Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge audio 99 - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?

barocco

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem pierwszy raz na tym forum :-) Proszę o pomoc w wyborze odtwarzacza DVD/SACD w cenie...powiedzmy do 1200 zł. Zależy mi na dobrej jakości sprzęcie, zdolnym odtwarzać wszelkie płyty DVD, DivX, jak również formaty CD-audio, MP3, SACD i DVD-audio. Wyszukałem w tej klasie odtwarzacz Cambridge Audio 99. Czy ktoś może mi przybliżyć tego producenta, a najlepiej podzielić się swoją opinią na temat tego konkretnego modelu?

Mimo, że mieszkam w Warszawie, nie bardzo wiem, gdzie mógłbym obejrzeć ten sprzęt "na żywo". Jest pewien sklep, wymieniony na stronie producenta, ale obecnie nie ma tam sprzętu tej firmy na ekspozycji. Zanim zakupie ten sprzęt drogą internetową, chciałbym mieć przekonanie, ze robię dobry zakup.

Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich.

Ja posiadam ten sprzęt od ponad roku. Wcześniej "grałem" na Pioneer DV-600 AV. CA ma znacznie lepszy tor stereo. Nieźle jak na tej klasy sprzęt daje sobie radę a SACD i DVD-Audio. Obecnie mozna go dostać za ok. 1000 pln (może nawet ciut mniej). DivX czyta z napisami ale bez polskich czcionek. Do odsłucho SACD polecam podłączenie do amplitunera analgowo 5.1 złączami RCA.

Ja posiadam ten sprzęt od ponad roku. Wcześniej "grałem" na Pioneer DV-600 AV. CA ma znacznie lepszy tor stereo. Nieźle jak na tej klasy sprzęt daje sobie radę a SACD i DVD-Audio. Obecnie mozna go dostać za ok. 1000 pln (może nawet ciut mniej). DivX czyta z napisami ale bez polskich czcionek. Do odsłucho SACD polecam podłączenie do amplitunera analgowo 5.1 złączami RCA.

Dzięki za cenne uwagi. A jak z wyciszeniem napędu? Czy masz jakieś obserwacje dotyczące jakości obrazu z DVD?

Co do głośności napędu - nie mam z tym problemu. Moim zdaniem nie jest głośny. jakość DVD - hmmm obecnie więcej oglądam BD niż DVD - ciężko więc porównywać :)(ale jest bardzo OK - tego upscalowania do 1080 p ciężko oceniać). Nie chce być adwokatem diabła ale rozważ możliwość "zrujnowania" się na naprawdę fajny i funkcjonalny sprzęt CA Azur 650 BD - moim zdaniem bardzo obiecujący odtwarzacz blu-ray.

Co do głośności napędu - nie mam z tym problemu. Moim zdaniem nie jest głośny. jakość DVD - hmmm obecnie więcej oglądam BD niż DVD - ciężko więc porównywać :)(ale jest bardzo OK - tego upscalowania do 1080 p ciężko oceniać). Nie chce być adwokatem diabła ale rozważ możliwość "zrujnowania" się na naprawdę fajny i funkcjonalny sprzęt CA Azur 650 BD - moim zdaniem bardzo obiecujący odtwarzacz blu-ray.

Ja właściwie więcej słucham niż oglądam, dlatego blue-ray to dla mnie wciąż zakup "na wyrost". Mieszkam w bloku i taki sprzęt za 1000 zl całkowicie mnie zadowoli. Dla mnie najważniejsza jest zawartość płyty, sama muzyka, a jej techniczny odbiór, sposób odtworzenia w takim czy innym sprzecie, chyba i tak w dużej mierze zależy od przyzwyczajenia. Co nie znaczy, że nie należy racjonalizować swoich potrzeb do możliwości i wybierać sprzęt na przyzwoitym poziomie. Co właśnie próbuję uczynić :-)

Dzięki!

Daj spokuj sprzedałem wczoraj DVD OPPO HD-970 za 40 proc tej ceny,a był lepszy we wszystkich kategoriach.Obraz ,dzwiek,SACD.Ten Cambridge to przecietniak i jszcze drogi.Nie polecam.Moze wart 400 pln.

