Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Ikon 6 a Dali Ikon 6 MK2

PiotrMr

Rekomendowane odpowiedzi

Rozważam możliwość zakupu Dali Ikon 6, lub 7. Podczas Audio Show, miałem okazję posłuchać Ikony 6 MK2 - podłączone pod jakąś lampkę, zrobiły na mnie dobre wrażenie, góra i średnica zadowoliłyby już moje ucho, miałem nawet wrażenie że bas schodzi dość nisko. Zaraz po Audio Show, pojechałem odsłuchać Ikony 6(nie MK2) w sklepie Denona, na PMA-1510 AE. Okazało się, że w Denonie owszem średnica i góra były na porównywalnym poziomie, natomiast basu brak. Pomieszczenie odsłuchowe było bardzo wysokie, miało większą powierzchnie - zastanawiam się czy to był powód tego braku, czy może MK2 schodzą niżej? Może wzmacniacz? Co o tym sądzicie ? Czy warto zapłacić więcej za MK2? Zna ktoś zakres różnic między tymi kolumnami?

Dziś, sprzedawca zaproponował mi zupełnie inne kolumny - ponoć były też w Sobieskim, ale jakoś umknęły mojej uwadze - MISTRAL BOW – A2 za 4000zł

Ikony 7 MK2, mogę kopic już za 4800zł, ten od Mistrali, upiera się że z moim Denonem PMA-1500 R zagrają lepiej.

Proszę również o info odnośnie tych Mistrali.

https://www.audiostereo.pl/topic/73706-dali-ikon-6-a-dali-ikon-6-mk2/

Słuchałem Dali Ikon 6 na moim NAD 312. Nie brakowało im basu zarówno na Klausie Schulze (Are You Sequenced? - elektronika klasyczna) ani na ZZ TOP czy Rammstein. To była starsza wersja DALI.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

W czołówce kolumn które biorę pod uwagę w przedziale cenowym do 4000zł (jedynie ikony MK2 wykraczają), są teraz:

1. Dali Ikon 6 MK2

2. Dali Ikon 6

3. Paradigm monitor 11 v.6

4. Mistral BOW-A2

5. Chętnie coś tańszego wartego uwagi..?

- Rodzaj muzyki - ważne aby były możliwie uniwersalne.

- Pomieszczenie ok 50 m2 - kolumny będą stały ok 5m od miejsca w którym będą słuchane.

- Wzmacniacz Denon PMA-1500R

- Proszę raz jeszcze o sugestie!

* Paradigmy i Mistrale znam tylko z opowieści, jeszcze ich nie słuchałem - czy pasują one do Denona?

* Obydwie mają impedancję 4 Ohm - to zaleta, czy wada ?

* Paradigmy i Mistrale znam tylko z opowieści, jeszcze ich nie słuchałem - czy pasują one do Denona?

* Obydwie mają impedancję 4 Ohm - to zaleta, czy wada ?

Paradigmy pasują... ale masz strasznie dziwne kryterium, Dali Ikon to ogólnie lepsze kolumny (choć zależy do jakiej muzyki) ale zdecydowanie za słabe na 50m, z kolei 11v6 to wielkie kobyły ale nagłośnią te 50m

czemu nie wybierasz z kolumn o zbliżonym potencjale mocowym, odpowiednim na takie pomieszczenie ?

Paradigmy pasują... ale masz strasznie dziwne kryterium, Dali Ikon to ogólnie lepsze kolumny (choć zależy do jakiej muzyki) ale zdecydowanie za słabe na 50m, z kolei 11v6 to wielkie kobyły ale nagłośnią te 50m

czemu nie wybierasz z kolumn o zbliżonym potencjale mocowym, odpowiednim na takie pomieszczenie ?

Popełniłem błąd

Chodziło mi o DALI IKON 7(MK2)

te są również za małe na 50m

Mały - Ale tak go wykarmię, że w tydzień urośnie o 20 % ;)

Niestety, ograniczają mnie fundusze, duże i dobrej jakości kolumny mają grubą cenę. Mógłbym celować w koncepty 10, ale zależy mi również na jakości - nie tylko na mocy - miejsce odsłuchu będzie w salonie blisko kolumn(napisałem wyżej 5m, przesadziłem nawet bo ok 3m), reszta metrażu jest za plecami. Paradigmy jakościowo są bliżej Ikonów czy Konceptów? - że tak pozwolę sobie porównać.

Paradigmy jakościowo są bliżej Ikonów czy Konceptów? - że tak pozwolę sobie porównać.

raczej Conceptów ale przede wszystkim to zupełnie inny charakter brzmienia, komu podobają się Ikony to nie spodobają się Paradigmy... i vice versa

szukaj kolumn z przetwornikami z minimum 3x 16,5cm (2,5 drożne) ewentualnie 2x 20

Mam Dali Ikon 5, są mniejsze, ale na moje 20 metrów wystarczają.

