Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do Krell s300i?

pharel1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Właśnie zakupiłem wzmacniacz Krell s300i i szukam do niego kolumn tak do 10 tyś. Pokój 17m2, otwarty na kuchnie, skłaniałbym się bardziej w strone ładnej barwy niż detaliczności, chce żeby odsłuch sprawiał przyjemność a nie rozkładał nagranie na czynniki pierwsze. Proszę o radę

https://www.audiostereo.pl/topic/73805-jakie-kolumny-do-krell-s300i/

Witaj,

zdecydowanie sugeruję Ci posłuchać monitory Xavian XN 250 Evoluzione. Cena spokojnie poniżej 10 tys. za parę (chyba że z oryginalnymi standami), natomiast połączenie z Krell jest optymalne. Można także brać pod uwagę monitorki Focal Electra 1007 BE (aktualnie są w wyprzedaży w cenie poniżej 10 tys. zł. za parę).

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam. Właśnie zakupiłem wzmacniacz Krell s300i i szukam do niego kolumn tak do 10 tyś. Pokój 17m2, otwarty na kuchnie, skłaniałbym się bardziej w strone ładnej barwy niż detaliczności, chce żeby odsłuch sprawiał przyjemność a nie rozkładał nagranie na czynniki pierwsze. Proszę o radę

Każde kolumny na SS Iluminator+sensowne kable.Zestawienie Krella z tymi głośnikami ma wszystko:barwę,precyzję,szybkość,rozdzielczość,dynamikę i muzykalność,coś co sprawia,że można słuchać bez znużenia.

Miałem ten wzmacniacz przez 7 miesięcy, jakiś czas temu. Swego czasu pożyczyłem sobie do niego na dwa dni AP Tempo 6 z czystej ciekawości. Jak się okazało, doskonale się uzupełniały tonalnie. Krell ma osłabiony najniższy bas i stępioną nieco górę. Tempo 6 dla odmiany idealnie go korygowały. Oczywiście subtelnie. Była też cecha, która się nakładała. I Krell i AP dysponowały bardzo dobrą przestrzenią, co razem tworzyło niezły efekt. Watro spróbować, bo to doskonałe zestawienie, przynajmniej w moich 16 m kw. Po prostu grała muzyka - przyjemność pierwszej wody.

Jeśli chodzi o Scan Speak Iluminator to zastanawiałem się nad konstrukcją p. Kisiela podstawkową za 6500zł, tylko zupełnie nie wiem czy nie bedą zbyt suche i czy średnica będzie miała odpowiednią barwe. A tempo VI, no cóż, słuchałem na Sugden a21, podobały mi się ze względu na swoją przestrzeń i stereofonie, tylko czy zmieszczą się w moich 17m2? hmm , cóż trzeba spróbować:-) Myślałem też o konstrukcji zamkniętej na revelatorach Scan-Speak typu rr22 akustyka, tylko problem z odsłuchem.

Przy 17m2 możesz mieć problem z Audio Physic. Z zasady są to kolumny, które wymagają trochę przestrzeni. Dobrym rozwiązaniem może być jeszcze zamknięta konstrukcja XAVIAN XN 270 Evoluzione. Kiedyś słuchałem także s300i z Dynaudio Contour S 1.4, bardzo dobrze krell poradził sobie z zasileniem tych kolumn. Proponuję jednak odsłuch, musisz sam zdecydować co Tobie będzie się podobało a także jak system będzie pracował w twoim konkretnym pomieszczeniu.

