Skocz do zawartości
IGNORED

First Watt F5 - zamówienie na płytki z audiosector.com

maxdila

Rekomendowane odpowiedzi

No to może go trochę zmaksymalizujmy, skoro już zasłyszeliśmy, że nie gra lepiej jak GC. Nie ma autorytetów absolutnych. Nawet nie wiem jak on działa, ponieważ jestem dzisiaj na to zbyt leniwy. A na przykład w filtrze CRC mamy miejsce na 4 rezystory 3 watowe, a rezystory R11 i R12 mają tylko 3W, więc to już jest pewna niekonsekwencja :I

Rezystory R1 i R12 - maksymalnie 5W wystarczą. Bardziej bym zadbał by nie rzucało wartościami tych rezystorów na prawo i lewo.

Jeszcze jedno - wazne by były oryginalne tranzystory. Po pierwsze, by nie padaly jest sporo mocy do rozproszenia w sposob ciągły, po drugie dlatego by mialy niską pojemność wejściową. Jak będą to przemalowane jakieś trazystory dużej mocy z wysoką pojemnoscią wejsciowa to efekt bedzie do czterech liter.

Też o tym pisałem i szukam tranów z IR/Vishay/Fairchild.

2sj i 2sk będą toshiby.

0,47R będą 4W szklane ich dokładność nie jest ważna bo i tak z tego co widzę trzeba na nich mieć 0,6V a uzyskuje się to poprzez dodanie równolegle innego rezystora. Jeśli włożymy 0,47R 0,1% to nam to nic nie da.

0,47R w zasilaczu będą druciaki 3W 5% nic innego więcej tam nie trzeba.

100R 3W 5%,kupię ich spory zapas i każdemu dam 2 pary o takich samych rezystancjach.

Reszta rezystorów DALE oprócz 2,2k które będą 0,1% - nie ma Dale o takiej wartości.

Mam już dostawcę IRFP240 i IRFP9240 z IR (International Rectifier) więc są jak najbardziej OK.

Ceny za części (dla stereo):

2x IRFP240 - 9$

2x IRFP9240 - 9,4$

2x 2sj74 2,5$

2x 2sk170 2,5$

2x ZTX450 - 4zł

2x ZTX550 - 8zł

24x Rezystory DALE - 11$

8x 2,2k 0,1% - 10zł

4x 0,47R 4W szklany - 5zł

8x 0,47R 3W drutowy (do zasilacza) - 5zł

8x 100R 3W - metalizowany - 3zł

4x termistor 4,7k 500mA- 8zł

Więc za komplet wychodzi:

34,4$ + 43zł = 106zł + 43 = 149zł

O złotówkę taniej niż zakładałem ;]

Do tego , koszt przesyłek rozbity na wszystkich zamawiających (~5zł) i koszt wysyłki do każdego zamawiającego 7zł w kopercie bąbelkowej priorytetem.

Takie części będę zamawiał - jeśli komuś jakiś element nie pasuje to oczywiście mogę go z niego odciążyć.

Jak na razie za PCB wpłaciła mi jedna osoba.

Mam nadzieję że do jutra wieczorem będę miał wszystkie wpłaty. gdyby ktoś chciał nawiązać ze mną kontakt tel. to zapraszam na PW.

Update:

01. Maxdila - 4szt PCB F-W F5 (be4z zasilacza)

02. SebeQ - 1 kompet stereo F-W F5 + zasilacz + elementy

03. Peja - 1 kompet stereo F-W F5 + zasilacz + elementy

04. mgr321 - 1 komplet stereo F-W F5 + zasilacz + elementy (jak się uda)

05. Zwykły Drut - 1 komplet stereo F-W F5 + zasilacz

06. Piotr_1 - 1 kompet stereo F-W F5 + zasilacz + elementy

07. zephyr - 1 kompet stereo F-W F5 + zasilacz + elementy

08. Tehtoril - elementy do F5 (bez PCB)+ 2x zasilacz (2X PCB + 2x elementy)

No to może go trochę zmaksymalizujmy, skoro już zasłyszeliśmy, że nie gra lepiej jak GC.

gdzie zasłyszeliśmy ż nie gra lepiej niż gc?

