Skocz do zawartości
IGNORED

Budżetowa wkladka do RELOOP'a

robiz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich Forumowiczów.

Jakis czas temu zakupiłem mój pierwszy "ekonomiczny" sprzęt Reloop RP 1000 MK3 do tego preamp , też " ekonomiczny " Monacor Phono SPR-6.

Przyszedł chyba czas na wymianę wkładki. Niestety w zestawie była według mnie , bardzo słaba wkładka MM Numark GT i nie gra to najlepiej.

Czytałem troche rózne watki i wielu ludzi to wiele opnii. Oczywiście biore pod uwage cos z ekonomicznego przedzialu do 200 zł.

Wszyscy piszą o:

AT-95, AT-110, moze cos z ORTOFON: Ortofon 510 Mk II lub OM 10 E,pamietam też coś takiego Shure M44G,ktos tez polecał Grado Prestige Black. Wszytko fajnie, tylko nie mam zielonego pojęcia czy i jak to zagra z tym moim zestawem. Wiem , że na forum nie ma najlepszych opini o moim zestawie, mam tego swiadomość. Prosze jedynie o rady odnosnie wkładki, bo z tego co mam, chcialbym wyciągnać jak najwięcej dobrego dźwieku.

Dzieki za rady.

https://www.audiostereo.pl/topic/73046-bud%C5%BCetowa-wkladka-do-reloopa/

Witam Wszystkich Forumowiczów.

Jakis czas temu zakupiłem mój pierwszy "ekonomiczny" sprzęt Reloop RP 1000 MK3 do tego preamp , też " ekonomiczny " Monacor Phono SPR-6.

Przyszedł chyba czas na wymianę wkładki. Niestety w zestawie była według mnie , bardzo słaba wkładka MM Numark GT i nie gra to najlepiej.

Czytałem troche rózne watki i wielu ludzi to wiele opnii. Oczywiście biore pod uwage cos z ekonomicznego przedzialu do 200 zł.

Wszyscy piszą o:

AT-95, AT-110, moze cos z ORTOFON: Ortofon 510 Mk II lub OM 10 E,pamietam też coś takiego Shure M44G,ktos tez polecał Grado Prestige Black. Wszytko fajnie, tylko nie mam zielonego pojęcia czy i jak to zagra z tym moim zestawem. Wiem , że na forum nie ma najlepszych opini o moim zestawie, mam tego swiadomość. Prosze jedynie o rady odnosnie wkładki, bo z tego co mam, chcialbym wyciągnać jak najwięcej dobrego dźwieku.

Dzieki za rady.

A co byś chciał szczególnie poprawić w stosunku do Numarka GT? Na czym Ci w dźwięku z gramofonu szczególnie zależy, bo nic nie napisałeś ani w "o mnie", ani w tym poście, ktory zresztą jest Twoim pierwszym postem. Tak w ciemno polecić niczego nie da rady biorąc pod uwagę, że np. Ortofon 510 nie zagra tak jak Grado czy Shure i vice versa.

Pozdro,

Yul

No fakt, mój pierwszy post na tym szacownym forum, mam nadzieje że nie ostatni.

Pierwsza sprawa , ze ten Numark gra bardzo cicho, to wynika chyba z jego wyjściowego napięcia. Z tego co wiem to on jest bardzo podstawową wkładką i chyba nie do końca przeznaczony do bezstresowego słuchana muzyki. No ale taki był załączony w serii. Ponoć i tak lepszy niż oryginalne wkładki Reloop;a montowane na pierwszy raz.

Muzyka to raczej coś bliżej starszego rocka ( Dire Straits , Genesis... )choć moja ślubna z uporem maniaka " każe " sobie kupować płyty z trochę inna muzyka . Bardziej stary pop ( Jantar, Abba.... ) Także jak widać rozstrzał jest maksymalny.

