Skocz do zawartości
IGNORED

jaki wzmacniacz stereo ??

christof138

Rekomendowane odpowiedzi

ponieważ to mój pierwszy post tutaj dlatego też na początku chciałbym przywitać wszystkich forumowiczów:-)

a teraz do rzeczy:-)

obecnie jestem posiadaczem monitorów Jamo E800 + Sub Jamo E8 i podpięte jest to pod amplituner Yamaha RX-V450.

chciałbym coś poprawić jeżeli chodzi o dźwięk stereo i tu moje pytania:

1.czy przy tych kolumnach jest sens zmieniać ampli kina domowego na wzmacniacz stereo? jeżeli tak to czy będzie słychać wyraźną poprawę w trybie stereo?

2.Jakie wzmacniacze Byście mi polecili do takiej konfiguracji z tymi kolumnami?

dodam ,że narazie/niestety/ źródłem jest DVD Pioneera i tutaj też prosiłbym o jakieś sugestie odnośnie zmiany na odtw.CD

wszystko zamknięte jest w pokoju ok 15m2

chciałbym przeznaczyć na te modernizacje oczywiścia jak najmniej:-D ...tak max 700zł

bardzo proszę Was o jakieś sugestie i porady z góry za nie dziękuję :-)

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/74102-jaki-wzmacniacz-stereo/

Dokup Daca do Dvd, kup używany ampli stereo i zobacz na własnych uszach jaka jest różnica. ;)

Wpierw bym kupił jakieś ampli stereo do 700zł a potem dokupił bym Daca. :)

NP. coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

HM69

z tego co wiem to do zwykłego wzmaka stereo suba też można jakoś podpiąć...

a przy tej okazji zrodziło mi się teraz kolejne pytanie czy zostawić sobie tego suba czy nie? może lepiej byłoby go sprzedaż i jakoś inaczej skonfigurować zestaw ?? /lepszy wzmak ,inne kolumny/..

co o tym sądzicie ?

Wiesz to są twoje klocki, twoje pieniądze i twój kłopot. Ja zasugerowałem odpowiedni wzmacniacz do pytania. Jeżeli można by było bez problemowo podłanczać suba aktywnego do kazdego wzmacniacza to po co produkują wzmacniacze z wyjściem na subwoofer? Maluchem też można przewieść 5 metrową deskę podłogową. Ale czy to jest poprawne to nie wiem.

:DD

miałem to samo, tzn. miałem amplituner denon avr-1509, dwie kolumny jamo s408, jakiegos suba jamo nie pamietam modelu, zestawu używałem jednak prawie wyłącznie do słuchania muzyki..

a że jestem świezy w "tych" sprawach poszedłem do sklepu pogadałem z ludzmi co się znają..

no i sprzedałem amlituner sprzedałem suba, a kupiłem nowy zestaw: wzmacniacz denon pma-500 i odtwarzacz cd denon dcd-500. Jestem bardzo zadowolony na nowo "poznaję" swoje muzyczne zasoby :)

chociaż mój denon to najniższy model obecnie dostępny na sklepowych półkach

na razie poruszam sie w tym temacie "jak dziecko we mgle" więc proszę o wyrozumiałość...

czy myślicie ,że dla moich kolumn któryś z tych wzmaków byłby dobry:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

doradźcie coś bo jest tego sprzetu tak wiele a nie chciałbym wtopić przy zakupie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

poziomaki

też mam taki dylemat

czy kupić coś nowego ale z najniższej półki czy zainwestować w sprzęt starszy,używany ale jakosciowo lepszy ...

no i co z tym subem czy go zostawić czy opchnąć ..

a maszyna jest to konkretna.../tak mi się przynajmniej wydaje/ ;-)

Ja mam kino domowe 5.1 - takiej średniej klasy Onkyo. Muzyka z CD gra na nim bardzo też średnio. Mam stereo w innym pokoju - zupełnie inna klasa. Sub do dobrego (a nawet średniego) zestawu jest zbędny. Chyba że lubisz słuchać muzę unca-unca a-la tuningowany golf dwójka...

ja tak właśnie zrobiłem :D kupiłem nowy zestaw denona z najniższej półki i jestem BARDZO zadowolony

a przypomne że miałem NOWY amplituner denona kupowany 27 grudnia ub. roku a w połowie stycznia już sprzedałem razem z subem

