Skocz do zawartości
IGNORED

Mieczysław Weinberg-zapomniany geniusz?

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

W ostatnich latach daje się zauważyc wzrost zainteresowania twórczością zapomnianego kompozytora o polskich korzeniach Mieczysława Weinberga.Coraz częsciej jego działa są wykonywane ( np. ostatno opera Pasażerka) i nagrywane.A jest to twórczośc ilościowo potężna i znacząca.Mam pytanie do Forumowiczów znawców tematu.Na jakie dzieła i jakie nagrania należy zwrócić uwagę?Co polecacie?

A swoją droga to rodzi się pytanie ilu jeszcze wybitnych a zapomnianych kompozytorów z XXwieku (a może i z XIX) czeka jeszcze na ponowne odkrycie?

Weinberg jest dobrze znany miłośnikom kina, skomponował muzykę do filmu Lecą żurawie. Ja właśnie zbieram na listę życzeń płyty z jego utworami. Jak kupię, dam znać.

Ostatnie pytanie: to zależy od definicji wyrazu "wybitny" :-) Co wydaje się być takie sobie może zostać zreinterpretowane jako wybitne. Tak było z III symfonią Góreckiego, zżymano się na nią w Polsce (prymitywne, kiczowate, etc.), nagle okazała się być prawie genialna.

W czeluściach po Związku Radzieckim może być wielu dobrych kompozytorów.

Rzeczywiście, jest to niezły i tzw. "płodny" kompozytor, ale czy genialny? Nie wiem. Niedawno w Polityce był dość obszerny artykuł o nim.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• 2 tygodnie później...

SLowo genialny użyłem nieco prowokacyjnie!

Polecam na początek koncert wiolonczelowy, dostępny w wykonaniu Rostropowicza w jakimś boksie. Nagranie mono, ale dla mnie jest to jeden z ciekawszych utworów w tym gatunku. Nie ukrywam, ze jestem fanem Szostakowicza, a zdaje się ze panowie się przyjaźnili i przynajmniej jeden był inspiracją dla drugiego. Mam też kilka symfonii i też nie są złe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.