Teraz strasznie jest wyeksponowana góra i środek, rzekłbym przejaskrawiona. Brakuje trochę dołu. Nie oczekuje oczywiście dudnienia basu jak z subwoofera, ale troche lekkiego, kontrolowanego basiku byłoby wskazane. Rzecz jasna w miare moziwości sprzęt był skalibrowany: ramie wypoziomowane, nacisk według skali ( 2,5 do 3,5g dla tej wkładki ), , antyskating to chyba dość słabo działa w tym modelu, styczność igły ustawiona według szablonu.

No chyba tyle na początek.

robiz

>>>robiz,

"...Numark gra bardzo cicho..."

Ma 2,4 mV poziomu wyjściowego, to niby niedużo, ale w normalnej konfiguracji nie powinno być problemu z głośnością. No chyba, że przyzwyczaiłeś się do słuchania jakiegoś wyjątkowo głośnego, typu trąby jerychońskie, ale pewnie nie. Robiz, czy Ty wszystko dobrze podłączyłeś? Masz gramofon podłączony do odpowiedniego wejścia we wzmacniaczu? Do wejścia gramofonowego, oznaczonego jako phono, czy do wejścia liniowego np. CD, AUX, Tape, itd? Czy może wykorzystujesz jakiś zewnętrzny przedwzmacniacz gramofonowy? O doborze innej wkładki można porozmawiać później, najpierw kwestię połączeń trzeba wyjaśnić.

Pozdro,

Yul

Wydaje sie , że połaczenia sa ok. Gramofon podłączony do przedwzmacniacza , a dalej do wzmacniacza do wejscia CD,SUPER CD, itp.... Uziemienie z gramofonu podłaczone do przedwzmacniacza. Preamp to : Monacor Phono SPR-6. Mały , ale miał całkiem dobre recenzje na highfidelity .

Z ta głosnoscia , to nie jest tak , że nic nie słychać , ale poziom dzwieku jest dużo niższy niż ze żródła CD.

Jeszcze jedno spstrzeżenie. Mam wrażenie, ze partie wokalne sa mało czytelne, nie graja czysto. natomiast linie melodyczne sa całkiem czytelne. No i to co wcześniej, przejaskrawione wysokie i średnie częstotliwosci. Czasami głoś troche szelesci, nie wiem jak to nazwać.

robiz

Jeszcze jedno spstrzeżenie. Mam wrażenie, ze partie wokalne sa mało czytelne, nie graja czysto. natomiast linie melodyczne sa całkiem czytelne. No i to co wcześniej, przejaskrawione wysokie i średnie częstotliwosci. Czasami głoś troche szelesci, nie wiem jak to nazwać.

robiz

Wg mnie to wina słabego szlifu igły

możliwe też ,że igła się przybrudziła, lub płyty masz zużyte mocno

ale raczej to szlif

audiokarma.org

Płyty raczej sa w porzadku. To co opisałes z igłą, to chyba nastepny powód aby zmień ta wkladkę.Tylko na jaką , żeby to dobrze grało ? Ta igłę czyściłem tak jak płyty alkoholem izo-propylowym rozcieńczonym woda destylowaną( demineralizowaną )

robiz

>>>robiz,

Acha, kwestię preampa rzeczywiście przeoczyłem, jak słusznie pisze >senior...<. Co do wkładek o które pytasz to wszystkie z nich miałem/mam. Moje zdanie o nich jest takie:

Audio-Technica AT95 - poprawność i nic ponadto,

Audio-Technica AT110 - w stosunku do tańszej poprzedniczki cechuje się silniejszym basem, dźwięk jest jednak jak na moje potrzeby zbyt zmulony,

