Skocz do zawartości
IGNORED

b&w 603 seria pierwsza, czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mogę kupić kolumny b&w 603 s1 po dobrej cenie, gdzieś tak za pół ceny importowanych 603 s3. Pytanie czy warto? Czytałem, że pierwsza seria miała nienajlepszy bas (że niby za dużo). Przez te lata wprowadzono chyba też trochę nowych rozwiązań. Będą chodzić jako fronty w yamaha rxv430.

pozdrawiam,

Krzysiek

https://www.audiostereo.pl/topic/733-bw-603-seria-pierwsza-czy-warto/
Gość Paweł

(Konto usunięte)

Nie odpowiem wprost, bo nie wiem. Ale zobacz na www.audioreview.com opinie użytkowników. Powinieneś też popatrzeć na ceny i daty zakupu sprzętu. Porównasz z twoją ofertą.

Powodzenia

Gość audiofilll

(Konto usunięte)

Witam ja troche odsłuchałem B@w i musze tu powiedzieć, że jak dla mnie to są to kolumny b.mocno przereklamowane.Dodam że słucham głównie jazzu, spokojny rock, muzyka sakralna,barokowa.Nie wiem jakiej Ty słuchasz muzyki z jakim to ma grac sprzetem i na jakich kabelkach,ale pomimo wszystko najwazniejsze jest ucho i to ono ci podpowie jakie wybrac brzmienie.Niedaj sie zwieść wygladem zachwalaniem innych bo to w końcu ma grac u ciebie a nie u kolegów.fajnie by było gdybys mógł je porównać jeszcze z innymi kolumnami to bedzie najlepsza metoda na wybranie kolumn .Pozdr.

odsłuchiwałem b&w 602 i 603 s3 i podobały mi się, zastanawiałem się jeszcze nad Dali 5005, ma to grać z amplitunerem yamahy, więc żadne cuda. chodzi mi głównie o skok jakościowy pomiędzy seriami b&w - czy jest duży.

Od jakiegoś czasu spotykam się często z niechęcią graniczącą się z agresją wobec B&W i mam wrażenie, że przynajmniej część tych opinii wynika bardziej z zawiści wobec sukcesu rynkowego tej firmy niż z oceny jej produktów. B&W nie jest typowym wytwórcą “audiofilskim”, bo od lat specjalizuje się w produkcji głośników studyjnych a swoją tańszą ofertę (serie 300 i 600) ukierunkowuje na kino domowe. Ten studyjny rodowód powoduje nacisk w brzmieniu na detaliczność, precyzję, kontrolę i neutralność, zwłaszcza w droższych modelach. Najtańsze obecnie głośniki B&W o “audiofilskich” ambicjach to CDM1NT, cieszące się szacunkiem wśród większości fachowców nie wykazujących cech oszołomstwa. Co do wyboru 603S1 – to jest taka “wyrośnięta” wersja podstawkowych 601 i 602. Większa obudowa, dodatkowy głośnik, lepsza efektywność, lepiej rozciągnięty bas, ale charakter i jakość dźwięku zbliżona. Dlatego, jeżeli podoba Ci się brzmienie B&W, porównałbym używane 603S1 za pół ceny z nowymi 602S3 (ale muszą być wygrzane!). Jakość brzmienia prawdopodobnie będzie lepsza a te parę Hz mniej nie powinno robić wielkiej różnicy. Jeszcze jedno – B&W serii 600 nie są głośnikami łatwymi do wysterowania i potrzebują wydajnego wzmacniacza. Upewnij się, ze Twoja Yamaha da sobie z nimi radę, bo inaczej jak będziesz chciał dać czadu, to spotka Cię srogie rozczarowanie.

mnie sie B&W zawsze kojarzyło z BMW

BMW mi sie zawsze kojarzylo z dresami

a dresów nie lubie

moim zdaniem dali 505 to jedne z najlepszych wolnostojących do 2000 zł. wazne jest, by odsluchiwac je w ten sposób, ze ucho czlowieka jest na tym samym poziomie co glosnik wysokotonowy.

pozdrawiam

depend on what you hear

Do tomecz

A przypadkiem sandwicz nie kojarzy Ci się z sandaczem, Rolls-Royce z rolmopsem, Dardanele z Lardellinim a Dali z Salwadorem?

Mnie wszystkie powyższe przypadki kojarzą się z dość powszechnymi ostatnio problemami z wymową i zrozumieniem wszelkich wyrazów i skrótów, obcych i obcojęzycznych.

A znani dresiarze którym ostatnio d... odstrzelono poruszali się toyotą, oplem i renault a nie BMW.

Wracając do tematów bardziej związanych z audio, NIE MA czegoś takiego jak najlepsze kolumny do 2000 zł. Może niektóre są najbardziej zrównoważone pod względem zalet, ale zawsze znajdą się inne mające np. wyraźnie lepszą stereofonię kosztem gorszej dynamiki. Jak ktoś lubi poczucie przestrzeni i spokojną muzykę, to z pewnością wybierze te drugie. Dali robi dobre głośniki, ale mnie akurat żadne z tych, których słuchałem nie powaliły. 505-tek nie słuchałem, a poprzedzające je 104-ki na odsłuchu zabrzmiały ostro i nieprzyjemnie w porównaniu z innymi za podobną cenę. Nie dziwię się jednak, że wielu ludzi wychowanych na Altusach i mających uszkodzony słuch przez nadużywanie walkmanów i dyskotek lubi taki dźwięk.

A zalecenie aby wysokotonowy był na wysokości uszu dotyczy w zasadzie wszystkich głośników.

Gość Audifilll do Zbig

(Konto usunięte)

Jak sam zuważyłeś,że coraz wiecej ludzi pisze nie przychylnie o [email protected]ądzę ,że nie jest to poparte napewno zawiścią sukcesu rynkowego tylko tym, że ludzie je naprawdę słuchali.Wiem ,że B@W jest juz długo na rynku, ale nieznaczy to że robią dobre kolumny na każdym szczeblu cenowym.Jak dla mnie B@W ma niezłe kolumny zaczynając od ser .CDM, a kończąc na nautilusach , które wielokrotnie słuchałem i musze tu powiedzieć ,że dzwiek repezentowany przez naut.powinien kosztować o wiele mniej.Takie jest przynajmniej moje zdanie i nie muszą sie wszyscy z nim zgadzać.Pozdr.

Być może po śmierci założycieli zarząd skoncentrował się na robieniu kasy a nie najlepszych głośników. A może nawet wcześniej - w końcu o to chodzi w biznesie. Co nie zmienia mojej opinii o wyrobach. Dźwięk to sprawa subiektywna, ale jakości wykonania i innowacyjności rozwiązań nie da się zakwestionować. Co do Nautilusów, to sprzętu tej klasy nie sposób ocenić w warunkach jakie daje Audio Show lub którykolwiek ze sklepów w Warszawie, a innych okazji nie miałem. Pozdrawiam.