Skocz do zawartości
IGNORED

BIT-PERFECT jak sprawdzić czy jest OK ?

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę bardziej obytych w temacie, aby spróbowali wyjaśnić krok po kroku procedurę testową BIT-PERFECT, tak aby zwykli posiadacze

laptopów/komputerów mogli uzyskać pewność, że to co wychodzi poprzez SPDIF nie jest zaśmiecone poprzez hardware i software ...

Z góry dziękuję.

Użycie protokołu ASIO, Kernel Streaming lub WASAPI brak cyfrowej regulacji głośności, brak efektów DSP. Wówczas mamy pewność, że jest bit-perfect (o ile nie mamy starej karty Creative, która robi wewnętrzny resampling z 44kHz do 48kHz).

A odnośnie procedury testowania: potrzebne są pliki wav z surowym np. DTS i amplituner z dekoderami na pokładzie. Po prostu przy odtwarzaniu tego pliku powinna "grać muzyka" a nie "cyfrowy szum".

Myślę, że mccno upraszczasz sprawę - DTS leci w pakietach z danymi naprawczymi, więc samo to, że ZAGRA, nie

będzie dowodem, że jest Bit-Perfect

Surowy strumień=dane audio+wszystko co jest w strumieniu DTS co do bita. Jeśli to zagra to gwarantowane jest bitperfect. Wystarczy że ruszysz głośność i robi się sieczka - sprawdzałem to. Nie utrudniam rzeczy prostych.

Witam,

Mam karte Sound blaster Liver z wyjsciem SPDIF jednak mam wrazenie ze nie jest tak jak powinno byc.

podlaczone jest kablem SPDIF z dziwekowej do Lampucery Maxi dalej idzie do wzmaka i na glosniki i teraz :

dzwiek jest z 20 razy gorszy niz z tego co puszczam z CD jest za duzo basu i ogolnie to nie jest to co mialo byc.

nastawilem sie ze jak kupie lampucere to wreszcie dzwiek bedzie czysty i ok jednak tak nie jest.

po drugie podczas podglasniania sa dosc duze brumienie , nie wiem moze przydzwiek sieciowy albo petla mas ?

Co mam zrobic krok po kroku zeby leciało to po bit perfekcie moze mi ktos pomoc ?

wzmak cambridge audio A500

Lampucera Maxi v30 + osobne zasilanie

karta dzwiekowa Sound Blaster Live !

Proszę o jakies wskazowki panowie.

Aha, protokół ASIO ustawiać w foobarze/winampie / sterownikach karty dzwiekowej ?

Głośność mogę reuglować na komputerze w ustawieniach oraz w programie ktory odtwarzam oraz na wzmacniaczu , czy tak powinno być ? mam zaznaczone "tylko wyjście cyfrowe" w sygnale.

Użycie protokołu ASIO, Kernel Streaming lub WASAPI brak cyfrowej regulacji głośności, brak efektów DSP. Wówczas mamy pewność, że jest bit-perfect (o ile nie mamy starej karty Creative, która robi wewnętrzny resampling z 44kHz do 48kHz).

Nie jest to cała prawda (że TYLKO stare karty creative tak robią).

tutaj są komercyjne sterowniki ASIO, wraz z opisem kompatybilności.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oczywiście, nie chodzi mi o same sterownikim tylko ten własnie opis. Wszystkie opisane jako (48KHz only) to te robiące niejawną konwersję na wyjściu.

To jeszcze gorsze niż wewnętrzny upsampling i potem downsampling (jeśli robiony porządnym procesorem, n.p. AKM).

Prawie wszystkie kości c-media uzywane w popularnych produktach audio pc, nie potrafią inaczej niz 48KHz. Co je całkowicie eliminuje z kategorii bit-perfect.

N.p. często spotykana sweex 7.1 usb - daje zadziwiająco porządny dźwięk na wyjściach analog, ale jako transport nie nadaje się.

A taki n.p. Behringer 222 - dokładnie odwrotnie, jest idealnym transportem dla standardu CD (16bit, 44.1KHz), za to wyjścia analog...słabiutko.

Reasumując - ASIO=>interfejs potrafiący pracować w trybie 1:1 przy 44.1, no i oczywiście głośność na 100% i brak pluginów DSP, poprawiaczy, etc.

To że nie creative, to jeszcze za mało ;)

Tak, to tylko woda na młyn tych, co posłuchali z FLAC przy użyciu wadliwego transportu (n.p. na kościach c-media albo coś od creative właśnie) i z pełnym przekonaniem twierdzą że "FLAC z laptopa - to nie może grać".

