Skocz do zawartości
IGNORED

Audiotrak HD2 vs Audinst HUD-mx1

gustaw-konrad

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich zainteresowanych tematem AUDIO PC,

Chciałbym podzielić się swoimi spostrzeżeniami odnośnie dwóch kart muzycznych określanych w wielu źródłach jako "high-endowe" - Audiotrak Prodigy HD2 oraz Audinst HUD-mx1. Posiadam obie z nich i postaram się możliwie najbardziej obiektywnie wypowiedzieć się na temat każdej z nich. Być może dla kogoś, kto zastanawia się nad zakupem karty będzie pomocne to, co napiszę. Wszystko co napiszę to moje indywidualne spostrzeżenia i subiektywne opinie, jestem otwarty na wszelką krytykę od osób. które również posiadają takowe karty lub mają coś o nich do powiedzenia. W żadnej z kart zupełnie nic nie modyfikowałem, jeśli kupisz nowe od producenta dostaniesz najprawdopodobniej to samo co ja.

Jeśli komuś nie chce się czytać całego artykułu a chce krótką zwięzłą opinię na temat w/w kart - zamieszczam tutaj skrót: pomimo wyższej ceny zdecydowanie polecam kartę Audinst: większa szczegółowość dźwięku, dokładniejsza scena muzyczna, dla rocka, bluesa, metalu bardziej się sprawdza ze względu na lepsze radzenie sobie z "głośniejszymi" kawałkami. Audiotrak jest lepszy dla muzyki klasycznej oraz dla tych, którym raczej zależy na szeroko pojmowanej "neutralności". Nie znaczy to jednak, że Audinst nie jest neutralny... O więcej informacji - czytać dalej.

Obie karty testowałem na słuchawkach Sennheiser HD555 i kilku innych.

1. CENA: Audiotrak: około 400zł, Audinst około 600zł.

2. O specyfikacjach technicznych nic nie będę pisał bo w Internecie jest mnóstwo stron z dokładnymi parametrami. Teoretycznie lepsze parametry techniczne powinien posiadać Audiotrak (120dB, 192kHz) w porównaniu z Audinstem, który ma: 117dB, 96kHz.

3. ZASTOSOWANIE: Audinst jest kartą bardziej uniwersalną gdyż: jest na USB i producent W OGÓLE nie dostarcza jakichkolwiek sterowników gdyż są one po prostu zbędne (system widzi Audinst jako "uniwersalne urządzenie dźwiękowe"). Audiotrak takowe wymaga, pod Windowsem bez sterowników karta nie wyda z siebie dźwięku. Co warte podkreślenia - sterowniki Audiotraka są BARDZO niestabilne (zmieniałem na kilka różnych wersji i wszystkie szwankowały). Pod Linuxem płynnie działają obie karty. Audinst podpina się pod USB i urządzenie jest gotowy do grania w kilka sekund.

4. To, co wszystkich najbardziej interesuje: BRZMIENIE

a/ Audiotrak: jest mistrzem neutralności (i to jest chyba najważniejsze w tej karcie). W dźwięku z tej karty jest specyficzna dusza, którą jednak trzeba polubić, ale mimo wszystko przypuszczam, że większości osób to brzmienie by się spodobało. Osobiście LEKKO podkręcałem equalizer na najwyższych i najniższych częstotliwościach, wtedy karta wyciągała "smaczki" z rockowych (czyli raczej podbasowanych i nieco piskliwych) kawałków. Wszystkiego słucha się bardzo lekko, nie trzeba wysilać uszu żeby w utworach dostrzec "to coś", czego nigdy nie wydobędą karty Creative'a (piszę to świadomie - miałem Sound Blaster Audigy oraz X-fi, testowałem też Audigy 2 ZS - zupełnie szkoda miejsca na porównywanie tych kart z Audiotrakiem czy Audinstem, to jak porównywać... poloneza z Lamborghini). Według mnie karta świetnie radzi sobie z wszelkiego rodzaju muzyką poważną, gdzie w cenie jest raczej neutralność i średnie pasmo, coś, co określiłbym jako muzyczny "konserwatyzm". Nie chcę jednak powiedzieć, że Audiotrak HD2 nie nadaje się do wspomnianego rocka! Powiedziałbym raczej, że nie ma uniwersalnego rozwiązania, stąd do klasyka raczej poleciłbym HD2. Muzyka w stylu rock brzmi z niej nieco delikatniej - no chyba że komus na tym właśnie zależy. Audiotrak posiada OGROMNĄ wprost moc na wyjściu słuchawkowym i liniowym. Przy tym mało zniekształceń nawet przy głośniejszych ustawieniach, tzn. prawie w ogóle nie są zauważalne.

