Skocz do zawartości
IGNORED

Która końcówka KRELLa ?

Gość masterofdeath6

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Zastanawiam się nad grzałeczką krella. Tu pytanie do znawców: na którą najlepiej się przyczaić?

Ogólnie już się gubie też w samym nazewnictwie?! KSA-200, 250, KST, KRS + dopiski B, S po modelu ?! Wiem, że to już dość leciwe piece, ale i cena "zachęca"

pozdro!

https://www.audiostereo.pl/topic/74414-kt%C3%B3ra-ko%C5%84c%C3%B3wka-krella/

Dołączę się do pytania i zadam nowe. Czy elementy na jakich zbudowane są te stare końcówy są jeszcze wymienne ? Czy w razie jakby padły trany, kondzie itp. elementy, da się zdobyć ich współczesne odpowiedniki ? Ostatnio wydziałem jakaś taką wielką, starą końcówę Krella na ebayu, z tym że była właśnie uszkodzona, poszła z licytacją chyba za ok. 2 tys zł.

I love the sound of crashing guitars

Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 24 Listopada 2010 - trolling
Ukryte przez Yamnick, 24 Listopada 2010 - trolling

disco, a co sadzisz o Yaqinie, po dobrze przeprowadzonym tjuningu przez doswiadczonego forumowego konstruktora?? tez gra identycznie? fe!

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Gość Patrick

(Konto usunięte)

Yaqin po "tuningu" => to musi byc klasa... 8)

Krell KST to solidna konstrukcja. Bez dresiarskiego charakteru a'la seria KAV ale...bez polotu i wyrafinowania. KST to taki bezpieczny zakup ktory nie przyniesie zawodu ale nie wywola rowniez milego zaskoczenia. KSA to juz bardziej zlozony temat => piersze KSA z wydajnym chlodzeniem opartym na solidnych radiatorach to naprawde udane klocki. Tutaj trzeba uwazac zeby nie kupic klocka przegrzanego bo koszty doprowadzena go do porzadku bede spore. Klamoty z pozniejszej produkcji z wiatraczkami to porazka. Polecam KSA-250. Potezna dynamika (nawet na niskich poziomach glosnosci) , wysoka kultura przekazu w kazdym aspekcie oraz wspaniale odwzorowanie barw w kontekscie neutralnosci. Rachunki za energie elektryczna w tym wypadku beda spore => autobias i praca w klasie A robi swoje. W kwestii dostepnosci czesci zamiennych nie ma najmniejszego problemu poza elementami obudowy.

Pozdr.

No cóż - dołaczę się do głosu Patricka.

Końcówka KSA-100 (bez wiatraczków) osobiście bardzo mi podeszła.

A jak KSA - 250 gra jeszcze lepiej, to nie ma się na co oglądać...

Gość Patrick

(Konto usunięte)

No cóż - dołaczę się do głosu Patricka.

Końcówka KSA-100 (bez wiatraczków) osobiście bardzo mi podeszła.

A jak KSA - 250 gra jeszcze lepiej, to nie ma się na co oglądać...

Bartek przyjecielu , u Ciebie byl moj KST-100 a nie KSA ;)

O, shit!

Rzeczywiście!

W takim razie nie podzielam Twojego poglądu o braku wyrafinowania serii KST. :)

Jak dla mnie KST-100 w górze pasma oraz średnicy pokazał prawdziwą klasę dodając do szybkości, dynamiki i przejrzystości znakomite nasycenie (rzekłbym -soczystość).

Oj, fajnie to grało, ewentualnie zgrało z Renesansami. ;)

O, shit!

Rzeczywiście!

W takim razie nie podzielam Twojego poglądu o braku wyrafinowania serii KST. :)

Jak dla mnie KST-100 w górze pasma oraz średnicy pokazał prawdziwą klasę dodając do szybkości, dynamiki i przejrzystości znakomite nasycenie (rzekłbym -soczystość).

Oj, fajnie to grało, ewentualnie zgrało z Renesansami.

