Skocz do zawartości
IGNORED

czy test ABX jest ....

mikson

Rekomendowane odpowiedzi

panaceum na wszystko?

rozwiewa wszelkie wątpliwości i jest poskramiaczem mitów , pieśni audiofilskich, plotek przywar żartów otoczek marketingowych

pięknych recek śmiałych wypowiedzi wolności słowa w opisie brzmienia czy coś udowadnia sensownego?

nie rozumiem całego zamieszania w abx, ślepy test z którego może nic nie wynikać zasadnego ale każda próba

i jej wynik jest śmiałym argumentem dla stąpających po ziemi i przeliczających wszystko wg kasy a nie możliwości

tak przynajmniej mi się wydaje ?

Focal + Naim

https://www.audiostereo.pl/topic/73146-czy-test-abx-jest/

krótko czy test abx ma na celu udowodnić czy cała otoczka świata audio jest "sztucznie pompowana" bo i tak kable "grają tak samo" a ci co twierdza że tak jest są mocno stąpającymi ludźmi po ziemi.

czy abx jest czysto pragmatyczny? i czy faktycznie w 100% udowadnia swoje założenia?

Focal + Naim

https://www.audiostereo.pl/topic/73146-czy-test-abx-jest/#findComment-2040557

krótko czy test abx ma na celu udowodnić czy cała otoczka świata audio jest "sztucznie pompowana" bo i tak kable "grają tak samo" a ci co twierdza że tak jest są mocno stąpającymi ludźmi po ziemi.

czy abx jest czysto pragmatyczny? i czy faktycznie w 100% udowadnia swoje założenia?

Testy dają trzy rodzaje odpowiedzi:

1) tak,

2) nie,

3) nie wiadomo.

Ten który namolnie przeprowadzacie w audio daje odpowiedź tylko i wyłącznie typu trzeciego.

Pozdro,

Yul

https://www.audiostereo.pl/topic/73146-czy-test-abx-jest/#findComment-2040564

Byłem metrologiem. Pomiary wielkości elektrycznych i nieelektrycznych.

Pomiary na poziomach o jakich nie śni się w audio.

Przykładowo:

Nie rozróżniamy zniekształceń harmonicznych na poziomach poniżej kilku dziesiątych %, pomiary sięgają poniżej tysięcznych.

Nie rozróżniamy zmian poziomu na poziomie ułamka dB, rozdzielczość pomiarów jest o rzędy niższa.

Nie rozróżniamy zmiany tonu na poziomie ułamka procenta, częstotliwość mierzymy z rozdzielczościami 10 cyfr.

To tylko wskazanie mitu, że jakoby słuch był najdoskonalszym miernikiem. Bzdura.

Mimo to:

Sprzęta różnie brzmią. To słychać.

Problem tego Forum to wzajemne kompleksy.

Nie można wskazać lepszości sprzętu na podstawie zamiennych w krótkim czasie odsłuchów. Można wykazać inność dźwięku. Chyba, że urządzenia w sposób oczywisty różnią się jakością.

W Szczecinie odbyliśmy w gronie przyjaciół (również Formowych) kilka testów różnych urządzeń i treści cyfrowych. Zbieżne (tajne głosowanie) było np. sortowanie próbek o różnych stopniach rozdzielczości. Rozróżnialne były DAC`e aczkolwiek ja mam tu swoją teorię (toru analogowego).

W każdym razie droższe nie musiało mieć przewagi nad tańszym. Oczywiście dotyczy to sprzętu już przyzwoitego.

Sam test ABX zdaje się ma służyć wojnie między sceptykami a zwolennikami. No ale jak sceptycy (złotousi) tak obrazowo opisują jakie walory ma 2m kabla, to się nie dziwie zwolennikom ABX. Wszak tak znaczne opisywane różnice powinny być rozpoznawalne z palcem w d….

