Skocz do zawartości
IGNORED

Bi-amping a cena kabli.

kozlo.4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam Ampli Onkyo 808 który gra z Kef IQ90 teraz przyszedł czas na zakup ``normalnych `` kabli.

Mam związku z tym pytanie:

Czy wykorzystać nieużywane końcówki mocy surround back do zasilania frontów w bi-ampingu czy wydać 2x wiecej na przewody głośnikowe?

Długość przewodów to ok 2x 4m mam przeznaczone ok 28zł/m zaś w bi 2x mniej :)

Niestety nie mam możliwości sprawdzenia jak to wpłynie na dźwięk więc liczę na pomoc.

Pozdrawiam Michał

https://www.audiostereo.pl/topic/73336-bi-amping-a-cena-kabli/

KOZLO.4

Teoretycznie użycie końcówki surround back do bi-ampingu powinno dać dużo lepsze rezultaty niż tylko lepsze kable głośnikowe z jednej końcówki mocy.

Pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

kozlo.4

Jedno i drugie jest bardzo ważne. Zaiwestowałeś trochę kasy w amplituner i głośniczki więcaby aby uzyskać b.dobry efekt trochę jeszcze trzeba zainwestować moim zdaniem nie ma co kupoważ kiepskich kabli na fronty bo szkoda na to kasy na tylnie głośniczki mogą być trochę tańsze. Ja u siebie na frontach mam qed xt 400 a na tyłach qed silvr anniversary XT i uwżam, że dla mojego zestawu kina domowego to takie minimum. Sugeruje wypożyczyć sobie za kaucją kable na fronty i posłuchać efektu u siebie i podjąć decyzje. BO ciężko mówić o wpływie na dźwięk (dla jednego kaable mają zasadniczy wpływ a dla kogoś innego pomijalny). Jak dla mnie mają wpływ. ale żeby to sprawdzić najlepiej je wypożycyć i samemu ocenić. Tym bardzie, że różne kable różnie wpływają na dźwięk. więc nie mozna powiedzieć, że ten kabel napewno będzie idealny do twojego systemu.

Na początek mojej drogi kablowej miałem na celowniku dwa kabelki:

Real Cable TDC 300 2x3mm lub Ultralink Challenger 2 2x2,1mm oba w cenie do 30zł/m.

Zależy mi przede wszystkim na ogólnej poprawie brzmienia w stosunku do zwykłych kabli za kilka zł lecz bez zaostrzania góry nie wiem tylko czy to dobry wybór?

Real Cable TDC 300 2x3mm lub Ultralink Challenger 2 2x2,1mm oba w cenie do 30zł/m.

Zależy mi przede wszystkim na ogólnej poprawie brzmienia w stosunku do zwykłych kabli za kilka zł lecz bez zaostrzania góry nie wiem tylko czy to dobry wybór?

Kozlo.4

przy Twoim zestawie ja bym celował w trochę droższe kabelki(od100 zł/m) kabelki szczególnie na fronty może w Tare labs może coś z Audioqest. Twoj zestaw to już nie byle pierdziawka, że byle czym obleci. Jeżeli zależy CI na jakođci i zeby wsyzstko co się da wzdobyc ze sprzętu. BO jeżeli nie zależy Ci na tym tylko zalezzzzży Ci na"ogólnej poprawie brzmienia" to pewnie w stosunku do zwykłych kabli za kilka zł powinno być lepiej choć przy tej klasie kabli gwarancji nie ma że zaostrzania góry nie będzie i pojawi się duży detal ładna scena i ładna barwa to raczej bym nie liczył.

Kozlo.4

przy Twoim zestawie ja bym celował w trochę droższe kabelki(od100 zł/m) kabelki szczególnie na fronty może w Tare labs może coś z Audioqest. Twoj zestaw to już nie byle pierdziawka, że byle czym obleci. Jeżeli zależy CI na jakođci i zeby wsyzstko co się da wzdobyc ze sprzętu. BO jeżeli nie zależy Ci na tym tylko zalezzzzży Ci na"ogólnej poprawie brzmienia" to pewnie w stosunku do zwykłych kabli za kilka zł powinno być lepiej choć przy tej klasie kabli gwarancji nie ma że zaostrzania góry nie będzie i pojawi się duży detal ładna scena i ładna barwa to raczej bym nie liczył.

