Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Akkus X4 czy AA Hyperion IIIs ?

slaaawek

Rekomendowane odpowiedzi

Zdecydowałem w końcu:

dokonam zakupu wzmacniacza zintegrowanego Exposure 2010S2

tuner i DAC w jednym Audio Analogue Crescendo (bardzo ciekawe urządzenie)

Pokój 23m2

Nie wiem jakie kolumny do tego wzmacniacza

Chciałbym mieć w pokoju polską manufakturę rzetelną, dobrze grającą firmę...kolumny do różnego rodzaju muzyki od jazzu po rock

I waham się...Czy Akkusy X4? A może Audio Academy Hyperion IIIs? Poprosze o ostatnią radę bo juz za dużo tych moich pytań..Niestety nie mam możliwości odsłuchów, liczę na Wasze doświadczenie i wiedzę...Z góry wielkie dzięki!

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

https://www.audiostereo.pl/topic/73252-kolumny-akkus-x4-czy-aa-hyperion-iiis/

Głupie pytanie.

Akkus:

jedwabna kopułka

2 głośniki z potężnym układem magnetycznym

Audio Academy:

szmaciany seas

2 głośniczki z malutkim magnesikiem

Zdecydowanie usher bez odsłuchów.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Akkus jest jedynym na Polskę dystrybutorem głośników usher i dodatkowo sam robi kity, kolumny i sprzedaje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

napisz do Pana Witolda na pewno ci odpisze. Dużego wyboru nie ma:

Na wysokich 9930 lub T-9950 któryś z tych, a na nisko średnim pewnie ten 8945-A lub ten 8935A. Zapytaj producenta będziesz wiedział na 100% jakie tam są.

Ukryta Zawartość

Akkus jest jedynym na Polskę dystrybutorem głośników usher i dodatkowo sam robi kity, kolumny i sprzedaje.

Ukryta Zawartość

napisz do Pana Witolda na pewno ci odpisze. Dużego wyboru nie ma:

Na wysokich 9930 lub T-9950 któryś z tych, a na nisko średnim pewnie ten 8945-A lub ten 8935A. Zapytaj producenta będziesz wiedział na 100% jakie tam są.

Myślałem ze jakies gotowe Ushery np. V-601 (monitory) lub podłogowe V-602?

Ukryta Zawartość

Mając 23 m2 można się o 2.5 drogi pokusić ale to twoja decyzja. A czy kolumny od Pana Witolda czy od Ushera to twój wybór bo zależny od budżetu. Osobiście słuchałem V2 i X3 u Pana Witolda. Wybrał bym V2 mimo zapewnień, że X3 lepsze pod każdym względem. Moja dziewczyna w ciemno powiedziała, że lepiej podobają się je V2 mimo, że się nie interesuje tematem, ale każdy ma swój gust.

Mając 23 m2 można się o 2.5 drogi pokusić ale to twoja decyzja. A czy kolumny od Pana Witolda czy od Ushera to twój wybór bo zależny od budżetu. Osobiście słuchałem V2 i X3 u Pana Witolda. Wybrał bym V2 mimo zapewnień, że X3 lepsze pod każdym względem. Moja dziewczyna w ciemno powiedziała, że lepiej podobają się je V2 mimo, że się nie interesuje tematem, ale każdy ma swój gust.

Tzn ze 2.5 drozne to za duze do 23m2? Podobno monitory w takim pomieszczeniu zagrają lepiej, aż wierzyc mi się nie chce...

Ja dla siebie wolał bym 2.5 drogi go 23m2 ale niech się koledzy wypowiedzą inni. Każdy lubi co innego. Mam teraz w 18m2 monitory na 18cm seasie i mnie basem zabija bo pokój akustycznie nie dostosowany, ale to do poprawy jest.

Nie chcę Ci za dużo mieszać ale możesz sobie poczytać o tym :http://www.stx.pl/fx-300.html cenę podają za sztukę.

Trochę więcej tu :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I w kilku innych wątkach.Sam używam monitorów i za tą kasę jest naprawdę wyśmienicie ,co ważne grają każdy gatunek muzyki co najmniej dobrze...