Ortofon 510 MkII - zdecydowanie najlepsza z całej stawki, bo najbardziej uniwersalna, dająca najciekawsze brzmienie, w którym twi dużo ładnie podanych szczegółów i ogólna otwartość dźwięku. Są jednak dwa szkopuły: 1) jak zagra z mocno plastikowym ramieniem Reloopa 1000, to nie wiem, mam taką obserwację, że w dobrych, lekkich ramionach potrafi zasokczyć posiadaczy wielokrotnie droższych wkładek swoimi możliwościami, 2) nie jest obecnie produkowana - zastępują ją modele: Ortofon Alpha (dostępny w firmie Voice z Cieszyna za około 270 zł) i Ortofon Vinyl Master Red (dostępny na allegro za około 400 zł). Jest to wobec tego najdroższa ze wszystkich propozycji,

Grado - jeśli napęd Reloopa nie będzie generował brumu, to można ją rozważyć - brzmienie ocieplone, dość mało szczegółowe, ale relaksujące. Dla tych co nie muszą się dogłębnie wsłuchiwać w to, co z vinyla płynie,

Shure - o ile nie będzie przesterowywać pre gramofonowego swoim zabójczo wysokim poziomem wyjściowym, to nadałby się do rocka i innej prostszej, skocznej muzyczki. Mało uniwersalna, ta wkładka w klasyce to istna tragedia, brzmienie krzykliwe.

Reasumując - kup może AT-95, bo najtaniej, a ewidentne błędy w dźwięku które opisujesz powinny ustąpić lub się zmniejszyć. Jeśli uzyskasz przynajmniej poprawność grania z tej AT-95, to nie inwestowałbym w jeszcze droższą wkładkę, tylko rozejrzał się za normalnym pre gramofonowym, a w następnej kolejności za porządniejszym gramofonem. Pre gramofonowe zawsze łatwiej wypożyczyć do odsłuchu i coś dla siebie wybrać.

Pozdro,

Yul

Z tym plastikowym ramieniem , to chyba nie jest tak, bo jak patrze na gramofon to raczej wygląda i czuć ,że to metal to ramie. Ale mniejsza.

Tak włąsnie sprawdzałem juz rynek i tez niestety wiem ,że ten Ortofon nie jest juz produkowany , a szkoda i ten AT-110 tez chyba nie mozna juz kupić. Przynajmniej szukajac w necie w Polsce nigdzie go niema. Faktycznie z tym Grado nie wiadomo jak sie zachowa, nie chciałbym aby jeszcze cos zaczęło buczeć.

A ta Shure z innym preampem , rozumie , ze dałaby rade ?

Ok, w takim razie skieruje sie chyba ku tej AT-95, choć rozstrzał cenowy tez jest niezły : od 90 zł do 150 widzałem chyba gdzieś....

A przy okazji z preampów , to co jest do wzięcia w rozsadnej cenie ?

Z tym plastikowym ramieniem , to chyba nie jest tak, bo jak patrze na gramofon to raczej wygląda i czuć ,że to metal to ramie. Ale mniejsza.

Tak włąsnie sprawdzałem juz rynek i tez niestety wiem ,że ten Ortofon nie jest juz produkowany , a szkoda i ten AT-110 tez chyba nie mozna juz kupić. Przynajmniej szukajac w necie w Polsce nigdzie go niema. Faktycznie z tym Grado nie wiadomo jak sie zachowa, nie chciałbym aby jeszcze cos zaczęło buczeć.

A ta Shure z innym preampem , rozumie , ze dałaby rade ?

Ok, w takim razie skieruje sie chyba ku tej AT-95, choć rozstrzał cenowy tez jest niezły : od 90 zł do 150 widzałem chyba gdzieś....

A przy okazji z preampów , to co jest do wzięcia w rozsadnej cenie ?

