Skocz do zawartości
IGNORED

Rameau opera ze współczesnym baletem

Tad46

Rekomendowane odpowiedzi

Pooglądałem Dido & Aeneas Purcella, z baletem i choreografią Sashy Waltz (płyta GW). Mam mieszane uczucia, jak ktoś ciekawe napiszę.

Ale chciałem zadać pytanie. Widziałem kiedyś kawałek nagrania opery Rameau ze współczesnym baletem (i śpiewacy też tańcowali więcej niż zwykle), prowadzonej muzycznie przez Williama Christie. Ale czy to Rameau... ktoś może kojarzy co to mogło być? Pooglądałem co Google daje ale nic mi się nie kojarzy.

Les Indes Galantes - Rameau ?

Les Boreades ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Les Paladins ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Les Paladins!!! Wielkie dzięki, nigdy nie pamiętam, że na tubie są też rzeczy do oglądania.

Jeszcze większe dzięki za Les Indes Galantes. O ile to pierwsze jest zabawne (Paladins), to drugie mnie po prostu zatkało. Jest nieprawdopodobnie piękne. Wpisuje się idealnie w moje poczucie estetyki. Jest współczesne z elementami baletu klasycznego. Rewelacja. Jest na szczęście DVD z tym wykonaniem (Paris, 2004). Bardzo żałuję, że na żywo nie widziałem.

. Rewelacja. Jest na szczęście DVD z tym wykonaniem (Paris, 2004). Bardzo żałuję, że na żywo nie widziałem.

Ja mielem szczeście widzieć na żywo Les Indes ... co prawda nie pod Christiem ale pod Bruggenem - choreografia była podobna (w idei).

absinthe3

To się akurat nie wpisuje w moje poczucie estetyki.

Do choreografii Sashy Waltz właśnie miałbym te zastrzeżenia, że jest nieco nużąca, tancerze mają zestaw kilku gestów, które reiterują. Poza tym obciążenie tancerzy jest ogromne u niej. Te statyczne zestawienia ciał, nota bene bardzo pomysłowe... I realizacja wideo niestety jest niedobra. Kamera za długo zatrzymuje się na jednym ujęciu, widać tylko zbliżenie, gdy chciałoby się pooglądać także układ tancerzy na scenie. Les Indes są bardzo dobrze zrealizowani, jednocześnie śledzi się jedno i drugie, w takt muzyki.

Chciałem tylko powiedzieć, że preferuję prostsze. Rozumiem, że się oszczędza na strojach. Gołość przyciąga.

Wywalony penis na scenie operowej??? Noooo dowcip ma swoje granice.

Wywalony penis na scenie operowej??? Noooo dowcip ma swoje granice.

Absinthe3 rozumiem że DVD Ercole Vivaldiego nie przypadło Ci do gustu...

znasz mitologie ? widziałeś kiedykolwiek greckie wazy ? już wiesz dlaczego Hercules jest tak a nie inaczej przedstawiony ?

Będę jeszcze bardziej "dosłowny"

Herakles%20Glykon.jpg

Pech w tym, że nie lubię Vivaldiego.

Więc nie wiem czy chodzi o talenty inseminacyjne Heraklesa czy że się przebierał w damskie ciuszki?

PS Wracam na stereo bo mam problem z DAC-iem.

Przepraszam

Nie przesadzajmy, teraz się trzeba mocno napracować, żeby nie widzieć jakiegoś golasa od czasu do czasu. Różnica taka, że te golasy mają być erotyczne, w nagim tancerzu widać tylko nieprawdopodobny instrument ruchowy. Tancerz/tancerka ma ciało jak ze stali, same mięśnie.

Z powodzeniem mogę sobie wyobrazić np. Święto wiosny robione nagimi tancerzami. W muzyce starej warstwa wizualna musiałaby być bardzo mocno oddzielona od muzycznej, żeby widać w niej było nawiązanie, komentarz, a nie po prostu golasów bo może przyciągną. I tak odbieram tę golasową realizację Rameau. Że to jest współczesny komentarz do mało zrozumiałej dla ogółu treści.

I tu druga pretensja do Sashy Waltz: trudno zrozumieć czemu niektóre tancerki pojawiają się z nagimi biustami, w samych majtkach. Nie widzę uzasadnienia.

Tancerze w białej bieliźnie, kiedy widać każdy ruch ciała, to świetny pomysł. Jak wykonują figury z baletu klasycznego to jednocześnie tańczą te figury i je komentują, prześwietlają. Znakomity pomysł.

.

I tu druga pretensja do Sashy Waltz: trudno zrozumieć czemu niektóre tancerki pojawiają się z nagimi biustami, w samych majtkach. Nie widzę uzasadnienia.

Może odniesienie do Menad ?

RZYM-DancingMenad.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.