Skocz do zawartości
IGNORED

Warunki pracy wzmacniacza lampowego

kiermarzab

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

myślę o wymianie wzmacniacza na wzmacniacz lampowy i mam pytanie do użytkowników takowych wzmacniaczy.

Chodzi mi o następującą sprawę - wzmacniacz chcę postawić na dolnej półce drewnianej "komody RTV bez drzwiczek" o wymiarach 47x50x30cm (szerokość/głębokość/wysokość), wymiary wzmacniacza 35x44x17cm (szer/gł/wys).

Nie mam możliwośći postawienia wzmacniacza na topie komody (stoi tam telewizor) tak by był w wolnej przestrzeni, nie ograniczony ściankami półki.

Aby wentylować wzmacniacz (jeżeli jest to konieczne) moge wyciąć płyte z tyłu komody, wtedy powietrze może przechodzić z przodu do tyłu.

Pytanie czy taka lokalizacja wzmacniacza wpłynie na żywotność lamp, czy wzmacniacz się nie zagotuje? A może nie ma to żadnego znaczenia.

Prośba o poradę/podpowiedzi.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/74601-warunki-pracy-wzmacniacza-lampowego/

Sześc centymetrów po bokach ,trzynaście do góry,tyle luzu trzeba na niektóre tranzystory! Koniec kropka.

Najpierw należało by zadać pytanie na jakich lampach jest wzmak. Jeśli np 2A3 spokojnie 13 cm luzu na górze wystarczy. Jeśli na lampach które dużo promieniują ciepła to może być rożnie.

Rozwiązaniem było by wyklejenie góry półki specjalną folią aluminiową aby ciepło było odbijane i nie powodowało nagrzewanie półki oraz wstawienie za wzmacniaczem lampowym w ściankę szafki dwóch wentylatorów komputerowych fi ok 10cm/12V, puszczonych na napięciu 6V które będą dmuchały na wzmacniacz świeże zimne powietrze. Przy ustawianiu tego setupy konieczne jest weryfikowanie temperatury samego wzmacniacza. Według mnie nie powinien on pracować w temperaturze powyżej 40 st C.

Innymi słowy da się bezpiecznie użytkować taki zestaw ale należny dołożyć staranności przy projektowaniu rozwiązania.

Gość rydz

(Konto usunięte)

cypher takie kombinacje są bez sensu,jak chce koniecznie lampe to znajdzie miejsce godne dla niej z dobrą wentylacją! Ja gdy napalilem się na gramofon tak kombinowałem że miejsce się znalazło.Zarówno do gramofonu jak i lampy musi być dostep!

cypher takie kombinacje są bez sensu,jak chce koniecznie lampe to znajdzie miejsce godne dla niej z dobrą wentylacją! Ja gdy napalilem się na gramofon tak kombinowałem że miejsce się znalazło.Zarówno do gramofonu jak i lampy musi być dostep!

Prawda ,ja aby mieć lampę i gramofon musiałem powiesić TV na ścianie :)

A co z wzmacniaczmi lampowymi w obudowie zamkniętej?

Lampy tam też sie grzeją a wentylacją są kratki w obudowie.

Wzmacniacz, który myślę wstawić na półke byłby na czterech 6550EH.

TV nie zawieszę na ściane bo mam kineskopowca.

Jakieś nowe rozsądne propozycje poproszę.

Panowie świat nie jest czarno biały. Czasem można dostosować lokal czasem nie. Oczywiście idealnym rozwiązaniem jest postawienie wzmacniacza na górnej półce w klimatyzowanym pomieszczeniu ale nie zawsze się tak da ;-(. Nie znam lamp 6550 ale z dataszita widac że mod admisyjna to ok 35W jeśli lampy we wzmaku są tak ustawione to mamy ok 140 W mocy do rozproszenia. To bardzo dużo. Jeśli ma stać w półce to koniecznie wyciągnięta tylna ścianka i ok 50 cm miejsca nad górną częścią lamp. Zrób jakąś fotę może coś się wykombinuje ? Przy takiej mocy wentylatory komputerowe mogą nie pomóc.

Na 4 6550 będzie wydzielał sporo ciepła, mam na EL34 a są to słabsze lampki a ciepła wydzielają, oj wydzielają.

Będziesz miał wzmacniacz w domu to postaw na tej dolnej półce z wyjętym tyłem pograj 3-4gdz. mając wszystko pod czujnym okiem i będzie wiadomo.

najlepiej postawic lampe na gorze, to ze bedzie on mial przewiew z przodu do tylu nie znaczy ze powietrze bedzie moglo swobodnie przeplywac, u mnie przez jakis czas stal na polce wiszace i mial tylko od gory i od tylu scianki i strasznie sie grzal.

Może głupie rozwiązanie, ale czy nie możesz zrobić solidnej półki nad telewizorem i tam postawić wzmacniacz?

Czekałem aż ktoś każe mu wystawić za okno bo teraz zimno :)

• 1 miesiąc później...

Biorąc uwagę ceny telewizorów LCD i jakiegoś prostego stolika audio, to razem wzięte nie powinny przekroczyć ceny wzmaka. Wybieraj: albo skrzynia z ekranem tele i ugotowany amp, albo wydatki i wszystko gra [jeżeli celujesz w lampowy amp, to pewnie nie są to twoje ostatnie pieniądze :)]. Zawszw możesz wystawić wzmacniacz na podłogę i zbuerać kasę na stolik i LCD.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.