Bas,przestrzeń,nie mają ostrej góry(która nie jest schowana czy muląca).Pozdr.

Obecnie grają u mnie w 18m2 ale w przyszłym roku przechodzę do drugiego pomieszczenia

25m2 i tam dopiero rozwijają skrzydłą...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2.5 drogi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 2000zł za 2 sztuki

Ukryta Zawartość

Głupie pytanie.

Akkus:jedwabna kopułka 2 głośniki z potężnym układem magnetycznym

Audio Academy: szmaciany seas 2 głośniczki z malutkim magnesikiem

Zdecydowanie usher bez odsłuchów.

:))))

Ano jakoś tak na świecie jest, że droższe jest (czasami) lepsze od tańszego.

Bo o ile mnie pamięć nie myli, Hyperiony są znacznie tańsze niż Akkusy?

Jakoś tak nawet o połowę?

Zdecydowanie polecam Akkusy. Naprawdę bardzo dobrze wykonane i świetnie grające kolumny. Sam posiadam V4 i jestem z nich bardzo zadowolony, nie przesiadł bym się na żadne inne :) Ktoś tu wspominał o STX... Ale chyba się pomylił, bo to jak niebo a ziemia. W ciemno brał bym Akkusa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Akkusy to konstrukcje trochę wyższej klasy niż Hyperiony, ale są też od nich droższe.

Gdyby Audio Academy (którego uważam za mistrza w wyciskaniu z głośników maksimum ich możliwości) zamiast najtańszych Vif i Seasów zastosował w Hyperionach przetworniki STX z serii AWX bez problemów pokonałyby X4 na Usherach.

Co Wy z tymi STX-ami? Ile dostajecie premii za ich promowanie? W co drugim wątku STX ma tak, STX... ile można. Słuchałem tych STX-ów i jakoś niczym niezwykłym mnie nie zachwyciły :/

Akkusy to konstrukcje trochę wyższej klasy niż Hyperiony, ale są też od nich droższe.

Gdyby Audio Academy (którego uważam za mistrza w wyciskaniu z głośników maksimum ich możliwości) zamiast najtańszych Vif i Seasów zastosował w Hyperionach przetworniki STX z serii AWX bez problemów pokonałyby X4 na Usherach.

Absolutnie i w 100% się zgadzam.

Co Wy z tymi STX-ami? Ile dostajecie premii za ich promowanie? W co drugim wątku STX ma tak, STX... ile można. Słuchałem tych STX-ów i jakoś niczym niezwykłym mnie nie zachwyciły :/

Nikt ich nie promuje i nie na miejscu jest z takimi podtekstami wyskakiwać bo się piaskownica robi.Są polecane bo w swej cenie są naprawdę dobre twoje Ushery też są fajne,jednak twierdzenie że różnica jak niebo a ziemia to mnie bawi bo na ogół są to inne prezentacje dzwięku.Więcej obiektywizmu ;)

Pozdr.

Np. ja bym uszerów w ogóle nie chciał, nie mój typ dźwięku, byłem słyszałem i jestem na nie, ale innym się może podobać kwestia gustu. Ja wolę moje seasy. A STX nie miałem, nie słyszałem więc nie polecam.

Uniwersalne beda zestawy na weglowych Scanspeak'ach lub revelatorach. Takie kolumny robi RLS i Akustyk, ktory w tym roku ma wystawiac swoje produkty na audishoshow. Moze warto byloby sie wybrac.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

ja w kolegi wpisach widzę bardzo podobne zachowanie co do kolumn firmy Akkus.

----------------------------------------------------

Tak się składa że mam te kolumny, jestem bardzo z nich zadowolony, więc je polecam dalej. Tak jak wszystko inne co jest godne polecenia, od tego jest forum. Ale nie posunął bym się do porównań takich, jakie przedstawili koledzy powyżej. Jestem ciekaw ile osób słyszało X4, i czy robili porównania, że śmiało mogą pisać że "na pewno" STX zagra lepiej niż głośniki Ushera.