Swoją drogą amplitunery już grają lepiej od podstawowych wzmacniaczy stereo ? x-P A wydawanie 100zł na metr głośnikowca jest delikatnie mówiąc nierozsądne ... no cóż ... ale może jak się wierzy to taki zakup coś da x-P

KOLO.4

I jeszcze jedna z\agwózka , przeczytałem test KEF IQ9 z audio i wynika z niego, że minimalna impedancja w czsie pomiarów w trakcie pomiarówspadła z deklarowanych przez producenta 8 ohm do 4 ohm dlatego powstaje chyba problem ale musisz to sprawdzić w instrukcji czy można podłocyć bi-amping gdy głośniki mają 4 ohm w moim ONkyo 805 nie można stosować bi-mpingu jeżeli głośniki mają mniej niż 8 ohm. test dostępny jest w internecie. Jeżeli KEF IQ90 zachowuje się podobnie jak IQ9 (impedancja dklarowana 8 ohm a faktyczna minimalna4 ohm)

Swoją drogą amplitunery już grają lepiej od podstawowych wzmacniaczy stereo ? x-P A wydawanie 100zł na metr głośnikowca jest delikatnie mówiąc nierozsądne ... no cóż ... ale może jak się wierzy to taki zakup coś da x-P

KYle

To nie jest sprawa rozsądku tylko praktyki i oceny subiektywnej każdgo indywidualnir. la mnie warto zapłacić za dobry kabele. więc najlepiej wypożyczyć i sprawdzić to u siebie czy warto przymusu nie ma.

musisz to sprawdzić w instrukcji czy można podłocyć bi-amping gdy głośniki mają 4 ohm w moim ONkyo 805 nie można stosować bi-mpingu jeżeli głośniki mają mniej niż 8 ohm.

Akurat przy bi-amp obciążenie końcówek mocy jest mniejsze a nie większe. Więc jeśli w instrukcji do Onkyo 805 wyczytałeś takie bzdury to poczytaj jeszcze raz bo albo coś źle zrozumiałeś albo w instrukcji jest błąd (i to poważny).

To nie jest sprawa rozsądku tylko praktyki i oceny subiektywnej każdgo indywidualnir. la mnie warto zapłacić za dobry kabele. więc najlepiej wypożyczyć i sprawdzić to u siebie czy warto przymusu nie ma.

Ja też uważam że warto zapłacić za dobry produkt odpowiednio wyższą cenę. ... ale kable głośnikowe to głównie voodoo. Już prędzej jestem skłonny zapłacić za interkonekt więcej bo tam same wtyczki porządnie zakonfekcjonowane kosztują. Ale goły głośnikowiec? Z resztą cieszę się, że nie mam już takich dylematów odnośnie głośnikowca po zakupie aktywnych kolumn. ;)

KOLO.4

I jeszcze jedna z\agwózka , przeczytałem test KEF IQ9 z audio i wynika z niego, że minimalna impedancja w czsie pomiarów w trakcie pomiarówspadła z deklarowanych przez producenta 8 ohm do 4 ohm dlatego powstaje chyba problem ale musisz to sprawdzić w instrukcji czy można podłocyć bi-amping gdy głośniki mają 4 ohm w moim ONkyo 805 nie można stosować bi-mpingu jeżeli głośniki mają mniej niż 8 ohm. test dostępny jest w internecie. Jeżeli KEF IQ90 zachowuje się podobnie jak IQ9 (impedancja dklarowana 8 ohm a faktyczna minimalna4 ohm)

Przeczytałem test KEF IQ 70 i deklarowanych przez proudcrnta 8 ohm w trakcie pomiarów ustalono impedacje znamionową na 3,5 ohm więc prawdopodobnie przy IQ90 należy się spodziewać, że są to kolumny 4 ohmowe

KYle

Akurat przy bi-amp obciążenie końcówek mocy jest mniejsze a nie większe. Więc jeśli w instrukcji do Onkyo 805 wyczytałeś takie bzdury to poczytaj jeszcze raz bo albo coś źle zrozumiałeś albo w instrukcji jest błąd (i to poważny).

