Skocz do zawartości
IGNORED

gumowe nóżki pod głośniki

mikson

Rekomendowane odpowiedzi

czy gumowe nóżki mogą być stosowane? czy wpływają jakoś na dźwięk?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

chciałbym takie do moich monitorów zastosować

czy ktoś używa takiego rozwiązania?

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

ok

ale dlaczego?

czy redukują wibracje? wprowadzają zniekształcenia?

gumowe nóżki stosuje w swoich produktach chario czy w takim razie źle robi?

Focal + Naim

Wiele firm głośnkowych dostarcza gumowe nóżki do kolumn (zazwyczaj kolce też - do wyboru). B&W czy Wilson Audio w najcięższych modelach podpina nawet kółka - żeby sobie wygodnie kolumny ustawić... ;-) Po ustaleniu idealnej pozycji oczywiście można owe kółka zdemontować i ustawić na kolcach. Bo kolce są bardziej "audiofilskie" (i pewnie rzeczywiście trochę lepiej tłumią drgania kolumn), za to nóżki zdecydowanie wygodniejsze... ;-) Po prostu kup, zamontuj i sprawdź, czy Ci pasują, a autorytatywnymi opiniami się za bardzo nie przejmuj... ;-)

Miałem kiedyś przyjemność posłuchać wysokiej klasy kolumn (na szczytowych wówczas Scan-Speakach) u p. Witka z Oliwy. W czasie rozmowy zeszliśmy na temat kolców i gumowych podkładek pod kolumny.

Nie nastawiając się nad wyższość któregoś z rozwiązań, podkładaliśmy gumowe podkładki pod kolumny, kolce podstawek i słuchaliśmy w różnych kombinacjach. Jakie były wnioski? Otóż NA PEWNO grało INACZEJ. Czy lepiej? Niekoniecznie. Jedna muzyka może zabrzmieć lepiej na kolcach pod kolumną i podstawką, inna z kolcami pod podstawką i gumkami pod kolumną, komu innemu może odpowiadać, gdy pod podstawką są gumowe nóżki, a kolumny stoją na przekładce z korka, czy filcu. Kwestia gustu- w moim przypadku podstawki są wyposażone w kolce, natomiast na górnej półce zainstalowałem gumowe, przeciwpoślizgowe "koreczki".

Kiedyś eksperymentowałem z kolcami i gumowymi podkładkami. Wniosek jest prosty: o ile nie masz bardzo solidnych standów to najlepiej na brzmienie wpłyną przyklejane do monitorów kolce.

Dla mnie kolce to kolejny po matach bitumicznych krok w stronę utwardzenia basu i poprawy jego szczegółowości.

Jeżeli skrzynie są wyklejone matami to wpływ kolce vs guma jest łatwo słyszalny.

Kolce nic nie tłumią w przeciwieństwie do gumy.

To po pierwsze.

Po drugie skąd wzięły się kolce?

Z aparatury pomiarowej, gdzie służyły do wypoziomowania sprzętu i (uwaga) „zdefiniowania” punktów podparcia.

Chodzi o to aby sprzęt stał punktowo na podłożu a nie chybotał się na jakichś klockach. Wiemy o co chodzi?

Oczywiście ładne kolce wyglądają ładnie.

Ale może być trochę prawdy w kolcach. Jeśli stoją sztywno na granicie (wbijają się) mogą stanowić sztywniejsze zespolenie z podłożem. A o sztywność zespołu głośnikowego chodzi. Dotyczy to jednak tylko najsztywniejszych obudów.

Przeważnie różnice brzmienia to mit. Uwaga oczywiście na różne prześwity pod kolcami a nóżkami z gumy, to może mieć znikomy wpływ…

czyli lepiej do moich monitorów zastosować takie kolce? niż te firmowe nóżki?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

zamówiłem 8 sztuk

Ukryta Zawartość

zobaczymy , mi zależy bo mam bas reflex od dołu i wysokość musi być taka sama więc tych jest prawie identyczna

a wtedy tę gumę od frontu co jest od spodu na froncie to ją zdejmę, to pozwoli mi bardziej promieniować fali teoretycznie od frontu

a podstawy granitowe warto używać? i jak je stosować do ostrych kolców tylko?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Masa / guma / filc / masa / guma / filc / masa.

Prawa fizyki !

Kolce chcąc nie chcąc muszą energię oddać , nie tłumią.

Kolce to można stosować do jakiś gównianych kolumn na pływającej podłodze.

Moje hobby to grawerstwo precyzyjne i tu bez masy , dociążenia nie da rady.

podkleiłem te nóżki z linka , i nie wiem czy dobrze mi się wydaje ale dźwięk stracił na ostrości, wygładził się jest delikatniejszy , wysokie i średnica bardziej kremowa a bas minimalnie bardziej rozmyty i jakby stracił niższe zejście,

albo mi się wydaje ale czy takie coś za 30zeta może tak modyfikować dźwięk?

podkleiłem te nóżki z linka , i nie wiem czy dobrze mi się wydaje ale dźwięk stracił na ostrości, wygładził się jest delikatniejszy , wysokie i średnica bardziej kremowa a bas minimalnie bardziej rozmyty i jakby stracił niższe zejście,

albo mi się wydaje ale czy takie coś za 30zeta może tak modyfikować dźwięk?

teraz będę chciał przetestować takie podkładki, stosował ktoś może?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.