Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do kompletu

vcore

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że w temacie „Moje pierwsze Hi-fi” jest raczej mały ruch, postanowiłem zapytać publicznie :)

Przymierzam się do zakupu kolumn (Raczej używanych) do współpracy z Marantza PM6003 i CD5003, metraż pokoju to 11m2 + korytarz 3x2m (Kształt litery „L”).

Chciałbym zmieścić się w kwocie 1600 zł. Ale w tej cenie muszę kupić także kable i prawdopodobnie podstawki więc na kolumny do wydania mam 1000-1100 zł. (Podłogowe do 1500)

Najbardziej racjonalnym wyjściem wydają mi się kolumny podstawkowe, szczególnie mój faworyt Usher s520 i do tego oczywiście podstawki, choć tutaj właśnie mam wątpliwości.

Nie za bardzo widzi mi się połączenie kolumn za 700-800 zł. Z podstawkami za niewiele niższą kwotę, dlatego od jakiegoś czasu rozglądam się także za kolumnami podłogowymi - do tej kwoty nie za bardzo jest w czym przebierać, ale trafiłem na kolumny Dali concept 6 w cenie 999 zł. No i to trochę dało mi do myślenia, w zasadzie to zrodziło kolejny dylemat - kupić dobre podłogówki z dużym zapasem mocy, czy podstawkowe i dodatkowo zainwestować w standy, chociaż bardziej przystaję przy podstawkowych, bo muzyki nie słucham głośno więc nie zależy mi na mocy, czasami lubię podkręcić tak aby było ją słychać w kuchni ale nic poza tym.

Lubię ciepłe i detaliczne brzmienie, na tę chwilę na swojej liście mam następujące pozycje

Usher s520 (Wyczytałem w sumie same pozytywne opinie)

Acoustic energy neo 1 (Tutaj ciężko znaleźć jakiekolwiek informacje, ale są tanie)

Acoustic energy neo 3

Koda Harmony K-2000B (Pozytywna recenzja na stereo***)

Dali concept 2

Monitor audio bronze BR2

Wharfedale 10.2

Wharfedale 10.3 (Te także wzbudziły mój entuzjazm, bo zdaje się to to samo co 10.2 tylko większa buda - a dodatkowo że to podłogówki to odpadają koszta podstawek)

Focal Chorus 706v (Ale chyba ciężko będzie znaleźć poniżej 1000 zł.)

KEF Q5

Muzyka instrumentalna, klasyczna, filmowa, klasyczny rock

https://www.audiostereo.pl/topic/74864-kolumny-do-kompletu/

Posluchaj MA rx1 lub rx2

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Na allegro są MA rx1 za 1300 zł. Nówki, para, to chyba dobra cena? W porównaniu do sklepowej (1100 za sztukę), szkoda że rx2 są już całkowicie poza budżetem

U mnie w mieście „wybór” jest tragiczny, górują tanie JBLe, KODA, JAMO, kilka podłogówek kef'a i dali, więc z odsłuchem może być problem, jak znajdę czas to może zrobię sobie wycieczkę i ich poszukam, a mógłbyś opisać ich brzmienie? Czy to typowa angielska szkoła? I jak wypadają rx1 w porównaniu do rx2?

rydz a nowsza wersja evo 1, czyli zdaje się neo 1? Bo jest równie tania, a podobno poprawili co nieco

I jeszcze jedno pytanie co do MA, jak wypadają rx1/rx2 w porównaniu do bx2? Przepaść? Bo cenowo to i owszem

Gość rydz

(Konto usunięte)

Miałem Aegisy jak i Evo,pierwsze grały 2 lata drugie trzy miesiące. Aegisy grają bardziej średnicą i kreują lepszą przestrzeń oraz ogniskowanie instrumentów ,Ewo mają wiecej góry ale jest gorsza poprzez zastosowanie innej kopółki Vify.Obydwa monitory grały pod lampa jak i z Yamahą596.Neo nie słuchałem,ale podobno im nowsza seria Acoustic tym gorsza. Obecnie grają Beta20 i radze posłuchac.Można kupić za 1000 zł kosztowały wczesniej prawie 2000 tys. rydz.

U mnie podobny zestaw (pm+cd6003) gra z podstawkowymi Tannoy F2 w pokoju ok 16m2. Do tego IC Klotz i kable glosnikowe IMG od J.Rogoza. Efekt? Mocny, punktowy bas, całkiem przyjemna, wyrazista góra, troche gorzej ze szczegółowością i lokalizacją instrumentów (jak na ten przedział cenowy dałbym 8/10). Za to scena zarysowana genialnie, naprawdę szeroko! Kolumny te można kupic za 500-600 zł (używki, nowe ok. 1300zł) co wydaje mnie sie rozsądnym wyborem, choć sam planuję przesiadkę w niedługim czasie na Avance Epsilon.

