Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz vs Rotel vs Arcam

neuralnode

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Planuję kupić swój pierwszy zestaw audio, i po wstępnej eliminacji wielu propozycji, zostałem z listą trzech poniższych:

Marantz SA7003 + PM7003

Arcam FMJ CD17 + FMJ A18

Rotel RCD-06 + RC-06

Sprzęt brzmieć będzie w pokoju 16m2, zaś rodzaj słuchanej muzy to muzyka filmowa, rock progresywny, ambient, trochę jazzu.

Który z tych zestawów zagra lepiej i dlaczego?

Proszę o opinie i rady.

Dzięki.

https://www.audiostereo.pl/topic/74476-marantz-vs-rotel-vs-arcam/

do tego arcama fajnie się zestawiają takie kolumienki :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mam 200 i z moim małym arcamem gra naprawdę sympatycznie.

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

nie chcę się kłócić ... ale

ja bym brał Marantz SA7003 + PM7003

Ukryta Zawartość

Arcam FMJ A18 to nic innego jak gainclone (wydawać grubą kasę na coś co można sobie zrobić samemu)

Sama końcówka zbudowana jest na układach scalonych z serii LM3886

źródło

Ukryta Zawartość

Rotel RA-06 (RA nie RC rc to przedwzmacniacz)

już prezentuje się lepiej u mnie na 2 miejscu (Marantz jest ładniejszy i bardziej na szprycowany)

Ukryta Zawartość

pozdro:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

:D

No właśnie, tak myślałem, że zadanie takiego pytania na forum jedynie mi namiesza pod czaszką..

Ale co tam, lubię czytać zróżnicowane opinie, czuję się po takiej lekturze jakbym się nałykał psychotropów. Gimme more!

Co do kolumn, dostosuję je do wybranego zestawu (zapewne po kolejnych konsultacjach na forum i odsłuchu wybranych 2-3 modeli).

Czy ktoś z Was porównywał może te cedeki lub wzmacniacze, czy też przedstawiacie, nazwijmy to, "suche" opinie?

Jeszcze jedno: czy możliwość odtwarzania SACD przez Marantza nie rekompensuje wspomnianych przez niektórych z Was słabości tego modelu względem konkurentów?

Nie ma to jak Rotel... Ten sprzęt ma w sobie to "coś" co zawsze sprawia w człowieku duże zadowolenie ze słuchanej muzyki. Niezależnie od zaawansowania w tzw. audiofilizmie :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Witam! Zdecydowanie wybrałbym Rotela RA06/RCD06. Tym bardziej, ze w tej serii jest także tuner z DAB-em. Przez kika lat słuchałem starszego zestawu Rotela RC971/RB951, RCD-930AX i byłem z jego brzmienia bardzo zadowolony. Nie zawiódł moich oczekiwań w żadnym rodzaju muzyki, a przede wszystkim w żadnej z odmian rocka. Rozważyłbym tylko, czy zamiast RA06 nie kupić dzielonego RC06/RB06. Pozdrawiam!

Też uważam, że Marantz. Jakość wykonania na najwyższym poziomie z całej trójki. SACD dostajemy gratis. I do tego, w późniejszym czasie, będzie mozna pomyśleć o odtwarzaczu sieciowym NA7004.

Ukryta Zawartość

post-15061-019199600 1290721110_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To może ktoś się wypowie na temat różnic w brzmieniu tych zestawów?

Czytałem opinie, że Marantz jest ciepły i zachowawczy, Rotel rozdzielczy i jasny, zaś Arcam dynamiczny i przestrzenny. Czy zgodzicie się z takim twierdzeniem?

jak dla mnie Marantz jest delikatny szczególnie jeśli chodzi o dynamikę i bas, a czy ciepły? chyba wątpię jak nie ma dobrego basu to nici z ciepła, rotel jest dynamiczny i ma dobry bas, góra jest wyraźna ale nie męcząca, choć to też dużo od kolumn zależy, Arcam! mhhhh? brzydki, wygląda jak odbiornik satelitarny :) choć Rotel Ra 06 dużo ładniejszy nie jest, ale przynajmniej nie ma tego wkur...cego wyświetlacza.

