Skocz do zawartości
IGNORED

Bardzo tani przedwzmacniacz gramofonowy

Kapucha007

Rekomendowane odpowiedzi

Zacząłem niedawno przygodę z gramofonami, mam Technicsa SL-BD22 i na razie wpinam go pod wejście Aux wieży, ale wzmocnienie z wieży nie wystarcza- po prostu gra za cicho.

Szukam taniego rozwiązania (do stówy) tego problemu.

Znalazłem na allegro coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

-czy jest to cokolwiek warte?

-może lepiej zamiast taniego nowego przedwzmacniacza, kupić starszy amplituner (np. jakaś Diora)?

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zależy co chcesz osiągnąć, jeśli przedwzmacniacz ma tylko być to kup coś najtańszego będziesz wtedy robił dobrą minę do złej gry i sam siebie oszukiwał i zachwycał się jak to pięknie gra. Jeśli ma to jako tako zagrać to jedynym tanim sensownym rozwiązaniem jest Cambridge Audio 640P i nie wierz w brednie że przedwzmacniacz za 70-200 zł zagra, on tylko będzie. Odradzam też tanie Pro-Jecty one też tylko są w żadym wypadku nie grają wiem co piszę ponieważ też kiedyś skusiłem się na Phono Boxa II.

Pozdrawiam.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Uff, pół tysiaka :-/

Może znalazłaby się jeszcze jakaś alternatywa?

Co myślicie o tego typu sprzętach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No tak ale ten wzmacniacz nie ma na pokładzie przedwzmacniacza gramofonowego i nadal stoisz w miejscu.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

Cześć Kapucha007

Spróbuj rozważyć kupno czegoś takiego jak w linku może nie takiego samego ale czegoś podobnego. Ja kupiłem takie same coś synowi do komputera i muszę przyznać że pre w tym czymś jest całkiem przyzwoite nie rewelacyjne ale ale na pewno lepsze niż tanie zabawki z alle i tanie Pro-Jecty. porównywałem bezpośrednio z CA640P. Masz przy okazji załatwioną sprawę wzmacniacza na początek. Oświadczam że nie mam nic wspólnego z tym sprzedającym i nie biorę odpowiedzialności za ewentualny zły stan techniczny tego urządzenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zacząłem niedawno przygodę z gramofonami, mam Technicsa SL-BD22 i na razie wpinam go pod wejście Aux wieży, ale wzmocnienie z wieży nie wystarcza- po prostu gra za cicho.

Szukam taniego rozwiązania (do stówy) tego problemu.

Znalazłem na allegro coś takiego:

Ukryta Zawartość

-czy jest to cokolwiek warte?

-może lepiej zamiast taniego nowego przedwzmacniacza, kupić starszy amplituner (np. jakaś Diora)?

Pozdrawiam.

- zdecydowanie moim zdaniem najlepsza druga opcja, stary wzmacniacz Diory - dużo nie ryzykujesz a będziesz przyjemnie zaskoczony :))

Ukryta Zawartość

excelvinyl winylmania blog szukaj

Miełem taki tani przedwzmacniacz na początku, jak wzmacniacz był jeszcze niedostarczony.

Lepiej zainwestuj w coś lepszego, bo te do 100 są tragiczne.

A sam wzmacniacz to najlepszy pomysł.

Pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...

Chciałbym się podpiąć pod temat, chociaż nie do końca jest on zatytuowany adekwatnie do mojego problemu. Do rzeczy. Mam u siebie stary amplitunerb Unitry do którego podpiąłem gramofon i po włączeniu na unitrze przycisku "gramofon", dają się słyszeć (bardzo słabo ale jednak) jakby przebicia z radia. Co gorsza - są to przebicia z niemieckiego radia :D I cały czas w tym radiu szprechają, a nie puszczają muzykę :) Może mój amplituner natrafił na tajne pasmo, wprost z bunkru Hitlera ?:D