Słuchałem Paradigmów przed zakupem, ale dla mnie były zbyt "mulne".

Słucham dużo wokali, czasem coś z szeroko pojętej rozrywki i nigdy nie marudziłem na bas.

Dużo zależy od źródła. Z mojego Onkyo jest fajnie, z TV raczej średnio, komputer to rozpacz. No i ustawienie.

Ikony 7 mają przetworniki właśnie 3x17, a Paradigmy 2 x 19

masz rację, zapomniałem, że są jeszcze Ikon 5

w takim razie 7mki powinny dać sobie w miarę radę na 50m

PS te Paradigmy mają 3x 19 ;)

Słuchałem Concept 6 z Denonem 1500AE, raczej ta seria nie jest dla mnie, bardziej rozważam zakup Ikonów, do mojego metrażu to minimum 7 - a to jest wydatek rzędu 5000zł - dlatego szukam jeszcze czegoś bardziej budżetowego. Concepty 10 są duże i grają pewnie trochę inaczej niż 6, ale na pewno jakościowo będzie im daleko do Ikonów. Obecnie moim faworytem do odsłuchu są Paradigmy 11 v.6, bardzo ciekawy jestem tych Mistrali BOW-A2 - słyszałem o nich skrajnie różne opinie - trochę dziwna konstrukcja, wole bardziej klasyczne kolumny, ale jeśli grałyby dobrze to bym się poważnie zastanowił nad zakupem.

masz rację, zapomniałem, że są jeszcze Ikon 5

w takim razie 7mki powinny dać sobie w miarę radę na 50m

PS te Paradigmy mają 3x 19 ;)

Prawda, pominąłem ten srebrzysty ;)

musisz udać się na odsłuch ze swoim wzmacniaczem, inaczej będziesz miał wątpliwości

nikt Ci nic nie doradzi skoro nie napisałeś czego głównie słuchasz i - o ile masz jakiś punkt odniesienia - co bardziej preferujesz w dźwięku (np brzmienie ciepłe, wysokie ostre/łagodne, bas twardy czy misiowaty itp)

Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 13 Listopada 2010 - na prosbe autora
Ukryte przez Yamnick, 13 Listopada 2010 - na prosbe autora

Brzmienie raczej ciepłe, bas misiowaty :), schodzący nisko, ale też dość kontrolowany i jeśli trzeba dynamiczny

rozejrzyj sie za jakimis hornami na tak duzy pokoj.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Brzmienie raczej ciepłe, wysokie niech będą - byleby nie kuły zbyt mocno, bas misiowaty :), schodzący możliwe nisko (nie chcę stosować subwoofera) - ale też kontrolowany i gdzie trzeba dynamiczny. Dlatego nie pisałem o muzyce, bo jest zróżnicowana, np. czasami mam ochotę posłuchać Bocelliego, Lary Fabian, innym razem najdzie mnie na coś skrajnie innego np. Nathan Stone Feat. David Banner "Hit Me Up" i tu chciałbym usłyszeć bas, zdarza się też, że najdzie mnie na Metallice.

rozejrzyj sie za jakimis hornami na tak duzy pokoj.

Jakiś konkretny przykład - model ?

Nikt nie wspomniał nawet o tych Mistralach BOW-A2 - może ktoś słuchał np. na Audio Show?

Słuchałem Concept 6 z Denonem 1500AE, raczej ta seria nie jest dla mnie, bardziej rozważam zakup Ikonów, do mojego metrażu to minimum 7 - a to jest wydatek rzędu 5000zł - dlatego szukam jeszcze czegoś bardziej budżetowego. Concepty 10 są duże i grają pewnie trochę inaczej niż 6, ale na pewno jakościowo będzie im daleko do Ikonów. Obecnie moim faworytem do odsłuchu są Paradigmy 11 v.6, bardzo ciekawy jestem tych Mistrali BOW-A2 - słyszałem o nich skrajnie różne opinie - trochę dziwna konstrukcja, wole bardziej klasyczne kolumny, ale jeśli grałyby dobrze to bym się poważnie zastanowił nad zakupem.

Prawda, pominąłem ten srebrzysty ;)

Ja mam V4, mógłbym tutaj napisać że X4 zagrają lepiej niż Dali, ale zaraz pełno trolli się na mnie rzuci. Tak więc radzę posłuchać najpierw X4 jeśli masz możliwość, a potem zdecydujesz. Żebyś później nie żałował :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.