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

gdzie zasłyszeliśmy ż nie gra lepiej niż gc?

Podłączam się do artw - gdzie niby ktoś napisał, że F5 gra gorzej od gainclone'a?

Oczywiście poza Peterem Danielem, który kupę czasu poświęcił Gainclon'om i ich modyfikacji, wobec czego ciężko go nazwać obiektywnym w tej kwestii (z pełnym szacunkiem dla Niego rzecz jasna).. Czytałem chyba z kilkaset stron na różnych forach, w tym Diyaudio i inne zagraniczne i chyba nikt nie napisał, że to jest słabo gra.. A już na pewno nie na poziomie/gorzej od Gainclone'a.

Chodziło mi własnie o Petera Daniela, sądzę że robił i słuchał więcej wzmacniaczy niż tylko GC... nie widzę powodu żeby nie wierzyć w to co mówi...

Pozostaje przekonać się na własne uszy :)

Jescze nie do jutra 18:00 czekam na wplaty za PCB.

Jak ktos nie przeleje to wylatuje z zamowienia i ilosci czesci sie zmniejszaja a co za tym idzie cena troche rosnie wiec narazie wplat za czesci prosze nie wykonywac.

F5 to nie GC - i nie liczyłbym na to, że da się go tanio zrobić.

Koszt samego wzmacniacza to 30% - reszta to radiatory, trafo, kondensatory, obudowa (nie da się tanio - alu kosztuje).

Rozsądnie trzeba liczyć do 1000PLN.

W zasilaczy nie dawałbym drutowych bo może być nieciekawie. Wystarczą zwykłe 3W 0.47 Ohm (metalizowane). Jest ich tam bodajże 4 równolegle więc przy 0,47 dają rade bez problemu.

Z Cadockami to faktycznie przesada (ktoś je po prostu wylansował) natomiast warto włożyć "porządne" elementy bo robicie dla siebie. Opowieści o 20% rezystorach są dobre dla fabrycznego sprzętu, gdzie projektuje się z dużym zapasem ale często kosztem jakości (jeżeli Accu tak robi - to nie widzę powodu płacić po 10Kzł za ich sprzęt).

Co do brzmienia - porównywanie F5 z GC to poważne nadużycie. To są zupełnie inne bajki.

GC to prosta implementacja kostek, które siedzą w wielu "nieaudiofilskich" sprzętach plus filozofia "zen" (złote AB,Cadoccki wykopywane nocą na wzgórzu przy księżycu, kondensatory bez folii i kable smarowane gęsim smalcem).

F5 jest niepowtarzalny, jeżeli chodzi o średnicę i wysokie natomiast miłośnicy kopnięcia na basie będą rozczarowani.

Żeby kopał trzeba dołożyć po parce IRF/IRFP (tak piszą na DIY - jeszcze tego nie sprawdzałem).

Nie radzi sobie też z "trudnymi" kolumnami.

Nie jest to prosta i "cudowna" (jak podobno GC) konstrukcja. To kawał spawarki w stylu papy Nelsona. Zanim pójdziecie w koszty - poczytajcie wątek na DIY (ma sporo stron),policzcie do 100 i ..znowu przeczytajcie. A najlepiej na początek gdzieś go posłuchać.

Koledzy nie róbmy jaj, nie porównujmy F5 do GC. To zupelnie inne półki. Lepiej rozejrzeć się za naprawdę dobryyymi głośnikami bo mozna faktycznie nabrać fałszywego przeonania że GC moze byc lepszy :).

