Skocz do zawartości
IGNORED

Shuguang Treasure CV181-Z

fallow

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos uzywal juz lamp Shuguang Treasure z aktualnej produkcji ? W szczegolnosci chodzi mi o CV181-Z (6sn7)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/73691-shuguang-treasure-cv181-z/

Czy ktos uzywal juz lamp Shuguang Treasure z aktualnej produkcji ? W szczegolnosci chodzi mi o CV181-Z (6sn7)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lampki bardzo ladne. To juz bylby komplet do mojego Yaqina KT88 i 6sn7 Treasure, tylko jeszcze musze do swinki troche nazbierac :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Uważajcie z tymi "treasure", one żrą o połowę więcej prądu na żarzeniu. W Yaqinie SĄ cztery 6sn7, co oznacza że kiedy wetkniecie zamiast nich wszystkich "treasure", to pobór prądu na żarzeniu wzrośnie o 1,2A. To tak jakbyście dołożyli jeszcze dwie kolejne 6SN7. Zasilacz może tego nie wytrzymać i może go szlag trafić.

Uważajcie z tymi "treasure", one żrą o połowę więcej prądu na żarzeniu. W Yaqinie SĄ cztery 6sn7, co oznacza że kiedy wetkniecie zamiast nich wszystkich "treasure", to pobór prądu na żarzeniu wzrośnie o 1,2A. To tak jakbyście dołożyli jeszcze dwie kolejne 6SN7. Zasilacz może tego nie wytrzymać i może go szlag trafić.

No sprawdzałem - wygląda że biorą 0,6 A to tyle samo co 6SN7 RCA...

"Dźwięk lepszy, dynamika mniejsza"

Cokolwiek to oznacza, taką właśnie odpowiedź otrzymałem

od Chińczyka którego kiedyś pytałem o te lampy ;)

Wg niego nadają się jako zamienniki zwykłych 6SN7

(różnią się od dawnych CV181).

• 1 miesiąc później...

Bardzo lubię lampy Shuguang. Chyba niebawem jednak wypróbuję model "black".

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• 1 miesiąc później...
  • 2 tygodnie później...

Używam tych lamp w Sun Audio, gdzie sterują 2A3 Mesh Emission Labs. Na prostowniku siedzi 5U4G także lampa EMLa. W systemie domowym ww chińczyki zagrały ciekawiej niż m.in. VT-231 RCA "szaraki" i Ken-Rady, Brimary z lat 50, ruskie metal bazy z dziurkowaną anodą. Te lampy dają pełny, gęsty i bardzo barwny dźwięk. Dynamicznie w skali makro nie jest to jeszcze ostatnie słowo. Natomiast w skali mikro jest świetnie. Separacja, wielowarstwowe plany, z precyzyjną lokalizacją detalami zawieszonymi w przestrzeni, no i brak "zasłony", pomiędzy słuchaczem a oknem wgłąb - gdzie gra muzyka :)

Warto spróbować tych sterowników zwłaszcza przy "szybkich" lampach mocy.

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

• 2 tygodnie później...

U mnie grają w komplecie z 6CA7 i jest git :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Używam tych lamp w Sun Audio, gdzie sterują 2A3 Mesh Emission Labs. Na prostowniku siedzi 5U4G także lampa EMLa. W systemie domowym ww chińczyki zagrały ciekawiej niż m.in. VT-231 RCA "szaraki" i Ken-Rady, Brimary z lat 50, ruskie metal bazy z dziurkowaną anodą. Te lampy dają pełny, gęsty i bardzo barwny dźwięk. Dynamicznie w skali makro nie jest to jeszcze ostatnie słowo. Natomiast w skali mikro jest świetnie. Separacja, wielowarstwowe plany, z precyzyjną lokalizacją detalami zawieszonymi w przestrzeni, no i brak "zasłony", pomiędzy słuchaczem a oknem wgłąb - gdzie gra muzyka :)

Warto spróbować tych sterowników zwłaszcza przy "szybkich" lampach mocy.

Mark11, a probowałeś lamp Shuguang 2A3C (mono plate) w swoim SunAudio? Na zachodnich forach są opinie, że są lepsze od blaszanych EmLabów, ba nawet lepsze od RCA single plate. Być może meshowe są o krok dalej, ale za 100$ być może warto sprawdzić.

Interesuje mnie też Twoja opinia na temat 5U4G EMLa, ale to już chyba na priv lub inny wątek.

Mark11, a probowałeś lamp Shuguang 2A3C (mono plate) w swoim SunAudio? Na zachodnich forach są opinie, że są lepsze od blaszanych EmLabów, ba nawet lepsze od RCA single plate. Być może meshowe są o krok dalej, ale za 100$ być może warto sprawdzić.

Interesuje mnie też Twoja opinia na temat 5U4G EMLa, ale to już chyba na priv lub inny wątek.

