym nasyceniem więć dobrze sprawdzają się w połączeniach z powyższymi kolumnami. Może chcesz wpaść na odsłuch do nas do Warszawy? Pomożemy w wyborze :)

W dniu 26.02.2025 o 09:36, chcheckitout napisał:

Bardzo mnie kusi aby do tych 40stek dorzucić  C4 Sub mk2 ale zupełnie nie wiem czy to ma sens. Jak to w ogóle podłączyć i ustawić ? W sumie lubię 40A, są bardzo równe i tak sobie myślę żeby mieć ciut mocniejszy dół z dobrą kontrolą, to mogłaby być petarda. 

Wybacz ale gdzieś mi uciekł ten Twój komentarz, mogę wiedzieć jakie masz przedwzmacniacz i źródło?

A jak wygląda porównanie 40 do 20? To różne serie, prawda? 20-tki są w wyższej, ale jest mniejsza, chociaż opinie ma chyba jeszcze lepsze niż 40-tki... To mnie ciekawi, zwłaszcza w perspektywie ok. dwóch lat, kiedy w końcu dozbieram do tych +/- 20 tysięcy 😉

Pozdrawiam
Szczepan

22 godziny temu, Planeta Dźwięku napisał:

Myślę że SCM40 również możesz wziąć pod uwagę. Konstrkcja zamknięta, basem nie zalewa, grają bardzo równo. SCM20 to inna bajka i inna liga od 19-stek. Chcesz mieć konkret podstawki to wiedz że SCM20 zagrają znacznie lepiej. Co do wzmacniacza można polecić dedykowany SIA2-150 który będzie miał spory zapas prądowy. Te wzmacniacze grają ze sporą energią i świetnym nasyceniem więć dobrze sprawdzają się w połączeniach z powyższymi kolumnami. Może chcesz wpaść na odsłuch do nas do Warszawy? Pomożemy w wyborze 🙂

Wybacz ale gdzieś mi uciekł ten Twój komentarz, mogę wiedzieć jakie masz przedwzmacniacz i źródło?

Jak to gdzie mam ? W domu 🙂

18 godzin temu, Szczepan_27803 napisał:

A jak wygląda porównanie 40 do 20? To różne serie, prawda? 20-tki są w wyższej, ale jest mniejsza, chociaż opinie ma chyba jeszcze lepsze niż 40-tki... To mnie ciekawi, zwłaszcza w perspektywie ok. dwóch lat, kiedy w końcu dozbieram do tych +/- 20 tysięcy 😉

40 będa mieć trochę lepsze dociążenie dołu i będą bardziej zrównowazone tonalnie. Po stronie 20-stek znajdziesz lepszą separację, lepszą prezentację sceny oraz dokładniejszą szczegółowość. Dół będzie trochę słabszy w odbiorze, ale wiadomo że porównujemy konstrukcję podstawkową do podłogowej w której zachodzą spore różnice konstrukcyjne. Jest to trochę trudne zestawienie bo nie powiedział bym żę SCM40 są słabsze od SCM20 ale definiują ten dźwięk inaczej, w inny sposób. Sporo tu zależy tu od Twoich oczekiwań.

3 godziny temu, chcheckitout napisał:

Jak to gdzie mam ? W domu 🙂

Chyba mnie źle zrozumiałeś, nie pytam gdzie tylko jakie? :)

Dzięki, @Planeta Dźwięku!

W perspektywie owych dwóch lat przeniosę się z 25 w miarę zamkniętych w jednym pomieszczeniu metrów kwadratowych do ok. 50 m2, z czego część salonowo-odsłuchowa będzie miała ok. 30 m2 (ale pozostałe 20 metrów, czyli kuchnia z wyspą, też powinna być "wypełniona" dźwiękiem z salonu, choć tu już wymagania "jakościowe" są mniejsze - nie muszę słyszeć, że gitarzysta schylił się czy kontrabasiście mały palec musnął niezamierzenie strunę). No i już teraz mam rozkminy, bo filozofia dźwięku ATC bardzo mi leży, tylko nie wiadomo do końca w którą stronę będzie najlepiej pójść...

Na szczęście mam jeszcze trochę czasu 🙂

1 godzinę temu, Planeta Dźwięku napisał:

40 będa mieć trochę lepsze dociążenie dołu i będą bardziej zrównowazone tonalnie. Po stronie 20-stek znajdziesz lepszą separację, lepszą prezentację sceny oraz dokładniejszą szczegółowość. Dół będzie trochę słabszy w odbiorze, ale wiadomo że porównujemy konstrukcję podstawkową do podłogowej w której zachodzą spore różnice konstrukcyjne. Jest to trochę trudne zestawienie bo nie powiedział bym żę SCM40 są słabsze od SCM20 ale definiują ten dźwięk inaczej, w inny sposób. Sporo tu zależy tu od Twoich oczekiwań.

Chyba mnie źle zrozumiałeś, nie pytam gdzie tylko jakie? 🙂

Hehe ok, na szybko to czytałem jednym okiem 🙂

ATC CDA2 + 40A

23 godziny temu, Szczepan_27803 napisał:

jak wygląda porównanie 40 do 20?

Głównym czynnikiem wyboru powinien być repertuar jakiego słuchasz

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.