Skocz do zawartości
IGNORED

Magnat Monitor 220 - dobór wzmacniacza i standów

Wróbelek Elemelek

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem w trakcie kompletowania swojego pierwszego zestawu audio.

Kolumny mam już wybrane - pozostaje dobór wzmacniacza, standów oraz kabli.

Niżej przedstawiam kilka szczegółów dotyczących wielkości i kształtu pokoju, ustawienia kolumn oraz muzyki jakiej słucham.

Pokój ma 12m^2 i jest w kształcie kwadratu. Kolumny będą rozstawione szeroko i dość blisko miejsca odsłuchu tj. utworzą z punktem odsłuchu trójkąt równoramienny o podstawie dłuższej niż boki.

Muzyka jakiej słucham to głównie rap, oprócz tego rock (starsze zespoły w stylu Led Zeppelin, Pink Floyd, AC/DC), muzyka filmowa, elektroniczna (ale nie jakieś techno-łupanki) i jazz.

Przeczytałem wiele tematów i zastanawiam się nad takimi wzmacniaczami:

- Denon PMA-250SE (300zł)

- Denon PMA-255UK

- Denon PMA-350SE (400zł)

- Denon PMA-255UK (400zł)

- Yamaha A-500

- Yamaha A-520

- Yamaha AX-500

Standy chyba wezmę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Kable głośnikowe -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Interkonekt - potrzebne będą mi dwa. Jeden do podłączenia komputera (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) będą chyba dobre?), a drugi do podłączenia odtwarzacza CD (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?). Z tymi interkonektami to się trochę pogubiłem, bo nie wiem z czego wynikają te różnice w cenie pomiędzy tymi dwoma firmami - Digital i Prolink. Jak kupowałem przedłużacz do słuchawek to Digital HQ był droższy niż Prolink Exclusive, a w przypadku kabla 2RCA/2RCA to Prolink jest droższy i to dwa razy. Warto dopłacać czy brać po prostu tańszy, bo różnicy i tak nie będzie albo będzie na granicy percepcji?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A moze wiecej bys przeznaczyl na kolumny? Z tych kabli co podales to obojetnie, ktore kupisz beda dobre. Nie ma co inwestowac w lepsze do tego sprzetu. Jesli chodzi o glosnikowe to warto zainwestowac w te ProCaby. Stosowalem je tez w Monitor tylko model 1000, kumpel tez je zastosowal w Monitor Supreme 800 i dzwiek milo zlagodnial i bas sie nieco poprawil.

?👈

Magnat Monitor 220 wybrałem z dwóch powodów. Były tanie - niecałe 200zł za nówki. Poza tym kolumny najłatwiej będzie wymienić. Jednak nastąpi to dopiero wtedy, gdy określę swoje preferencje w kwestii brzmienia.

To wezmę interkonekty marki Digital, bo są tańsze.

Największy problem mam z wyborem wzmacniacza. Z tego co wiem kolumny Magnat Monitor 220 grają ocieplonym dźwiękiem, więc taki Denon powinien dobrze się z nimi zgrać. Yamaha ma chyba zbyt ostrą górę. Zastanawiam się też nad starszymi NAD'ami, bo wszyscy je chwalą za świetny stosunek ceny do jakości. Obawiam się tylko, że dźwięk może być przesłodzony.

Kiedys sluchalem tych Magnatow z Denonem PMA-260 i z nim graly najlepiej, z innymi wzmacniaczami potrafily ranic uszy wysokimi i to bardzo... wiec moze ten pma-250? Albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i generalnie polecam w przyszlosci zmiane kolumn

Ukryta Zawartość

W takim razie będę szukał jakiegoś Denona.

Ten Denon PMA-260 wygląda na solidny wzmacniacz. Ma sporą moc, obsługuje kolumny o impedancji od 4-16 Ohm i jest tani. Niestety nie ma go aktualnie na allegro.

PMA-560 pójdzie pewnie za 350-400zł, ale mam jeszcze 4 dni, więc może o niego powalczę.

Ogólnie rzecz biorąc czytałem gdzieś, że najlepsze Denony z serii PMA to te, których oznaczenie kończy się liczbami 60 oraz 20. Ile w tym prawdy?

Dużo dobrego słyszałem też o PMA-250SE, PMA-255UK, PMA-350SE oraz PMA-355UK. Te dwa pierwsze są chyba trochę za słabe. PMA-350SE nie ma regulacji basu i sopranów - wiem, że to takie "nieaudiofilskie", ale przy cichym słuchaniu można sobie podkręcić to i owo. Taki PMA-355UK byłby chyba dobry? Z opinii wynika, że powinien zagrać lepiej niż PMA-560.

Zobaczę jak potoczy się aukcja z PMA-560.

Tak sobie jeszcze myślę czy NAD nie był by dobrym wyborem. Ostatnio widziałem 3240PE za 360zł i chyba była to bardzo dobra cena jak na ten wzmacniacz.

• 2 tygodnie później...

Kolumny mam już u siebie. Zakup Denona PMA-560 się nie powiódł, więc kwestia doboru wzmacniacza jest nadal aktualna. Wiem już jedno - kupię Denona, ale pozostaje jeszcze kwestia wyboru konkretnego modelu.

Naczytałem się dużo dobrego o serii PMA-X60. Gra podobno dość jasno i dynamicznie. Bas jest mocny, średnica uwypuklona, a tony wysokie detaliczne, ale nie krzykliwe. Myślę, że takie brzmienie by mi pasowało. Dobre opinie ma też seria PMA-X20, ale o nich wiem tylko tyle, że środek jest wycofany, a brzmienie bardziej muzykalne.

No i zostają jeszcze wcześniej wspomniane wzmacniacze stworzone z myślą o rynku europejskim - PMA-250SE, PMA-255UK, PMA-350SE oraz PMA-355SE. Niestety ciężko jest znaleźć konkretniejsze info na temat brzmienia tych wzmacniaczy.

Wersje w stylu PMA-X50 lub PMA-X80 chyba lepiej sobie odpuścić?

Ukryta Zawartość

Myślę, że cena jest odpowiednia jak za ten wzmacniacz, ewentualnie napisz do gościa że weźmiesz np za 350zl.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę, że cena jest odpowiednia jak za ten wzmacniacz, ewentualnie napisz do gościa że weźmiesz np za 350zl.

Cena może i jest w porządku, ale stan wizualny jest jak dla mnie nie do przyjęcia. Niestety jestem typem estety i takie rysy nie dałyby mi spokoju. Wolałbym już kupić droższy, a ładny tzn. bez żadnych defektów.

Mam jeszcze takie pytanie odnośnie samych kolumn. Czy mógłbym je podłączyć do wzmacniacza Diora WS 502? Chodzi mi o to, czy nic się nie stanie, bo kolumny mają impedancję 4 Ohm, a wzmacniacz został stworzony do współpracy z kolumnami o impedancji 8 Ohm.

Ukryta Zawartość

Producent podaje 4-8 Ohm, ale z tego co rozumiem impedancja waha się pomiędzy tymi wartościami. Gdzieś przeczytałem, że te Magnaty mają impedancję realną 4 Ohm z kawałkiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.