Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do pokoju 16m2, do 2K PLN

neuralnode

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Jestem żółtodziobem w dziedzinie audio, więc liczę na wysyp dobrych rad przepełnionych mądrością i pobłażaniem dla mojej niewiedzy. ;)

Chcę kupić kolumny do pokoju o powierzchni 16m2; kolumny będą stały przy dłuższej ścianie i podepnę je pod jakiś amplituner, którego też jeszcze nie mam. Rozważam Yamahę RX-V1065 i Denona AVR-2310.

Na parę kolumn chcę wydać max. 2000 zł. Rodzaj słuchanej muzyki to głównie rock progresywny, ambient, jazz.

Co polecacie?

Zetknąłem się z opinią, że do stosunkowo małego pomieszczenia jak wspomniany pokój, nie warto kupować kolumn podłogowych, i sprawdzą się tu lepiej kolumny podstawkowe lub monitory odsłuchowe. Proszę o Wasze zdanie również w tej kwestii.

Przy okazji, gdyby ktoś miał zapytać dlaczego wybrałem takie a nie inne modele amplitunerów, odpowiadam z góry, że ponoć rzeczone mogą odtwarzać format FLAC.

Pozwólcie, że zmiażdżę dwa wróble jednym kamieniem, i zapytam przy okazji: Czy wsparcie FLAC oznacza, że będę mógł pliki FLAC odtwarzać ze zwykłego pendrive'a przez USB na amplitunerze?

Z góry dzięki za odpowiedzi!

https://www.audiostereo.pl/topic/73917-kolumny-do-pokoju-16m2-do-2k-pln/

Jeśli mają wsparcie flac to musi znaczyć że odtwarza po podpięciu pod USB pamięci z plikami flac - innej możliwości nie ma. Tylko dobrze poczytaj w instrukcji czy aby na pewno to dekodowanie FLAC na pokładzie ampli jest.

Witaj,

jeśli system będzie służył wyłącznie / przede wszystkim do odsłuchu muzyki, zdecydowanie polecam klasyczny wzmacniacz. Domyślam się, że źródłem muzyki będzie komputer - pomyśl lepiej o zewnętrznej dobrej karcie muzycznej lub zewnętrznym przetworniku D/A - to wszystko podłącz do wzmacniacza. W przypadku amplitunera płacisz bardzo dużo za dekodery wielokanałowe, 7 wzmacniaczy itp. Ogólnie jakość brzmienia z amplitunera za 3000 zł. jest porównywalna do wzmacniacza stereofonicznego za 1.2 - 1.5 tys. zł.

Jeśli miałbym Ci zasugerować konfigurację, zwróć uwagę na wzmacniacze stereo NAD np. C326 BEE lub Cambridge Audio Azur A 550. Kwestia kolumn jest nieznacznie trudniejsza, gdyż akustyka pomieszczenia odgrywa dużą rolę. Bardzo wyrównane, audiofilskie brzmienie uzyskasz ze świetnych monitorków XAVIAN Primissima. Bardziej efektowne brzmienie (podbicie skrajów pasma) dadzą Ci monitory Monitor Audio (zwróć uwagę na serię BX). Świetnym rozwiązaniem, szczególnie do muzyki dynamiczniejszej będą monitory DYNAUDIO serii DM.

Przemyśl sprawę, w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi!

@Q21: Dzięki za sugestie. Jednak właśnie dlatego rozważam zakup amplitunera z obsługą FLAC, aby nie musieć zaprzęgać kompa. Cały system ma być docelowo całkowicie od kompa niezależny, tak więc wszystko ma mieć na pokładzie.

Wydaje mi się - poprawcie jeśli się mylę - że najlepsze rozwiązanie to dobry wzmacniacz + dobry player SACD, który na dodatek ma obsługę flac z USB. Niestety, nikt chyba czegoś takiego jeszcze nie wyprodukował. Tak więc zostaje amplituner.. :/

Główne pytanie dotyczyło jednak kolumn, więc czekam na więcej propozycji, najlepiej z uzasadnieniem (typu: w tej cenie X są lepsze od Y i Z ponieważ...). :)

Pozdr.

Witam

amplituner nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem, faktycznie wzmacniacz 2-kanałowy jest zdecydowanie lepszy pod kontem brzmienia.

Jeśli chodzi o kolumny proponuje coś wypożyczyć do domu, posłuchać. Odradzam kupowanie w ciemno czy słuchanie w sklepie.

Masz metraż, który pozwala posłuchać muzyki we w miarę komfortowych warunkach. z konstrukcji do 2k moge polecić Audio Academy, to co mam nie jest zbyt łatwe do ustawienia (potrzebuje minimum 70cm od ścian).