Ostatnio szumu się o tych uszerach narobiło jak by nie wiadomo co to było. Nie dość, że podróba scan-speaka to jeszcze technologia z ponad 10 lat wstecz i tak to wszyscy wychwalają jak by lepsze od oryginału miało być.

Dołączając swoją opinię mogę tylko powiedzieć, że polecam Akkus-y. Parę miesięcy temu udało mi się zakupić w okazyjnej cenie używane X3 i jak na moje 22m2 w zupełności wystarczy. Pomijając fakt że mój Advance Acoustic MAP101 jest troszkę za mało wydajny, dźwięk jest świetny z pięknymi detalami i dużą sceną.

"Uniwersalne beda zestawy na weglowych Scanspeak'ach lub revelatorach. Takie kolumny robi RLS i Akustyk, ktory w tym roku ma wystawiac swoje produkty na audishoshow. Moze warto byloby sie wybrać"

Najlepiej zrobić właśnie tak,jak jest możliwość to jechać i posłuchać samemu a mnie i kogokolwiek nie słuchć ;)

"Tak się składa że mam te kolumny, jestem bardzo z nich zadowolony, więc je polecam dalej."

Tak jak ja :)

"Tak jak wszystko inne co jest godne polecenia, od tego jest forum. Ale nie posunął bym się do porównań takich, jakie przedstawili koledzy powyżej. Jestem ciekaw ile osób słyszało X4, i czy robili porównania, że śmiało mogą pisać że "na pewno" STX zagra lepiej niż głośniki Ushera."

oogle

Gdzieś na diyaudio.com jest porównanie,do jakiegoś zestawu Usher jak ktoś chce to niech poszuka.

Pozdrawiam.

Kondrax: Co z tego że konstrukcja sprzed 10 lat? A co tu zmieniać w głośniku? Oczekujesz kosmicznych technologii? Prawie wszystkie głośniki mają taką samą budowę, więc nie rozumiem o co Ci chodzi ;/ Usher to nie jest klon, tylko przejęta produkcja. Tak samo jak SS przejmuje produkcję wysokotonowych głośników Vify. I co napiszesz że Scan-speak klonuje Vify?

Głośniki Ushera są lepiej wykonane niż produkcja SS. Ale czy grają lepiej czy gorzej, trudno mi powiedzieć, na pewno niczego im nie brakuje. I w tej cenie, to naprawdę są bardzo dobre głośniki.

Serdecznie pozdrawiam.

SYLW: Wcale nie uważam że głośniki STX`a są złe. Jak za tą cenę grają naprawdę przyzwoicie. Po prostu nie podoba mi się sformułowanie kolegów, powyżej. I to chyba im jest potrzebny obiektywizm. Nie ma co porównywać STX`a z Usherami, ponieważ, tak jak pisałeś, jest to inne granie. I dla mnie granie Usherów bardziej mi się podobało. Nie zamierzam tu nikogo przekonywać na siłę do swoich racji. A tym bardziej pisać że "coś tam" na pewno zagra lepiej niż... Bo tak i już. Teorie nie poparte praktyką.

Polecam samodzielne odsłuchy, bo jak widać trudno szukać obiektywizmu i każdy z nas własne zdanie i każdemu podoba się co innego :)

"Polecam samodzielne odsłuchy, bo jak widać trudno szukać obiektywizmu i każdy z nas własne zdanie i każdemu podoba się co innego :)"

Nie ma to jak dojść do porozumienia;)pozdrawiam,sylw.

rabies jak na topie były scany węglowe w tym czasie wystrzelił uszer z swoimi głośnikami, już w tamtych latach pisano w prasie audio, że podróbki z tajwanu, później scan poszedł dalej z głośnikami - materiałami na ich budowę itp a uszer się zatrzymał. Troszkę na bierząco nie jesteś vifa była połączona z skanem w jeden koncern od niedawna się rozłączyli.

