Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha NS-300 czy Eltax Liberty 7+ ?

Ma??y

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Szukam poprawnie brzmiących kolumn do wzmacniacza Harman Kardon 670. Dotychczas miałem nudne kolumny Dali 3003, poszukuje dźwięku żywego i dynamicznego z niskim i niekoniecznie obfitym basem. Mogę kupić Eltaxy Liberty 7+ za 2050 zł i Yamahy NS-300 za 1900 zł.

Które kolumny z tych dwóch Wy byście wybrali ?

Na stereo nikt się nie pali aby mi pomóc

Dzięki za odpowiedź

https://www.audiostereo.pl/topic/7320-yamaha-ns-300-czy-eltax-liberty-7/

Jezeli lubisz dynamike to pokochasz PARADIGMA...sam przypadkowo sie stalem posiadaczem na krótko (niestety musze sprzedac) Monitorow 7 i naprawde sa rewelacyjne. Fakt nowy kosztuje ok 2,6 tys ale naprawde to gra dynamicznie i czysto.

B&W tez sa bardzo dobre ale maja specficzne brzmnienie z dosc ostra i wyeksponowana góra. Niektorym sie to podoba, a niektórym wogule. Zdania sa podzielone.

Napewno w porówaniu do Dali beda (B&W) jaskrawe i ostre. Moze sie okazac iz godzinny odsłuch meczy uszy.

Proponuje Ci tez zobacz polskie QBA Elements. Sam je mialem bardzo cieply mily dzwiek. Zreszta wejdz na opinie i przegladaj.

Ja teraz stawiam na Paradigma. Jest mocny szybki dynamiczny przy tym zupełnie inny od typowych kolumn do "młócki". Potrafi pokazac przestrzen i stereo w stopniu wystarczajacym. Wokale sa bardzo zywe jak na taki co tu duzo gadac budzetowy sprzet. W tej cenie dla mnie nie maja konkurencji. Ja kuplem uzywane za 1.6k zl i nic lepszego bym nie znalazl.

Robert ale do H/K powinny B&W spasować gorzej jeśli byłby to ampli yamahy,więc H/K gra dużo basem i brzmienie jest raczej ocieplone więc B&W niezle może spasowac z tym ampli,co innego paradigm,te kolumny są znów super jak graja z yamahą,ale mimo co to i tak trzeba posłuchać samemu.POZDRO

Do elfan

Nie no oczywiscie ze jak HK to cieple kluchy to B&W go rozweseli :) ale chodzi mi o to iz słuchalem B&W 602 s3 na wzmaku ONKYO 9511 i Pionier A420 (chyba) i mimo ze onkyo gralo bardzo delikatnie to na 602 i tak czuło sie te wysokie tony sztucznie powiekszone...na pionku to po prostu masakra. Brzmienie ostre bez zadnych załagodzen meczace. Natomiast kolega ktoremu polecilem 602 byl bardzo zadowolony gdyz słucha elektroniki i musi wysłyszec nawet najmniejsze cykniecia....

Wiec jak kto woli, lepiej posłuchac.

Uwazam jednak ze 602 obojetnie na jakim wzmaku beda pracowac to i tak dadza charakterystyczne brzmienie "komputerowe" to znaczy bardzo poprawne, wiele detali ale mało duszy.

Natomiast te Paradigm których obecnie słucham na Cambridge Audio Atac 3 graja tez detalicznie, nie gubia wysokich ale je łagodniej podaja od B&W. Po za tym sa chyba jednak dynamiczniejsze. Ja wkazdym razie do kina bede kompletowal zestaw na Paradigmach gdyz one potrafia wgniesc w fotel a to sie liczy najbardziej w kinie.

dzięki wszystkim za porady, ale chodzi mi konkretnie czy Yamahy czy Eltaxy to są moje typy i raczej przy nich będę obstawał, może ktoś napiszę które tylko z tych dwóch by wybrał i podał chociaż jakiś krótki powód dlaczego akurat te a nie inne

Pozdrawiam

Słyszalem duzo pochlebnych opini o serii Liberty ale osobiscie zadnych nie słyszalem. Gdybym mial sie kierowac opiniami innych wybral bym Eltaxy, gdybym myslal w kategori co mi sie podoba (wyglad) wezme Yamahe.

Najlepiej jak sam przesłuchasz...

ale mi powiedz dlaczego ograniczasz sobie modele tylko do tych dwóch modeli? jezeli zadnych nie slyszales to daj sobie szanse i przesłuchaj chociaz podobne konstrukcje! A jezeli słuchales to nasze opinie nie powinny miec wplywu :)

A moze masz je taniej, co? :-D

Tak czy siak ja bym wiedzial co bym kupil za te pieniadze i napewno nie byly by to Yamahy ani Eltaxy. Nic do nich nie mam i sa porzadnym sprzetem ale sa niczym nie wyrozniajaca klasa srednia. A za 2k zl mozna zlapac juz małe perełki zwlaszcza na rynku kolumn uzywanych.

Moze sie myle ale czy ty przypadkiem nie kierujesz swojego wyboru recenzjami z prasy? Ja kiedys wyczyalem ze Kef coda 7 jest the besciak. Napalilem sie tak strasznie ze jak poszedlem kupic to nic innego nawet nie przesłuchalem gdyz w gazecie dostal 5/5; a sprzedawca polecał mi minimalnie drozszego coda 8. Ale ja nie bo ten mial 5/5 i ja chce Coda 7. Po pewnym czasie zrozumialem ze zrobilem ogromny bład. Pomysl. 2tys to kupa kasy

Eltaxy +7 graja bardzo milo. Mocny bas ktory wzbiera po wypelnieniu komory balastowej piachem. Juz +5 graja poteznie. Moim zdaniem maja fajne wokale i delikatne aczkolwiek slyszalne wysokie tony. Na pewno w +7 nie zabraknie Ci pary i porzadnego fundamentu basowego oraz dynamiki przekazu. Nie slyszalem Yamah NS300 lecz intuicyjnie postawilbym na liberty +7. Nie wiem czy z harmanem nie bedzie troche mulisto bo H/K ma cieply i gleboki dzwiek. Z yamaha liberty gra bardzo naturalnie i dynamicznie. Musisz chyba przesluchac.

a posłuchać to nie łaska - zdaje się , że obie kolumny ma w sprzedaży To-hiFi , to i latać dużo nie trzema , jedynie to przytachać tego HK.

Nie wiem ile normalnie kosztuje Eltax , ale NS -300 , to normalnie koło tróji stoi - powiem tak , dużo góry i dużo , dużo basu do HK jak znalazł

Stawiałbym na Yamahę

Ale należy tego posłuchać , koniecznie

Znalazłem na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 2040 zł, TK 1499 zł za sztukę czy za parę i gdzie ?

Pzdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 5 lat później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.