Trzeba spełnić wszystkie warunki naraz (co w rzeczywistości jest śmiesznie proste, i załatwia to zakup właściwej dźwiękówki, niekoniecznie drogiej, wyjście cyfrowe nie potrzebuje super wypasów).

Ukryta Zawartość

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

Racja, ale jest jeszcze coś - implementacja protokołu w odtwarzaczu. Np. niektóre wersje ASIO dla foobara do Otachana nie są bit-perfect :) Najbezpieczniej Kernel Streaming lub WASAPI.

Bardzo tanim sposobem na wypuszczenie bit perfect z komputera jest zakup za grosze karty C-Media 8738 / 8768 z wyjściami optycznymi. Sam zakupiłem takową za 16 zł. Na tej stronie mamy alternatywne sterowniki pozwalajace na wypuszczenie strumienia bit perfect poprzez tę kartę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Działa znakomicie! Nie jest potrzebne żadne ASIO. Zresztą te karty nie wspierają tego protokołu. Windows wypluje sygnał bit perfect pod warunkiem, że ustawienia w mikserze będą nieruszone - czyli wszystkie suwaki na sto procent do góry. Regulacja głośności NIE MOŻE być dokonywana softwarowo. Minimalne poruszenie suwaka powoduje, że sygnał traci wartości bit perfect. Poza tym w foobarze zero jakichkolwiek modyfikacji, żadnego DSP, upsamplera czy innych poprawiaczy. Mitem jest jakoby Windows dokonywał wewnetrznego resamplingu. Nic takiego sie nie dzieje o ile na wyjście dociera tylko jeden sygnał a odbiornik (w tym przypadku karta dźwiekowa) potrafi sygnał przyjąć. Jeśli docierają na wyjścia dwa sygnały to wówczas ingeruje windowsowki mikser. Tak więc spokojnie można ustawić protokół na DS (direct streaming) puścic sobie muze z foobara, nie dokonywac żadnych regulacji w mikserze (wszystko na sto procent) i na wyjsciu karty dostaniemy sygnal bit perfect.

Jeśli mamy kartę fabrycznie wspierającą ASIO z dołaczonymi fabrycznie sterownikami to oczywiście ustawiamy ten protokół jako wyjście i wówczas także zadnych regulacji nie dokonujemy w oprogramowaniu.

Kart Sound Blaster nie są i nigdy nie były bit perfect - wszystkie te karty dokonują wewnetrznego resamplingu do 48kHz a jakakolwiek operacja na sygnale cyfrowym powoduje jego zmianę bitową.

Bitperfect można sprawdzić puszczając sygnał DTS, jak odbiornik go przyjmie i zagra to znaczy, że bit perfect działa. Jakiekolwiek poruszenie suwaka głośności spowoduje, że w odbiorniku (np amplituner) usłyszymy szum.

Trudniejszym sposobem jest wypuszczenie cyfrowego sygnału z karty dźwiękowej nagrywając go na twardy dysk za pomoca dowolnego edytora dźwiekowego. Nastepnie porównujemy sygnał nagrany z oryginalnym odtwarzanym plikiem (po usunieciu ciszy cyfrowej na początku i na końcu pliku). Dokonujemy porównania plików za pomocą przykładowo funkcji "porównaj pliki" w oprogramowaniu EAC. Jeśli funkcja porównaj pliki da wynik - pliki identyczne to mamy pewność stu procentowa, że wyjście bit perfect działa.

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 9 Listopada 2010 - trolling
Ukryte przez Yamnick, 9 Listopada 2010 - trolling

Proszę bardziej obytych w temacie, aby spróbowali wyjaśnić krok po kroku procedurę testową BIT-PERFECT, tak aby zwykli posiadacze

laptopów/komputerów mogli uzyskać pewność, że to co wychodzi poprzez SPDIF nie jest zaśmiecone poprzez hardware i software ...

Z góry dziękuję.

Po co komu ten bit-perfect ?!? Nawet jak tu i ówdzie gdzieś zabraknie jakiegoś bita, to żaden człowiek tego nie zauważy... Kolejny mit i histeria.

Myślisz, że Ci się basik poluzuje ? ;)

Zrób sobie test ABX, jak nie odróżnisz źródeł, to znaczy, że są dla Ciebie bit-perfect, a nawet więcej :)

Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 9 Listopada 2010 - usuniecie wpisu, ktorego post dotyczy
Ukryte przez Yamnick, 9 Listopada 2010 - usuniecie wpisu, ktorego post dotyczy

Archanioł - nie masz nic konstruktywnego do napisania, to nie śmieć w wątku - zajmij się swoim ABX i wszyscy

będziemy szczęśliwi ....

podlaczone jest kablem SPDIF z dziwekowej do Lampucery Maxi dalej idzie do wzmaka i na glosniki i teraz :

dzwiek jest z 20 razy gorszy niz z tego co puszczam z CD jest za duzo basu i ogolnie to nie jest to co mialo byc.