Jeśli zależy ci na odcięciu się od pc kup sobie jakiś model movie cube czy jakiś inny kombajn, który czyta flac, koniecznie wtedy kup jakiś dac bo sygnał na złączach analogowych movie cube jest beznadziejny. Cenowo wyjdzie ci taniej niż amplituner, lepiej zagra,

o! i musisz mieć telewizor bo bez tego movie cube nie będzie dawał się obsługiwać

pzdr

Jak już ktoś pisał spróbuj coś skołować do domu i posłuchać w pokoju. 16m2 nie jest to aż tak mało ale nie wiemy dokładnie jak to będzie stało, zwróć uwagę że jeśli kolumny będą miały bas refleksy z tyłu nie będą za bardzo mogły stać bezpośrednio przy ścianie - tu rozwiązaniem są np głośniki z baskiem z przodu ( typu MA BR np5)

POZDRO

z tym amplitunerem Denona dobrze zagrają MA BX, ale o ile nie myślisz o zakupie całego zestawu kolumn do kin, tylko fronty, to sensu żadnego nie ma zakup amplitunera - pomyśl o wzmacniaczu

Tak patrzyłem sobie na oferty w ceneo i czytałem nieco na forach, przeglądałem recenzje itp.

No i dojrzewam powoli do następującego wniosku: kupię chyba jednak zestaw wzmak + odtwarzacz cd. Plus, rzecz jasna, kolumny - przydadzą się. ;)

Z odtwarzaczy wpadły mi w oko takie oto:

Yamaha CD-S1000

Marantz SA7003

Pioneer PD-D6-MK2

Yamaszka najbardziej mi się podoba wizualnie, ale też jest najdroższa. Wybrałem te a nie inne modele, bo chciałem, aby mogły odtwarzać SACD. Co do FLAC, pewnie będę musiał się jednak posiłkować jakimś zewnętrznym dekoderem (PC, ipod etc).

Tak więc czekam na opinię o tych maszynach, przypominając jednocześnie, że największy dylemat mam odnośnie kolumn.

Pozdr.

Rafale, to może wypowiesz się w innej poruszonej kwestii: czy pokój 16m2 "łyknie" kolumny podłogowe?

Opini nt. kolumn, i podłogowych, i podstawkowych, już sobie nieco poczytałem, i mam kilku faworytów.

Rzecz w tym, że spotkałem się z diametralnie odmiennymi poglądami na temat ich przydatności do małych bądź standardowych pomieszczeń.

Na jakimś audiofilskim forum (może nawet tutaj) ktoś przekonywał, że kolumny podłogowe nadają się tylko do pomieszczeń dużych, ponad 20m2. Tymczasem kolega, również zapalony audiofil, wyśmiał to twierdzenie.

Tak więc jak to z tym jest?

• Użytkownicy+

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Świetny wzmacniacz z wejściem na odtwarzacze multimedialne.

Tu taniej :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rafale, to może wypowiesz się w innej poruszonej kwestii: czy pokój 16m2 "łyknie" kolumny podłogowe?

Ja mam podobny metraz i mam w nim juz 3 z rzedu podlogowki i jest w sam raz. 2 woofery 17cm nie sa az tak duze. No i mamy lepsze wypelnienie basem. Chyba ze ktos nie lubi basu.

?👈

• Moderatorzy

miałem na 20 m2 podłogowe dali , bas się zlewał, teraz na 25 grają ok

odsłuchaj Paradigm monitor podstawkowy taki z br z przodu kosztuje około 1800,

żywy dynamiczny dżwięk, fajnie zestroisz go z rotelem

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Przy tej kwocie zainteresowałbym się jeszcze kolumnami Mission M34 lub M35, no i Monitor Audio M4. Z całej tej trójki najlepiej dla mnie grały Monitory M4, a słucham głównie rocka i metalu i pod tym kątem je sprawdzałem. Mission M34 grają ciekawie, tylko czasami brakowało mi w nich trochę basu. M35 brzmiały pod tym kątem już lepiej, ale i kosztowały też więcej. Jednak mimo wszystko najbardziej podobało mi się brzmienie Monitorów M4, które myślę, że nadawały by się też do Twojego metrażu (a i ich brzmienie nie powinno sprawić Ci zawodu). A pozostałą kasę możesz zainwestować w kable, czy wzmacniacz, chyba że masz na nie już odłożone pieniądze.

Ale wiadomo, w ciemno nie ma co kupować. Najlepiej odsłuchać sobie różne propozycje w tym przedziale cenowym, bo może się okazać, że kupisz coś zupełnie innego, niż początkowo planowałeś, a i gust muzyczny każdy ma inny.

Co do 16m^2, to można wstawić podłogówki, jeśli masz trochę miejsca w pokoju, żeby to jakoś ustawić.