;D

https://www.audiostereo.pl/topic/73146-czy-test-abx-jest/#findComment-2040583

zgadzam się z przedmówcą

ale sam należę do grona słyszących kable

i różnice potrafią być wyraźne a czasem mało istotne

to też zależy od dobrania kabli do testów bo jak

będą plecionki o tym samym przekroju budowie a tylko w innym kolorze

to prawdopodobieństwo wystąpienia dużych różnic jest małe

musi być dobrany sprzęt który potrafi dać duże różnice po podłączeniu

wynikający z opisów złotoustych, czyli chłodny wzmak i odwrotnie

tak samo kable np specyficzny reson i np jakiś posrebrzany ostry qed an xt

generalnie czym sam potrafił stwierdzić "po ciemku" różnice

myślę że gdyby były dla mnie wyraźne to jak większość tak

ale same testy mało mnie interesują

dla mnie ważny jest efekt końcowy

czyli nie wydać dużej kasy a mieć przyjemność

z odsłuchu całego systemu bez popadania w paranoję

wydawania kasy na system wartości samochodu i bycia wiecznie niezadowolonym i poprawiającym jego walory :)

do wszystkiego ważne jest wyrobienie odpowiedniego dystansu

Focal + Naim

https://www.audiostereo.pl/topic/73146-czy-test-abx-jest/#findComment-2040951

Był moment kiedy test ABX budził moje zainteresowanie. Przeczytałem (z trudem) wymianę myśli i spostrzeżeń tu na forum w wątkach o ABX i stwierdziłem, że na naszym forum temat służy głównie napierdalance. Szybko zorientowałem się, że żaden, żaden z orędowników przeprowadzania tych testów nie dokonał wyboru swojego sprzętu przy pomocy tego testu. Mało tego, nikt z forumowiczów (a jest ich ponad 29 tysięcy) nie wspomógł się takim testem (a pytałem o to na forum) przy wyborze sprzętu dla siebie. Za to dowiedziałem się, że wszystkie wzmacniacze grają tak samo, za wyjątkiem lampowych :)

Dlatego uznałem, że nie warto poświęcać czasu i środków na taki test, skoro nawet najzagorzalsi jego wielbiciele nie skorzystali z tego "dobrodziejstwa" aby skompletować sobie swój własny system grający. Mnie tym bardziej do niczego taki test nie jest potrzebny. Teraz, tak jak kiedyś kupuję sobie to co mi się podoba, bez względu na gwiazdki, punkty, nagrody i wyniki jakichkolwiek testów. Podoba mi się jak gra? - Kupuję. Nie podoba mi się? - Nie kupuję. Naprawdę dobra metoda, z jednym "ale". Dla ludzi, zrównoważonych emocjonalnie, którzy wiedzą czego chcą i na co ich stać.

Dziś w odpowiedzi na pytanie:

"Czy test ABX jest... panaceum na wszystko"

mogę odpowiedzieć, że jest to raczej "pacaneum" trójwymiarowych masturbatorów.

https://www.audiostereo.pl/topic/73146-czy-test-abx-jest/#findComment-2041055
Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 30 Października 2010 - trolling
Ukryte przez Yamnick, 30 Października 2010 - trolling

albo trzywymiarowych ..impotentow.czyli wole masturbatorow.

generalnie miło jest poczytac ludzi kiedy nie maja pojecia o czym pisza.Mozna wiele przezyc upojnych ..chwil.

To bardzo dobry test w który daje dowody na czyjąś głuchote.

Nie wiem po co tyle dyskusji,zdaje sobie sprawe że słuchac to trzeba umiec,sam nie jestem świetny bo moja połówka ma lepszy słuch. A poza tym jak kogoś temat audio nie interesuje to dla takiego wszystko gra tak samo.

https://www.audiostereo.pl/topic/73146-czy-test-abx-jest/#findComment-2041071

Nie śmiejemy się z Trójwymiarowych. Bez nich to forum byłoby gromadą wzajemnej adoracji bufonów.

Najbardziej mnie zadziwia nierozpoznawalność w ABX wzmacniacza lampowego od tranzystorowego (tu na Forum takie przeprowadzano). Wydaje mi się, że rozpoznam takowe. Oczywiście nie przy jednym poziomie dźwięku, lecz przy różnych ale nie widząc co mi włączono (i musi to potrwać)…

Co do kabli to przy jednakowych średnicach i bez żadnych wynalazków (puszek na kablu z „tajemnymi” czwórnikami) są nierozpoznawalne (dla mnie i jakoś w testach w których uczestniczyłem dla innych).