Podłącz cyfrowo CD do Lampucery. Może się okazać, że to DAC jest winny. Być tak właśnie gra, albo masz walnięty egzemplarz.

Po co komu bit-perfect ?

Dla spokoju duszy.

Jak się coś zmieni w zawartości bitowej, to w przypadku dts zamiast dyskretnego dźwięku wielokanałowego będziemy mieli głośny i nieprzyjemny stereofoniczny trzask i szum.

Łatwo to usłyszeć ;)

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Po co komu bit-perfect ?

Dla spokoju duszy.

Chyba tylko... ale trochę szkoda czasu, lepiej zająć się tym, czym warto ;)

Zanim zaczniemy sprawdzać, czy coś jest bit-perfect, to należy zadać pytanie: po cholerę ?!?

Zanim zaczniemy sprawdzać, czy coś jest bit-perfect, to należy zadać pytanie: po cholerę ?!?

Tak jak napisałem w poście powyżej, ot chociażby po to, żeby można było odtwarzać wielokanałowe nagrania dts (16/44,1).

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Albo po to by nie było aktywnych efektów chorus i reverb (jak na Audigy 1 player po instalacji oryginalnych sterowników ... zastanawiałem się "dla czego coś w tym dźwięku jest nie tak" ... dopiero po kilku chwilach dokopałem się do ustawień DSP i w dwóch miejscach były włączone efekty). A to że dodatkowo musiałem resamplować tam do 48 khz to już inna sprawa (podczas odtwarzania 44,1k były dobrze słyszalne wprowadzane przez kartę zniekształcenia IMD bez tego, która bardzo fatalnie resamplowała do 48k).

Użycie protokołu ASIO, Kernel Streaming lub WASAPI brak cyfrowej regulacji głośności, brak efektów DSP. Wówczas mamy pewność, że jest bit-perfect

Tak dobrze nie ma. Nawet przy najbardziej koszernych ustawieniach można co najwyżej przypuszczać, że sygnał jest bit-perfect. Pewność dać może dopiero sprawdzenie doświadczalnie, że jest tak rzeczywiście.

Sam testowałem to nagrywając strumień SPDIF za pomocą odtwarzacza iRiver H100. Następnie otwierałem oba pliki - odtwarzany i nagrany - w edytorze wav EAC, przycinałem jednakowo początki i puszczałem funkcję "porównaj pliki wav". Za pomocą tegoż edytora można sobie "obejrzeć" ewentualne różnice, podglądając wartości poszczególnych próbek.

Bit-perfect były wszystkie sprawdzane przeze mnie odtwarzacze CD, jakieś tanie DVD Philipsa oraz używane w moim systemie (kiedyś bądź obecnie) źródła cyfrowe, tzn. iRiver H100 oraz Apple Airport Express.

Warunku bit-perfect nie zachowały m.in. supermarketowe DVD Wiwa (sygnał cyfrowy masakruje przeraźliwie!), zabytkowy odtwarzacz plików Archosa (różnice nie były duże), czy też PC grający z foobara przez konwerter USB-SPDIF (ponownie nieduże różnice). Tego ostatniego sprawdzałem na standardowych sterownikach Windows. Koszernych póki co ani nie instalowałem, ani nie testowałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sory

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ASIO4All to bardzo kaleki substytut prawdziwego ASIO. Nie nalezy się tym podniecać. Każda prawdziwa karta dźwiekowa posiada natywne sterowniki ASIO i wówczas należy je zainstalowac i spokojnie uzywać. Karty no-name i produkty niskocenowe nie wspierają ASIO - wówczas można eksperymentować z ASIO4All lub (prościej) zainstalować w foobarze wtyczkę Kernel Streaming.

Jednak nalezy wiedzieć, że ASIO4All nie zapewnia wszystkich udogodnień jakie oferują fabrycznie dostarczane do kart sterowniki ASIO.

Całkowitym nieporozumieniem jest instalowanie ASIO4All w przypadku kiedy dysponujemy kartą do jakiej fabrycznie napisano sterowniki obsługujące ASIO i ASIO 2.0

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

• 2 miesiące później...
Opublikowano · Ukryte przez palton, 6 Lutego 2011 - Na prośbę autora.
Ukryte przez palton, 6 Lutego 2011 - Na prośbę autora.

