Skocz do zawartości
IGNORED

co ma lepszą jakość vbr 200kb czy cbr 320 kb ?

leonardofree

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

To powinno pomóc...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Jarek

Ukryta Zawartość

Cześć

To powinno pomóc...

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Jarek

FLAC-APE to formaty bezstratne, brzmią identycznie jak źródło w WAV, myśleć o nich należy jak o plikach ZIP, czy RAR.

Ze stratnych preferuję OGG i MPC, z przewagą OGG. Ale stram się nie używać stratnych formatów, mój przenośny odtwarzacz odtwarza FLACi i nie chce mi się nawet konwertować muzyki.

Ukryta Zawartość

Cześć

To powinno pomóc...

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Jarek

Szkoda tylko że w tym teście zajęli się niskimi bitrate'ami. Mnie interesuje porównanie jakości zbliżonej do CD czyli cbr 320, VBR ok. 240kb, MPC ponad 200 itd. Co do jakości FLAC i APE to dobrze zrozumiałem, że jakość jest podobna tylko FLAC popularniejszy ?

Dobrze, że podali chociaż program na którym testowali. Jak będę chciał to sam sobie zrobię test porównawczy.

Ukryta Zawartość

Szkoda tylko że w tym teście zajęli się niskimi bitrate'ami. Mnie interesuje porównanie jakości zbliżonej do CD czyli cbr 320, VBR ok. 240kb, MPC ponad 200 itd.

Powyżej 320 mp3 nie ma już żadnego przyrostu jakości więc CBR 320 jest najlepszym z możliwych mp3 , lepszym niż VBR 240. Tylko , że stosowanie tak wysokiego bitrateu jest już chyba mało celowe biorąc pod uwagę że kompresje bezstratne są już niewiele większe. Kompresja ma przynieść zysk w postaci dużo większej ilości nagrań w pamięci. Z zapodanego artykułu (i nie tylko) wynika, że pod tym względem super jest OGG. W innym razie tylko flacopodobne.

Powyżej 320 mp3 nie ma już żadnego przyrostu jakości więc CBR 320 jest najlepszym z możliwych mp3 , lepszym niż VBR 240. Tylko , że stosowanie tak wysokiego bitrateu jest już chyba mało celowe biorąc pod uwagę że kompresje bezstratne są już niewiele większe. Kompresja ma przynieść zysk w postaci dużo większej ilości nagrań w pamięci. Z zapodanego artykułu (i nie tylko) wynika, że pod tym względem super jest OGG. W innym razie tylko flacopodobne.

MP3 320 jest około 3 razy mniejsza od flac o tej samej długości więc jest celowe. Rzadko spotykałem się z OGG o dużym bitrate ale z moich doświadczeń najlepszym stratnym formatem jest MPC - dużo go można ściągnąć w DC++, trochę na emule. Szkoda, że w porównaniu do MP3 tak mało jest bezstratnych np. flac. No cóż MP3 narodziło się jak wszyscy mieli jeszcze małe dyski twarde i teraz wszyscy dalej ich używają z przyzwyczajenia chociaż są lepsze formaty plików muzycznych. Żeby mieć kolekcję płyt w flac trzeba mieć dysk z 500 gb najmniej, bo jeszcze przecież filmy i gry muszą się zmieścić.

Kto gra w gry na komputerze w tych czasach(od tego są konsole)??? Pomijam fanów strategii :P

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

MP3 320 jest około 3 razy mniejsza od flac o tej samej długości więc jest celowe.

Wzięty pierwszy lepszy w/g alfabetu: Avatar utwór nr 1

Wav - 65M Flac - 26,8M Mp3_320 - 14,8M Ogg(jak6) - 7,8M

Dla pewności wziąłem inną płytę i wyszło w tej samej kolejności tak:

38,2M 16,6M 8,7M 5,1M

Wychodzi w tym przypadku że mp3 jest niecałe dwa razy mniejsze od flac, średnia więc to ok 2 a nie 3. W takim przypadku naprawdę nie widzę sensu.