• Użytkownicy+

To może ktoś się wypowie na temat różnic w brzmieniu tych zestawów?

Czytałem opinie, że Marantz jest ciepły i zachowawczy, Rotel rozdzielczy i jasny, zaś Arcam dynamiczny i przestrzenny. Czy zgodzicie się z takim twierdzeniem?

Najlepiej byłoby- CD Marantza, wzmacniacz Rotela. Pewnie wolałbyś "firmowy" zestaw, wtedy zależy wszystko od kolumn i akustyki pokoju. Jeśli zestaw,to Rotel, albo Arcam (chociaż tego ostatniego słabo znam). Wzmacniacz Marantza odradzam, rotel będzie lepszy (szczególnie na basie). Jeśli zestawisz system Rotela (CD + wzmacniacz), będziesz miał szybki atak i dobrą kontrolę. Problem może być z wypełnieniem i wybrzmieniami. Tutaj CD Marantza byłoby lepsze.

W każdym salonie Audioklanu możesz porównać Rotela i Marantza, gorzej z Arcamem - nie wiem, kto jest przedstawicielem w Polsce. Z całej trójki słyszałem tylko zestaw Rotela i to był miód dla moich uszu :) Sam posiadam stary, ponad 20-letni wzmacniacz Rotela i nie mam potrzeby go na nic zmieniać. W rezerwie mam Onkyo z serii Integra, ale przegrywa z Rotelelm zwłaszcza jeśli chodzi o wyjście słuchawkowe.

<><

W każdym salonie Audioklanu możesz porównać Rotela i Marantza, gorzej z Arcamem - nie wiem, kto jest przedstawicielem w Polsce. Z całej trójki słyszałem tylko zestaw Rotela i to był miód dla moich uszu :) Sam posiadam stary, ponad 20-letni wzmacniacz Rotela i nie mam potrzeby go na nic zmieniać. W rezerwie mam Onkyo z serii Integra, ale przegrywa z Rotelelm zwłaszcza jeśli chodzi o wyjście słuchawkowe.

Ukryta Zawartość

:)

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

mikson,

No właśnie nie słuchałem - liczyłem na to, że ktoś inny słuchał i się wrażaniami podzieli. :)

Amnes,

Skoro PM7003 to padlina, co byś wybrał, Rotela czy Arcama?

Czytałem gdzieś, że PM6003 lepiej brzmi od PM7003, tj. bardziej muzykalnie.

Ukryta Zawartość

:)

Dzieki mikson :)

Czyli np. w Łodzi w salonie RTV Max można porównać wszystkie 3 wspomniane zestawy.

Ukryta Zawartość

<><

Nie można mówić że PM7003 to padlina, są ludzie którym ten rodzaj brzemienia odpowiada innym nie tak jak z Nadami, Naimem itp. Wszystko zależy z jakimi kolumnami i cd go zestawisz, ja wybrałem Rotela bo w rocku, metalu itp. spisuje się świetnie.

Dzieki mikson :)

Czyli np. w Łodzi w salonie RTV Max można porównać wszystkie 3 wspomniane zestawy.

Tylko że w tym "saloonie" trzeba płacić 50 zł za możliwość posłuchania sprzętu oraz trzeba zapomieć o pożyczeniu do domu za kaucją. Jakiś czas temu szukałem wzmacniacza, byłem tam, interesował mnie akurat najdroższy jaki wówczas mieli, ale nie skorzystałem. Bezczelność ludzka nie ma granic.

Ja ci polecam z tej trojki Arcama ( Fmj 28 albo 38 ) swietne sprzety i dzwiek naprawde wysokiej klasy .

CO do marantza odradzam chyba ze ktos lubi suchotnika . Sluchalem 7003 i 8003 z MA i dla mnie zagralo w stereo jak Amp. do kina domowego Onkyo ktore posiadam

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.