Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - dobry projekt DIY - szukam

Zwykły Drut

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów

Poszukuję sprawdzonego projektu DIY kolum: duuużych monitorów lub mniejszych podłogówek z wyższej półki, brzmieniowo podobnych do Focali lub Bowersów jakościowo odpowiadających mniejszym kontrukcjom ww. producentów serii Electra/8..

Preferncje zgodne z tym co dają powyższe: szybkość, zwiewność, swoboda, przejrzystość, stereofonia.

Żadnych ociepleń, spowolnień, wymuszonej "muzykalności" do "pitolenia przy kominku", powinny być przezroczyste w stylu "lustereczko prawdę powie".

Chodzi o głosniki potrafiace grać głośno, finezyjnie i zjawiskowo. Mile widziana skuteczność 89-90db, choć nie koniecznie.

Z góry dziękuję za propozycje poparte doświadczeniem.

https://www.audiostereo.pl/topic/74447-kolumny-dobry-projekt-diy-szukam/

Może to...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

o kurka siwa! właśnie się przymierzam do zbudowania tych kolumn właśnie, czy jest ktoś na forum kto już je zbudował lub nadal buduje ?

Ukryta Zawartość

Prawie skończyłem, na razie wygrzewam głośniki i za dużo nie powiem bo zmiany w ciągu kilkunastu godzin grania są bardzo duże.

Myślę że za kilka dni napiszę coś więcej

Na razie mogę powiedzieć że potrafią zagrać naprawdę głośno i czysto, bas schodzi nisko, wokale są bardzo czyste i gładkie, czasami mam wrażenie że są zbyt wygładzone:)

w tej chwili scena trochę cofnięta chociaż to się zmienia, na początku była chyba ze 3m za linią głośników, teraz to tak zaczyna się zaraz za linią...

Scena nie jest bardzo szeroka ale to też się jeszcze zmienia.

To są moje aktualne obserwacje ale myślę że to się jeszcze wyraźnie zmieni.

Porównuje je do moich trójdrożnych kolumn.

Wieczorem wkleję zdjęcia z prób.

Oczywiście możne ich u mnie posłuchać ale do Tarnowa to prawie z każdego miejsca daleko :)

Pozdrawiam, Rick.

A może coś od Troells Gravesena?. Ma wysokiej jakośći (tak mi sie wydaje) projekty na Seasach (Nextele + Twitter Excel). Wyglądają bardzo dziekawie.

System gra dobrze, albo nie....

Może to...

Ukryta Zawartość

...właśnie - inny projekt KRS47 bardzo mi się podobał http://

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jeszcze go nie robiłem, na razie mój faworyt. Opracowanie projektu wzorcowe. Cena też interesująca, prosta budowa....Może ktoś zrobił te zestaw???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

Prawie skończyłem, na razie wygrzewam głośniki i za dużo nie powiem bo zmiany w ciągu kilkunastu godzin grania są bardzo duże.

Myślę że za kilka dni napiszę coś więcej

Na razie mogę powiedzieć że potrafią zagrać naprawdę głośno i czysto, bas schodzi nisko, wokale są bardzo czyste i gładkie, czasami mam wrażenie że są zbyt wygładzone:)

w tej chwili scena trochę cofnięta chociaż to się zmienia, na początku była chyba ze 3m za linią głośników, teraz to tak zaczyna się zaraz za linią...

Scena nie jest bardzo szeroka ale to też się jeszcze zmienia.

To są moje aktualne obserwacje ale myślę że to się jeszcze wyraźnie zmieni.

Porównuje je do moich trójdrożnych kolumn.

Wieczorem wkleję zdjęcia z prób.

Oczywiście możne ich u mnie posłuchać ale do Tarnowa to prawie z każdego miejsca daleko :)

Pozdrawiam, Rick.

Rick, możesz opisać na jakiej wysokości zrobiłeś otwór bass reflex ? Może się jednak ktoś zdecyduje także na realizację tego projektu oprócz mnie to mu się to przyda, a z tego co przeglądałem to Krs47 o tym szczególe zapomniał.