Ja też uważam że warto zapłacić za dobry produkt odpowiednio wyższą cenę. ... ale kable głośnikowe to głównie voodoo. Już prędzej jestem skłonny zapłacić za interkonekt więcej bo tam same wtyczki porządnie zakonfekcjonowane kosztują. Ale goły głośnikowiec? Z resztą cieszę się, że nie mam już takich dylematów odnośnie głośnikowca po zakupie aktywnych kolumn. ;)

Kyle nasze hobby jest już poza zdrowym rozsądkiem 500 szt cd ze 300 LP itd. 100DVD ale nowe dowiadczenia cały czas Cieszą Dla mnie kabelki to ni voodoo tylko doświadczenie. Gdyby to nie miało pozytywnegowpływu na dźwięk to zapewniam nie dałbym ani złotówki na kable podebnie zresztą jak wielu innych. I nikt by nie zadawł pytania wpływ kabla taki będzie dobry ? itd bo poco skoro nie ma różnicy pomiędzy kbelkiem 100 zł/m a 30 zł/m. Zacnwe firmy jak tara ALAbs, Cardas, NORDOSt by poprostu upadły a nie utrzymywały tak wysokie ceny

kyle

Akurat przy bi-amp obciążenie końcówek mocy jest mniejsze a nie większe. Więc jeśli w instrukcji do Onkyo 805 wyczytałeś takie bzdury to poczytaj jeszcze raz bo albo coś źle zrozumiałeś albo w instrukcji jest błąd (i to poważny)".

skoro końcówki mją pracować z głośnikami 8 ohm to nie 4 ohm bo może to powodować uskodzeniee końcówek i NIe mów, że to są bzdury Kyle skoro nic na ten temat nie wiesz. Poczytaj trochę później piszz o poważnych blędach. Jak nie ma książeczki to w googlach sugeruje znaleść sobie i poczytać co się stanie z końcówką jak podepniemy 4 ohm głośniki do końcówwki która ma pracować z obciążeniem 8 ohm. miłej lektury

KYLe

Akurat przy bi-amp obciążenie końcówek mocy jest mniejsze a nie większe"

ale zgodnie z prawem ohma natężenie prąu w tym przypadku wzrasta a wraz nim temperatura(jeżeli tranzystory nie są policzone na to natężenie prądu to si się poprostu przegrzeją i spali się końcówka mocy) więc chyba lepiej sprawdzić w instrukcji na jakie obciążenie prądowe (I) została zaproktowana końcówka.

Nie wiem do czego się dodyskutowaliście…

Ja postawiłbym na bi-amp i normalne kable.

Nie widzę potrzeby manipulacji kablami…

Wystarczy posłuchać jako zespołów głośnikowych czegoś zamkniętego z 30cm wooferami a nie pierdziawek typu wspomniane KEF`y…

Jak usłyszy się rzeczywistą różnicę, a chodzi przecież o jakość dźwięku (czyż nie?) to przestanie się szaleć z kabelkami i wmawiać sobie, że kable grają…

Nie wiem do czego się dodyskutowaliście…

Ja postawiłbym na bi-amp i normalne kable.

Nie widzę potrzeby manipulacji kablami…

Wystarczy posłuchać jako zespołów głośnikowych czegoś zamkniętego z 30cm wooferami a nie pierdziawek typu wspomniane KEF`y…

Jak usłyszy się rzeczywistą różnicę, a chodzi przecież o jakość dźwięku (czyż nie?) to przestanie się szaleć z kabelkami i wmawiać sobie, że kable grają…

Grzegorz7

otuż to najlepiej sprawdzić na własne uszy.

Vkozlo.4

Sprawdziłem manuala Onkyo 808 irzeczywiścis w Twoim amplitunerze nie ma ograniczenia , można podłączyć nawet 4 ohm tylko w ustawieniach głosników musisz ustawić 4 ohm i tak po przeczytaniu tych testów sugerował by CI utawić ampliyner na 4 ohm.