Nie da się też kupic taniej obudowy z radiatorami do tego wzmacniacza. "Sklepowy" radiator, który udźwignie F5 to wydatek 200zł na kanał, w grę wchodzą stopy i profile o wymagających rezystancjach cieplnych. Proponuję prześledzić wątki np. na diyaudio.com. Nie chcąc wydać takich pieniędzy na radiatory trzeba szukać okazji recyclingowych i to juz raczej nie będą takie wyszukane stopy i profile. Z grubsza szacując i nie wdając się w teorie przewodnictwa cieplnego jeżeli profil będzie "przciętny" materiałowo i geometrycznie to dla optymlnego chłodzenia trzeba szukać minimum około 2 - 2,5kg radiatora na kanał. Jest do rozproszenia 100W mocy na każdy kanał, optymalnie przy wzroście temperatury 30-35 stopni ponad otoczenie. Jak nie zachowa się tych warumnków to temperatura złącza szybko zbliży się do niebezpiecznej granicy. Przy małych radiatorach typowych dla wzmacniaczy 50-100W klasy AB na 100% uklad w pierwszych minutach pójdzie z dymem. Empirycznie - porządny firmowy profil 0,6K/W o masie około 1,7kg w jednym kanale utrzymywał temperaturę ok. 58st. przy prądzie podkladu 2A w najprostrzym Zenie Pasaa przy temperaturze otoczenia 20st.

Osobiście jestem przeciwnikiem dzielenia rezystorów na mniej i bardziej ważne i zakładam że każdy element jest ważny, również w zasilaniu... Nie wiem jeszcze o co chodzi z tym 0,6V, nie widzę na płytce miejsca na dodatkowy rezystor, ani na schemacie tego nie ma...

Dla mnie nie ma problemu, przy okazji zamówię sobie jakieś rezystorki mocy millsa na przykład, odprawię także jasła, wygotuję je w świńskiej wątrobie :)

Czytałem że bas F5 jest dość przyzwoity... DF chyba 40, no chyba że niska moc...

Osobiście jestem przeciwnikiem dzielenia rezystorów na mniej i bardziej ważne i zakładam że każdy element jest ważny, również w zasilaniu... Nie wiem jeszcze o co chodzi z tym 0,6V, nie widzę na płytce miejsca na dodatkowy rezystor, ani na schemacie tego nie ma...

Dla mnie nie ma problemu, przy okazji zamówię sobie jakieś rezystorki mocy millsa na przykład, odprawię także jasła, wygotuję je w świńskiej wątrobie :)

Czytałem że bas F5 jest dość przyzwoity... DF chyba 40, no chyba że niska moc...

Na rezystorach tych mozna zmierzyć spadek napięcia, który powinien wynosić 0,6V. To daje informację o wartości pradu podkładu I=0,6V/0,47ohm'a. Te rezystopry powinny być dość przyzwoite.

Na rezystorach tych mozna zmierzyć spadek napięcia, który powinien wynosić 0,6V. To daje informację o wartości pradu podkładu I=0,6V/0,47ohm'a. Te rezystopry powinny być dość przyzwoite.

Też tak myślę, chyba że czegoś nie doczytałem. W przeciwnym wypadku powinna być podana jakaś tolerancja tego napięcia...

Rezystory 0,47 muszą być dokładne, żeby mierzyć na nich spadek.

Tak na prawdę to chodzi o prąd spoczynkowi - od 1,1 nawet (wersja hard) do 1,6 A.

Jak rezystor nie będzie 0,47 a np 0,38 (trudno o dobra tolerancje w rezystorach nisko omowych) to może się zacząć dymić.

ps. Milsy grają zdecydowanie lepiej po natłuszczeniu rosyjską, wojskową słonina z puszki.

Otóż to aby wiedzieć co mierzymy. Tu szczególnie ważne z uwagi na symetrię. Coś mi jeszcze łazi po głowie, że w oryginale są one bezindukcyjne..., chyba że coś pomieszałem.

P.S. 4 watowe kopcić się raczej nie będą w Zenie są 0,33ohm 5W bias ma 2A i wytrzymują.

Ok, rezystory 0,47R zmieniam na metalizowane.

Pass zastosował takie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dino jeśli masz rezystor 0,47R a wychodzi ci 0,38R to masz rezystor z co najmniej 20% toleranacji, jak takie kupujesz to się nie dziw że ci się coś dymi ze sprzętu :]

Ukryta Zawartość

Aktualna lista:

01. Maxdila - 4szt PCB F-W F5 (bez zasilacza)

05. Zwykły Drut - wycofal sie

09. Dzius - 1 kompet stereo F-W F5 + zasilacz

Wplaty mam na koncie od: Peja, zephyr, Piotr_1

Aktualna lista:

10. artw - same rezystory - 1 kpl stereo

Aktualna lista:

08. Dzius - 1 kompet stereo F-W F5 + zasilacz

09. artw - same rezystory - 1 kpl stereo

Wybaczcie, ale musiałem się wypisać. Nie dostałem premii na którą liczyłem.

