Skocz do zawartości
IGNORED

Sterowanie końcówką mocy bez preampa.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Sterowanie końcówką mocy bez preampa,jak to zrobić ? Na jakiś czas znajomy będzie miał końcówkę + CD i nie będzie miał czym tego sterować. Proszę poradźcie jak to zrobić tymczasowo ??! Myślałem o jakiejś pasywce ,gdzie to kupić ? I jak to działa.

To niestety na parę miesięcy musi być CD Cambridge 500, ma on grać z końcówką Ushera Referenc 1.5. Potrzebuje gotowy patent ,bo nie wiem o czym mówicie :-) Gdzie to kupić i jaki byłby koszt ???

uwaga na impendancję wejściową wzmacniacza ( końcówki mocy ) i pojemność interkonektów

Sygnał na wyjściu z CA 500 to jak pamiętam 2,2V trochę mało na wysterowanie końcówki mocy

dodo to będzie CD Cambridga i on nie ma regulowanego wyjścia i dopóki nie będzie przedwzmacniacza trzeba jakoś tym sterować ? Myślałem o jakimś filtrze na kablu ,czy cos podobnego ???? Nie znam się,może ktoś umie to zrobić zapłacę.

dodo 2V2 za mało do wysterowania końcówki?

Większości końcówek wystarcza 1V, bardzien napięciożernym 1,5V.

Zawsze można zwiększyć wzmocnienie ;-)

gutekbull - idź do sklepu elektronicznego i powiedz: poproszę podwójny potencjometr logarytmiczny 2 x 10k, jak nie będzie to 2 x 47k.

Potem tylko lutujesz 3 kable. Jeden boczny do CD, środkowy do wzmacniacza, drugi boczny do masy. To wszystko.

do igod_

niestety z życia wzięte , sam jestem posiadaczem nieszczęsnego CA 500 ( poczatki z audio i wpływ rekalmy i jakoś sobie jest jeszcze jako sprzęt awaryjny ) i próbowałem nim wysterować kiedyś

1. Primare A30.5 - niestety nie udało się

2. z własnym Rotelem RMB i tu gdyby nie regulacja czułości w Rotelu byłoby kiepsko.

tj w fabrycznym położeniu potencjometru ( Rotel) 35 m2 powierzchni nie można było nagłośnić

dlatego uważam , że 2,2V to trochę mało w przynajmniej w tych dwóch przypadkach

A jeszcze jedno w Lektorze III (AA) regulacja wyjściowa kiedyś do 2,7V była za mała ( co przyznał sam autor ) i w Lektorze IV jest już do 3,2 V

Dlatego nie zgadzam się z twoją opinią aby 1 V wystarzył jako poziom wysterowania k.m. ( może w małym pomiesczeniu ) ale kto wtedy korzysta z końcówek mocy

pozdrawiam

No to jakieś do kitu te końcówki.

W każdym razie działać będzie, ale pełnej mocy nie osiągniesz.

Inne wyjście to NE5534 + 3 rezystory. Wzmocnienie ustawić na 3 i po kłopocie.

gutek - po co mieszać w środku?

Możesz to zrobić na zewnątrz, musisz tylko "przeciąć" interkonekt

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.