Niestety nie miałem przyjemności słuchać wspomnianych 2A3C Shuguang jak trafię w dobrej cenie na pewno pójdą "na warsztat". Na razie meshowe EML mi wystarczają :)

Co do prostowników to lampa EML 5U4G jest naprawdę dobra (dźwięk duży i dynamiczny w zakresie mikro i makro, barwny wręcz mięsisty ale bez zmulenia i zbędnego przesładzania), całość lekko "nakłada" się charakterem z ww 2A3. Przynajmniej równie ciekawie wypadają w moim Sunie (po kompletnej przebudowie) Mullardy GZ37, które są nieco szybsze, bardzo przestrzenne nie zaniedbując przy tym barwy, to ogólnie sprawiają wrażenie "szczuplejszych" dźwiękowo od EMLa. Bardzo dobrze broni się też w porównaniach wiekowa Osram/Marconi z początku lat 50-tych. Trochę słabsze w bezpośrednim porównaniu są natomiast CNBS, Brimar, RCA, TungSole, których też mam na składzie trochę.

— Henryk Elzenberg

Niestety nie miałem przyjemności słuchać wspomnianych 2A3C Shuguang jak trafię w dobrej cenie na pewno pójdą "na warsztat". Na razie meshowe EML mi wystarczają :)

Co do prostowników to lampa EML 5U4G jest naprawdę dobra (dźwięk duży i dynamiczny w zakresie mikro i makro, barwny wręcz mięsisty ale bez zmulenia i zbędnego przesładzania), całość lekko "nakłada" się charakterem z ww 2A3. Przynajmniej równie ciekawie wypadają w moim Sunie (po kompletnej przebudowie) Mullardy GZ37, które są nieco szybsze, bardzo przestrzenne nie zaniedbując przy tym barwy, to ogólnie sprawiają wrażenie "szczuplejszych" dźwiękowo od EMLa. Bardzo dobrze broni się też w porównaniach wiekowa Osram/Marconi z początku lat 50-tych. Trochę słabsze w bezpośrednim porównaniu są natomiast CNBS, Brimar, RCA, TungSole, których też mam na składzie trochę.

Te Mullardy GZ37 w Sunie są chwalone przez wiele osób. Dzięki za info.

Ja gram na takich (właśnie w Sunie).

Niestety z współczesną "arystokracją" typu EML czy Sophie nie mam porównania, natomiast od lamp budżetowych (EH) czy przeciętnych NOS-ów (GE) grają bardziej dynamicznie, przestrzennie, i z lepszymi skrajami pasma.

Mam jednak trochę wątpliwości, czy nie jest to trochę efekciarstwo, a nie rzeczywista klasa (niekiedy brakuje mi naturalności i pewnego spokoju w dźwięku) - ale żeby się przekonać, czy to "wina" Shuguangów, musiałbym przećwiczyć te topowe...

Niestety z współczesną "arystokracją" typu EML czy Sophie nie mam porównania, natomiast od lamp budżetowych (EH) czy przeciętnych NOS-ów (GE) grają bardziej dynamicznie, przestrzennie, i z lepszymi skrajami pasma.

Mam jednak trochę wątpliwości, czy nie jest to trochę efekciarstwo, a nie rzeczywista klasa (niekiedy brakuje mi naturalności i pewnego spokoju w dźwięku) - ale żeby się przekonać, czy to "wina" Shuguangów, musiałbym przećwiczyć te topowe...

A jakie masz 6SN7 i 5U4? Dobre sterujące to podstawa. Jeśli możesz się szarpnąć na czarne tungsole rounded plate, to spadniesz z krzesła :)

A jakie masz 6SN7 i 5U4? Dobre sterujące to podstawa. Jeśli możesz się szarpnąć na czarne tungsole rounded plate, to spadniesz z krzesła :)

"Szaraki" RCA VT-231, a prostownik też RCA, wersja z prostą długą bańką. Jedno i drugie dobrane po wielu próbach na średnim poziomie cenowym.

Na Tungsole mógłbym się szarpać, ale musiałyby być z absolutnie pewnego źródła.

Dongu lampki 2A3 z EML, KR Audio, dobre Nos-y i droższe chińczyki dają właśnie to wypełnienie i osadzenie dźwięku, nie ma także zbędnej nerwowości (którą mają ją także tańsze wersje Full Music i inne chińczyki oraz ruskie Sovteki).

Natomiast prostownicza RCA z długą bańką też do szczególnie "statecznych" dźwiękowo lamp nie należy. Razem może to dawać momentami lekką ostrość. Chociaż "szaraki" na pewno tonizują to towarzystwo.

Z autopsji polecam EML Mesh (tylko niestety ta cena) ale mam już chyba skrzywienie na ich punkcie :)

— Henryk Elzenberg

• 2 miesiące później...
  • Redaktorzy

Mocne i energetyczne grające KT88 z bardzo ostro rysowanym konturem. Generalnie mało lampy w lampie, ale wyglądają świetnie ;-)

ayoninthedark7tn.jpg

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

^^ Frantz, piszesz recenzję tych lamp? Niezłe są. Mam takie w Yaqinie :)

Jest nowa wersja Treasure series, a mianowicie Shuguang Psvane Series:

Ukryta Zawartość

post-17176-0-31909400-1305632162_thumb.jpg

post-17176-0-08974200-1305632175_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• Redaktorzy

^^ Frantz, piszesz recenzję tych lamp? Niezłe są. Mam takie w Yaqinie :)

Nie tyle lamp co tego w czym siedzą ;-)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.