Witam,

Na początek powinieneś zadać sobie pytanie czy chcesz mieć dobry sprzęt stereo czy wolisz mieć dobre kino. Ja kilka ładnych lat temu też stałem przed podobnym dylematem. Miałem nieźle grający amplituner kina Onkyo i kolumny kombinowane Quadrala. Wszystko grało ładnie, efektownie ale nie o to mi chodziło. Stwierdziłem, że wolę dobre stereo niż dobre kino i sprzedałem cały zestaw w jeden wieczór koledze, któremu ten efektowny styl się bardzo spodobał.

Jak zdecydujesz się pójść drogą stereo to polecam. Zabawa na lata, mnóstwo smaczków, bez liku przyjemności z odsłuchów i zmian w konfiguracji. Zdaj sobie jednak sprawę, że jak raz wpadniesz a zasmakujesz to przepadłeś :-)

Na Twoim miejscu zabazowałbym na początku albo na dobrych kolunach z 2 ręki albo na niezłym wzmacniaczu. Zmiana jednego z tych elementów toru da Ci na jakiś czas dobrą bazę do doboru pozostałych. Co do DVD pioneera, to nie jest to pewnie najlepsze rozwiązanie ale zmianę tego elementu zostaw sobie na koniec, gdyż najczęściej trudno usłyszeć bardzo zauważalne zmiany tego toru bez odpowiedniej bazy (kolumny i wzmacniacz). Z tego co widzę, to posiadasz (chyba) monitory-satelity z zestawu Jamo E800? Nie znam tych kolumn dlatego też nie chcę się jednoznacznie wypowiadać na temat ich jakości. Wydaje mi się jednak mało prawdopodobne aby satelity budżetowego kina zagrały sensownie w stereo, więc może sprzedać na początek ten zestaw (monitory i sub) i zainwestować w jakieś niezłe kolumny z 2 ręki? Twój pokój to 15m2, więc może dobre monitory wystarczą. Na początek możesz czuć niedobory basu po słuchaniu z subem ale przyzwyczaisz się. Postawisz po prostu na jakość tego basu a nie ilość. Z niezłych konstrukcji z 2 ręki (nie tylko monitory) w cenie (tak myślę) do 800 pln, to można zapolować na (kolejność przypadkowa):

1. Acoustic Energy Aegis One (są nawet teraz niedrogo na allegro z niezłymi standami ale lekko uszkodzone)

2. Audiowave 141 (rzadko sie pojawiają)

3. Coda 7 lub 9

4. Kef Q15

5. Radmor Ls-20 lub Ls-30 (tu byłoby świetnie ale cena raczej będzie ponad 1000)

6. Eltax Symphony 6.3

7. QBA Element 2000

Swego czasu wiem, że dobrą opinią cieszyły sie też kolumny frontowe od kina Koda AV702F ale nie słyszalem. Gdybyś dozbierał większą sumę to polecam monitory Usher s-520 (jedne z lepszych budżetowych jakie słyszałem). Dobrze też na pewno zagrają Audio Academy Phoebe ale te z 2 ręki pewnie przekroczą znacznie 1000 pln.

To tyle na początek. W razie czego służę i pozdrawiam.

:DD dokładnie tak jak napisał fido33 jak zasmakujesz to przepadniesz :DD

ja planuję zakup przedwzmacniacza, bufora lampowego

mógłby mi ktoś napisać czy warto??? będę słyszał poprawę? ociepli dźwięk?????

>

Ukryta Zawartość

>

Ukryta Zawartość

>

Ukryta Zawartość

>

Ukryta Zawartość

>

Ukryta Zawartość

>

>doradźcie coś bo jest tego sprzetu tak wiele a nie chciałbym wtopić przy zakupie

Co do wzmaków które proponujesz (jeżeli chcesz iść drogą wymiany wzmaka) ,to na pewno Marantz PM 68 jest wart dużej uwagi. Jak trafi Ci się PM7000 (to samo tylko poźniejsza wersja), PM 78 (PM8000) czy Pm75 w dobrej cenie, to również warto. Mają one dodatkowo ten plus, że nadają się do modyfikacji za stosunkowo niewielkie pieniądze.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak zdecydowałem już ,że na pewno pójdę w stronę dobrego stereo... dlatego wzmacniacz pójdzie do wymiany na pierwszy ogień...