b/ Audinst: nie będę ukrywał, że bardziej odpowiada mi brzmienie z tej karty. Postaram się to opisać, choć z pewnością nie będzie to łatwe. Dźwięk może nie jest już tak neutralny jak z Audiotraka (tym razem już raczej nie dotykam się equalizera), ale nie jest to jakieś prymitywne (w stylu equalizerowskim) podkreślanie niektórych pasm dźwięku. Wynika to zapewne z zastosowania innych OPAmpów (które zresztą w obu kartach są wymienne). Karta pokazuje co potrafi przy rockowych kawałkach, np. Pink Floyd czy Pearl Jam. Jest bez wątpienia mistrzem dokładności i precyzji, nawet najgłośniejsze kawałki nie "zamotają" karty Audinst a jedynie słuchacza przyprawią o zawrót głowy. Szczególnie w kawałkach studyjnych wyraźniej słychać najmniejsze drgnienia instrumentów. Dźwięk jest bardziej "ostry", a przy tym delikatny i staranny. Podobają mi się wysokie tony - są przenikliwe, ale nie "ranią" uszu, tzn. uszy z tego zupełnie nie bolą i nie ma charakterystycznego dla kiepskich kart "zmęczenia" uszu. Nie w przypadku karty Audinst, zaręczam. W tym wszystkim jest jakaś specyficznie pojmowana naturalność i lekkość - podobnie jak z Audiotrakiem, tyle że nieco inaczej. Po prostu obie karty są dobre.

Przy głośniejszych ustawieniach Audinst też sobie dobrze radzi, ale już nie tak dobrze jak Audiotrak.

W czym tkwi według mnie przewaga karty Audinst? Dźwięk paradoksalnie (gdyż parametry na to nie wskazują) oceniam jako bardziej dynamiczny od Audiotraka. Inną mocno stroną jest DOSKONAŁE radzenie sobie z kiepskimi utworami w mp3. Osobiście staram się zawsze używać flac-ów, no ale nie wszystko mam w tym formacie. W każdej jakości na karie Audinst słychać znaaacznie lepiej od zwykłych kart muzycznych. Audiotrak pokazywał swój pazur tylko przy dobrych flacach.

Reasumując: w skali 1-10 dla muzyki innej niż poważna daję:

Audinst 10

Audiotrak 8

W tej skali karcie Creative X-fi przydzieliłbym co najwyżej 4 punkty.

W razie pytań nie wahać się pisać - mój mail to: [email protected]

https://www.audiostereo.pl/topic/74862-audiotrak-hd2-vs-audinst-hud-mx1/

Witam, tak sie sklada ze mam audiotrak hd2 reopamp ( lm4562, a na buforach 2 x OPA 2604 ) ktora kupilem od producenta za 200 pln ! + oplata za clo i vat w polsce (jeb**i celnicy^^)i 50 pln za opki i jak na karte za 300 pln to rozku***a system ! :D wiecej nie musze pisac bo to zbędne !

Pozdro !

Link :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam, tak sie sklada ze mam audiotrak hd2 reopamp ( lm4562, a na buforach 2 x OPA 2604 ) ktora kupilem od producenta za 200 pln ! + oplata za clo i vat w polsce (jeb**i celnicy^^)i 50 pln za opki i jak na karte za 300 pln to rozku***a system ! :D wiecej nie musze pisac bo to zbędne !

Pozdro !

