Skocz do zawartości
IGNORED

Chcę zorganizować w Krakowie test ABX

Gość discomaniac71

Testy ABX  

121 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy są optymalną metodą doboru sprzętu?

• Tak
      50
    • Nie
      71
  2. 2. Czy jesteś gotów uczestniczyć w teście ABX?

• Tak
      84
    • Nie
      37

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zgodnie z teorią Pawła wszystkie poprawnie skonstruowane wzmacniacze po wyrównaniu poziomów grają tak samo zatem bardzo chciałbym się o tym przekonać i liczę na pomoc krakowskiej braci odsłuchowej przy organizacji imprezy. Zapraszam też bardzo serdecznie Pawła i naszego lokalnego orędownika testów ABX - użytkownika Krak_oN. Chciałbym żeby ujawnili się posiadacze taniej budżetówki czyli najprostszych klocków dużych producentów (Sony, Denon, Yamaha itp). Osobiście poproszę też Waldka - josefa - żeby w teście mógł uczestniczyć Krell KSA 50S jako pewien punkt odniesienia. Zastanawiam się jak wypadłaby w ślepym teście w konfrontacji z Krellem np Diora albo końcówka mocy Sharpa za 300 PLN z Allegro? Jeśli ktoś z grupy krakowskiej ma ochotę na zabawę proszę o wpisy w wątku. Na początek wzmacniacze potem źródła. Pawła poproszę o wskazanie optymalnej metodologii testu bez odsyłania do innych tematów.

Kruczek tkwi w "poprawnie skonstruowane wzmacniacze" :) bo jak usłyszymy różnicę to ten wzmacniacz okaże się ... no właśnie pewnie nie poprawnie skonstruowany.

Słucham tylko muzyki.

• Użytkownicy+

Zgodnie z teorią Pawła wszystkie poprawnie skonstruowane wzmacniacze po wyrównaniu poziomów grają tak samo zatem bardzo chciałbym się o tym przekonać i liczę na pomoc krakowskiej braci odsłuchowej przy organizacji imprezy. Zapraszam też bardzo serdecznie Pawła i naszego lokalnego orędownika testów ABX - użytkownika Krak_oN. Chciałbym żeby ujawnili się posiadacze taniej budżetówki czyli najprostszych klocków dużych producentów (Sony, Denon, Yamaha itp). Osobiście poproszę też Waldka - josefa - żeby w teście mógł uczestniczyć Krell KSA 50S jako pewien punkt odniesienia. Zastanawiam się jak wypadłaby w ślepym teście w konfrontacji z Krellem np Diora albo końcówka mocy Sharpa za 300 PLN z Allegro? Jeśli ktoś z grupy krakowskiej ma ochotę na zabawę proszę o wpisy w wątku. Na początek wzmacniacze potem źródła. Pawła poproszę o wskazanie optymalnej metodologii testu bez odsyłania do innych tematów.

Disco, nie idź tą drogą ;-) wiem co mówię ...

Jeśli ktoś koniecznie musi - to tylko u siebie, w znanym systemie i po długim treningu z drugim urządzeniem. Nie rozgryzłem tego do dzisiaj czemu tak trudno wykazać różnicę, ale cholernie trudno.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Co prawda test ABX to hucpa i oszustwo, niemniej chętnie przyłączę się do wspólnej zabawy i przyłożę ręki do organizacji.

W razie czego udostępniam lokal i catering.

Mogę też dorzucić się na bilet dla trójwymiarowego, gdyby miał ochotę przyjechać.

W końcu test ABX bez niego nie będzie ważny ; )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Discomaniac71.

Daj sobie spokój,niczego nie udowodnisz,ani jednej stronie,ani drugiej.

A forumowym idiotom dasz kolejną pożywkę,na setki wypowiedzi w setkach idiotycznych wątków.

Ukryta Zawartość

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Bardzo zainteresowało by mnie porównanie Sharpa 8800 z Krellem. To może być super zabawa! Mam nadzieję że podzielicie się refleksjami na forum.

