Skocz do zawartości
IGNORED

MOJA PIERWSZA KONSTRUKCJA DIY

ratanpuri

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, tym razem chciałem zaprezentować swój pierwszy projekt DIY.

Pomysł na zbudowanie własnego subwoofera narodził się jakieś 1,5 roku temu, kiedy stwierdziłem że w moim zastawie brakuje solidnej podstawy basowej, że brakuje porządnego odzwierciedlenia dźwięku bębna basowego czy kontrabasu, chciałem mieć dokładny, głęboki bas, którego niestety moje kolumny do końca nie zapewniały.

W tym miejscu muszę podziękować koledze z forum, a dokładnie Father_Pio, który bardzo pomógł mi w zrealizowaniu mojej zachcianki :)

Pomógł mi wybrać głośnik, zaprojektował skrzynię i później doradzał mi we wszystkim sprawach związanych z budową.

No i tak po długim zastanawianiu się nad doborem komponentów, zamówiłem głośnik

STX GDN 30-500-4-AP który oferował bardzo dobrą jakość i dźwięk w porównaniu do ceny, i jak mówił sam Father_Pio przewyższa nieraz konstrukcje 2x, 3x droższe.

Budowa bardzo się rozciągnęła a to z powodu długiego czasu oczekiwania na głośnik.

Gdy idea narodziła się we wrześniu 2009 roku a głośnik został wybrany około miesiąc później, miałem go w rękach dopiero w kwietniu 2010.

Gdy już posiadałem głośnik, był czas na zbudowanie skrzyni, w której miał zamieszkać :)

Na samym początku chciałem zbudować ją własnoręcznie jednak z braku czasu musiałem zlecić to znajomemu stolarzowi. Pudło odebrałem w finalnej wersji w październiku tego roku i nadszedł czas na wybór wzmacniacza.

Nie ukrywam, że było to najtrudniejsze i trwało także kawałem czasu.

Przerobiłem bardzo dużo najróżniejszych wzmacniaczy tych gotowych jak i tych do zbudowania, radziłem się także w tej sprawie właśnie na tym forum i ostatecznie wybór padł na wzmacniacz JAMO SUB550.

Pochodzi on z subwoofera, który doznały mechanicznych uszkodzeń obudowy podczas transportu.

Znalazłem go na Allegro i zastanawiałem się czy zaryzykować jego kupno.

Ostatecznie zdecydowałem się na niego i nie żałuje a nawet jestem bardzo zadowolony, że tak zrobiłem.

Sprzedający okazał się bardzo uczciwy i rzeczowy, odpowiedział na moje wszystkie pytania i rozwiał moje wątpliwości. Warto podkreślić też że miłym prezentem okazały się kable które przysłał do podłączenia wzmacniacza, ja jednak kupiłem wcześniej kabel specjalnie do subwoofera i te wykorzystałem do podłączenia CD z Amplitunerem, jednocześnie wywalając ohydne chinche za 10zł poprawiając tym samym brzmienie :)

Gdy już wszystkie części były na miejscu, nastąpił czas na wycięcie otworu pod wzmacniacz, instalacja głośnika, połączenie wszystkiego w środku no i pierwsze odpalenie :D

Byłem bardzo mile zaskoczony, gdy pierwszy raz go usłyszałem, tym bardziej, że głośnik pracował pierwszy raz od nowości.

Spodziewał się, że bas będzie bardziej rozlazły i wolniejszy, mniej głęboki i przejmujący :)

Jednak jak się okazało jest bardzo szybki i punktowy jak na obudowę BR, nie zamula, jest głęboki, perkusja brzmi świetnie, kontrabas tym bardziej, gitara basowa, nabrała nowego znaczenia a cały utwór ma teraz solidną, głęboką podstawę….. i jak się okazało to teraz głośniki główne nie nadążają, i trzeba by było ja wymienić :)

Ogólnie rzecz biorąc jestem bardzo zadowolony z tego, że idea subwoofera się narodziła i że ją zrealizowałem. W najbliższym czasie sub stanie na kolcach, tak samo jak kolumny, na razie wszystko stoi na filcach :)

Z ustawieniem go też bawiłem się dobre 2 godziny i zmęczyłem się bardziej niż biegając godzinę wokół domu bo sub waży 34kg :D

Postawiłem go dokładnie w tym miejscu gdzie siedzę i chodziłem po pokoju żeby znaleźć najlepsze miejsce, które gwarantowało równowagę między dokładnością basu a jego głębią.