Co do Audio Physic, to w Twoim pomieszczeniu można tylko zaryzykować Yara II Classic lub Yara II Superior. Tempo VI są zdecydowanie zbyt duże.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

a moje są za 2800 pln do oddania :) z podstawami !!!! fakt ze muszą stać jakies 40 cm od ściany i grają w 16m2, pomieszczenie wypełnione dźwiękiem aż miło

XAVIAN XN 270 Evoluzion - dla porównania, cena ok 10 tys :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10927-071083400 1289647331_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy 17m2 możesz mieć problem z Audio Physic. Z zasady są to kolumny, które wymagają trochę przestrzeni. Dobrym rozwiązaniem może być jeszcze zamknięta konstrukcja XAVIAN XN 270 Evoluzione. Kiedyś słuchałem także s300i z Dynaudio Contour S 1.4, bardzo dobrze krell poradził sobie z zasileniem tych kolumn. Proponuję jednak odsłuch, musisz sam zdecydować co Tobie będzie się podobało a także jak system będzie pracował w twoim konkretnym pomieszczeniu.

Co do Audio Physic, to w Twoim pomieszczeniu można tylko zaryzykować Yara II Classic lub Yara II Superior. Tempo VI są zdecydowanie zbyt duże.

Fakt,Krell z Dynaudio Contour gra bardzo dobrze,ale z kolumnami na SS Iluminator jest pełna synergia.W podonym metrażu mam wolnostojące ,dwudrozne Aries z Tych(SS Iluminator).

Krell ma osłabiony nizszy bas i stepioną górę???A to ci nowina.Wierz mi słuchałem go u kolegi w 50 m kw na A.P. Lybra i nie słyszałem stepionej góry i osłabionego nizszego basu.Wręcz przeciwnie,nie wiem gdzie to wyczytałeś...bzdury...

Nie zgadzam się z tym. W moich 16 m było bardzo ok. i nie było absolutnie żadnego problemu z basem. Wszystko zależy od precyzji ustawienia i kształtu pomieszczenia. Zresztą inne modele AP, ani te tańsze, nie droższe z S300i już raczej się tak nie spasują. Np. Tempo 25 na pewno nie, bo jest zbyt ciemne na górze w porównaniu do Tempo 6 (S300i musi mieć doświetlenie, no chyba, że CD będzie jasne), a jakiekolwiek Yary to już nie ta klasa. Uważam, że jeśli AP to tylko Tempo 6, albo po prostu inna marka. Trzeba pamiętać, że S300i ma bardzo stonowaną górę i dość nieśmiały bas na dole.

Krell ma osłabiony nizszy bas i stepioną górę???A to ci nowina.Wierz mi słuchałem go u kolegi w 50 m kw na A.P. Lybra i nie słyszałem stepionej góry i osłabionego nizszego basu.Wręcz przeciwnie,nie wiem gdzie to wyczytałeś...bzdury...

W odróżnieniu od Ciebie nie słuchałem go u kolegi, lecz miałem go na własność przez 7 miesięcy i służył mi do pracy, jako narzędzie redakcyjne. Przesłuchałem na nim przynajmniej kilka(naście) różnych kolumn, w dodatku miałem okazję porównać go z wieloma wzmacniaczami. W teście Audioneta SAM G2, którego recenzowałem do nr wrześniowego AV, dość mocno odnosiłem się do porównań z S300i. S300i jest łagodny jak baranek. To było zresztą mielone już ze dwa razy w innych wątkach.

To, że nie słyszałeś stępionej góry oznacza tylko tyle, że kolega bardzo dobrze zestawił sobie system i zapewne dobrze słyszałeś. Nie znam akurat brzmienia Lybry, ale tak jak pisałem powyżej z AP Tempo 6 też jest bardzo dobrze i idealnie się uzupełniają, więc góra jest wówczas ok. Albo powiem inaczej: S300i zasilający Tempo 6 powoduje, że Tempo nie grają rozjaśnioną górą, którą niewątpliwie mają. Uważam zresztą, że S300i to świetny wzmacniacz i odpowiednio zestawiony będzie grał jak trzeba. Nie zmienia to jednak faktu, że swoje cechy charakterystyczne posiada i są one właśnie takie. a nie inne. Po prostu faworyzuje szeroki zakres środka pasma, osłabiając jego skraje.

