Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry i niedrogi cyfrowy kabel coax

czolgista778

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, poszukuję jakiegoś w miarę dobrego kabla coax do połączenia cedeka Philipsa CD-960 do DAC-960. Myślę że za 50-80 euro można już znaleźć coś wartego uwagi (włącznie z używkami) ? Czekam na propozycje.

p.s

Wyczytałem opinię na innym forum że po cyfrowym kablu coax gra lepiej niż po optycznym, jakie są wasze opinie ?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

https://www.audiostereo.pl/topic/73341-dobry-i-niedrogi-cyfrowy-kabel-coax/

Zapytaj forumowicza o nicku Rochu ... to specjalista od słyszenia różnic przy połączeniu cyfrowym ;-) Sam nie wie co, jaki i dlaczego, ale słyszy.

Jeśli chodzi zaś o poradę ... połącz czymkolwiek co dobrze/pewnie styka. na krótkim odcinku powinno dać radę nawet bez ekranu.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Najlepsze że znalazłem info że gość sprawdzał kable, cyfrowy coax, optyczny i najzwyklejsze RCA i według niego na zwykłym, analogowym interkonekcie grało najlepiej. Jak to w audio, zdania podzielone. Nie oczekuje jakichś cudów, po prostu dla własnego spokoju jakiś porządniejszy kabel.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Najlepsze że znalazłem info że gość sprawdzał kable, cyfrowy coax, optyczny i najzwyklejsze RCA i według niego na zwykłym, analogowym interkonekcie grało najlepiej. Jak to w audio, zdania podzielone. Nie oczekuje jakichś cudów, po prostu dla własnego spokoju jakiś porządniejszy kabel.

Osobiście wolę optyki (separacja galwaniczna). A z koncentryków mam jakiegoś Bandridge Premium SAL4802 - ze 192khz 24 bit stereo nie miał problemów.

Kupiłem od jednego z forumowiczów Cambridge Audio 500 Series do DAC i jest o.k ,niedawno z ciekawości oraz iż potrzebowałem dłuższy do kina kupiłem coś podobnego :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Podpinałem pod DAC i puszczałem falc 24/192 zamieniając kable i nijak różnicy nie wychwyciłem obydwa prawidłowo przenosiły sygnał.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czolgista778 - jesli ma byc dobry i niedrogi to polecam zapytac na forum komputerowym tam ci doradza najlepiej, bo w tym przypadkosc przynaleznosc do audiofilskeij firmy nie ma znaczenia ale tanio juz nie bedzie

chwilowy brak działalności w audio.

Temat juz byl wyszukaj. Coax lepszy niz optyk, ale roznicy wielkiej nie ma. Mam obydwa.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Gość rochu

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 3 Listopada 2010 - raport - pyskoweczki
Ukryte przez Yamnick, 3 Listopada 2010 - raport - pyskoweczki

Zapytaj forumowicza o nicku Rochu ... to specjalista od słyszenia różnic przy połączeniu cyfrowym ;-) Sam nie wie co, jaki i dlaczego, ale słyszy.

Rozumiem, że jest dla ciebie wielkim nieszczęściem być głuchym i niezasobnym na forum o tematyce audio.

Ale skoro już chcesz się tym podzielić to opowiedz nam swoją historię.

Piekło niemożności to straszna sprawa.

Polecam Belkin Pure AV:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Kupiłem od jednego z forumowiczów Cambridge Audio 500 Series do DAC i jest o.k ,niedawno z ciekawości oraz iż potrzebowałem dłuższy do kina kupiłem coś podobnego :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Podpinałem pod DAC i puszczałem falc 24/192 zamieniając kable i nijak różnicy nie wychwyciłem obydwa prawidłowo przenosiły sygnał.

Miałem ten kabel i odradzam - jest bardzo sztywny i ma długie wtyczki = łatwiej uszkodzić gniazda.

Ukryta Zawartość

Witam

porównuje do profigolda za 70 zł koloru bordo/brąz niestety nie wiem co to za model

niedawno przesłuchałem:

audioquest video2 - średnica i góra to jakaś porażka, bas duży, jednostajny, do niektórych systemów może pasować

ixos 105 - bardzo rozdzielczy, u mnie był zbyt jasny, zabiera wyższy bas, dodaje za to niskie wybrzmienia na dole pasma, bardzo fajne przykręcane wtyki rca wtb, ogólnie w stosunku do mojego zwykłego kabla optycznego ciutkę lepszy

obecnie czekam na supra trico - ponoć ma być lepszy od poprzedników, zobaczymy

wszystkie kabelki to używki

jak ktoś chce to podam na priva namiary na człowieka który je wypożycza

pzdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - no chyba nic lepszego nie potrzeba w kwestii coaxiali, chociaż.... :)

Ukryta Zawartość

I to chyba będzie to :) Niedrogi i ładny, a jako że siedzę w Holandii to pewnie w każdym MM do dostania.