zastanawiam się jeszcze nad

Ukryta Zawartość

czytałem ,że te Denony są całkiem całkiem...

kurcze ależ mam mętlik w głowie od tej ilości róznych wzmacniaczy...

na którą markę mam się zdecydowac???

oj ciężki temmat:-)))

co do tych moich Jamo E800 to są te kolumny

Ukryta Zawartość

fido33 mówisz ,że nie bardzo nadają się do stereo ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>tak zdecydowałem już ,że na pewno pójdę w stronę dobrego stereo... dlatego wzmacniacz pójdzie do

>wymiany na pierwszy ogień...

>zastanawiam się jeszcze nad

Ukryta Zawartość

>czytałem ,że te Denony są całkiem całkiem...

>kurcze ależ mam mętlik w głowie od tej ilości róznych wzmacniaczy...

>na którą markę mam się zdecydowac???

>oj ciężki temmat:-)))

>

>co do tych moich Jamo E800 to są te kolumny

>

Ukryta Zawartość

>

>fido33 mówisz ,że nie bardzo nadają się do stereo ?

Po pierwsze spokojnie. Wiem, że ciężko utrzymać się w ryzach jak człowiek ma parę złotych i chce poprawić sobie odbiór muzyki ale to nie piekarnia. Poczytaj, przemyśl, zapoluj na coś w bardzo dobrym stanie i dopiero kup. Pamiętaj, że wzmak który kupisz to nie żona i nie zostanie Ci do końca życia! Kupuj w stanie bardzo dobrym, bo jak Ci sie nie spodoba czy za jakiś czas stwierdzisz, że idziesz wyżej, to sprzedasz bez straty (lub z minimalną). Zadbany sprzęt zawsze "pójdzie do ludzi". Co do tego Denona to nie odpowiem, czytałem ale nie słuchałem a to różnica.

Nie powiedziałem, że te Jamo nie nadają się do stereo. Nie słuchałem ich.

Moim zdaniem jednak jest to przepłacanie za często budżetową masówkę, która niewiele ma wspólnego z jakością. Ale każdy ma wolny wybór. Wiem, że ciężko Ci teraz myśleć o sprzedaży kolumn, które kupiłeś prawdopodobnie niedawno jako nowe ale obawiam się, że dla "higieny" Twojego przyszłego stereo będzie to niezbędne. Poza tym dane techniczne zawarte w tym opisie wydają mi się dość mało realne. 45Hz z takiej obudowy? Może ale wątpię. Co do wzmaka, jeśli idziesz tą drogą to możesz jeszcze rozważyć zakup Creeka 4330 (sam kiedyś miałem, grał wyśmienitą stereofonią i nakreślał pastelowe barwy...pięknie, najlepszy mój wzmak do 1000 pln) choć nie bardzo wyobrażam sobie go z tymi Jamo, gdyż mocarzem na basie to on raczej nie jest. Nie napisałeś jakiej muzyki słuchasz więc trudno coś doradzać. Z tanich a z pilotem na uwagę zasługuje jeszcze Cambridge Audio A500.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj na Forum.

W zasadzie zgadzam się z pierwszą częścią pierwszego postu kolegi fido33. Określ swoje oczekiwania. Czy potrzebujesz np. tunera FM? Czy podoba Ci się sygnatura brzmienia Yamahy?

Niestety nie wiem jak grają Jamo. Kiedyś słyszałem u znajomego jakieś duże podłogówki Jamo i mnie się ten dźwięk nie podobał. Ale każdy cieszy się z tego co ma, na co wydał kase i trzeba to uszanować.

Ja zaproponuję ci takie rozwiązanie: nie kupuj sprzętu nowego.