Dopowiem jeszcze tylko że odsłuchujący nie powinni raczej wiedzieć jakich sprzętów będą odsłuchiwali (Krell, Sharp ...) bo będą starali się za wszelką cenę wpaść na to czego słuchają i zawyżać oceny prestiżowych zestawów (po to by nie skompromitować się swoim słuchem w oczach innych odsłuchujących)- i stracą obiektywizm. Nie powinno się więc w tym wątku opisywać co będzie odsłuchiwane. Dlatego też Ty jako organizator nie powinieneś brać raczej udziału w odsłuchach, nie powinieneś informować odsłuchujących czego będą słuchali ani w jakiej kolejności - ani nie powinieneś już na początku modelować ich ocen (z Sharpem za 300 zł - po tej ukrytej negatywnej ocenie już na starcie jego dźwięk musi być gorszy). Jeżeli zrobisz ten test jako: "pokażmy wszystkim jak Krell powala dźwiękiem wszystkie inne konstrukcje" - to test raczej nie będzie obiektywny i może się nie udać. A przecież zabawa na pewno może być przednia, zwłaszcza przy podmianie nie tylko elektroniki, ale również kilku par kolumn (których oceniający również nie powinni widzieć)!

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Masz rację justas32. Myślę że wspólnie z Pawłem (rochu) zorganizujemy test i opiszemy go rzetelnie. Chciałbym jeszcze żeby Archanioł czuwał nad wszystkim i to najlepiej osobiście. A jeśli nie to niech pokaże jak powinna wyglądać optymalna metodologia.

Chciałbym jeszcze żeby Archanioł czuwał nad wszystkim i to najlepiej osobiście. A jeśli nie to niech pokaże jak powinna wyglądać optymalna metodologia.

Archanioł mógłby być, ale najbardziej doświadczony w tej materii jest lutek. Ewentualnie lutek mógłby komuś udzielić tzw pełnomocnictwo. Poniżej napisałem dlaczego jest to tak ważne :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja nie posiadam takiego przełącznika, a poza tym prowadzący musi być w tej metodologii doświadczony, ponieważ nawet mały błąd czy nieuwzględnienie czegoś pozornie nieistotnego może tutaj zaważyć.

Rozumiem że rola obserwatora też Ci nie odpowiada.

Najpierw musi być zapewniony pewny i obyty z metodyką prowadzący i odpowiedni sprzęt (tj szybki przełącznik), a następnie powinna zostać wykonana dokumentacja przeprowadzenia takiego testu z fotkami itp a wtedy pewni bezstronni obserwatorzy nie są wymogiem niezbędnym do uwiarygodnienia że wszystko zostało przeprowadzone należycie. Tak że obecność zwolenników takich testów nie jest konieczna, najważniejszy jest doświadczony prowadzący.

discomaniac71, robicie wszystko na opak, najpierw trzeba zorganizować odpowiedni sprzęt (przełącznik itp) oraz doświadczonego prowadzącego, a dopiero w następnej kolejności można ogłosić nabór na listę chętnych do odsłuchu.

Disco.

Myślę że taki test jest bez sensu i tak każdy z góry ma wyrobioną opinię.

Jeśli chcesz naprawdę to sprawdzić to zorganizuj sobie ze trzy cedeki,może być tanie dvd zasłoń sprzęt kotarą usiądz sobie wygodnie w fotelu i poproś kogoś (brat,żona itp)aby przełączał sprzęty.Można słuchać danego kawałka i zapisywać wyniki.

Czy ktoś potem napisze prawdę to już inna sprawa.

Ps.Ja sobie taki test zrobiłem i oczywiście sieciówek ,interkonektów i kabli głośnikowych nie odróżniałem.

Cedeki dla mnie grały też tak samo jedynie stare dvd poznałem ale tez chyba dlatego ze transport rumotał.

Oczywiście wzmacniacze to dla mnie inna sprawa i tu różnice były spore.

Pzdr.

Nie twierdzę że wszystkie cd grają tak samo,bo np słuchając na słuchawkach i przełączając róże filtry,oversamplingi czy jak to się fachowo nazywa różnice są tyle tylko że przy całościowym słuchaniu muzyki jest to margines.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

discomaniac71, robicie wszystko na opak, najpierw trzeba zorganizować odpowiedni sprzęt (przełącznik itp) oraz doświadczonego prowadzącego, a dopiero w następnej kolejności można ogłosić nabór na listę chętnych do odsłuchu.

Proponowaliśmy wielokrotnie zorganizowanie profesjonalnego testu ABX w tym zwrot kosztów podróży i zakwaterowania dla profesjonalnego prowadzącego ale profesjonalny prowadzący wykręcił się sianem.