Słuchałem Krella i zgadzam się z opinią że najniższy bas ma troche osłabiony i wysokie tony są tak jakby bez blasku przy samej górze. Średnicy nie ma tak ciepłej jak wzmacniacze w klasie A ale i tak troszke dosładzają ten zakres. Audio Physic raczej nie zmieszczą się w moim pokoju, te basowce po bokach ciężko będzie ustalić, szczególnie że pokój troche zagracony. Skłaniałbym się bardziej w strone Xavian 270, lub innych kolumn w obudowie zamkniętej. Podobały mi się na odsłuchu ATC SCM40 w obudowie zamkniętej tylko tam średnica jest bardzo neutralna i boje się że troche przetasuje moją płytotekę:-) Dziękuje wszystkim za wpisy, te iluminatory mnie najbardziej kuszą, czuje że może to zagrać, jeśli jeszcze by były w obudowie zamkniętej...

Nie zgadzam się z tym. W moich 16 m było bardzo ok. i nie było absolutnie żadnego problemu z basem. Wszystko zależy od precyzji ustawienia i kształtu pomieszczenia. Zresztą inne modele AP, ani te tańsze, nie droższe z S300i już raczej się tak nie spasują. Np. Tempo 25 na pewno nie, bo jest zbyt ciemne na górze w porównaniu do Tempo 6 (S300i musi mieć doświetlenie, no chyba, że CD będzie jasne), a jakiekolwiek Yary to już nie ta klasa. Uważam, że jeśli AP to tylko Tempo 6, albo po prostu inna marka. Trzeba pamiętać, że S300i ma bardzo stonowaną górę i dość nieśmiały bas na dole.

W odróżnieniu od Ciebie nie słuchałem go u kolegi, lecz miałem go na własność przez 7 miesięcy i służył mi do pracy, jako narzędzie redakcyjne. Przesłuchałem na nim przynajmniej kilka(naście) różnych kolumn, w dodatku miałem okazję porównać go z wieloma wzmacniaczami. W teście Audioneta SAM G2, którego recenzowałem do nr wrześniowego AV, dość mocno odnosiłem się do porównań z S300i. S300i jest łagodny jak baranek. To było zresztą mielone już ze dwa razy w innych wątkach.

To, że nie słyszałeś stępionej góry oznacza tylko tyle, że kolega bardzo dobrze zestawił sobie system i zapewne dobrze słyszałeś. Nie znam akurat brzmienia Lybry, ale tak jak pisałem powyżej z AP Tempo 6 też jest bardzo dobrze i idealnie się uzupełniają, więc góra jest wówczas ok. Albo powiem inaczej: S300i zasilający Tempo 6 powoduje, że Tempo nie grają rozjaśnioną górą, którą niewątpliwie mają. Uważam zresztą, że S300i to świetny wzmacniacz i odpowiednio zestawiony będzie grał jak trzeba. Nie zmienia to jednak faktu, że swoje cechy charakterystyczne posiada i są one właśnie takie. a nie inne. Po prostu faworyzuje szeroki zakres środka pasma, osłabiając jego skraje.

Kable np.Stereovoxa podkreślą skraje pasma,nic nie ujmując z urody średnicy,a przestrzeń i rozdzielczość będzie na dobrym poziomie.I druga sprawa,bardzo by pasował do tego wzmaka odtwarzacz Krell SACD-szybki,dynamiczny,dokładny,lub Ayon CD1.

Hörtest

Den Hörtest bestritten wir mit einem CD-Player Arcam CD37 und einem Paar Lautsprechern KEF Reference 205/5; angemessene Spielpartner für einen Verstärker dieser Klasse......

