Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner do kina domowego

lukaszek19831

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zastanawiam się jakiej firmy amplituner jest najlepszy do kina domowego dla normalnego zjadacza chleba w cenie od 1tys do 5tys zł.Jakich macie swoich faworytów zapraszam do dyskusji i opinni.Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/73501-amplituner-do-kina-domowego/

Dla czego uważasz że to cienizna możesz podac przykłady zaobserwowane ?? Możesz podac jakis model według ciebie dobry ?? Bardziej Konstruktywną odpowiedz ? Pozdrawiam

Dla czego uważasz że to cienizna możesz podac przykłady zaobserwowane ?? Możesz podac jakis model według ciebie dobry ?? Bardziej Konstruktywną odpowiedz ? Pozdrawiam

Koledze chodzi o to, że w cenie do 5k zł można znaleźć sporo lepszy sprzęt od tego Onkyo i Yamahy, którą wymieniłem. Określ lepiej cenę sprzętu bo zbyt dużą rozbieżność podałeś. Z czym to będzie grało itp. ?

w tej cenie jak Onkyo to tylko 905,Yamaha 1900,2065,Marantz 6003,6004,6005.w przypadku Marantza to ceny od 2500-3500.Jak komus nie przeszkadza grzanie sie to tez Harman pare wyzszych modeli.Moze i Denon ale radziłbym celowac w modele z 3 na poczatku 3309,3808.

Pomieszczenie 20m2, bez przeszkód dla dźwięku. Ampli będzie służył tylko do oglądania koncertów i filmów (rock, hard rock), do stereo będzie DAC i wzmacniacz. Kolumny chyba Monitor Audio BR2 lub KEF C3 na tył i przód, na froncie są JBL LX66, stare kolumny ale lubię ich brzmienie więc chyba zostaną.

Jedyny niestety warunek to hdmi 1.4.

Dziękuję za podpowiedzi, poszukam gdzie by można tego posłuchać. Cenowo jak widzę w moje preferencje wpasowały się modele yamahy i onkyo, ten ostatni zdobył jak widzę wiele nagród ale nie tylko na Tym forum ma jak widzę niezbyt pochlebne opinie, mogę wiedzieć z czego wynikają ???

Myślę, ze na tym forum jednak mnóstwo ludzi przykłada wagę do jakości dźwięku. Jest on stawiany na równi z nowymi technologiami i bajerami. Onkyo często gra jakoś tam efektownie ale mało naturalnie co da się szybko wyczuć i może stąd takie nastawienie. Choć trzeba przyznać, że jak wszystkim im też zdarza się wypuścić dobre modele.

"Myślę, ze na tym forum jednak mnóstwo ludzi przykłada wagę do jakości dźwięku." a jeszcze więcej piep...ych za przeproszeniem bez sensu.

np:

"Onkyo często gra jakoś tam efektownie ale mało naturalnie co da się szybko wyczuć i może stąd takie nastawienie" - ta, szczególnie mało naturalnie w KD... buahahahahaa

ps. trzymałbym się sugestii dariusza, mocno!

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Myślę, ze na tym forum jednak mnóstwo ludzi przykłada wagę do jakości dźwięku. Jest on stawiany na równi z nowymi technologiami i bajerami. Onkyo często gra jakoś tam efektownie ale mało naturalnie co da się szybko wyczuć i może stąd takie nastawienie. Choć trzeba przyznać, że jak wszystkim im też zdarza się wypuścić dobre modele.

Jeśli dobrze rozumiem to z onkyo jest tak jak z obecnymi, niektórymi kolumnami JBL'a - czyli łomot basu, soprany tną, jak to ktoś z Tego forum określił, żyletkami po uszach ale do naturalnego brzmienia daleko.

Dancan: ze co takiego? :-D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przy 90 Hz w JBL ES90 masz podbicie o lekko 8 dB wzgl. średnicy - to nie zagra naturalnie i nawet tego słuchać nie muszę :] (chyba że zatkanie bassreflex'ów zabije to basisko).

...

Chyba że chodziło o to że ONKYO tak gra - a to faktycznie bzdura ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ani Onkyo 905,ani Marantz Sr-6004 nie ma HDMI 1,4 nie jest gotowy na 3d.Denon 2311,Yamaha 767,Marantz SR 5005,6005,Onkyo 608.

PS3 tez nie ma hdmi 1.4 a niby jest 3D ready wiec jak to jest?

Co do JBL to sam mam prawie pełnoletnie lx 66 i bardzo lubię ich brzmienie, a miałem okazje posłuchać serii E chyba wersja 80, jeśli się nie mylę, z pioneer 777 i efekt był taki jak opisałem ale to były tańsze jbl, te o jakich pisze kolega Kyle to jak widzę po cenie wysoki model. A wracając do onkyo, to jak to w końcu jest. Wiem że to ampli budżetowy ale w kinie powinien chyba jakoś zagrać.

Dancan: jeśli twierdzisz, że większość onkyo to budżetówki, to już masz problem z głowy. Wystarczy, że upewnisz się, że podobnie jest z yamahami, denonami i maratnzami i zostanie Ci tylko CA, do puki nie trafisz znów na opinie (lub sobie takowej nie stworzysz), że to budżetówka... :-D

ps. nie wiem czy zrozumiesz powyższe...