Kto gra w gry na komputerze w tych czasach(od tego są konsole)??? Pomijam fanów strategii :P

To trochę nie na temat ale w konsole beznadziejnie źle gra się w FPS - moje ulubione gry, celowanie myszką jest szybsze niż padem konsoli.

MP3 320 jest około 3 razy mniejsza od flac o tej samej długości więc jest celowe.

Nie można generalizować. Mp3@320 ma stały bitrate, niezależny od tego, co zostało skompresowane. W przypadku lossless (.flac, .ape, .wv, .m4a itp.) stopień kompresji zależy przede wszystkim od rodzaju materiału, który się kompresuje. Parokrotnie zdarzyło mi się w przypadku starszych nagrań muzyki klasycznej, że pliki .flac były zaledwie trochę większe, niż mp3@320. "Słabo" bezstratnie kompresują się obecne nagrania pop, bardzo mocno napompowane, często przesterowane, ze znikomą dynamiką ("loudness war").

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

wiec tak:

1. kompresja CBR320 jest na dizen dzisiejszy bezsensowna - lepiej uzyc bezstratnego formatu, oczywiscie flac dopiero sie popularyzuje wiec jest jeszcze sprawa urzadzen ktore do pewnego czasu odtwarzaly tylko mp3 a dopiero teraz powoli zostaja poszerzane o lossless

2. najsensowniejsza kompresja mp3 to VBR, teoretycznie przy bardzo dobrym kodeku VBR1 powinien dac przyblizona jakosc co CBR320 ale plik zajmie kilkanascie -kilkadziesiat porcent mniej, hesli chcemy miec wieksza pewnosc mozemy uzyc VBR2...3... przy czym maxymalna wersja VBR daje bitrate skaczace w granicach 256-320, i polecam trzymac sie VBR a CBR sobie darowac

chwilowy brak działalności w audio.

ja wolę jednak cbr od vbr. Przy vbr najwyższe pasmo jest obcięte jak przy cbr 192 czy 256 tylko w momentach głośniejszych sopranów jest trochę mniej obcięte. Po co mi obcięte soprany jak mogę mieć całe pasmo przez cały utwór w 320 ? Tak bardzo wam zależy na rozmiarze ? To chyba macie dyski twarde po 80GB. Ja mam 500 GB i zawsze biorę najlepszą jakość jaka jest w necie. Jak jest jest flac biorę flac jak nie ma to 320, jak nie to vbr albo 192. Poniżej to już za niski bitrate ale jak nie ma innych to i to się bierze.

leonardofree - to po co sie pytasz jak bierzesz cbr

ja w ogole mp3 nie biore jesli juz to flac ape waw no chyba ze cos posluchac z neta a nie ma flac to mp3 ale to juz niezalezne odemnie a od wydawcow a zazwyczaj grupy wydajace muzyke w mp3 wydaja w vbr1 bo jest to najlepszy stosinek ilosc-jakosc

a co do tego to nie jestem pewien jakis czas temu slyszalem ze vbr daje lepsza jakosc od cbr i bylo to jakos wytlumaczone ale nie wiem bo nie sprawdzalem, chociaz mi sie wydawalo ze jak jest vbr i bitrate max 320 (a wiec cala mozliwosc formaltu mp3) to nie ma straty i gra tak jak cbr320 zmiana bitrate jest wtedy tylko spowodowana mniejsza iloscia materialu muzycznego, nie chce mi sie tego sprawdzac bo i tak nie bawie sie mp3 a jesli juz cos z neta wezme to i tak nie jest to zalezne odemnie a od wystawiajacego

chwilowy brak działalności w audio.

leonardofree - to po co sie pytasz jak bierzesz cbr

Pomógł ten artykuł co ktoś wstawił wyżej. Wychodzi z niego że cała jakość rozbija się o częstotliwosci powyżej 10khz. Sprawdziłem więc dla porównania vbr i cbr i wszystko wyszło jak na dłoni. Kiedyś widziałem te obcięcia pasma powyżej 15khz w mp3 ale nie skleiłem że o nie głównie chodzi przy jakości bliskiej CD.

