Skocz do zawartości
IGNORED

Dynaudio FOCUS 110 vs Bowers & Wilkins CM5

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Czy ktoś miał możliwość porównania wymienionych kolumn? Jeśli tak, to bardzo proszę o ocenę :)

Jestem na etapie wymiany i chętnie zapoznam się z Waszymi opinami.

Posiadam sprzęt NAD (patrz: O mnie), pokój ok. 20 m2, muzyka: rock (np. The Cure, Scorpions, Pink Floyd, Genesis), muzyka filmowa, rock elektroniczny (np. Tangerine Dream, Klaus Schulze).

Celowo nie piszę, czego oczekuję, ponieważ nie chcę nic sugerować ;)

Będę wdzięczny za wrażenia z Waszych porównań, za które z góry dziękuję.

Nie robilem bezposrednich porownan. CM5 sluchalem z zestawem Denon 1500 cos tam;) i gralo to calkiem fajnie, dynek sluchalem ze znacznie lepsza elektronika wiec trudno porownac. Moim zdaniem CM5 sa bardziej neutralne, 110 maja mocno podbarwiony bas, poza tym sa trudne do wysterowania. Podobno, ale najslabszy wzmacniacz jaki z Nimi sluchalismy mial 120 W 8 Ohm, wiec sam rozumiesz i byly to wzmaki naprawde dobre, jak sobie z Nimi Nad poradzi to chyba tylko trzeba by sprobowac. Dodam, ze jedne jak i drugie monitorki mialy swietna przestrzen co moze byc przydatne bo Nad nie grzeszy w tym aspekcie. Zerknalem, widze, ze masz juz 685, moim zdaniem doplata do CM5 jest nie warta pieniedzy. Dynki graja inaczej, a czy lepeij to chyba musisz sie sam przekonac ze swoim sprzetem.

Wiem, ze duzo Ci nie pomoglem, ale skoro nikt nic nie napisal to moze chociaz takie informacje beda przydatne.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Jak chcesz poprawić brzmienie 685 to wklej do nich trochę maty bitumicznej , ja tak zrobiłem , wykleiłem boczne ścianki poniżej poprzecznej wręgi ,poprawa spora ,przede wszystkim kontrola basu lepsza.

CM1 mają te same głośniki co 685 ,różnica jest tylko w grubości ścianek obudowy,lepszym kondensatorze (też można samemu wymienić ) i trochę grubszej cewce.

CM5 nie CM1

• 2 tygodnie później...

Witam

Ponieważ całkiem niedawno byłem na odsłuchach między innymi B&W CM5 to mogę się podzielić wrażeniami.

Mogłem je porównać bezpośrednio z ProAcami studio 100 i 110. Wszystkie 3 pary kolumn odsłuchiwałem na lampowcu Jolida JD-302 oraz żródle CD Rotel RCD 1520. Na początek pod odsłuch poszły ProAc, świetna detaliczność, scena, surowe naturalne brzmienie. Proac studio 100 były lekko cieplejsze i mniej detaliczne od 110tek ale równie hirurgicznie precyzyjne. Są to kolumny na których można badać jakość nagrań, obnażają wszystkie niedoskonałości, przedstawiają do bólu realizację materiału. Po godzinie odłuchów wszystko niby ok ale dopadło mnie lekkie uczucie zmęczenia. Następnie poszły na warsztat B&W CM5 zakładałem, że nie będzie to ta klasa co ProAc no i miło się zaskoczyłem. CM5 zagrały fenomenalnie! Krew zaczełą mi znów szybciej krążyć. Świetna energia, lepsza prezentacja muzyki z gatunku rock i metal. Mówiąc krótko to one dawały przyjemność ze słychania na długie 2 godziny. Wszystko było tak jak trzeba, żadne z pasm nie było natarczywe i męczące, kapitalna spójność. Nie miały tej hirurgicznej analitczności co Proac ale własnie to było ich zaletą. O ile na materiale muzycznym z małymi składami lub prostym brzdękaniem ciężko było zarzucić którejkolwiek z kolumn jakości w brzmieniu, to już przy nagromadzeniu instrumentów i szybkiej ostrej grze zdecydowanie wygrywały CM5. Gdybym miał na dzień dzisiejszy odłożone więcej gotówki i więcej czasu na słuchanie to z pewnością wybrałbym cm5 w zestawieniu z Jolidą i Rotelem bo idealnie trafiło to w mój gust. Ale oczywiście wszystko zależy od własnych preferencji i zasobności portfela. Wcześniej miałem okazję wrobić sobie niezbyt dobre zdanie na temat monitorów B&W po odsłuchach jakiś starszych modeli oraz nowszej 686 i 685. Porównując modele 686 i 685 z monitorami elaca bs123 na mój słuch przyjemniej grał elac. CM5 całkowicie zmieniły moje zdanie.... zaskoczyły na plus.

Pozdrawiam

Miałem okazje posłuchać Nada c355 bee z niższą serią Dynaudio mianowicie dm 2/8, byłem rozczarowany... Dynki, które grają szeroką sceną, gęsto, wyraźną średnicą, dobrym basem, góra raczej łagodna (miękka kopułka) z w/w nadem to porażka, zatraciły swoje cechy, wysokie tony jak szpilki w uszy, bas mizerny, zdecydowanie na nie!

Dynki zakupiłem z music hallem a25.2, którego po tygodniu wymieniłem na micromege ai60 - super połączenie, idealnie zgrywa się Dynaudio z brzmieniem Micromegi (zbliżone do lampy).

• 3 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.