Budżetowy, czyli tańszy, jeden z najniższych w bieżącej ofercie firmy z funkcjami jakie mnie interesują, bez żadnego pejoratywnego wydźwięku z mojej strony. I skąd wniosek, iż oceniam wszystkie modele jako budżetowe, przecież pytam tylko o onkyo 608. Nie mam o nim żadnej własnej opinii, bo go nawet nie widziałem na oczy, dlatego pytam tutaj, pośród ludzi którzy widzieli, a co najważniejsze słyszeli jak gra. Jestem nim zainteresowany, a nie znam się na amplitunerach, ten będzie pierwszym jaki będę mieć, a na CA mnie nie stać.

Dancan: budżetowe to może być nie wiem - onkyo 308... SR808 masz za 3200, czyli tylko 200PLN ponad swój budżet. Potrzebujesz czegoś lepszego? 608 w tej cenie IMHO też jest niezłym wyborem, szczególnie, że jest 2 razy tańszy. Ale pisałeś o 2-3 tyś. na amplituner - więc, masz już odpowiedzi od Darka (bo moimi typami bym się na Twoim miejscu nie sugerował, szczególnie, że upodobałem sobie onkyo/yamahe, a poza tym się nie znam - nie pracuje w salonie, nie mam ciągłego dostępu do sprzętu). Zbierz sobie propozycje, jedź do salonu i posłuchaj. A później zamów via net - 10 dni na odsłuch bez zobowiązań, ze swoimi kolumnami, w swoim pomieszczeniu - stracisz po 60PLN na kuriera na każdą sztukę jeśli coś się nie spodoba. IMHO lepiej być nie może...

ps. jednak jak patrze, że potrzebujesz tylko kina, to IMHO nie ma co się porywać na 808 i w moim odczuciu 608 wystarczy Tobie z zupełności (ale kuźwa, jedź sam odsłuchaj, wypożycz, kup via net na odsłuch, a nie sugeruj się 'kup to, bo jest dobre / lepsze / wystarczające' i nie kupuj w ciemno).

Cos mi sie wydaje ze pojawił sie klon jorcersa,lub on sam pod innym niciem.

Zauważyłem już to w innych wątkach. Zresztą pojawił się nagle i we wszystkich wątkach robi z siebie ważniaka :-)

Kolega Bravo32 miał na pewno styczność z powyższymi sprzętami, więc nie ma powodu, aby nie zgodzić się z Jego zdaniem i na pewno oba modele onkyo i yamahy na pojadę gdzieś odsłuchać. Panowie, a co sądzicie o modelu Harman Kardon 360 (hdmi 1.4 po upgrade firmware - taka informacja jest na ich stronie, a wydaje mi się, że to szacowna firma), kiedyś miałem styczność ze wzmacniaczem chyba model HK 680 i bardzo przyjemnie to grało. Tylko na co zwrócić uwagę przy odsłuchu takiego urządzenia, w sensie z czym najczęściej amplitunery mają problem.

Dancan, na co zwrócić uwagę przy 'problematycznym ampli'? Zrób przede wszystkim dwie rzeczy, które dla mnie są oczywiste, choć nie jestem ekspertem (ale pozwolę sobie się nimi z Tobą podzielić, jeśli koledzy od 3 dni nie poradzili Tobie niczego).

Problem z samym ampli będziesz miał taki, że prawdopodobnie nie będziesz słuchał na swoich kolumnach (a w/g mnie, grają przede wszystkim kolumny, a dopiero daleko daleko potem ampli), więc to co usłyszysz w salonie, może być różne na plus / minus od tego co usłyszysz u siebie w domu. Jeśli możesz zabrać swoje kolumny, to będziesz miał sytuację idealną. I teraz, przydałby się przełącznik, choć przy odrobinie czasu i cierpliwości da się to zrobić bez niego (jedna kolumna z frontu pod pierwszy ampli, druga pod drugi - ustawić, później podpinać pełne komplety na zmianę).

Z przełącznikiem, czy bez (wtedy j/w) ustaw jeden z ampli na połowę skali, tak, żeby grało nawet bardziej niż docelowo u Ciebie w domu. Później głośnością dostosuj drugi. Wtedy porównaj. Później to samo zrób dla głośności ok. 10mm od początku skali lub wskocz na pierwsze oznaczenie na gałce głośności. Dostosuj tak samo drugi. (tak, zdaje sobie sprawę, że niektóre płyty DVD są różnie obdarowane dźwiękiem - weź taką płytę, która gra w miarę głośno lub ustal sobie odpowiedni fragment co do sekundy lub jeszcze lepiej - tak dobraną scenę z menu na ulubionym filmie).

Założę się, że w podobnej klasie cenowej czego nie wybierzesz będzie grało w kinie bardzo podobnie. Jeśli nie wyłapiesz różnic, to nawet się nie przejmuj i bierz ten, który:

- ma więcej wejść, wyjść;

- lepsze porty do głośników;

- ma lepsze bajery w postaci np. auto kalibracji

- jest tańszy

- czy cokolwiek innego, np. ładniej wygląda.

Jeśli coś usłyszysz, to weź tego, który w/g Ciebie lepiej gra. Według mnie nie ma lepszego sposobu :-) A jeśli jest, to pewnie ktoś zaraz mnie objedzie ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.