Testy ABX są dobre do demaskowania rozmaitej maści chosztaplerów i złotouchych. Słyszą przecież tak zasadnicze różnice!

https://www.audiostereo.pl/topic/73146-czy-test-abx-jest/#findComment-2041072

mam dobry słuch i mogę się pochwalić a co mi tam,

gdzieś na necie są np testy na rozróżnianie mp3 128 a 320 z tym wyjcem gębowym klasycznym grubym i zarośniętym na licu,

i jakoś tak potrafię strzelić przy 20próbach 20 celnych więc mogę powiedzieć że rozróżniam znikome różnice,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to jest jakiś mój wynik niedawno zaklikany

nie wiem czy jest to argument za tym aby test abx zaczynać od tego czy ktoś potrafi taką różnicę usłyszeć

więc jeżeli dla mnie jest różnica w kablach i czasem spora to myślę że nie jest to autosugestia tylko oznaka raczej wrażliwego zmysłu słuchu

i myślę sobie że są osoby które ode mnie mają jeszcze bardziej wrażliwy słuch i też nie mają zamiaru uczestniczyć w tego typu testach

bo po co ? co takim osobom może dać uczestniczenie w testach?

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

https://www.audiostereo.pl/topic/73146-czy-test-abx-jest/#findComment-2041094
Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 30 Października 2010 - usuniecie cyt. wypowiedzi
Ukryte przez Yamnick, 30 Października 2010 - usuniecie cyt. wypowiedzi

albo trzywymiarowych ..impotentow.czyli wole masturbatorow.

generalnie miło jest poczytac ludzi kiedy nie maja pojecia o czym pisza.Mozna wiele przezyc upojnych ..chwil.

Nareszcie muls zacząłeś pisać o sobie.Dzięki ci za to.

Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 30 Października 2010 - obrazanie moderatora
Ukryte przez Yamnick, 30 Października 2010 - obrazanie moderatora

moze z uwagi na durnote jamnikow proponuje zatytułowac wontek....po co nam test ABX? taka monokultura genetyczna. od poczatku do konca wontku proponuje wpisy monotematycznie....Bardzo lubimy jamniki..

Rozumiem.

Słucham sobie muzyki z zamkniętymi oczami i słyszę zmianę pozycji osoby w pokoju odsłuchowym…

A kabli nie słyszę, przy założeniach jakie podałem.

I jakoś nikt jeszcze nie usłyszał różnic przy zastosowaniu takiego oto przełącznika:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-21293-042584500 1288460012_thumb.jpg

To do Miksona.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/73146-czy-test-abx-jest/#findComment-2041148
Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 30 Października 2010 - usuniecie cytowanego wpisu
Ukryte przez Yamnick, 30 Października 2010 - usuniecie cytowanego wpisu

moze z uwagi na durnote jamnikow proponuje zatytułowac wontek....po co nam test ABX? taka monokultura genetyczna. od poczatku do konca wontku proponuje wpisy monotematycznie....Bardzo lubimy jamniki..

A ja nie!Jestem jakiś odstający od reszty?

Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 30 Października 2010 - usuniecie cytowanego wpisu

[modrzewku ty jak zwykle w ogonie.jamniki to BARDZO szerokie pojecie.

To wiem,ale mimo wszystko...nie lubie.

Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 30 Października 2010 - udzial w dyskusji obrazajacej moda
Ukryte przez Yamnick, 30 Października 2010 - udzial w dyskusji obrazajacej moda

Raczej dłuższe niż szersze to pojęcie i jak wszystko co chodzi także przemijające.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 30 Października 2010 - obrazanie moderatora
Ukryte przez Yamnick, 30 Października 2010 - obrazanie moderatora

[baaa...ale ile trzeba czekac az zniknie jego ogon.Przy prawdziwym jamniku.Forumowy... to raczej tyle jego, co ogona.