Na linku mój przedmiot westchnień,może kiedyś.....http://cgi.ebay.pl/Krell-FPB-250M-monoblock-amplifiers-MAKE-OFFER-/170565890257?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item27b684f0d1

Jeszcze raz:http://cgi.ebay.pl/Krell-FPB-250M-monoblock-amplifiers-MAKE-OFFER-/170565890257?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item27b684f0d1

Witam. A jak wypada KAV 250 który teoretycznie ma większą moc (2x 250 przy 8 ochm) od KST-100 (2x po 100wat)czy ktoś może porównywał do KST-100 który teraz jest do sprzedania? Mam REnaissance 90 i słuchałem kav 250 no i nie wbił mnie w ziemię choc było dobrze(za tę cenę ok 5 klocków) A jak przy tych Krelach wypada Nakamichi PA7 E II konstrukcja Nelsona Passa nieco nowsza czy ktoś słuchał?

No i pojawił się na allegro struss chopin na ko 4500. Fakt że na gwarancji i integra za re same pieniądze tylko czy da radę z re 90. Producent twierdzi że bez problemu bo nie waty się liczą (struss ma 194 przy 4 ochm) no i KST - 100 ma też teoretycznie niewiele a podobno re90 napędza. Do końca aukcji został 9h więc proszę w miarę możliwości o pomoc. Jeszcze raz przypomnę że mogę kupic w tej samej cenie Nakamischi pa7 eII, krell kst-100 czy struss chopin??????????

Gość Patrick

(Konto usunięte)

No i pojawił się na allegro struss chopin na ko 4500. Fakt że na gwarancji i integra za re same pieniądze tylko czy da radę z re 90. Producent twierdzi że bez problemu bo nie waty się liczą (struss ma 194 przy 4 ochm) no i KST - 100 ma też teoretycznie niewiele a podobno re90 napędza. Do końca aukcji został 9h więc proszę w miarę możliwości o pomoc. Jeszcze raz przypomnę że mogę kupic w tej samej cenie Nakamischi pa7 eII, krell kst-100 czy struss chopin??????????

Jest spora grupa fanow Infinity i podobnie jak fani JM/Lab-Focal maja troche problem bo ich pupile sa specyficzni zarowno pod wzgledem czysto technicznym jak i brzmieniowym w zwiazku z tym potrzebuja rownie specyficznycg partnerow do stworzenia zgranego Team'u. W tym kontekscie do twoich kolumn ze wzgledu na swoja specyfike bardziej pasujacym w/g mojej oceny piecem bedzie KST-100 (o jego wydajnosc w kontekscie mozliwosci "napedzenia" renesansow sie nie martw). W kategoriach bezwzglednych Nakamichi PA7E II to zdecydowanie lepszy wzmacniacz. O Strussi'e sie nie wypowiadam bo nie lubie wizyt w sadzie...

Jest spora grupa fanow Infinity i podobnie jak fani JM/Lab-Focal maja troche problem bo ich pupile sa specyficzni zarowno pod wzgledem czysto technicznym jak i brzmieniowym w zwiazku z tym potrzebuja rownie specyficznycg partnerow do stworzenia zgranego Team'u. W tym kontekscie do twoich kolumn ze wzgledu na swoja specyfike bardziej pasujacym w/g mojej oceny piecem bedzie KST-100 (o jego wydajnosc w kontekscie mozliwosci "napedzenia" renesansow sie nie martw). W kategoriach bezwzglednych Nakamichi PA7E II to zdecydowanie lepszy wzmacniacz. O Strussi'e sie nie wypowiadam bo nie lubie wizyt w sadzie...

Czyli pomiędzy nakamischi i krelem w ciemno brac krella? Słuchałem niedawno Krell KAV 250 i było niezłe ale różnica miedzy moją starą integrą Yamaha ca-1010 a tym krellem niebyła aż tak znaczna aby bulic 5 tys. Słyszałem że Kst-100 mimo mniejszej mocy jest lepszy od kav-250 ale czy ktoś to potwierdzi? Co do nakamischi pa7 eII to czytałem zdaje sobie sprawę żę to dobra końcówka ale jak będzie grac z re 90 to wielka tajemnica(dla mnie). Napewno na jej kożyśc szwiadczy to że nakamischi jest nowszy o prawie 10 lat więc i parametry możetrzyma lepsze. No i jeszcze problem awaryjności i serwisu. Krelle podobno są awaryjne i drogie w naprawie,a nakamischi???

