Skocz do zawartości
IGNORED

supravox szerokopasmowy bez zwrotnicy ?

borys

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie wrocilem z odsluchu wzmacniacza cayin TA-35 (nie czaruje jak lampa ale ma nizla dynamike), ale wlasciwe nie o tyn chcialem napisac. Prezentacja odbyla sie na przedziwnych kolumnach. Jako pierwsz podlaczone byly kolumny otwarte wygladajace jak drzwi od starej szafy (ew. parawan 3-czesciowy) w srodkowej czesci glosnik szerokopasmowy francuskiej firmy PHY (

https://www.audiostereo.pl/topic/7374-supravox-szerokopasmowy-bez-zwrotnicy/

Co do obudowy otwrtej z szerokopasmowcami za wiele tych opini nie będzie.

Supravox i PHY-HP to właściwie jedyne wysokiej klasy szerokopasmowce które się do takiej obudowy nadają.

W czym dokładnie PHY-HP mniej ci się podobały?

Z TA-35 graly jakby szorstko, nie porywajaco. Bas nie byl zadowalajacy (to dla mnie wazny element), wokale byly ok, deciaki tez calkiem. Dynamika na niezlym poziomie, ale ja raczej gustuje w kameralnych skladach jazzowych, a tu zdecydowanie lepiej wypadl living color. Zadna z odsluchiwanych plyt nie przykula mojej uwagi na wiecej niz 1 - 2 kawalki. Brakowalo mi atmosfery na plytach z koncertu, oklaski byly drewniane (tydzien wczesniej sluchalem jolidy 502 z kolumnami living voice, koncerty na tym zestawie to mistrzostwo). W przypadku supravox, mimo ze dzwiek obiektywnie mozna by uznac za gorszy (mniej naturalny), jakies magiczne cieplo i muzykalnosc daly mi wieksza satysfakcje z odsluchu.

mariusz

Będę trochę tandetny, ale "jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego".

Głośniki szerokopasmowe nie mają ani dobrego dołu, ani dobrej góry. Stosowanie ich uważam za przejaw snobizmu.

PHY nie jest głośnikiem full-range (tylko jak słusznie zauważono szerokopasmowym) i trudno oczekiwać, że kolumna bez wysokotonówki zabrzmi prawidłowo. Zreszta firma ma w ofercie tweetery, a także koncentryczny.

Gość vasa

(Konto usunięte)

borys

Znajdziesz na forum spore stadko zwolenników szerokopasmowców (między innymi ja:). Do dyskoteki się to nie nadaje, do ciężkiego grania też nie za bardzo, ale są tacy co nie chcą słuchać niczego innego. Poszukaj wpisów Yogi, on ma chyba największe (dosłownie 210 cm) dokonania na tym polu. Proponuję żebyś posłuchał kolumn tubowych na szerokopasmowcach. To się lubi lub nie, obojętność w tej niszy nie występuje.

Ja bardzo lubię szerokopasmowce właśnie za to co potrafią,a czego większość dzisiejszych głośników nie potrafi nieststy.Nie jestem zwolennikiem słuchania ich solo (choć czasem na krótką metę moze być to nawet przyjemne) poniewaz brak basu i wysokich tonów jest dla mnie zbyt znaczący (spróbuję może po 60-tce).Natomiast kto zabrania dołożyć do szerokopasmowca bas czy kopułke.Ja je sobie cenie głównie za to jak większość z nich jest robiona: super lekka papierowa membrana,mocny magnes (jak Alnico to już rewelacja),mały Xmax i duża skuteczność.Stara szkoła konstruowania głosników,kiedy jeszcze wiecej słuchali niż mierzyli.Mam w tej chwili parę Fostexów,a grają inne (40-letnie) 25cm szerokopasmowce o wysokim Qts,na razie na starch,dębowych drzwiach od szafy.

Vasa i inni szeokopasmowcy!

Polecam spróbować dodać do waszych szerokopasmowców dobra kopułkę ,na przykład Fostex FT96H , Aurum Cantus ,Raven lub Fountek.

Szerokopasmowiec pozostanie z nieurażoną dumą (bez zwrotnicy) a kopułka będzie tylko obcięta kondensatorem.Zapewniam was ze jesli dobrze ją zintegrujecie to nie wrócicie już do szerokopasmowca solo.

Gdybyś chciał spróbowac czegoś troszeczkę bardziej ambitnego,pozwalajacego wyciągnąć maksimum magi średnicy z Fostexa a jednocześnie rozwinąć układ do trzydrożnego polecam spróbować zamontować Fostexa w obudowie otwartej i dołożyć 12 lub 15 calowy bas w obudowie zamkniętej lub bas refleks.Tuby ładowane od tyłu są spoko,ale za wiele basu z szerokopasmowca i tak nie wyciagną a tylko podbarwiają średnicę.Najlepsza obudowa to żadna obudowa.Tego typu koncept w postaci kitu sprzedaje Dick Olsher (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).Tego typu kolumny skonstrułował także Variac z DIYAudio ,można je zobaczyć tutaj (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).Z tweeterów przystępne cenowo są Aurum Cantus i Fontec.Co do basu to idealnie nadaja sie estradówki o sztywnym zawieszeniu i duzej skuteczności.Ostatnio znalazłem takie które by się nadawały do tego konceptu w katalogu Monacora.15 cali i 97 db.cena około 320zł za sztukę,chyba niezbyt wygórowana.Też mam parę Fostexów ale chwilowo nie używam.Mam inne ,35 letnie szerokopasmowce,średnica 25cm które graja po prostu lepiej od Fostexów.Do tego maja wysoki Qts i w obudowie otwartej maja ładny kawałek basu.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.