Skocz do zawartości
IGNORED

unitra fonica gs-431 a wzmacniacz

behemot72

Rekomendowane odpowiedzi

Witam to mój pierwszy post. Odkopałem w piwnicy gramofon Unitra Fonica GS-431. Postanowiłem znów zasmakować brzmienia winylowego krążka, sprzęt starannie odkurzyłem i przygotowałem do pracy. Posiadam amplituner Sony STR-GX311, w którym brakuje gniazda din. Dlatego okrągły din w gramofonie zamieniłem na rca. Postanowiłem podpiąć gramofon pod gniazdo PHONE, poradzono mi, że niezbędy będzie przedwzmacniacz. Poszukałem na allegro i kupiłem. Sprzedawca twierdził że będzie idealny. Podłączyłem całość i ... wielkie rozczarowanie buczenie i brzęczenie. Wypiąłem przedwzmacniacz i podłączyłem bezpośrednio rca z gramofonu do PHONE wzmacniacza. Dźwięk jest owszam ale jestem rozczarowany jego brzmieniem. Gałkę głośności muszę nieco więcej wychylić żeby coś słyszeć, ponad to brakuję mi tej charakterystycznej barwy tonu starego winylka. Dodam tylko nazwę przedwzmacniacza to easy phono pre-amplifer 6147 firmy analogis.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Proszę o pomoc i radę, z góry dziękuję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/74378-unitra-fonica-gs-431-a-wzmacniacz/

Twój wzmacniacz ma wbudowany przedwzmacniacz korekcyjny do wkładek MM. Zakup dodatkowego przedwzmacniacza był zupełnie niepotrzebny. Gramofon podłączasz bezpośrednio do wejścia PHONO we wzmacniaczu. Można teraz zastanawiać się który pre jest lepszy: ten zakupiony czy wbudowany w Soniaka. Jesli chcesz korzystać z pre dodatkowego to podłączasz gramofon do IN, a z OUT wyprowadzasz sygnał do wzmacniacza np. na wejście IN TAPE 2. Już nie wpuszczasz tego sygnału na wejście PHONO.

i pamiętaj że z gramofonu musisz masę połączyć z pre bo będzie buczeć jak tego nie zrobisz. w dinie pewnie masa szła którymś przewodem.

Zamiast dina z gramofonu mam rca, ponieważ przedwzmacnicz ma równoległe gniazda jak wchodzę dinem to muszę wyjść dinem jak rca to mam sygnał wyjściowy na rca. Zdecydowałem się na to ponieważ chciałem uniknąć przejściówek. Bardzo zdziwiła mnie informacja o tym, że mogę i powinienem zmienić wejście z PHONO na TAPE. Zaraz sprawdzę czy jest różnica. Czy sama wkładka może ulec " zmęczeniu ", jeśli nie była tyle lat w użytku. Może zainwestować w nową wkładkę?

no to jak przerobiłeś na RCA to gdzieś tam jeszcze jest masa od ramienia którą pominąłeś przy przeróbce. w przedwzmacniaczu możesz ją "przykręcić" jak już znajdziesz ten kabel. pre z wzmacniaczem też pewnie by wypadało połączyć masami.

To jest gramofon Fonica gs-431. Tam nie było żadnego dodatkowego kabla masy. Tak jak w pozostałych gramofonach firmy Fonica. W każdym razie ja nie pamiętam, żeby którykolwiek miał takie cuda.

Jest dokładnie jak kolega Ricon napisał "Masa idzie oplotem kabla z wtyczką DIN545". Przedwzmacniacz idzie w odstawkę, był to w moim przypadku wydatek zbędny. Brak wiedzy kosztuje. Otrzymałem już konkretną odpowiedź, która mnie satysfakcjonuje.

Teraz będę się rozglądał za lepszym wzmacniaczem. Dziękuje wszystkim za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.