Skocz do zawartości
IGNORED

Ebay com potrzebuje pomocy !

bartasxx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Potrzebuje pomocy przy zakupie głośnika z USA. Mam konto na ebay mam Paypala,ale facet jest cholernie uparty i nie ma zamiaru wysyłać towaru poza granicę USA. Praktycznie potrzebowałbym pomocy w zakupie na terenie USA a następnie wysłać zakupiony towar do mnie być może jest jakaś osoba na forum , która by mi pomogła sfinalizować transakcję.

pozdrawiam Bartek

https://www.audiostereo.pl/topic/74405-ebay-com-potrzebuje-pomocy/

Szczerze odradzam zakupy kolumn głośnikowych w USA.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Generalnie chodzi o jeden głośnik centralny do KD ,którego nie mogę dostać lub słabo szukam tak czy inaczej facet sprzedaje go za dobre jak dla mnie pieniadze , ale jest uparty jak osioł

Sadze, ze jestes swiadomy, ze od tej transakcji mozesz zaplacic podatek VAT i clo. Jak kupowalem w USA moje pierwsze monitory Tannoy-a, to akurat przyszly bez dodatkowych obciazen. Natomiast w przypadku zakupionych glosnikow - sporych, bo 15-to calowych basowcow - bylo tak, ze kupilem wprawdzie parke glosnikow, ale na dwoch aukcjach, wiec przyszly w oddzielnych przesylkach. Od jednej naliczono VAT i clo, natomiast od drugiej nie bylo zadnych dodatkowych oplat.

Urzad Celny do calej przelanej sprzedawcy kwoty - a wiec rowniez od kosztow przesylki - doliczyl 22% VAT i dopiero od tak ustalonej podstawy doliczyl 3% cla. Do wszystkich kosztow doszla jeszcze niewielka oplata za dystrybucje krajowa. Czasem sie udaje i towar przyjdzie bez oclenia, ale nie mozna na to liczyc.

bartasxx: wcale się gościowi nie dziwię, że nie chce wysyłać zagranicę. Na zagranicznych forach hi-fi jest sporo opowieści o tym, jak ktoś wysłał sprzęt, dajmy na to z UK, zagranicę, a następnie była reklamacja, że nie przyszło, uszkodzone albo coś tam jeszcze. ZTCW Paypal w takich wypadkach od razu blokuje płatność u sprzedawcy i to sprzedawca ma najbardziej do tyłu. Może też się okazać, że koszt wysyłki tej kolumny do Polski będzie przekraczał cenę tej kolumny.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Załóż konto na polamerze i niech śle do ich siedziby w NY

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Jeżeli to tylko głośnik centralny to jeszcze można próbować. Aczkolwiek musisz sobie zdawać sprawę, że ryzyko uszkodzenia w transporcie jest bardzo duże.

Poza tym tak jak koledzy pisali - mogą doliczyć ci cło i VAT. Mi ostatnio dowalili cło i VAT od 4 płyt CD ...

Generalnie prościej, bezpieczniej i często również taniej jest szukać czegoś w PL lub w EU.

Jak nie będzie na hifi.pl to możesz poszukać np. na AudioMarkt.de

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Załóż konto na polamerze i niech śle do ich siedziby w NY

Ukryta Zawartość

Jak znam życie, gość obawiając się przekrętów wysyła tylko na "confirmed paypal address" i wtedy takie rozwiązanie odpada.

Ukryta Zawartość

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Jednak chyba zrezygnuję samo cło i Vat mnie nie przeraża , a nawet być może by przeszło bez tego . Kupowałem juz z rożnych stron świata i faktycznie czasami się uda a czasami nie. Problem jest raczej w tym ,że facet obawia się wysłać za granicę .Pozostaje mi raczej szukanie na europejskich giełdach tak jak pisze Elberoth.

ja to mogę w totka grać rok temu kupiłem na ebay monobloki w USA z wysyłką ok 25000 i wtedy przypomniałem sobie że jest cło i vat ,gość się bardzo zdziwił gdy napisałem że wartość paczki 250$ ale poszło jeden dostałem po 10 dniach bez cła a drugi monoblok zaginą i mały dramat po około miesiącu doszedł drugi też bez cła i happy end

ale

zapłaciłem cło i vat kiedy wysłałem swój sprzęt do USA do naprawy bo nie zrobiłem odprawy wywozowej

takie są cuda

ja to mogę w totka grać rok temu kupiłem na ebay monobloki w USA z wysyłką ok 25000 i wtedy przypomniałem sobie że jest cło i vat ,gość się bardzo zdziwił gdy napisałem że wartość paczki 250$ ale poszło jeden dostałem po 10 dniach bez cła a drugi monoblok zaginą i mały dramat po około miesiącu doszedł drugi też bez cła i happy end

ale

zapłaciłem cło i vat kiedy wysłałem swój sprzęt do USA do naprawy bo nie zrobiłem odprawy wywozowej

takie są cuda

Największym cudem w tej opowieści jest sam autor-bo jak można być takim zakręconym?????.........A jednak można))))))pozdr.

mam kontakt na kogos kto ogarnia takie sprawy (przepakowanie, dodatkowe zabezpiecznie, wysylka polamer), ryzyko uszkodzenia zadne, ryzyko doliczenia cla+vat minimalne. Oczywisicie liczy sobie za to pare $$$

A czy jest ktoś, kto pomógłby zakupić słuchawki w UK - sprzedający ( sklep )nie wysyła do Polski, inne rzeczy owszem, natomiast tego czyli słuchawek akurat nie.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

• 2 miesiące później...

mam kontakt na kogos kto ogarnia takie sprawy (przepakowanie, dodatkowe zabezpiecznie, wysylka polamer), ryzyko uszkodzenia zadne, ryzyko doliczenia cla+vat minimalne. Oczywisicie liczy sobie za to pare $$$

Chciałem bardzo podziękować koledze "czuły barbarzyńca" za pomoc w sprowadzeniu sprzętu do kraju

pozdrawiam serdecznie

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.