Pozdrawiam

ok, zamowienie zamkniete na PCB.

Jutro kasa leci do P.D. w tym tygodniu powinien wyslac plytki.

Podlicze ilosc czesci do zamowienia, wysle zapytanie do sklepu i przedstawie ile co kosztuje - nie powinno byc duzych zmian.

Potem wysylam kazdemu na PW wycene jego zamowienia za czesci i czekam na wplaty.

Ta lista obowiazuje na dzien dzisiejszy, wszyjscy z niej zaplacili za PCB.

04. mgr321 - 1 komplet stereo F-W F5 + zasilacz + elementy

Aktualna lista:

08. artw - rezystory sygnałowe - 1 komplet stereo

lekko skorygowałem swoje zamówienie i zaraz wytłumacze dlaczego.Jakiś czas temu kibicowałem wątkowi o F5 na tym forum ,ze szczególnym zainteresowaniem czytając wypowiedzi Petera Daniela.Nie znam wypowiedzi Pana Petera na innych forach ,ale na audiostereo wypowiadał się o F5 raczej ciepło.Wypowiedź,że nie gra lepiej od GC jest wyrwana z kontekstu,dotyczyła pierwszej uruchomionej wersji,która potem była kilka razy ulepszana.Do tego nie było to napisane w znaczeniu,że gra gorzej(to moje rozumienie tekstu napisanego prez Petera).Pierwszą zmianą,jaka przyniosła pozytywne zmiany w brzmieniu było wyrzucenie układu ograniczenia prądowego.Mam ten wzmaciacz zrobiony"na desce" i wyrzucenie tych elementów naprawdę polepszyło brzmienie,albo przynajmniej tak mi się wydaje(efekt placebo:).Dlatego ograniczę sie do rezystorów w torze sygnału.

Aktualna lista:

02. SebeQ - zasilacz + elementy (uzgodnione z Maxdila, za płytkę już przelałem Peterowi)

Za PCB zapłacone, każdemu wysłałem ile do zapłaty za komplet części.

P.D. dał upust na zamówienie PCB - pójdzie na wysyłkę elementów, jak coś zostanie to zwracam.

02. SebeQ - zasilacz + elementy (uzgodnione z Maxdila, za płytkę już przelałem Peterowi)

04. mgr321 - 1 komplet stereo F-W F5 + zasilacz + elementy

Ci panowie podłączyli się pod zamówienie na wybrane części:

08. artw - rezystory sygnałowe - 1 komplet stereo

09. IrekF - 2SJ74/2SK170 i kpl. rezystorów do wersji zbalansowanej

10. GeeK - 6par 2SJ74/2SK170

11. rodmen - parowane 2sj i 2sk

Nie mam jeszcze z nimi konkretnych ustaleń więc czekam do jutra i będę usuwał niezdecydowanych.

Ok, rezystory 0,47R zmieniam na metalizowane.

Pass zastosował takie

Ukryta Zawartość

dino jeśli masz rezystor 0,47R a wychodzi ci 0,38R to masz rezystor z co najmniej 20% toleranacji, jak takie kupujesz to się nie dziw że ci się coś dymi ze sprzętu :]

Akurat używam 5% Pansoniców i żeby było ciekawiej mierzę je na precyzyjnym mostku.

Ostrzegam kolegów bo nawet Dale czasami ma rozjazdy (mimo 5%). Przy takich prądach należy zwrócić szczególną uwagę na dobór elementów (vide powyższy wybór)a jak wiadomo zdolność "narodu" do kombinowania wielka jest.

Nie zapominaj, że 10% znaczy +- 10% i w skrajnym przypadku może dać 20%.

Pisze top wszystko bo mam już F5 dawno zrobionego i jeżeli ktoś zaczyna to nie musi pewnych rzeczy jeszcze raz przerabiać.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.