Malongi

Jak wrócę do domu to zmierzę i napiszę.

Obudowę oczywiście robiłem dokładnie wg przepisu, czyli kanapka mdf + sklejka + 3mm hdf na wykończenie.

pozostał mi jeszcze fornir...

Załaczam aktualne zdjęcia.

Otwór BR mam na wysokości 46,5 cm od dołu.

Pozdrawiam, Rick.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Załaczam aktualne zdjęcia.

Otwór BR mam na wysokości 46,5 cm od dołu.

Pozdrawiam, Rick.

ok. dzięki!. Podoba mi się prosty wygląd tych kolumn, żadnych udziwnień typu fikuśne kształty, prosta bryła, grube ścianki (planuję zrobić 2x grubsze niż w projekcie dla większej sztywności) i jeśli brzmienie będzie tak dobre jak to opisał Krs47 to prawdopodobnie także zostanę przy nich na dłużej.

Sam ciąłeś materiał czy korzystałeś z pomocy stolarza ?

pierwszą część, czyli wewnwtrzną konstrukcję z MDF 12mm kupiłem dociętą dokładnie na wymiar.

Sklejkę 12 też miałem przyciętą ale z nadmiarem ok. 3-5mm i po przyklejeniu doszlifowaną na wymiar.

HDF 3mm przycinałem z nadmiarem 1cm.

W sumie 27mm.

kolumienki graja coraz lepiej, teraz mogę je z czystym sumieniem polecić :)

sporo można zmienić wytłumieniem, poza tym głośniki doskonale grają z przytkanym BR, w zasadzie mogą grać w OZ...zależy co kto lubi.

kolumienki graja coraz lepiej, teraz mogę je z czystym sumieniem polecić :)

sporo można zmienić wytłumieniem, poza tym głośniki doskonale grają z przytkanym BR, w zasadzie mogą grać w OZ...zależy co kto lubi.

a zapytam jeszcze, w jakim pokoju one grają u Ciebie ? Chodzi mi o metraż.

Witam forumowiczów

Poszukuję sprawdzonego projektu DIY kolum: duuużych monitorów lub mniejszych podłogówek z wyższej półki, brzmieniowo podobnych do Focali lub Bowersów jakościowo odpowiadających mniejszym kontrukcjom ww. producentów serii Electra/8..

Preferncje zgodne z tym co dają powyższe: szybkość, zwiewność, swoboda, przejrzystość, stereofonia.

Żadnych ociepleń, spowolnień, wymuszonej "muzykalności" do "pitolenia przy kominku", powinny być przezroczyste w stylu "lustereczko prawdę powie".

Chodzi o głosniki potrafiace grać głośno, finezyjnie i zjawiskowo. Mile widziana skuteczność 89-90db, choć nie koniecznie.

Z góry dziękuję za propozycje poparte doświadczeniem.

Za malo detali podales. Monitory, rozumiem, ze aktywny uklad. Wysokiej klasy brzmienie da Ci nastepujacy zestaw glosnikow: 2 x 6nd430-16 (18sound), audax hd130co, morel et338 albo 2 x neo3pdrw (szeregowo laczone bo sa 4 ohm). Jak masz wieksza kase to 5" Audio Technology na sredniotonowy. Mozesz wszystkie wstawic do jednego pudla ale lepiej dac kazdemu wlasne. Wysokotonowy mozna podlaczyc do obudowy sredniotonowej. Filtr aktywny 4 rzedu Bessela. Obudowa wielowarstwowa zamknieta albo aperiodically dampened: ksztal trapezu, dosc latwa w warunkach domowych do zbudowania. Czulosc ponad 92dB/2.8V/1m.

Dol da Ci dobry w pelni aktywny sub, najlepiej z motional feedback servo.

Na necie jest duzo dobrych projektow.

pozdrawiam,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.