Charakterystyka poszczególnych elementów:

Głośnik:

STX GDN-30-500-4-AP

Diameter - 315 mm

Impedance - 4 Ohm

Power Handling

AES (RMS) - 350 W (30 Hz - 300 Hz)

Sensitivity - 92 dB

Fs - 23 Hz

Qts - 0.32

Vas - 119 l

Wzmacniacz:

JAMO SUB550

Wzmacniacz w technologii BASH

Moc muzyczna: 550W

Moc ciągła: myślę że około 250W

Częstotliwość odcięcia: regulowana (40-150 Hz)

Przesunięcie fazy: regulowane (0-180)

Tryb Boundary Gain Compensation: mniej więcej zrozumiałem że jest to filtr który kompensuje „wpływ pokoju przy niższych częstotliwościach” że czasem przy ustawieniach przy ścianie jest po prostu za dużo basu i słuchanie muzyki staje się uciążliwe, a ten filtr zapewnia liniowy bas w pokoju i większą elastyczność jeśli chodzi o rozmieszczenie subwoofera w pomieszczeniu.

Skrzynia:

Zrobiona została z płyty MDF o grubości 36mm, następnie pokryta naturalnym fornirem z wiśni amerykańskiej preparowanej, wszystko było wycinane na profesjonalnych maszynach i jakość wykonania obudowy według mnie przewyższa to, co oglądam w sklepach 

Wszystkie dokładne wymiary są podane w projekcie 3D, który można sobie ściągnąć:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do otwarcia potrzebny jest program Gogle SketchUp :)

Do połączenia suba z amplitunerem użyłem kabla firmy Bandridge z serii Profigold jest to subwoofer interconnect o oznaczeniu PGA4105 :

Końcówki pokryte 24k złotem

Podwójne ekranowanie

OFC 99.96%

Izolacja; Cellular PE

Lutowany srebrem

Ukryta Zawartość

Jestem z niego zadowolony, w zupełności wystarcza, nie potrzebuje przecież kabla za 1000zł :P

Natomiast w środku głośnik jest połączony zwykłym kable głośnikowym OFC 2 x 4mm

Podsumowując.....

Koszty:

Głośnik - 170zł

Skrzynia - 400zł

Wzmacniacz - 320zł

Sub interconnect - 90zł

Kabel OFC - 30zł

Wszystko łącznie: 1010zł

Do pooglądania wrzucam zdjęcia, tak więc oglądajcie, oceniajcie, czekam na słowa krytyki jak i pochwały :)

Pozdrawiam

post-26231-088056200 1291212936_thumb.jpg

post-26231-043740800 1291212943_thumb.jpg

post-26231-060418500 1291212949_thumb.jpg

post-26231-038639900 1291213008_thumb.jpg

post-26231-003842500 1291213031_thumb.jpg

post-26231-095384700 1291213041_thumb.jpg

post-26231-073527200 1291213047_thumb.jpg

post-26231-075867200 1291213054_thumb.jpg

post-26231-075328800 1291213060_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/74801-moja-pierwsza-konstrukcja-diy/

Całkiem fajnie Ci wyszedł. Pisałem wcześniej o zasłonięciu kosza, jednak okazuje się, że nie jest taki zły. Lepiej byłoby wpuścić go w zagłębienie, ale teraz już za późno. Szkoda tylko, że brzeg głośnika wyszedł tak blisko szczeliny b-r. To jednak tylko kosmetyka- nie wiem, jak brzmi, ale wygląda ok (Tak na 75%).

Teraz tylko jakieś kolce lub nóżki i jazda z kąta! Wybrałeś dla niego najgorsze z możliwych miejsce.

Porlick na zdjęciach wygląda tak że praktycznie wchodzi brzeg głośnika na szczelinę BR ale w rzeczywistości nie jest tak źle, jest jakiś 2cm luzu między nimi, może zdjęcia pod taki kątem że tak się wydaje :-)

Ogólnie to nie lubię maskownic na kolumnach czy subach dlatego nawet o niej nie myślałem, kosz jest dość "wyjściowy", wkręciłem go zaokrąglonymi śrubami z nierdzewki więc sądzę że wygląda nie najgorzej.

Właśnie teraz stoję przed wyborem kolców, także przeszukuje Allegro i inne strony żeby znaleźć coś fajnego.

No i też się zastanawiam czy inwestować w jakieś markowe kolce np. 100zł za cztery czy kupić zwykłe regulowane z podstawkami za 8zł sztuka?

Co do położenia jak myślicie na podstawie zdjęć pokoju, gdzie go najlepiej ustawić?

