Skocz do zawartości
IGNORED

Squeezebox Duet - ogromna prosba o pomoc :-(

D4ncer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od poczatku, sprobuje opisac dokladnie, najprosciej jak potrafie w czym tkwi moj problem. Zakupilem wystawowego SB Dueta, juz mial jakies ustawienia wbite, wiec przywrocilem utawiena fabryczne. Probuje polaczyc sie z receiverem (jego lampka miga na czerwono), ale na pilocie nie widze go. W zakladce "diagnostyka" w squeezebox serwerze wszystko jest OK, "Squeezebox Server: Lauft" = czyli dzala.

Generalnie, nigdy nie mialem takich problemow z instalacja czegokolwiek... A tutaj taki psikus, bo

- jak tylo wlaczam pilota, prosi mmnie o jezyk, region, nastepnie o siec (network wireless) i, moze i mam wszystko co potrzeba bo widze swoja siec (z pelnym zasiegiem etc), ale po wejsciu w nia prosi mnie o 64 lub 128 bitowy klucz WEP - a Ja Go poprostu nie znam, i nie wiem skad Go wytrzasnac. Chetnie wpisalbym tutaj kod do mjej sieci WLAN, ale mam do wyboru jedynie cyfry oraz litery od A do F, a do klucza potrzebuja A-Z. Nie poddaje sie jedak, probuje stworzyc "inna" siec wpisujac kod mojego WLANa (bo tutaj juz moge) - ciagle jednak nie moge nawiazac polaczenia. Na chwile obecna probuje ustalic moj klucz WEP, router nie jest moj, gdyby byl juz bym go mial...

I to wlasnie jest moj slepy zaulek, nie wiem co dalej.

Pozdrawiam,

(zalamany) Tomasz

ps. Wiem ze to kiepskie miejsce na tego typu temat, ale zmarnowalem sobote (psychicznie) i ciagle nic, nie chce tracic niedzieli... Jak tylko padni tutaj odpowiedz, temat bedzie do usuniecia, a rozwiazanie opisze w odpowiednim watku.

https://www.audiostereo.pl/topic/74586-squeezebox-duet-ogromna-prosba-o-pomoc/

nie wiem jak to sie robi na pilocie, gdyz ja mam samego RECIEVERA z zestawu i ustawiałęm go programowo.

Jeżeli chcesz sprobowac moim sposobem to:

Podłącz SB Reciever [czarna skrzynka] najlepiej kablem do routera/switcha od sieci lokalnej.

Sciagnij i uruchom to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nastepnie użyj tego:

Ukryta Zawartość

zeby skonfigurowac recznie za pomocą "udap shell" swojego SB Recievera.

robi sie to tak:

-discover

-configure 1

-list

a poźniej te komendy, ktore potrzebne sa ci do ustawienia SB w sieci [np. IP, BRAMA, HASLO do WLAN itp]. Liste komend wraz zprzykladowymi wartosciami masz tu:

bridging: 0

hostname:

interface: 0

lan_gateway: 0.0.0.0

lan_ip_mode: 1

lan_network_address: 0.0.0.0

lan_subnet_mask: 255.255.255.0

primary_dns: 0.0.0.0

secondary_dns: 0.0.0.0

server_address: 192.168.1.50

squeezecenter_address: 192.168.1.50

squeezecenter_name:

wireless_SSID: 3Com

wireless_channel: 0

wireless_keylen: 0

wireless_mode: 0

wireless_region_id: 0

wireless_wep_key_0: abcde

wireless_wep_key_1:

wireless_wep_key_2:

wireless_wep_key_3:

wireless_wep_on: 1

wireless_wpa_cipher: 1

wireless_wpa_on: 0

wireless_wpa_mode: 1

wireless_wpa_psk:

ustawiasz na zasadzie: np. "set wireless_wpa_on 1" poprzez uzycie przedrostka "set" oczywisci wszystko bez cudzyslowia.

A tak w ogole w powyzszym linku masz wszystko.

Podstawowa konfiguracja wyglada tak [wsyzstko wpisujesz w netudap sciagnietym z 1 linku]:

-discover

-configure 1

-set server_address=000.000.0.0 [w miejsce zer wpisujesz, IP ktore masz w SB serverrze w zakladce Diagnostic]

-

- [wpisujesz komendy do ustawienia parametrow sieci lan / WLAN]

-

-save_data

-reset

tylko nie wiem jak bedzie Ci to wspolpracowalo z pilotem :) POWODZENIA

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Napisałes, że nie miałes wczesniej problemów z konfiguracją innego sprzetu. Czy podłączając inne urządzenia do sieci (laptop, telefon) tez musiałes wpisać kod WEP?

Bez WEP nie dasz rady wbić się do sieci - WEP własnie po to jest.

WEP masz w ustawieniach routera (możesz wejść w nie online - b. często hasło i login to `admin`) jest takze na pudełku routera a czasami na samym routerze.

Niestety nie posiadam WEPa ani na routerze, ani na jego kartonie, ani nawet na ustawieniach Routera - mam tam jedynie wzmianke "Bezpieczenstwo - 128 bit WEP", nic dokladniej. Mam natomiast do wyboru: "statyczny WEP, bez szyfrowania, WPA-PSK, WPA2-PSK". Co zaryzykuje jak sciagne ta oslone, i czy bede mogl ja pozniej zalozyc spowrotem?

Ale bede mogl je pozniej ustawic spowrotem? Jutro w razie w jest ostatni dzien kiedy moge oddac SB, jezeli mi nie podejdzie do sklepu, chce sprawdzic czy w ogole pojdzie.

Ale bede mogl je pozniej ustawic spowrotem? Jutro w razie w jest ostatni dzien kiedy moge oddac SB, jezeli mi nie podejdzie do sklepu, chce sprawdzic czy w ogole pojdzie.

To Ty utawiasz klucz celem zabezpieczenia sieci. Możesz go zmieniać kiedy chcesz, tylko zapisz sobie gdzieś ten klucz.

Klucz możesz odczytać z routera i wklepać do SB to najprostsze co możesz zrobić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.