Ja, jako ciekawostkę pokażę Wam jak wygląda analiza częstotliwościowa dwóch plików: vbr320 i cbr320 (na kodeku lame 3.90.3, sinusoida przestrajana 20Hz-20kHz)

Linia czerwona to plik vbr320, linia żółta to cbr320.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Ja, jako ciekawostkę pokażę Wam jak wygląda analiza częstotliwościowa dwóch plików: vbr320 i cbr320 (na kodeku lame 3.90.3, sinusoida przestrajana 20Hz-20kHz)

Linia czerwona to plik vbr320, linia żółta to cbr320.

Ukryta Zawartość

Wierzę. VBR jest obcięte. CBR do 20 khz nie. Powyżej 20 khz słyszą tylko ludzie-nietoperze :) VBR jest obcięte ale u mnie w momentach większej głośności sopranów wyrównuje nawet do 19-20khz ale tylko na sekunde czasem.

Ukryta Zawartość

• 11 miesięcy później...

Panowie czas odświeżyć wiedze w tym temacie, moze kiedys tak było ze CBR 320 był lepszy od starszych wersji VBR'a, ale dzisiaj jest zupełnie inaczej, VBR V0 ~250kbps daje lepszą jakość niz CBR 320kbps!!!

Zobaczcie sobie na odciecie pasma, zrobiłem specjalnie porównanie, uzyty kodek MP3 to Lame 3.99.2

823_3.png

To trochę nie na temat ale w konsole beznadziejnie źle gra się w FPS - moje ulubione gry, celowanie myszką jest szybsze niż padem konsoli.

Święte słowa! :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Panowie czas odświeżyć wiedze w tym temacie, moze kiedys tak było ze CBR 320 był lepszy od starszych wersji VBR'a, ale dzisiaj jest zupełnie inaczej, VBR V0 ~250kbps daje lepszą jakość niz CBR 320kbps!!!

Zobaczcie sobie na odciecie pasma,

Odcięcie można sobie przestawić.

są to domyślne ustawienia z konwertera w foobarze, no to jesli mozna przestawić odciecie to jak mozna odróżnić w końcu co jest lepsze :)

Tak sie wpatruje w te spektogramy i jednak ten z CBR 320 pomimo odciecia niższego jest bliższy temu z FLAC, VBR jest rzadszy :) powycinany ale moze to nie ma wpływu na jakość bo nie było tam potrzebne takie zagęszczenie. Jak myślicie ?

są to domyślne ustawienia z konwertera w foobarze, no to jesli mozna przestawić odciecie to jak mozna odróżnić w końcu co jest lepsze :)

Z niektórymi dźwiękami kompresja mp3 radzi sobie na tyle źle, że słychać specyficzne rozmycie, nawet na najlepiej jakościowo skompresowanych mp3 z wysokim bitrate.

nom, osobiscie slucham tylko formaty bezstratne w domu, ale na telefonie mam muzyke w MP3 CBR320, ale tak myslalem czy nie lepiej robić teraz VBR V0 :) w sumie na pchełkach Sennheisnera i tak sie nie uslyszy różnicy, z tego co widzę pasmo mają do 21kHz :)

Z moich szybkich "badań" wynika, że nowe kodeki lame.exe (ja testowałem 3.99.3) są lepiej zoptymalizowane właśnie do vbr. Nawet pod programem RazorLame, gdzie można sobie dowolnie ustawić wiele parametrów, na tym kodeku lepiej wypada właśnie vbr. Może to być spowodowane tym, że np. parametr -k (wyłączenie wszystkich filtrów) dla tych nowych kodeków jest wyłączony, czyli nie można wyłączyć filtrów. Dla nowych kodeków cbr jest "ucięte" już przy 20kHz, a vbr leci aż do 22kHz. Natomiast w obydwu przypadkach, tzn. cbr i vbr, od 16kHz następuje powolne obniżanie poziomu tych wysokich częstotliwości w stosunku do wav i przy 20kHz osiąga ok. -4dB, -5dB, czego nie było w starych kodekach lame.exe, np. 3.90.3.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Większość ludzi którzy są maniakami gier, na konsoli to sobie można pograć w mario bros na kaca.