L.P. Tutaj masz zestaw na ktorym byl testowany Krell jako odpowiedni

do klasy tego wzmacniacza.....K 300i uplasowal sie pomiedzy klasa Hi - End, a referencyjna wiec nie moze byc tak, ze czegos nie ma jest stepione albo rozwlekly bas. Nie wiem dlaczego wzmacniacz z takim " oddechem " i " kopem " ograniczac monitorami...toc to profanacja! dac mu pozyc i poodychac. To moje zdanie.

To nie tak, że S300i nie ma basu czy góry. Bo ma i to świetnej jakości. To bardziej kwestia postawienia akcentów - tak jak w Audioncie czy Krellu 400xi, gdzie nacisk położony jest na skraje pasma. Co kto lubi.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ja szczerze mówiąc wole nacisk na średnice w której znajde dużo informacji i która jest przyjemna. Porównywałem osobiście krella s300i z Sugdenem a21a v2 w czystej klasie A, który słynie z pięknej średnicy jednak nie ma takiego drivu jakbym chciał i dynamiki. Może wydać się to dziwne ale krell ku mojemu zaskoczeniu grał bardzo zbliżoną barwą średnicy:-) Nie miała ona może takiej ekspresji jak Sugden, nie uderzała tak otwarcie,za to wydawała mi się prawdziwsza, głosy ludzie miały naprawde naturalną barwe i dobre osadzenie w przestrzeni.Poza tym dynamika i kontrola basu była na dużo lepszym poziomie:-)

To nie tak, że S300i nie ma basu czy góry. Bo ma i to świetnej jakości. To bardziej kwestia postawienia akcentów - tak jak w Audioncie czy Krellu 400xi, gdzie nacisk położony jest na skraje pasma. Co kto lubi.

W Audionecie nacisk położony jest na całe pasmo. Na pewno nie na skraje. Miałem SAMa G2 ponownie parę tygodni temu w domu - to bardzo liniowy wzmacniacz.

Tak naprawdę pomiarowo i Audionet Sam G2 i Krell S300i wypadają niby tak samo, bo płasko na wykresie, ale decydują o ostatecznym efekcie inne zmienne. Finalnie S300i ma delikatni osłabione skraje w stosunku do większości wzmacniaczy. Podkreślam: delikatnie.

W Audionecie nacisk położony jest na całe pasmo. Na pewno nie na skraje. Miałem SAMa G2 ponownie parę tygodni temu w domu - to bardzo liniowy wzmacniacz.

Tak naprawdę pomiarowo i Audionet Sam G2 i Krell S300i wypadają niby tak samo, bo płasko na wykresie, ale decydują o ostatecznym efekcie inne zmienne. Finalnie S300i ma delikatni osłabione skraje w stosunku do większości wzmacniaczy. Podkreślam: delikatnie.

Marek, czy miales moze okazje posluchac tego Krella z kolumnami Vienna Acoustics? ja sluchalem modelu Baby Beethoven z moim starszym Krellem KAV 300i i bylo calkiem niezle choc blasku na gorze mogloby byc wiecej. w takim razie S300-i ze swoja lagodna gora tez nie bylby chyba najlepszym partnerem dla VA. mam racje? Moze bardziej ktores z nowych Dynaudio? FOcus 220mkII?

Marek, czy miales moze okazje posluchac tego Krella z kolumnami Vienna Acoustics?

Miałem u siebie to zestawienie przez 3 miesiące i nie polecam. Na tych kolumnach wzmacniacz nie rozwinął się. Brakowało góry i dołu.

Marek, czy miales moze okazje posluchac tego Krella z kolumnami Vienna Acoustics? ja sluchalem modelu Baby Beethoven z moim starszym Krellem KAV 300i i bylo calkiem niezle choc blasku na gorze mogloby byc wiecej. w takim razie S300-i ze swoja lagodna gora tez nie bylby chyba najlepszym partnerem dla VA. mam racje? Moze bardziej ktores z nowych Dynaudio? FOcus 220mkII?

Jedynymi kolumnami Vienny jakie u mnie gościły, były Mozart Grand, które w dodatku słuchałem już tuż po sprzedaży Krella.