Chciałbym się podpiąć pod temat, chociaż nie do końca jest on zatytuowany adekwatnie do mojego problemu. Do rzeczy. Mam u siebie stary amplitunerb Unitry do którego podpiąłem gramofon i po włączeniu na unitrze przycisku "gramofon", dają się słyszeć (bardzo słabo ale jednak) jakby przebicia z radia. Co gorsza - są to przebicia z niemieckiego radia :D I cały czas w tym radiu szprechają, a nie puszczają muzykę :) Może mój amplituner natrafił na tajne pasmo, wprost z bunkru Hitlera ?:D

Wejście phono we wzmacniaczach i amplitunerach ma znacznie większą czułość niż pozostałe wejścia o poziomie liniowym. W przypadku błędów konstrukcyjnych w amplitunerze jakiś jego obwód może indukować takie niemieckie szprechanie. Pamiętam, że jakąś obcą falę radiową łapał w ten sposób...polski magnetofon szpulowy (ZK-240), który miał kolega. Z jego głośnika gadało też coś namiętnie po hiszpańsku czy portugalsku. Spróbuj może poprzestawiać amplituner w inne miejsce, postawić go poziomo, ale jakoś skośnie do aktualnego ustawienia. Kolega swój magnetofon ekranował na czas nagrań...wielką metalową pokrywą od kotła do prania bielizny, hehe. Unitra miała jednak swoje blaski i cienie...

Pozdro,

Yul

Ja podobnie ja Ty niedawno zacząłem swoją przygodę w winylami.

Przez kilka dni miałem przedzmacniacz Vivanco o których chce jak najszybciej zapomnieć.

Grał zdecydowanie za cicho.

Wymieniłem go szybko na kupiony za pare złotych na Allegro wzmacniacz Pioneer`a.

Powinno wystarczyć-spróbuj.

Ja wypróbowałem od tamtej pory kilka różnych wzmacniaczy różnej klasy i coś w końcu dopasowałem.

Powodzenia.

Dwie sprawy

1 najtanszym rozwiazaniem moze byc pre gramofonowe wbudowane we wzmacniacz lub amplituner, mozesz miec swoj wzmacniac jeden, a drugi traktowac tylko jako pre czyli podlaczyc pod niego gramofon i wyjsc np przez petle magnetofonowa do swojego glownego wzmacniacza. Czasem jest ciszej ale jesli sie znajdzie cos wysokiego z dobrym pre mm/mc z pelnymi regolacjami, albo cos na lampie to kupowanie pre nawet do 1500 nie ma sensu.

2 Sygnal radiowy czesto lapia przewody i bliskosc innych urzadzen mialem tak raz z pre mc, trafami i bardzo nisko poziomowa mc - kombinujesz bardziej nie z blaszanymi wiadrami a przestrzenia i uswawieniem - to moj stary sposob z ustawianiem np na skos zamiast w poziomie z dala od innych urzadzen - poprostu ktores sieje bo nie jest ekranowane. Pozostaje jeszcze rownie istotna o ile nie bardziej kwestia samych kabli - czesto to wlasnie one lapia jak antena, niektore wtyczki/cinche tez lapia radio - pobaw sie wymieniajac kabel, jego koncowki takze lutujac rozne ekrany. Powodzena

Dzięki za odpowiedź i rady. Może problem tkwi właśnie w umiejscowieniu tego aplitunera, bo z racji ograniczonego miejsca ustawiłem go na kolumnie głośnikowej :) Zaraz pewnie mnie zrypiecie, ale kiepsko u mnie z miejscem. Postaram się mu znaleźć nowe miejsce. A czy kupując jakiś tani używany wzmacniacz - powiedzmy do 300zł i do tego przedwzmacniacz Art DJ Pre II uzyskam sporo lepszy dźwięk niż z tego amplitunera Unitry? Czy niekoniecznie ? I jeszcze jedno - czy ewentualne kupno samego pre tego o którym pisałem wyżej i podpięcie go do tego amplitunera unitry coś da ? Czy z racji tego, że unitra ma (a może nie ma ?:)) wbudowany przedwzmacniacz, kupno kolejnego się wyklucza (nie ma sensu) ?