Daj spokuj sprzedałem wczoraj DVD OPPO HD-970 za 40 proc tej ceny,a był lepszy we wszystkich kategoriach.Obraz ,dzwiek,SACD.Ten Cambridge to przecietniak i jszcze drogi.Nie polecam.Moze wart 400 pln.

Oppo DVD, choć pięknym designem nie grzeszy (co chyba typowe dla wszystkiego made in USA), zbiera piorunująco pochlebne recenzje w internecie, także na tym forum. Niestety, nie łatwo kupić to w Polsce, zwłaszcza w rozsądnej cenie. A co z serwisem gwarancyjnym?

Ktoś na forum napisał, ze Cambridge kupuje w Oppo podzespoły dvd, co w związku z powyższym chyba powinno tylko cieszyć kogoś zdecydowanego na zakup właśnie CA99, czyli mnie :-)

A jak to jest z laserami w odtwarzaczach (mówiąc językiem laika) - czy to prawda, ze te przeznaczone tylko do CD audio, maja lepsze "parametry", niż uniwersalne lasery, odtwarzające wszystkie formaty?

To ten odtwarzacz DVD powinien Ciebie usatysfakcjonować :)

Drążąc jeszcze temat CA99: co mozesz powiedzieć o menu, ustawieniach, sterowaniem audio i video, obsłudze tego "cacka"? Jak wspomniałem wczesniej, marne szanse, że gdzieś to zobacze na zywo...

Tutaj możesz przeczytać o menu i ew. ustawieniach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie twierdzę, że jest to sprzęt super do wszystkiego. Ja osobiście teraz słucham raczej stereo na innym odtwarzaczu CA ale jako DVD z niezłą sekcją stereo to ten odtwarzacz jest OK.

Tak jak pisałem nie słuchałem jeszcze tego CA Azur 650 BD - tam jakość dźwięku może być lepsza (ma opcje odtwarzania HDCD). Co do SACD to nie wiem - ale faktem jest, że audiofilskie SACD playery są raczej 2 kanałowe - ja nie znam odpowiedzi dlaczego tak jest - czy to jest kwestia czytnika laserowego?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Tutaj możesz przeczytać o menu i ew. ustawieniach:

Ukryta Zawartość

Nie twierdzę, że jest to sprzęt super do wszystkiego. Ja osobiście teraz słucham raczej stereo na innym odtwarzaczu CA ale jako DVD z niezłą sekcją stereo to ten odtwarzacz jest OK.

Tak jak pisałem nie słuchałem jeszcze tego CA Azur 650 BD - tam jakość dźwięku może być lepsza (ma opcje odtwarzania HDCD). Co do SACD to nie wiem - ale faktem jest, że audiofilskie SACD playery są raczej 2 kanałowe - ja nie znam odpowiedzi dlaczego tak jest - czy to jest kwestia czytnika laserowego?

Pozdrawiam

Rzeczywiście, CA99 bazuje na technologii OPPO (o ile to juz technologia?) i w testach wcale nie wypada gorzej od niego. Sugeruje to, że CA jest europejskim odpowiednikiem OPPO, i to w lepszej cenie. Niebawem popędzę do sklepu dystrybutora, wypytam o szczegóły dostawy, gwarancji itd, i zostaje mi już tylko zakup! :-)

Dziękuję za fachową pomoc!

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

EPILOG

CA99 nie jest od jakiegoś czasu produkowany, a od ok. 2 miesięcy dystrybuowany na Polskę. Zastąpił go model Azur z blue-ray. Nic dziwnego, skoro dodajac moduły blue-ray do tego co już było, można sprzedawać nowy model po ponad 2-krotnie wyzszej cenie...

Oj, ciezko bylo znaleźć sklep, który miałby jeszcze w swojej ofercie CA99. Mimo to, udało mi się go zakupić po bardzo dobrej cenie (oczywiście urządzenie nowe, na gwarancji). Nie ma zatem rzeczy niemożliwych :-)

Właśnie go testuję. Obsłuchuję różne płyty i już słyszę róznicę, choć o te akurat nie było trudno, zważywszy czego uzywalem wczesniej :-p

Ogromną różnice widać także w obrazie video. Nawet, a moze zwłaszcza, divxy daja nieporównywalnie lepszy obraz.

Do tego cichy napęd, szybkie czytanie płyt i skromny design - dla mnie bomba!

Pozdrawiam wszystkich

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.