Dzięki koledzy za podpowiedzi!

Kwestię podłogówek uważam wstępnie za zamkniętą, czyli konstatacja następująca: póki nie są zbyt mocne, szczególnie w dolnym zakresie, nie powinny sprawiać problemu w pokoju 16m2.

Proszę zatem jeszcze o opinie dotyczące poniższych odtwarzaczy CD:

Yamaha CD-S1000

Marantz SA7003

Pioneer PD-D6-MK2

Nadmienię, że gdybym zdecydował się na któryś z nich, najprawdopodobniej dokupiłbym wzmacniacz z tego samego lub podobnego systemu - w końcu system audio to też mebel i fajnie gdyby wyglądał estetycznie. Oczywiście estetyka to mimo wszystko kryterium ostatnie.

Tak więc wyłuszczając zalety i wady wymienionych cd'ków proszę wziąć pod uwagę również ich komplementarne wzmaki, czyli odpowiednio Yamaha A-S300/500, Marantz PM7003, i Pioneer AA-6MK2.

Który zestaw zagra najlepiej i dlaczego?

A może w tej cenie wybralibyście coś innego?

Dodam, że nie zależy mi tak bardzo na "wykopie" basu jak na przejrzystości i przestrzenności dźwięku. Zestaw powinien radzić sobie zarówno z rockiem na full volume, jak i z cichym słuchaniem spokojniejszej i cieplejszej muzy.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Dzięki koledzy za podpowiedzi!

Kwestię podłogówek uważam wstępnie za zamkniętą, czyli konstatacja następująca: póki nie są zbyt mocne, szczególnie w dolnym zakresie, nie powinny sprawiać problemu w pokoju 16m2.

Proszę zatem jeszcze o opinie dotyczące poniższych odtwarzaczy CD:

Yamaha CD-S1000

Marantz SA7003

Pioneer PD-D6-MK2

Nadmienię, że gdybym zdecydował się na któryś z nich, najprawdopodobniej dokupiłbym wzmacniacz z tego samego lub podobnego systemu - w końcu system audio to też mebel i fajnie gdyby wyglądał estetycznie. Oczywiście estetyka to mimo wszystko kryterium ostatnie.

Tak więc wyłuszczając zalety i wady wymienionych cd'ków proszę wziąć pod uwagę również ich komplementarne wzmaki, czyli odpowiednio Yamaha A-S300/500, Marantz PM7003, i Pioneer AA-6MK2.

Który zestaw zagra najlepiej i dlaczego?

A może w tej cenie wybralibyście coś innego?

Dodam, że nie zależy mi tak bardzo na "wykopie" basu jak na przejrzystości i przestrzenności dźwięku. Zestaw powinien radzić sobie zarówno z rockiem na full volume, jak i z cichym słuchaniem spokojniejszej i cieplejszej muzy.

Witam! Z Twojej trójki zdecydowanie wybrałbym Marantza SA7003. Poza nią ew. Rotel RCD06/06SE. Pozdrawiam!

witam

wymienione przez ciebie cedeki są poularnymi produktami, wypożycz i posłuchaj

dam sobie rękę uciąć, że twój faworyt może wypaść blado a sprzęt na który nie stawiałeś może ci się spodobać

ja na tym forum nauczyłem się jednego-

słuchaj sprzętu i ludzi którzy mieli lub mają podobny sprzęt jak twój, absolutnie każdy sprzęt może zagrać ok pod warunkiem, że reszta do niego pasuje (rekompensuje jego wady i podkreśla zalety)

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Ja również polecam Paradigm Titan Monitor v.5 bo sam takie posiadam. Przed zakupem spędziłem w sklepie na odsłuchach porównawczych ze 4 godziny:) Poprosiłem o przygotowanie kolumn do 2500zł za parę. Mój wybór padł na Paradigm, które dodatkowo okazały się najtańsze z całej badanej grupy, czego wcześniej nie wiedziałem. Spośród testowanego sprzętu był KEF, Monitor Audio, JBL, Triangle i jakaś chwalona tania kolumna podłogowa Celestion, która okazała się totalnym niewypałem. Jedynym zastrzeżeniem jest wygląd od frontu. Biała membrana wygląda jak sprzęt do robienia lewatywy. Z tego powodu jeszcze nigdy nie zdjąłem maskownicy przy gościach :)

Niestety nie miałem okazji porównać B&W a słyszałem, ze warto...

---

Jeśli kolega z Wro, to zapraszam na odsłuch RLS Elara - małe pudełeczka, ale to co robią w 18 metrach to głowa mała. Owszem wykopu nie będą miały jak paradigmy, ale cała reszta ... Można poczytać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.