Jeżeli zdecydujesz się na wymianę sprzętu to JA zrobiłbym tak:

- sprzedał bym tę yamahę (chyba, że dalej chcesz używać jej do kina) i do stereo poszukałbym używanego np. NAD'a 304 (lub amplitunera Nad 705 - jeżeli chcesz mieć tunerek fm);

- opchnąłbym Jamo i poszukałbym kolumienek Tannoy Mercury (ze starej serii) M1 lub M2, M2.5;

- jeżeli Twoje dvd Pionera jest w dobrym stanie, czyta wszystko, itp. oraz jeżeli ma ono cyfrowe wyjście coaxialne - kup także używany przetwornik np. Beresford'a i podłącz do niego tego Pioneer'a;

- przewody głośnikowe: tani Procab lub taśma Jentzen (info znajdziesz na Forum);

- interkonekt juz dobierzesz sam, jest na Forum sporo informacji - w zależności co zakupisz.

Myślę, że powyższe zestawienie jest na tyle uniwersalne i sprawdzone, że nie powinieneś się zawieść. Nie pociągnie Cię także mocno po kieszeni oraz w przypadku nie trafienia w Twoje gusta - będzie łatwo odsprzedawalne.

Życzę powodzenia, i pozdrawiam,

kvist.

denon.dcd.2560, 31 Mar 2009, 10:45

>jakis starszy wzmak YAMAHA + cd DENON z regulacją głosnosci.

>czyli: AX-700 i DCD-960. będzie bardzo fajny duet.

Dokładnie zgadzam się. Na pewno nic z tanich nowości wzmacniaczy Denona. Brzmią jak amplitunery.

Stare Yamahy jak najbardziej. I może zamiast kupna nowego CD wystarczy DAC, gdyż aby usłyszeć różnicę należałoby z CD kupić coś dużo droższego, tak za ponad 2000 złotych.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

denon.dcd.2560

a jak sądzisz czy warto pozostać przy tych kolumnach jamo E800??

czy zostawić suba czy sprzedawać? i cała kase zainwestować np. w lepsze kolumny tak jak koledzy wyżej sugerowali?

pozdr.

• 8 miesięcy później...

1. Krótki wstęp.

*Zdaję sobie sprawę z tego iż tematów tego typu jest wiele, iż dużo rzeczy mógłbym się nauczyć czytając wpisy już istniejące. Jednak ze względu leniwości nie chce mi się jeździć po sklepach i oglądać róznych modeli, wolałbym mieć całe zestawienie w jednym miejscu, łącznie z waszymi komentarzami. Jako 19sto latek mam jeszcze małe doświadczenie w doborze komponentow i licze że wy mi w tym pomożecie.

2. Co mam i co słuchałem.

*Kiedyś... wzmacniacz DIORY 504b

*Kiedyś... amplituner denona 1906

*Ostatnio, amplituner stereo H/K 3380

Moje kolumny głosnikowe to jakieś zapomniane wynalazki tonsila

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , rapsodia 200? Troszkę przezemnie odświeżone (wizualnie+okablowanie, +poprawa wytłumienia + kolce) na przetwornikach jakie dał tonsil 20/80/2, 13/40/2, i jakiś tam 80 wysoki... Pomieszczenie ~15m2 Ściana za kolumnami "goła", przeciwlegla do kolumn dość wytłumiona akustycznie +na przeciwległych kontach maty dźwiękochłonne. Pomieszczenie małe aczkolwiek przygotowane pod sprzęt audio.

3. Czego oczekuję?

*Wzmacniacza stereo z budżetu 800-850zł, ktory zdeklasyfikuje nieudane wczesniejsze (i zarazem nieprzemyślane) zakupy.

*Źrodłem dźwięku będzie PC (ASUS xonar DX) lub CD ktory będę chciał w puxniejszym terminie dopasować (lub może DVD?).

4. Co musi posiadać/oferować

*Ze względu na moje kable wzmacniacz powinien posiadać złącza pod wtyki bananowe (nie będę rozcinał obecnych kabli!!)

5. Oferowany dźwiek?

*zywa średnica i góra(lub po prostu coś neutralnego), nie przepadam za ospałym niskim stylem dźwięku (a'ala harman 3380)

*nie chciałbym też sprzętu który ledwo pociągnie te, jak i przyszłe kolumny. Jako jeszcze młoda osoba czasem wykorzystuje sprzęt na domowe zabawy, także lekka/przeciętna wydajność prądowa mile widziana.

6. Co znanazłem:

CA 540

Denon PMA-980R

Denon 1060

Denon 1080

Marantz PM-80 75? 78? 68? Coś ominąłem?

Jakiś NAD? ktory/e ?

Rotel?

reloop? ktory?