A co tu zmieniać w głośniku? Ano bardzo dużo, zasada działania taka sama od lat, ale zmieniają się materiały na membrany, na kosze i ich konstrukcje, sposoby odprowadzania ciepła, magnesy na neodymowe to tak między innymi. A na co to wpływa, ano na zmniejszenie zniekształceń na czym najbardziej w głośnikach zależy, lepsze odprowadzanie ciepła i zwiększenie wytrzymałości mocowej, osiąganie niższych f3 itp. Technika idzie do przodu, robi się coraz sztywniejsze membrany które są bardzo lekkie, zmienia się układy magnetyczne stosując magnesy neodymowe itp. Zobacz na najnowszą ofertę sana jak się buduje nowoczesne głośniki.

Jasne, najnowsza technologia itp. itd. Ale zobacz też na ich ceny. Dlatego Usher w swoim przedziale cenowym gra bardzo dobrze. I tylko o to mi chodzi.

Dlatego zgadzam się z Tobą :) Dalsza polemika nie ma sensu, bo zaraz dojdziemy do tego że dobrze grają tylko głośniki z diamentowymi membranami i innymi cudami techniki, a reszta w ogóle nie gra, bo do ich produkcji wykorzystuję się technologie sprzed 10 lat.

Pozdrawiam.

Moje poszukiwania doprowadziły mnie jednak do bardzo dobrych kolumn firmy ATC model SCM-11. Jestem zdecydowany na 90% aby je kupić do wzmacniacza Exposure 2010S2.

Wymagają ponoć mocnego wmacniacza, mają niską skuteczność (85dB). Właśnie cóż to oznacza? moze to że aby "dobrze posłuchać" muzyki należy wzmacniacz podkręcić na dużą głośność?

Czy wieczorne, ciche słuchanie z mnóstwem szczegółów nie będzie możliwe? Poproszę o wyjaśnienie jak to jest?

No i dobrze wybrałeś! Ja też, po poszukiwaniach osiadłem na ATC SCM11 i powiem Ci, że dawno nie byłem tak autentycznie zachwycony.

Moja Yamaha ma 90W i robi z nimi co chce, nie zdarzyło się, żebym przekroczył godzinę 10-tą. Więc takie bardzo trudne chyba nie są, Exposure też powinien je pociągnąć. Wieczorne słuchanie z mnóstwem szczegółów jak najbardziej wchodzi w rachubę, jedyna różnica pomiędzy cichymi odsłuchami, a głośnym graniem to pewne osłabienie basu przy niskich poziomach głośności. No, ale to OZ i nie ma podbicia na basie, więc nie dziwota... Natomiast kolumny te są szalenie naturalne, szczegółowe i jednocześnie muzykalne i niemęczące przy dłuższych odsłuchach - w tej cenie bardzo ciężko coś podobnego znaleźć.

ZAP TeXtreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Triangle Australe 260, Cabasse Clipper / Audion Sterling, Bladelius Brage / Denafrips Pontus II / Moon 260 Dt / Pioneer N-70ae

No i dobrze wybrałeś! Ja też, po poszukiwaniach osiadłem na ATC SCM11 i powiem Ci, że dawno nie byłem tak autentycznie zachwycony.

Moja Yamaha ma 90W i robi z nimi co chce, nie zdarzyło się, żebym przekroczył godzinę 10-tą. Więc takie bardzo trudne chyba nie są, Exposure też powinien je pociągnąć. Wieczorne słuchanie z mnóstwem szczegółów jak najbardziej wchodzi w rachubę, jedyna różnica pomiędzy cichymi odsłuchami, a głośnym graniem to pewne osłabienie basu przy niskich poziomach głośności. No, ale to OZ i nie ma podbicia na basie, więc nie dziwota... Natomiast kolumny te są szalenie naturalne, szczegółowe i jednocześnie muzykalne i niemęczące przy dłuższych odsłuchach - w tej cenie bardzo ciężko coś podobnego znaleźć.

dziękuję Ci za odpowiedź... Więc mówisz, że słuchając cicho nie doświadczę basu? czy dobrze zrozumiałem? jesli tak by miało być to troszkę szkoda....kurcze nie ma ideałów:)

ale i tak wybrałem ATC

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.