Link :

Ukryta Zawartość

Witam,

oczywiście w karcie Audiotrak są wymienne oryginalne OPAMpy, które są dość kiepskiej jakości. Natomiast ja używałem przede wszystkim wyjścia słuchawkowego, które ma wlutowane (niewymienne?) OPAmpy.

Ukryta Zawartość

Witam,

oczywiście w karcie Audiotrak są wymienne oryginalne OPAMpy, które są dość kiepskiej jakości. Natomiast ja używałem przede wszystkim wyjścia słuchawkowego, które ma wlutowane (niewymienne?) OPAmpy.

ma wymienne wszystkie 3 opampy :)

ma wymienne wszystkie 3 opampy :)

Tak, ale te 3 wymienne OPAmpy są ja wyjście liniowe, nie słuchawkowe. Wyjście słuchawkowe obsługują JCR4580, które są wlutowane na stałe.

gdzie tak pisze ?

Strona ze specyfikacjami producenta:

link:

Ukryta Zawartość

Cytat: "headphone output with 1/8" connector routed via JRC4580 dual OpAmp".

Proszę przyjrzeć się karcie - dwa scalaki na niej są dokładnie tak podpisane.

Zmiana OPAmpów nie ma wpływu na wyjście słuchawkowe. Jeśli korzysta się tylko ze słuchawek można te trzy wymiennie po prostu wyjąć z gniazd! OPAmpów obsługujących wyjście słuchawkowe nie da się łatwo zmienić, chyba że ktoś będzie ryzykował i próbował je jakoś przelutować ale jeśli są one wlutowane to - jak mniemam - coś ważnego przemawiało za tym żeby je zamontować na stałe, MOŻLIWE że można je zmienić bez zupełnie żadnych negatywnych konsekwencji, a z pozytywnymi konsekwencjami dla dźwięku.

Ja z obu kart (Audiotrak HD2 i Audinst HUD-mx1) korzystałem z tych samych słuchawek na wyjściu dedykowanym jako "słuchawkowe" i oceniam lepiej kartę Audinst - ale jeśli ktoś ma inną opinię to wszystko w porządku!! Chciałem podzielić się swoimi spostrzeżeniami, nie zależy mi żeby wychwalać jedną kartę a ganić drugą (zresztą ganić to złe słowo - obie karty jak pisałem są świetne!), nie ma dla mnie różnicy czy jak dla mnie lepszy dźwięk płynie z karty Audiotraka czy Audinsta! Ale przychylam się do karty Audinst, po prostu! Dzięki za dyskusje!

Ukryta Zawartość

spoczko luz ;) ale wiesz jak dalem za tą karte 200 nie tyle co w polsce 400-500

Celnicy nie doliczyli VAT-u? No i trzeba wziąć pod uwagę, że to sztuka z wadą produkcyjną (patrząc na opis z linka).

Zatem porównanie cenowe, którego dokonujesz jest nieuprawnione.

pisałem wszystko na ten temat w 1-szym poście pod postem autora a jak się nie umie czytać i tylko się kłócić to pozdro, nie zniżam się do twojego poziomu, żegnam i spokój.

pisałem wszystko na ten temat w 1-szym poście pod postem autora a jak się nie umie czytać i tylko się kłócić to pozdro, nie zniżam się do twojego poziomu, żegnam i spokój.

Nie mniej powyżej porównujesz już 200 vs 400 pln. A jak miałbym być złośliwy to bym napisał, że do mojego poziomu to musiałbyś doskoczyć a nie się zniżać. Jestem jednak miły gość więc tego nie napiszę.

• 2 tygodnie później...

Myslalem ze wyszla jedna jedyna wersja Audiotrak HD2. Ale jak widac ktos posiada inna wersje skoro zmiana op-ampow nie powoduje u niego zadnych roznic.

Proponuje wyjac op'y i sprawdzic jak bedzie grala, a nie wprowadzac ludzi w blad.

a ja ma takie pytanie czy jest możliwość wlutowania w płytkę audinsta takiej podstawki na jakiej spoczywa LME 49860 w miejsce tych opampów które są wlutowane na stałe czyli opa2134 i AD8397

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.