[baaa...ale ile trzeba czekac az zniknie jego ogon.Przy prawdziwym jamniku.Forumowy... to raczej tyle jego, co ogona.

Myśle,że jednak dużo mniej...mimo wszystko.

Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 30 Października 2010 - obrazanie moderatora, trollowanie
Ukryte przez Yamnick, 30 Października 2010 - obrazanie moderatora, trollowanie

Ogólnie z tego co wiem jamniki nie nadają się do zaganiania stada, to tak na marginesie czyli jednak to eksperyment musi jakiś być.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Jeżeli chcecie naprawdę wiedzieć co abx jest wart o wejdźcie na stronke

Ukryta Zawartość

i przywalcie tak z 50 x correct bez rozgrzewki.

Nie jest to trudne ale nie możliwe po odtworzeniu pierwszy raz na "świeżo". Przy odrobinie wprawy różnice są rozpoznawalne po w pierwszych 2 sekundach.

Kto podczas spotkania będzie miał czas na puszczanie jednego kawałka kilkadziesiąt razy by znaleźć te szczegóły, inna sprawa to preferencje muzyczne -nie każdy zwraca uwagę na to samo.

Test abx jest spalony na starcie ze względu na swoją specyfikę.

btw 165965.png

za trzecim podejściem na integrze

Ukryta Zawartość

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

https://www.audiostereo.pl/topic/73146-czy-test-abx-jest/#findComment-2041232
i przywalcie tak z 50 x correct bez rozgrzewki.

A proszę Cię bardzo:

Ukryta Zawartość

Test abx jest spalony na starcie ze względu na swoją specyfikę.

A niby dlaczego?

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

https://www.audiostereo.pl/topic/73146-czy-test-abx-jest/#findComment-2041317

Tak możesz dawać screeny ale to tylko Ty wiesz czy za pierwszym strzałem dałeś bezbłędne wyniki. Wpierw popełniałem błędy potem nie było problemu...

A niby dlaczego?

im dłużej będziesz słuchał tym więcej wychodzi na jaw i z pozoru dwie takie same melodyjki nie są tym samym

słuchać słuchać słuchać

ps dla pawełka mamy coś specjalnego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

https://www.audiostereo.pl/topic/73146-czy-test-abx-jest/#findComment-2041323

a teraz pytanie

osoby które słyszą różnice w tym teście mp3

czy słyszą też różnice np po zmianie kabli głośnikowych?>

tu jest też jeden czynnik ukryty kable zmienia się dłużej

a klika dość szybko i pewna pamięć dźwięków może być szybciej ulotna w przypadku kabli ze względu na czas przełączania

co o tym sądzicie?

Focal + Naim

https://www.audiostereo.pl/topic/73146-czy-test-abx-jest/#findComment-2041433

Dzięki Nedj za wskazanie testu, jest fajny. Zaobserwowałem ciekawą rzecz, im dłużej się ten test wykonuje, tym jest... łatwiej. Człowiek uczy się rozróżniać "ten element" brzmienia, który słyszy jako różnicę. Wystarczają 2 sekundy, dokładnie gdy pan wchodzi w wibrujące "eeeee" wiadomo, która wersja gra. Chciałem potestować dłużej, ale wytrzymałem mniej więcej tyle co Ty. :-) Skoro tak krótki fragment wystarcza, aby z całkowitą pewnością rozpoznać wersje, to oznacza, że różnice są dostatecznie wyraźne. Może dlatego nie wystąpiło legendarne zmęczenie testem ABX, mimo, że to jest klasyczny test ABX. Sprzęt: Koss Porta Pro z komputerowej dziurki z iMacu.

Byłoby fajnie gdyby więcej osób wkleiło swoje wyniki. Śmiało panowie!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/73146-czy-test-abx-jest/#findComment-2041793
Gość Arek__45

(Konto usunięte)

On a river of sound

Thru the mirror go round, round

I thought I could feel (feel, feel, feel)

Music touching my soul, something warm, sudden cold

The spirit dance was unfolding

Ah! b'wakawa pouss?, pouss?

https://www.audiostereo.pl/topic/73146-czy-test-abx-jest/#findComment-2041857
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.