Kyle nasze hobby jest już poza zdrowym rozsądkiem 500 szt cd ze 300 LP itd. 100DVD ale nowe dowiadczenia cały czas Cieszą Dla mnie kabelki to ni voodoo tylko doświadczenie. Gdyby to nie miało pozytywnegowpływu na dźwięk to zapewniam nie dałbym ani złotówki na kable podebnie zresztą jak wielu innych. I nikt by nie zadawł pytania wpływ kabla taki będzie dobry ? itd bo poco skoro nie ma różnicy pomiędzy kbelkiem 100 zł/m a 30 zł/m. Zacnwe firmy jak tara ALAbs, Cardas, NORDOSt by poprostu upadły a nie utrzymywały tak wysokie ceny

kyle

Akurat przy bi-amp obciążenie końcówek mocy jest mniejsze a nie większe. Więc jeśli w instrukcji do Onkyo 805 wyczytałeś takie bzdury to poczytaj jeszcze raz bo albo coś źle zrozumiałeś albo w instrukcji jest błąd (i to poważny)".

skoro końcówki mją pracować z głośnikami 8 ohm to nie 4 ohm bo może to powodować uskodzeniee końcówek i NIe mów, że to są bzdury Kyle skoro nic na ten temat nie wiesz. Poczytaj trochę później piszz o poważnych blędach. Jak nie ma książeczki to w googlach sugeruje znaleść sobie i poczytać co się stanie z końcówką jak podepniemy 4 ohm głośniki do końcówwki która ma pracować z obciążeniem 8 ohm. miłej lektury

Panie, panie co za bełkot, nie jeden wzmacniacz do którego nie można było podłączać głośników 4OHM, katowałem jeszcze niższą impedancją i przeżył. Większość kolumn, zwłaszcza w BR ma spadki impedancji daleko poniżej 4OHM przy deklarowanej 8. Amplitunery, zwłaszcza tańsze mają taki zapis w instrukcji, że nie zaleca się podłączania kolumn o impedancji znamionowej 4 OHM (deklarowanej przez producenta), czyli faktycznie mogącej podchodzić i pod 2 OHMy, dla bezpieczeństwa termicznego wzmacniacza przy obciążonych wszystkich kanałach, słabym zasilaniu i imprezie nastolatków w domu bez rodziców i nie zapewnieniu odpowiedniej wentylacji temu amplitunerowi, może mu się stać krzywda (większość i tak ma szereg zabezpieczeń, więc poprostu się wyłączy). Przy normalnym słuchaniu, normalnych warunkach pracy sprzętu ryzyko jest raczej znikome by coś się uszkodziło, no chyba, że to np: słabowita lampa po 40stce:P Raz słyszałem dziwnie furkającą hybrydę i to za niemałą kasę przy "trudnych" kolumnach, ale to raz. No ale wzmak jednak żyje. Sam nie raz i nie jedno przetestowałem w warunkach naprawdę ekstremalnych i nigdy nie było problemów, że sprzęt odmówił posłuszeństwa. Ale może się nie znam, a na elektronice wcale, tyle, że praktyki troszkę mam. Można by pisać wiele na ten temat, zawsze, ale to zawsze się znajdzie ktoś kto i tak wie lepiej:P

A co do kabli głośnikowych za 100, 1000, czy 10000zł za metr nawet się nie wypowiem, bo to raczej naciągactwo. Mimo wszystko słyszę różnicę w kablach, a pewien kolega Grzegorz ze swą rozległą i dogłębną wiedzą elektroniczną regularnie sprowadza mnie na ziemię. Niedługo się przekonamy, będzie test przełącznika!!!!

Ach tam. Ach tam…

Ja po prostu nie słyszę tych kabli… wobec ogromu różnic w zespołach głośnikowych. Miałem te KEF`y wczoraj. Już na wagę (sam wnosiłem) było wiadomo jak to zagra. No i tak zagrało. Ale ładniutkie są. Co tam może wnieść kabel?

A na moich potestujemy i owszem. Może coś ciekawego będę miał w sobotę; pali kable ;).

Ach tam. Ach tam…

Ja po prostu nie słyszę tych kabli… wobec ogromu różnic w zespołach głośnikowych. Miałem te KEF`y wczoraj. Już na wagę (sam wnosiłem) było wiadomo jak to zagra. No i tak zagrało. Ale ładniutkie są. Co tam może wnieść kabel?

A na moich potestujemy i owszem. Może coś ciekawego będę miał w sobotę; pali kable ;).

a skąd Ty te Kefy miałeś???? Widzę, że nie próżnujesz.