Pytanie jak w temacie. Czy CD player jest bit-perfect?

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Kilka pytań amatora, proszę o wytłumaczenie jak krowie na granicy.

Planuje zakup laptopa z Windows 7 (odtwarzanie plików flac przez foobar), plus do tego daca, który posłuży za transport do wzmacniacza i który jednocześnie będzie służył jako wzmak słuchawkowy.

Zakupu będę dokonywał za jakiś czas, w tej chwili kupiłbym matrixa mini-i, ale model daca jest nieistotny.

Może gdy będę kupował sprzęt, to będzie dostępne coś lepszego w tej cenie.

Mam kilka wątpliwości, bardzo proszę o wyjaśnienie.

1. Przeczytałem, że w całej zabawie z odtwarzaniem dźwięku na kompie istotne jest, aby na wyjściu uzyskać bit perfect.

Przeczytałem też, iż Windows 7 jest właśnie bit perfect. Czy to znaczy, że wystarczy w Windowsie ustawić głośność główną na 100%, wave na 100%, głośność w foobarze na maks i już jest bit-perfect?

2. Przytoczony wcześniej matrix mini-i obsługuję na swoich wejściach rozdzielczość 24 bity i następujące częstotliwości próbkowania (mam nadzieję, że używam właściwych pojęć):

- Optical: toslink, 32K to 192kHz

- Coaxial: 75 ohm RCA/BNC, 32 to 192kHz

- USB: USB-B, 44.1-48kHz

- AES/EBU: Standard XLR balanced, 32-192kHz

Z tego co wyczytałem (wikipedia) to standard zapisu na płycie audio: standard cyfrowego zapisu dźwięku na płycie kompaktowej, wykorzystujący do tego celu kodowanie PCM o częstotliwości próbkowania 44,1 kHz i rozdzielczości 16 bitów na próbkę (XDCD do 24 bitów).

Takie same właściwości ma matrix przez USB, czy uzyskam lepszą jakość dźwięku podłączając daca przez inne wejście niż USB (jeżeli tak, to dlaczego)?

3. Czy po podłączeniu daca do komputera, dźwięk przez daca będzie szedł w każdej aplikacji (oglądanie youtube na Operze, granie w gry)?

Na razie tyle, proszę o rzeczowe i łatwe do zrozumienia przez amatora odpowiedzi.

• 2 tygodnie później...

Tez bym sie chcial podpiac pod ten temat. Za 2 miesiace przyplynie do mnie m.in Xindac dac-5 , optilink 5, i inne. Niestety nie wiedzialem ze ten dac nie ma usb.

Posiadam audiotrak hd2. Czy bedzie roznica jezeli podepne optycznym pod: zintegrowana, hd2 asio, lub np playstation 2 ? Czy jednak musze kupic jedna z tych kart C-Media 8738-MX/8768 ?

1. Przeczytałem, że w całej zabawie z odtwarzaniem dźwięku na kompie istotne jest, aby na wyjściu uzyskać bit perfect.

Przeczytałem też, iż Windows 7 jest właśnie bit perfect. Czy to znaczy, że wystarczy w Windowsie ustawić głośność główną na 100%, wave na 100%, głośność w foobarze na maks i już jest bit-perfect?

Nie zawsze tak jest. Niektóre karty uparcie resamplują (przy najgorszej jakości) do 48K niezależnie od systemu ... choć dziś zwykle w stacjonarnych komputerach są Realtek 888/889 które już takiego dziadostwa nie robią ... a w laptopach nie wiem. ... ale nie ma problemu którego by się nie obeszło.

Ogólnie musisz zadbać by wszelkie filtry były powyłączane.

ps. u mnie już nie ma czegoś takiego jak "wave" ;) ... "wave" to było za czasów XP, na starszych kartach.

3. Czy po podłączeniu daca do komputera, dźwięk przez daca będzie szedł w każdej aplikacji (oglądanie youtube na Operze, granie w gry)?

Tak.

U mnie główny komputer stacjonarny leci przez SPDIF COAXIAL na Beresforda. Używam w nim Foobara, mam ustawione WASAPI : Realtek Digital Output,(Output Data Format 16 bit) głośność wszędzie na 100 %, w sterach karty dałem jakość 16 bit 44,1 kHz jakość CD). To niby dobrze mam ? ;). Gorzej chyba w nettopie Acera (Linux Ubuntu) - stamtąd sygnał do Beresforda leci po USB. No i tam są sterowniki ALSA... I to mój główny odtwarzacz (program Audacious). I tu już nie wiem... Z Linuxa cienki jestem, a tam spososbów na dźwięk sporo - i ALSA i Pulse Audio..