Mam jeszcze pytanko, jak to jest z impedancją ? Czy to musi być kabel 75ohm ?

I to chyba będzie to :) Niedrogi i ładny, a jako że siedzę w Holandii to pewnie w każdym MM do dostania.

Mam jeszcze pytanko, jak to jest z impedancją ? Czy to musi być kabel 75ohm ?

Tak, 75 ohm, jest w Saturnie :)

apogee wide eye ,w swojej kategorii cenowej jest ok

marantz 8003 sacd ,calyx 24/192 dac+calyx power supply [wersja signature by GFmod], burson audio Ha-160[full GFmod], harmonix hs-101 GP ic,audiolot alf-2200 ,furutech 3ts762 35[g] i 25[g]x2 ,furutech 3ts20 35[g] i 25[g] x2 ,furutech fx alpha Ag coaxial ,grado rs2i ,sennheiser hd600,akg k701,

Nie widziałem ani w uzywkach ani w sklepie ;( co sadzicie o vdh the optocoupler ?

Rozumiem, że jest dla ciebie wielkim nieszczęściem być głuchym i niezasobnym na forum o tematyce audio.

facet co ty masz za jazdę z tymi pieniędzmi?

jakieś kompleksy z dzieciństwa?

idź na forum finansistów i tam się obnoś ze swoją fortuną.

skromności trochę życzę w obejściu.

a w temacie kabli, co z tego, że kabel będzie miał 75ohm skoro gniazda i wtyki nie spełniają tego warunku?

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Gość rochu

(Konto usunięte)

facet co ty(...)

Aha, tu ciebie boli.

Nic ci póki co nie zrobiłem, więc nie wyżywaj się na mnie.

Zwracam także uwagę, iż w tym wątku to ty wykazałeś agresję jako pierwszy.

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 4 Listopada 2010 - atak na forumowicza
Ukryte przez Fr@ntz, 4 Listopada 2010 - atak na forumowicza

Aha, tu ciebie boli.

Nic ci póki co nie zrobiłem, więc nie wyżywaj się na mnie.

Zwracam także uwagę, iż w tym wątku to ty wykazałeś agresję jako pierwszy.

Ludzie trzymajcie mnie bo nie wytrzymam z bucem! Pokaż gdzie i kiedy?

Ty zaś gdzie się pojawiasz wrzucasz teksty podkreślające czyjąś "biedę".

To mają być argumenty w dyskusji? Daruj facet sobie.

To co robisz, to zwykłe, bezczelne trollowanie.

W temacie:

Złącza RCA są średnio 75ohmowe. Pozostaje ew. wymiana gniazd/wtyków na popularne BNC, ale i tak przy "naszych" sygnałach i "naszych" odległościach jest to jedynie temat do akademickich rozważań i będzie przerostem formy nad treścią.

Wystarczy byle jaki kawał drutu. Proponuję sprawdzić.

apogee wide eye ,w swojej kategorii cenowej jest ok

Już jest niemodny, I Audiofil RP po latach mlaskania stwierdził, że to bardzo przeciętny kabelek :))

no to wepnij Tarę ISM albo jeszcze lepiej Acrolinka 7N-DA6000 to już nie będziesz miał wątpliwości

Akurat w kwestii coaxiali i hdmi wystarczą mi tanie druty, bo różnica o ile jest, jak dla mnie jest subminimalna :( a druty ogólnie słyszę :)

co sadzicie o vdh the optocoupler ?

Optyk jak optyk :)

Gość rochu

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 4 Listopada 2010 - wpis odnosi się do skasowanego posta
Ukryte przez Fr@ntz, 4 Listopada 2010 - wpis odnosi się do skasowanego posta

Ludzie trzymajcie mnie bo nie wytrzymam z bucem!

No proszę, proszę.

Masz jakiś inny argument jeszcze?

Nie widziałem ani w uzywkach ani w sklepie ;( co sadzicie o vdh the optocoupler ?

Dobry kabel, jeżeli chodzi o Toslink to chyba najlepszy wybór.

Z tańszych coaxiali niezłe są Fadel Art Digilitz i Furukawa Grazioso. Mają także tą zaletę, że bywają do zdobycia na rynku wtórnym.

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.