Co tam może wnieść kabel

Ja mogę kabel wnieść jak potrzeba trzeciej ręki:P

ale zgodnie z prawem ohma natężenie prąu w tym przypadku wzrasta

Przy bi-amp natężenie prądu/obciążenie dla każdej z końcówek mocy jest mniejsze niż przy "single-amp" i tych samych kolumnach.

Więc w instrukcji może pisać by nie podłączać kolumn 4 ohm GENERALNIE (zarówno przy bi-amp jak i single amp) do danego modelu .... ale nie może pisać że tylko przy bi-amp nie można takich kolumn podłączać a przy single amp już tak.

Nawet jeśli końcówki mocy surr. back akceptują oficjalnie np. 6 Ohm a przednie 4 Ohm ... a kolumny masz z deklaracją 4 Ohm to podłącz sekcję wysokotonową to tylnych zacisków (tam prąd płynie dużo mniejszy niż dla sekcji basu).

Ja to olałem i łączyłem kolumny KEF Q1 do Yamahy RX-V661 przy bi amp jak popadło i po ustawieniu ampli w tryb 4/6 Ohm nawet się nie grzał ... więc bezawaryjnie kolejne kilkadziesiąt lat przy takim użytkowaniu spokojnie by popracował.

W instrukcjach Onkyo jest błąd - tzn w polskim tłumaczeniu. W wersji angielskiej jest mowa o mostkowaniu - wtedy 4 ohm jest widziane jako 2 i to już może być za dużo szczęścia, dlatego jest ograniczenie do 8 ohm, które jest widziane jako 4 przy mostku. Nasi przetłumaczyli, że bridge to jest bi-amping i tak wyszło.

Na logikę - skoro do ampli można podłączyć jednocześnie 7 kolumn 4 ohmowych to nie różni się to niczym od sytuacji, gdy podłączymy 5 kolumn w tym L i R w bi-ampingu (bo każda końcówka z osobna i tu i tu jest obciążana 4-ohmami, przy czym obciążenie głośnikiem wysokotonowym jest znacznie mniej wymagające).

W instrukcjach Onkyo jest błąd - tzn w polskim tłumaczeniu. W wersji angielskiej jest mowa o mostkowaniu - wtedy 4 ohm jest widziane jako 2 i to już może być za dużo szczęścia, dlatego jest ograniczenie do 8 ohm, które jest widziane jako 4 przy mostku. Nasi przetłumaczyli, że bridge to jest bi-amping i tak wyszło.

Na logikę - skoro do ampli można podłączyć jednocześnie 7 kolumn 4 ohmowych to nie różni się to niczym od sytuacji, gdy podłączymy 5 kolumn w tym L i R w bi-ampingu (bo każda końcówka z osobna i tu i tu jest obciążana 4-ohmami, przy czym obciążenie głośnikiem wysokotonowym jest znacznie mniej wymagające).

Czyli to by wyjaśniało całą sytuację ... błąd w instrukcji (jedna z możliwości którą brałem pod uwagę).

mczaj

Dzięki, skoro piszesz, że błąd to wracam do bi-ampingu bo oczywiście takie rozwiązanie jest na duży plus i ustawiam 4 ohm.

bez żadnego problemu mozesz ustawić impedancję jako 6 ohm. To jest tak naprawdę nastaw defaultowy, przy tym ustawieniu ampli oddaje do 4 ohm znacznie wyższą moc (gdzieś widziałem pomiary dla 805-tki i dla ustawienia 6 ohm oddawał do 4 ohm 250 W, przy ustawieniu 4 ohm moc spadała do 150-160).

To ustawienie 4 ohm jest asekuracyjne, wzmacniacz jest po prostu mniej wysilony.

W mojej 905-tce mam wszystkie głośniki ustawione jako 6 ohm, nigdy nie spowodowało to żadnych problemów, a napędzałem wielkie i wymagające Paradigmy S8 w bi-ampingu (impedancja spada do nieco ponad 3 ohm).

Co ciekawe, gdy miałem u siebie przez jakiś czas Maca 6900 to on również znacznie lepiej grał, gdy Paradigmy były podłączone do odczepów 8ohm. Z odczepów 4 ohm dźwięk był jakby lekko zgaszony, wycofany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.