Może być tak, że to jakaś tajna komórka NSD... , która nie wie że wojna się skończyła i cały czas nadaje ;-).

Bardziej poważnie: kiedyś sąsiad miał cb w domu i sobie rozmawiał ... ja słyszałem to wszystko w amplitunerze yamahy :-).

Zastanów się: cały system zagra ci tak jak jego najsłabszy element. Musisz doprowadzić do tego kiedy poszczególne elementy toru są na tym samym poziomie.

Wkładka też może ściągać jak antena.

Popróbuj z innym/pożyczonym wzmakiem mającym wbudowany preamp phono i będziesz wiedział. Bez zbędnego wydawania kasy.

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Gość rydz

(Konto usunięte)

A jaką masz wkładkę w gramofonie, MM czy MC? zerknij na allegro,jest tam zestaw wzmacniacz i tuner Pioneer SA 408 cena wydaje się przystępna ,wyglad też chyba dobry.Podejrzewam że preamp raczej do wkładki MM.Zadzwoń i pogadaj.

Żebym to ja jeszcze miał wśród znajomych audiofili, albo przynajmniej ludzi, którzy mają dobry sprzęt :) To bym pewnie pożyczył. Niestety nie mam, albo może nie wiem, że mam :) Także pożyczenie od kogoś chyba odpada. Odnośnie wkładki to mam MM. Kurcze tylko to jest tak, że kupiłbym lepszy wzmacniacz, to by się okazało że z kolei głośniki są za słabe :D i tak w kółko macieja :)

>>>#Mateusz#,

"...Kurcze tylko to jest tak, że kupiłbym lepszy wzmacniacz, to by się okazało że z kolei głośniki są za słabe :D i tak w kółko macieja :)..."

Mateuszu - niekoniecznie. Wzmak to moim zdaniem najważniejsze ogniwo systemu audio, to w pewnym sensie "serce" tego wszystkiego. Nawet średnie jakościowo głośniki z dobrym wzmakiem rozwiną pełnię swych możliwości. W drugą stronę, czyli "taki sobie" wzmak i bardzo dobre kolumny, to już nie działa. Dlatego wysłałbym Unitrę na zasłużoną emeryturkę, gramofon można zmienić w drugiej kolejności.

Pozdro,

Yul

No dobra :) A na co zwracać w takim razie uwagę przy kupnie wzmacniacza ? Nie mam z tym żadnego doświadczenia. Wiem tylko, że nie chcę jakiegoś Bóg wie jak mocnego wzmacniacza 80000 Wat :D Bo raz, że ojciec by mnie zmusił wówczas do płacenia rachunków za prąd, a dwa, że rzadko jestem sam w domu, kiedy to mógłbym podkręcić głośność odpowiednio wysoko :D Czy do każdego wzmacniacza muszę kupować przedwzmacniacz, czy też te które mają wyjście Phono nie muszą mieć przedwzmacniacza ?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Ten wzmacniacz i tuner Pioneera który polecilem moze mieć preamp lepszy od tych po 100 czy 200 zł .Jest to starszy sprzęt gdzie budowano preampy pod gramofon. Zadzwoń i pogadaj czy wszystko z tym sprzętem wporządku.Jezeli ma preamp na wkładkę MM będzie wszystko okey.Pózniej pomyslisz nad kolumnami. 150 złotych myśle że warto.

A gdzie on tam jest (SA 408) bo jakoś nie mogę się dopatrzyć?

O tym mówimy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

SA 708 - to Inter Ference Filter - z tyłu dla toru phono jest wyłącznik tego filtra - subsonicznego - odcina najniższe częstotliwości.

K

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.