Ludzie !!! Nie bójcie się tych testów !!! Przecież albo coś słychać, albo nie! Testy jeszcze się nie zaczęły a już wszyscy się ich przestraszyli ? Pamiętam opisy testów z Magazynu HiFi - przecież oni jak mieli inne opinie to otwarcie zapisywali że mają zupełnie inne zdania na temat danego sprzętu - a nie na siłę uzgadniali opinię ... . A odsłuch sprzętu w różnych konfiguracjach to przecież sama frajda !

discomaniac71, skontaktujcie się z lutkiem on jest tutaj najbardziej w tej materii kompetentny. A tak na marginesie to dobrze byłoby zorganizować też kogoś z monitorami studyjnymi ADAM S2.5A lub jakimś ich wyższym modelem, bo na portalu IXBT na tych monitorach w testach z wyrównanymi poziomami wychwytują różnicę pomiędzy źródłami .

"To trzeba zestawiac az takie skrajnosci ze soba zeby uslyszec roznice?"

No wlasnie, dobre pytanie. Wezcie Krella i cos powiedzmy za polowe jego wartosci. Chociaz opinie Dico juz znam - gra inaczej, ale miazdzy wszystko inne az milo... :-) I zeby nie bylo niedomowien, pisze o innym charakterze brzmienia.

Nie rozgryzłem tego do dzisiaj czemu tak trudno wykazać różnicę, ale cholernie trudno.

Jak widać sporo czasu upłynęło, a Ty nadal nie rozkminiłeś tego zagadnienia ;)

Jeśli nie byłeś w stanie w ślepym teście wykazać (usłyszeć) różnicy między jakimiś konkretnymi urządzeniami, to pokazuje to tylko i wyłącznie, że konkretnego dnia w konkretnym systemie w konkretnym pomieszczeniu odsłuchowych przy konkretnych warunkach atmosferycznych i przy konkretnym samopoczuciu konkretny testujący (w tym przypadku Ty) w rzeczywistości nie słyszy różnicy, mimo, iż twierdził (wydawało mu się?) inaczej.

Brak zaliczenia ślepego testu absolutnie nie może i nie dowodzi braku różnic. Bo może się okazać, że w tych samych warunkach np. rochu przejdzie test śpiewająco.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

D4ncer daruj sobie swoje złośliwości. Dotyczą one postu przy lekturze którego wykazałeś się rażącym brakiem umiejętności czytania ze zrozumieniem.

Jak widać sporo czasu upłynęło, a Ty nadal nie rozkminiłeś tego zagadnienia ;)

Jeśli nie byłeś w stanie w ślepym teście wykazać (usłyszeć) różnicy między jakimiś konkretnymi urządzeniami, to pokazuje to tylko i wyłącznie, że konkretnego dnia ...

nedj, wpisz w wyszukiwarce w miejsce ''Znajdź autora'' słowo palton a w miejsce ''Znajdź słowa'' słowo przełącznik, to zobaczysz w jego wpisach na ile czasu palton miał pożyczony ten przełącznik.

Poniżej są fotki wnętrza przełącznika który ma teraz palton :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja jestem bardzo ciekaw co, nawet bez Lutka i bez Krakona, wyjdzie?

Mam nadzieję, że to zrobicie bez względu na wszystko i że się przyłożycie, i że zostaną uwzględnione wszystkie założenia wstępne dla takiego testu.

Dobrze byłoby pomierzyć wzmacniacze i odtwarzacze, by się przekonać, czy któryś z testowanych nie będzie dodawał czegoś od siebie (zniekształceniami lub charakterystyką).

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Zgodnie z teorią Pawła wszystkie poprawnie skonstruowane wzmacniacze po wyrównaniu poziomów grają tak samo zatem bardzo chciałbym się o tym przekonać i liczę na pomoc krakowskiej braci odsłuchowej przy organizacji imprezy. Zapraszam też bardzo serdecznie Pawła i naszego lokalnego orędownika testów ABX - użytkownika Krak_oN.

Jeśli będzie to pod hasłem "jest bilet (dla pawełka) jest impreza", to rozumiem. Inaczej tego nie widzę, bo będzie to tylko pożywką do dalszego działania dla niezbyt lotnego gostka i jego świty.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.