Nie zgadzam się. Audionet gra bardzo liniowo, w pewnym sensie tranzystorowo - podobnie jak niektóre Gryphony. Nie wszystkim musi się to podobać - patrz niepochlebna recenzja Gryphona Atilla pióra Macieja Stryjeckiego w HFM. To ta sama szkoła dźwięku co Krell KAV-400xi - tylu zwolenników co i przeciwników.

Decyzje o tym które ze wzmacniaczy są bliższe prawdy - czy te będące przysłowiowym 'drutem ze wzmocnieniem' grające bardziej sucho i 'tranzystorowo', czy te mające cieplejszą, bardziej naturalną średnicę - toczy się na wszystkich forach od początku ich istnienia. I tu jej nie rozstrzygniemy. Tak samo jak nie rozstrzygniemy czy ładniejsze są brunetki czy blondynki :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nie zgadzam się. Audionet gra bardzo liniowo, w pewnym sensie tranzystorowo - podobnie jak niektóre Gryphony. Nie wszystkim musi się to podobać - patrz niepochlebna recenzja Gryphona Atilla pióra Macieja Stryjeckiego w HFM. To ta sama szkoła dźwięku co Krell KAV-400xi - tylu zwolenników co i przeciwników.

Decyzje o tym które ze wzmacniaczy są bliższe prawdy - czy te będące przysłowiowym 'drutem ze wzmocnieniem' grające bardziej sucho i 'tranzystorowo', czy te mające cieplejszą, bardziej naturalną średnicę - toczy się na wszystkich forach od początku ich istnienia. I tu jej nie rozstrzygniemy. Tak samo jak nie rozstrzygniemy czy ładniejsze są brunetki czy blondynki :-)

najlepiej mieć obie.. raz ta raz ta ucieszy :-)

To wtedy zaczynają się z dalsze schody - z małym biustem czy z dużym ?

Człowiekowi nie dogodzisz :-)

To wtedy zaczynają się z dalsze schody - z małym biustem czy z dużym ?

Człowiekowi nie dogodzisz :-)

niestety masz rację.. :-(.. ale zawsze choć dwa różnie grające systemy raz ten raz ten nęci i gusta z wiekiem się zmieniają.. kiedyś lubiłem chudsze kobiety a teraz bardziej zaokrąglone :-)

Bo ja wiem czy ta recenzja Gryphona Atilla w HFM byla negatywna? Raczej ukierunkowujaca sluchacza, przygotowujaca na okreslony typ prezentacji, wpisujacy sie zreszta w typowa szkole brzmienia Gryphona. Jak na moj gust ten wzmacniacz jest znakomity.

Sorry za OT

Bo ja wiem czy ta recenzja Gryphona Atilla w HFM byla negatywna? Raczej ukierunkowujaca sluchacza, przygotowujaca na okreslony typ prezentacji, wpisujacy sie zreszta w typowa szkole brzmienia Gryphona. Jak na moj gust ten wzmacniacz jest znakomity.

Sorry za OT

To była recenzja napisana w stylu jak bu tu przywalić, aby dystrybutor się nie obraził :-)

Ale zgadzam się wzmacniacz jest bardzo dobry, tyle że zupełnie rozminął się z gustem Stryjeckiego. Idąc dalej tym tropem, jestem pewien, że nad S300i piałby z zachwytu, a taki 400xi pozostawił by go obojętnym.

Dzisiaj słuchałem Tringale Quartet i powiem, że naprawdę świetnie brzmią. Ciekawe jak się mają do akustyka.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Kolumny już zakupione, wybór padł na Akustyk ILR12 na Iluminatorach. Dziękuje wszystkim za podpowiedzi.

Bardzo proszę o krótko relację jak już przyjdą Akustyki - sam rozważam zakup tego modelu do mojego S-300i :)

Jaki jest okres realicji zamówienia?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.