Dzięki za pierwsze słowa krytyki, ale chyba pozytywnej :-)

Chciałem tak zrobić od początku, wtedy było by coś na wzór muszli koncertowej :-) niestety wtedy układ pokoju byłby zaburzony ponieważ w tej części gdzie robiłem zdjęcia stoi właśnie sprzęt potem jest niewielka przerwa i stoi biurko raz z komputerem, oddzielając tym samym część sypialną z szafą, łóżkiem i telewizorem. Ustawienie symetrycznie do pokoju było by super ale warunki techniczne są słabe, wszystkie kontakty, przewody mam wyprowadzone właśnie na tej ścianie gdzie stoi komoda z amplitunerem. Chociaż bym chciał to raczej nie mogę tego tak ustawić :-(

Jak polecacie najlepiej ustawić suba w takiej konfiguracji?

Gratulacje !!!

Zawsze pierwsze własnoręczne dokonania najlepiej cieszą.

Jednak zastanawia mnie koszt 400 PLN jaki poniosłeśwykonują skrzynię. Jeśli zlecałeś to jakimś stolarzom to możesz miećdo nich delikatną pretensję o ułożenie - słoje forniru nie w tę stronę.

Akustyka - dokładnie tak jak mpowi witek - ma mu siebie tez skosy pod którymi stoją podłogówki, bas fajnie rozlewa się na całe pomieszcenie.

Jeszce raz gratulacje, następne już tak nie cieszą ... :)

w moim odczuciu wygląda to bardzo profesjonalnie,

zastanawiam się jaką/czy wogóle oszczędność wydatków uzyskałeś w stosunku do zakupu porównywalnego gotowego subwoofera?

ale na pewno zgodzę się że wykonanie czegoś samemu daje satysfakcję i to w moim przypadku nie tylko za 1 razem.

gratuluje

Wszystko jak na '' pierwszy raz'' w miarę estetycznie, choć głosnik bez ramki wygląda fatalnie. Myślę, też że mylisz się co do mocy owego wzmacniacza;)

Pozdrawiam i zyczę zapału do kolejnych konstrukcji.

Chciałem tak zrobić od początku, wtedy było by coś na wzór muszli koncertowej :-)

Codziło mi o to abyś pozostawił zestaw na tej ścianie której teraz jest, chodzi o przesynięcie na środek.

Codziło mi o to abyś pozostawił zestaw na tej ścianie której teraz jest, chodzi o przesynięcie na środek.

Aaaaa... no to widzisz źle Cię zrozumiałem :-) Myślę że jak kupię kolce i je zamontuje to wszystko na nowo ustawię.

btw. dzięki za wszystkie wpisy, co do ramki na głośnik to jest kwestia indywidualna mnie się akurat podoba bez ramki :-) a co do stolarza to zgodzę się że słoje są źle ustawione ale nie razi to w oczy praktycznie jak się słucha to nie zwracam na to uwagi :-) Czy chciałem zaoszczędzić.... raczej chciałem zbudować coś co będzie grało lepiej niż gotowe subwoofery w tej cenie i będzie bardziej dostosowane pod mój gust i uważam że osiągnąłem swój cel. ;)

Jeżeli ustawisz skrzynkę basowca bardziej pośrodku długiej sciany basu będzie mniej niż w tym miejscu gdzie teraz stoi.

Rozumiem a jeśli umieścić by go między kolumnami albo całkiem z drugiej strony tam gdzie nie ma ściany?

sorka ze się nie odzywałem ale miałem problemy techniczne z łączem :D witek_z jutro wrzucę fotki pokoju

bitup dlaczego tak sądzisz?

kometix thx ;_)

btw. chyba dzisiaj przedobrzyłem z subem bo wzmacniacz nagrzał się tak że prawie parzył a membrana głośnika była cała ciepła i z BR wylatywało powietrze o zapachu ciepłej gumy :D czy to nie dobrze? :P

To dobrze bo już myślałem że coś popsułem jak zwykle :D

btw. zastanawiam się nad zmianą kolumn... i przypadły mi do gustu kolumny ELAC FS 68, czytałem kilka testów i wypadły pozytywnie, jak myślicie jak sprawdzały by się w rocku, dance, pop, house, rap jednym słowem wszystko pomieszane ale bez klasyki i jazzu. Albo co innego do 2500zł za parę?

No i mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie czy jest warto zmieniać Yamahe Rx-797 na nową Yamahe A-S500 która dostała 5 gwiazdek w magazynie What Hi-Fi, kosztuje teraz 1550zł i czy jest sens sprzedawać swoją RX-797 dołożyć i kupić A-S500 ? Czy będzie jakaś kolosalna różnica w dźwięku ?

Wrzucam fotki pokoju w kontekście ustawienia suba

Sorry ale nie chciało mi się sprzątać :P

Ukryta Zawartość

post-26231-017887500 1291910492_thumb.jpg

post-26231-025401900 1291910497_thumb.jpg

post-26231-004973400 1291910505_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.