Ukryta Zawartość

fyhuiqwerty, 11 Gru 2009, 18:37

"Jednak ze względu leniwości nie chce mi się jeździć po sklepach i oglądać róznych modeli, wolałbym mieć całe zestawienie w jednym miejscu, łącznie z waszymi komentarzami."

Masz to w jednym miejscu, TUTAJ na forum. Aż tak leniwy nie bądź aby ktoś za Ciebie używał wyszukiwarki.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Ze wzgledu na leniwość nie wchodzi w gre jeżdżenie po sklepach i odsłuchiwanie wzmacniaczy bo jest to bezsensowne, to nie kolumny. Wolę przeglądać czyjeś opinie. A co do zestawień: np. ile jest wart reloop vs CA 540 to ciężko coś takiego znaleść. Kolumny chyba mam również nietypowe prawda? A ze względu na brak doświadczenia chcialbym zasięgnąć jakiejś rady, nie mam do tego prawa? Jak nie chcesz nic wnieść do tematu to po prostu zamilcz. A jeżeli łamię regulamin zgłoś do moderacji.

pozdrawiam :*

>CA 540

>Denon PMA-980R

>Denon 1060

>Denon 1080

>Marantz PM-80 75? 78? 68? Coś ominąłem?

>Jakiś NAD? ktory/e ?

>Rotel?

>reloop? ktory?

zadaj sobie trud i wpisz wybrane modele do wyszukiwarki, wpisz rotel do 800zł, reloop, nad 800zł jak będziesz miał konkretne pytanie na pewno ktoś podzieli się refleksjami, czy to takie trudne? Nie rób z siebie inwalidy.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Osobiście doczytałem, ze wzmacniacz dobiera się do kolumn posiadanych, a z tego co próbowałem znaleźć to moje nie są wczechobecne. Nie jestem wstanie dokonać porównania JAK one grają.

pozdrawiam i dziękuję ci już za odpowiedzi w tym temacie :)

Witam

Jak dolozysz troszke to oddam ci mojego rotela ra-972:)

Dzwiek powinien cie zadowololic, calkiem niezly piecyk.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Nie uwierzysz ale akurat przed chwilą skończyłem czytać na temat tych modeli 971/972.

Czy można go scharakteryzować w tych słowach? :"Góra jest wyrazista, czasami potrafi być ostra, srednica twarda i zdecydowana, bas krótki, mocny i dynamiczny choć nie schodzi przerażająco głęboko. "

Teraz pytanie ILE musiałbym dołożyć. O ile 971 trafiłby sie w tej cenie, tak ten drugi chyba jest dość droższy? :(

No i ciągle nie dają mi spokoju Cambridge Audio oraz reloop 210...

witam

Zgadzam sie w 100% z tym co napisales. Taki wlasnie jest rotel. Jezeli lubisz taki typ wzmaka to sprzet dla ciebie. Mi tez sie podoba, do kompletu mam cd rotela i jest bardzo dobrze. Ale trafil mi sie wzmak sony es i tak na 90% zostaje wiec rotel idzie dalej...:) Czytalem ze ra972 jest sporo lepszy od 971 choc charakterystyka brzmienia pewnie podobna. 972 ma pilota (971 nie, ale glowy nie dam) Niby tylko 2x60w ale nawet do polowy nigdy nie dojechalem bo zamiatal niezle pokojem:)

jesli masz jakies pytania,cene itp pisz na PW moze sie dogadamy:)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

• 1 miesiąc później...

Witam, jako ze mieszkam na takim zadupiu ze nie mam mozliwosci odsluchu sprzetu i mam ograniczony budzet musze szukac porady tutaj. Zdecydowalem sie na kolumny tonsil maestro II 180 i teraz poszukuje wzmaka do tego ale uzywanego najlepiej z allegro. Kwota jaka mam zamiar przeznaczyc to max 350 zl. Pokoj okolo 20m2 a muza do jakiej ma to byc wykorzystywane to thrash metal. Prosze o pomoc w wyborze wzmacniacza i jezeli mozna podawac konkretne przyklady (jestem totalnym laikiem wiec prosze o wyrozumialosc). Aha mam mozliwosc odsluchu kolumn heco 700 bodajze ale z tego co czytalem to te tonsile sa lepsze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.