Ja również mam podobny zestaw pm i cd 6003 podlaczony z MA Bx2 i gra świetnie (pokój okolo 10m). Przeszukaj posty jest gdzies temat w ktorym ludzie porównuja MA Bx z Rx. Generalnie podobno roznia sie głownie cena i budowa a w brzmieniu podobne. Jesli jest mozliwosc to najlepiej sprawdzic samemu, ja nie sluchalem rx bo mnie na nie bylo stac a pozatym maja bas reflex z tylu a ja chcialem miec go z przodu, bo kolumny mam zawieszone na scianie na braketach B Tech BT77, znacznie tansze niz podstawki i zajmuja malo miejsca, spelniaja swoja role znakomicie pod warunkiem ze je sie zamocuje w odpowiednim miejscu. no i najgorsze ze trzeba to zrobic za pierwszym razem bo jest problem ze przesunieciem (ja musialem malowac sciany;) ale pozwalaja obrócic i pochylic kolumny. Jak juz nadmienilem zestaw gra swietnie, zarówno basy jak i góra, przy czym góra jest dosć ostra, bardzo wyraźna ale mi sie podoba, scena szeroka, stereo super ale to juz w najwiekszym stopniu kwestia ustawienia no i nagrania Przy cichym sluchaniu te kolumy po prostu plumkaja np Direstraits cala plyta Brothers in arms miodzio. Nie slucham ciezkich rytmów to nie wiem jak by sie tam spisywaly ale w muzyce klasycznej tez daja sobie swietnie rade. A jesli chodzi o kable to zawsze mozna sobie dokupic w pozniejszym terminie i poczuc ze sie oplacalo np kupic dobre interconecty, ja mam Chorda crimson+ i to byl dobry zakup, kolumy rowniez na kabloch chord rumour 2.

u mnie w 15m2 grają z małym arcamem takie monitory

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

świetna relacja brzmienia do ceny

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Dzięki wszystkim za propozycję, po długich przemyśleniach w kręgu zainteresowań pozostały MA rx1, Chario Silhouette 200 i do kompletu standy diy. Jutro wybieram się na wycieczkę po sklepach może uda mi się odsłuchać przynajmniej MA.

Te chario także bardzo mnie zainteresowały głównie za sprawą Twoich wypowiedzi (Na które de facto trafiłem szukając info o rx1), ale w moich okolicach na ich odsłuch raczej nie mam co liczyć, chociaż mógłbym zaryzykować zakup bez odsłuchu - włączając przesyłkę to są tylko o 50 zł. droższe od rx1 (Chario znalazłem w cenie 1418 zł. za parę, włącznie z przesyłką)

Jak ja nienawidzę dylematów!

Mały offtop - jako że po ewentualnym zakupie którychś z wyżej wymienionych kolumn i kabli w portfelu pozostanie mi około 100 zł. To najprawdopodobniej będę zmuszony wykonać standy samemu. Orientuje się ktoś może ile wyniosłoby mnie wykonanie tego typu standów z MDF ze sztuczną okleiną (Górna i dolna płyta także, dolną po niedługim czasie dociążę od spodu dokręcając granitową płytę), chodzi mi głównie o koszt samych materiałów (Wyłączając kolce)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak dobrze poszukasz to możesz wysyłkowo za kaucją wziąć do testów i płacisz tylko 25pln w jedną stronę za przesyłkę

i testujesz u siebie w domu! a nie latasz jak kot z pęcherzem po odsłuchach z których nic nie wyniesiesz jak nie posłuchasz docelowo u siebie!!

Focal + Naim

No właśnie też tak mi się wydaje, nie dość że akustyka w sklepie jest zupełnie inna to i zazwyczaj sprzęt - a dodatkowo ile chodziłem po sklepach audio-video to nigdy charakterystycznych pomarańczowych membran nie widziałem więc raczej tylko wysyłkowy odsłuch mi pozostaje, niemniej jednak coraz bardziej się przekonuję do tych chario, i w przyszłym tygodniu chyba zamówię je na odsłuch - jak mnie zauroczą to zostawię

• 2 tygodnie później...

Niestety jak to często w życiu bywa, musiałem drastycznie zawęzić swój budżet bo pojawiły się nowe niecierpiące zwłoki wydatki. W zasadzie miałem zrezygnować z zakupu kolumn, ale trafiłem na Koda K-2000B w moim zdaniem bardzo atrakcyjnej cenie, i zaryzykowałem - kupiłem je w ciemno, ale jako że kolumny z resztą sprzętu nie lubią komunikować się telepatycznie potrzebuję jeszcze kabli, do wydania nie więcej jak 200 zł. Z przesyłką, interesują mnie tak samo używane jak i zupełnie nowe kable z metra cięte, potrzebuję 2x2m, konfekcja bananowa :) Czy któryś z tych kabli jest wart zainteresowania?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Posiadam wymienione powyżej ww wire carnival, w wersji 2.0 - dobry kabel za rozsądną cene :) zakupiłem go w Nautilusie 2x2,5 m + konfekcja za 400zł... Słuchałem też innych droższych kabli i o wspomnianym carnivalu mogę powiedzieć, że troszkę uwypukla średnice, wysokie tony są lekko cofnięte... za tą cenę polecam :)

kup z rolki chord carnival silverscreen 4mb za 120

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i bananki prolink bfa po 6 sztuka i masz fajny komplet za 170

pozdr

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.