To tak poza tematem.

Prokop - nie opowiadaj, wielu jest maniaków gier i wybierają konsole, zobacz ilu jest maniaków od choćby takich gier jak Halo, Forza Motorsport, czy Gran Turismo 5 to byś się zdziwił, sami graczy usługi Xbox Live to jest niesamowita ilość hardkorowych wyjadaczy z całego świata, takze jak ktoś nie ma pojecia to lepiej niech sie nie wypowiada.

• 3 tygodnie później...

Ja pierdziele, jak ktoś ma ochotę grać na konsoli to niech sobie gra a że ma gry prawie dwa razy droższe to jego sprawa. Ale jak ktoś lubi na Pececie to też jego sprawa. I wg, mnie nie ma tu mowy o wyższości jednych nad drugimi.

A co do tematu to poco sobie głowę takimi pierdołami zaprzątać. To tak jakby teraz rozpatrywać który telewizor czarno biały był lepszy. Używaj formatu który ma lepsze wsparcie i którego więcej w sieci. A różnice w jakości którą w tym przypadku trzeba mierzyć na aparaturze to marnowanie czasu, lepiej czegoś posłuchać.

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

:)

odniosę się do postu startującego wątek - VBR nie da się w żaden sposób przyrównać do CBR - z samej filozofii V/CBR

CBR - masz stały strumień - niezależnie, czy masz ciszę, czy szeroką i gęstą scenę - nawet w chwili ciszy absolutnej dostajesz zadeklarowany strumień informacji o tym, że nic nie słychać

VBR - analizuje scenę i w zależności od potrzeb dopasowuje wielkość strumienia - cisza -> nic (no, prawie), pełna scena -> zadeklarowana max przepływność.

porównywanie kodeków (stratnych) na pojedynczych tonach - to żart był chyba?

jeżeli już to na jakimś konkretnym/ych utworze/utworach z konkretnych/ej płyt/y, jak się da takich, które mają wszyscy.

z kodeków: ja preferuje ogg (bo źródłem najczęściej jest pc), ale ma wadę - playery, systemy audio często go nie czytają - wtedy mp3 (lame, oczywiście)

oba kodeki dają się konfigurować w stopniu przekraczającym moje wymagania

jeżeli jakość ponad wszystko - albo zrzut do wav (+ew. pakowanie w locie), lub jakiś bezstratny kodek (który w sumie robi to samo).

• 2 tygodnie później...

Ja także uważam, że dywagacje na temat vbr/cbr w dzisiejszych czasach, przy terabajtowych dyskach nie mają większego sensu. MP3 pojawiło się dawno temu. Kiedyś, gdy przenośne odtwarzacze miały po 64-128MB ten kodek był faktycznie bardzo wygodny. Dzisiaj, gdy bylejaki pendrive ma conajmniej 2GB taka oszczędność miejsca jest nieuzasadniona. Jeśli mam zarchiwizować nagranie wolę to uczynić w jakości bezstratnej nawet jeśli plik będzie 3 razy większy od mp3. Co mi da oszczędność kilkudziesięciu MB jak pierwszy z brzegu divx to ~700MB...? W dodatku uważam, że formaty bezstratne dopiero zaczynają podbój rynku co widac po rosnącej ilości urządzeń odtwarzających lossless. Może do słuchania z muzyki z telefonu mp3 jest ok ale w tym przypadku jakość i tak nie ma większego znaczenia.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.