Gość Patrick

(Konto usunięte)

Czyli pomiędzy nakamischi i krelem w ciemno brac krella? Słuchałem niedawno Krell KAV 250 i było niezłe ale różnica miedzy moją starą integrą Yamaha ca-1010 a tym krellem niebyła aż tak znaczna aby bulic 5 tys. Słyszałem że Kst-100 mimo mniejszej mocy jest lepszy od kav-250 ale czy ktoś to potwierdzi? Co do nakamischi pa7 eII to czytałem zdaje sobie sprawę żę to dobra końcówka ale jak będzie grac z re 90 to wielka tajemnica(dla mnie). Napewno na jej kożyśc szwiadczy to że nakamischi jest nowszy o prawie 10 lat więc i parametry możetrzyma lepsze. No i jeszcze problem awaryjności i serwisu. Krelle podobno są awaryjne i drogie w naprawie,a nakamischi???

Seria KAV Krella to popelina a jej najwiekszymi wyznawcami sa jej wlasciciele => co maja powiedziec , ze dali sie orznac na taka kase dostajac wzamian dzwiekowego babola... CA-1010 to bardzo wysoko postawiona poprzeczka. Wiek tej integry nie ma zawiele do rzeczy. Jesli chodzi o wzmacniacze to w tej kwestii nie dzieje sie zaden postep od wielu lat (powstaly jakies dziwolagi w klasie "D" itd. ale to raczej w kategoriach jakie interesuja melomanow raczej zaden postep wiec.... KST to jak wspomnialem rzetelny rzemieslnik ale...nie mistrz czy wirtuoz o tym tzeba pamietac ale jesli chodzi o porownanie z linia KAV to zdecydowany faworyt. Jesli chodzi o PA7E II to fakt ze jest mlodsza nie swiadczy o niczym w kontekscie lepszy-gorszy. Mialem koncowke mocy Sony TA-N902 jeszce starsza niz KST i pomiary w/g specyfikacji zawartej w serwisowce wykazaly odstepstwo 2% => daj boze dzisiejszym parahajendom z Chin takiej niezawodnosci i dlugowiecznosci. Czy PA7E II zagra tak jak sobie tego zyczysz mozesz ocenic tylko Ty sam...

Utarta opini o awaryjnosci Krell'a to wlasnie spadek po serii KAV. Klocki ze zlotej ery hi-fi sa budowane pancernie i nie ma sie co martwic na zapas. Czesci zamienne (elektronika) sa dostepne bez problemu i nie sa drozsze a niejednokrotnie sa tansze niz do dzisiejszych chinskich wspanialosci. Nakamichi tez zbudowany jest z bdb. jakosci ale dostepnych podzespolow tak ze i w tym wypadku nie ma co demonizowac. Pozostaje tylko w obu wypadkach kwestia zaufanego i kompetentnego serwisanta a to juz nie takie oczywiste...

Nakamichi

Gagu>>>

Praktycznie mam stałą łączność z posiadaczem Nakamichi CA 7 + PA 7 (nie wiem, która wersja) + R90. To wszystko w 18 metrach.

Jest tak, że słucha całymi nocami (tylko - bo w dzień pracuje)... Ja mu wierzę!!!

W każdym razie Strussa odrzuciłbym na wstępie.

Miałem modele 140 i M2. O ile się nie zmieniło w kwestiach słynnej (nie) wydajności prądowej i charakteru - to na moje - nie zagra z R90.

Ale zrobisz jak uważasz.

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

No i jeszcze problem awaryjności i serwisu. Krelle podobno są awaryjne i drogie w naprawie,a nakamischi???

Z mojego doświadczenia wynika że jest dokładnie odwrotnie niż piszesz. Praktycznie wszystkie wyprodukowane przez Krella końcówki, od najstarszych KSA-50 i 100, są w dalszym ciągu w użyciu. Chyba że ktoś wody do środka naleje ...

Jesli chodzi o PA7E II to fakt ze jest mlodsza nie swiadczy o niczym w kontekscie lepszy-gorszy.

Pamiętać należy że piece Krella pracują w większości w klasie A, a co za tym idzie, wydzielają olbrzymie ilości ciepła. W takich warunkach, po tych 20 latach pracy (a o takich końcówkach się tu dyskutuje), do wymiany są praktycznie wszystkie kondensatory elektrolityczne. Fizyki nie oszukasz. W US jest to dość standardowa procedura (wystarczy spojrzeć w ogłoszeniach ile końcówek mocy ma informację o tym że kondy były wymienione w serwisie), u nas raczej takich egzemplaży ze świecą szukać.

W tym kontekście nowszy Nak może być istotnie 'lepszy'.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.