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Witam

Tak na początek jak się radzi to warto coś sprawdzić (Lord Rayden) by radzić dobrze. Nie mówię tego złośliwie ale potem powstają pewne mity.

Pierwsza sprawa jeśli używasz WASAPI i masz realteka, który jest bit perfect to możesz sobie ustawiać co Ci się żywnie podoba (przy win7 100% z xp nie korzystam)...

Zarówno w volume digital output (głośność wyjścia cyfrowego) jaki i w "ustawieniach" oprogramowania REALTEK (bo w sterownikach to na pewno nic nie zmieniałeś) i może tam być, jakakolwiek częstotliwość próbkowania to powinieneś zawsze otrzymać to co odtwarzasz. Dodatkowo muzyka zawsze będzie grała.

Więc jak widzisz idea WASAPI jest prosta, omija cały interfejs, oprogramowanie danej karty. Dodatkowo jeśli korzystasz z win7 to przy muzyce na suwaku głośności rusza się peak meter. Jeśli masz WASAPI i poprawnie wszystko skonfigurowane to peak meater (obok suwaka) nie drgnie. Wyglądać będzie tak jak by nie grała muzyka (przynajmniej system tak to widzi). Dodatkowo w ustawieniach systemowych karty można nadać wyłączność programowi na wykorzystywanie karty.

No i tam jest jeszcze taka opcja że aplikacja ma podwyższony priorytet, która obecnie z karty korzysta. Działa to wtedy tak że nawet jak słuchasz czegoś na youtube (powiedzmy korzystasz z Firefoxa) i nagle naciśniesz play na Foo to on przejmuje kontrole nad kartą i automatycznie to co gra przez Firefoxa nie ma dostępu do karty. Dopiero wyłączenie foobara i uruchomienie firefoxa przywraca możliwość odtwarzania czegoś np na Youtube za pomocą firefoxa (choć zasługą że tak to działa jest dodane WASAPI a nie te ustawienia ale podobnie działa to w kwestii innych programów).

Ustawienia karty realtek w digital out ma wpływ na dźwięki, które będziesz odtwarzał już za pomocą innych odtwarzaczy (winamp, wmp, firefox, IE itd)które już są pod kontrolą systemu. Stąd też warto ustawić jakiś format na wyjściu który przyjmie twój reciver w dac'u.

Więc podsumowując:

Foobar- musisz wyłączyć wszystkie efekty w DSP oraz REPLAINGAIN, korzystasz z WASAPI i masz głośność w foo na maxa.

Wszystko sprawdzone na Win7 na ALC888S i wersji sterownika 6.0.1.5911 i F2k ver. 1.0.3

Pozdrawiam Arczi

Ja tam nic nie doradzałem, natomiast dzięki za poradę ! Przy okazji - chyba sobie kuku zrobiłem w Foobarze bo nagle po wybraniu opcji Advanced / Decoding zmianie Tone/sweep sample rate na 44100 , Foobar przestał grać na WASAPI. Mam komunikat Unsupported Stream format 44100 Hz 16 bit 2 channels. Chyba nabroiłem. Po DS w Foobarze muzyka leci.

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Dziwne to jest tak jak by częstotliwość próbkowania Ci się nie zgadzała.Trąci to tak jak by system nie był bit perfect. To jest tak jak odtwarzasz plik 44,1 za pomocą asio a Asio w sterach karty np masz ustawione na 48 i wtedy nie zagra i masz taki właśnie error. Dlaczego u Ciebie tak jest nie mam pojęcia i tym bardziej n WASAPI ;/. Choć z tego co ja wiem to tamta wartość służy zupełnie do czego innego...

Pozdrawiam Arczi

Ponieważ przedtem grało, nie bardzo wiem co zrobić...System to Win7

Musiałem przejść nas ASIO4ALL (kartę mam zintegrowaną Realtek HD Audio ALC 888). Niestety reinstalacja Foobara i czyszczenie rejestru CC Cleanerem nic nie dało. W urządzeniach do odtwarzania mam Realtek Digital Otput : obsługiwane formaty 44,1 kHz i 48 kHz. Odznaczyłem DTS Audio i Dolby Digital. Format domyślny : 2 kanałowe 16 bitowe 44100 Hz jakość CD.

Uff - udało się - trzeba zaznaczyć w sterowniku Realtek Digital Output Tryb Wyłączności (pierwszy kwadracik). !!! :) No więc wracam do WASAPI.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.