Shure M-44 gra dźwiękiem takim dość dosadnym, w pewnym sensie równym i nawet dość prawidłowym, z tym że gubi szczegóły, a różne niuasne przedstawia po swojemu - w sposób uproszczony. Do grania w klubach, tam gdzie ludzie pochłonięci są głównie wypijaniem coraz to nowych kufli piwa, a nie słuchaniem muzyki, to jest on dobry. Wiele zależy od Twojego nastawienia - jeżeli to ma tworzyć tylko "atmosferkę" i "klimacik" w domu i nikt temu nie będzie się baczniej przysłuchiwał, to może być. Ale z drugiej strony, jakbyś chciał uważniej posłuchać go w konfrontacji z innymi, bardziej udanymi wkładkami, to łatwo stwierdzisz, że sporo straciłeś słuchając muzyki z niego.

Jeżeli nowa AT-95 E ma kosztować 90 zł, to jest niedrogo. Tyle to kosztuje jeden porządnie wydany longplay. Ja za swoją kilka lat temu zapłaciłem chyba coś około 130 zł. Jest faktycznie jeden sklep na allegro który oferuje AT-95 za 90 złotych, ale ten sklep też oferuje polskie Foniki - "nowe"! Co to znaczy "nowe"? ŁZR Fonica-Łódź nie istnieje od kilkunastu lat, no chyba że zmartwychwstała, ale wtedy ja - łodzianin z dziada pradziada - bym coś o tym wiedział, hehe. Jeśli chciałbyś oryginalną iglę do AT-95E, to spójrz na ten link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i przypatrz się ostaniemu zdjęciu - tam widać jak są pakowane ORYGINALNE japońskie igły do wkładek AT - akrylowy, przezroczysty pojemniczek włożony do papierowego pudełeczka. Reszta to podróbki.

Co do preampów to wybieraj sposród:

Cambridge Audio Azur 640P (odradzam tańszy model 540P),

Pro-Ject Phono Box Special Edition Mk II (odradzam zwykłego PhonoBox'a),

a jak Ci nie przeszkadzają wyroby amatorskie, to jeszcze CS Blue.

No albo lutownicę w rękę, papierosika za ucho, zapałkę w zęby, okulary na nos i składać pre forumowe z kilkuset "koralików"!

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Yul widze , że kolega z miasta Łodzi. No to my po sąsiedzku , bo ja siedze w Zgierzu.

To jak ten " szemrany " sklep z ALLedrogo odpuscic , to gdzie w Łodzi ta wkładke mozna nabyc , w tym BEST AUDIO NA TRAUGUTTA ?

Czy może jakies inne namiary.

A tak przy okazji dziekuje za wszytskie informacje Tobie Yul i nnym forumowiczom.

robiz

Yul widze , że kolega z miasta Łodzi. No to my po sąsiedzku , bo ja siedze w Zgierzu.

To jak ten " szemrany " sklep z ALLedrogo odpuscic , to gdzie w Łodzi ta wkładke mozna nabyc , w tym BEST AUDIO NA TRAUGUTTA ?

Czy może jakies inne namiary.

A tak przy okazji dziekuje za wszytskie informacje Tobie Yul i nnym forumowiczom.

robiz

Aaa, no to witam krajana ze Zgierza i w pas się kłaniam! "My tu gadu-gadu, a Niemcy w Zgierzu", tak się w Łodzi mawia, hehe, żeby podkreślić że coś się zaraz stanie, względnie że czasu już brakuje.

Wkładkę można kupić w Best-Audio, niewykluczone ze mają aktualnie nawet. A jak nie mają to zamówią i szybko sprowadzą. Działają dość operatywnie, to trzeba im oddać.

Pozdro,

Yul

Yul

To nie jest jedyny sposób pakowania igieł Audio Techniki. A co do sklepu z allegro - jeśli masz na myśli użytkownika Wamat to kupiłem u niego z ciekawości dwa zamienniki. I moim zdaniem są naprawdę dobrej jakości. Nie sądzę żeby AT95 sprzedawał nieoryginalną, to raczej nie ma sensu przy takiej cenie.

Ale oczywiście głowy nie dam :-)

Tak, senior..., myslalem o tym sklepie WAMAT z alledrogo, bo faktycznie tylko on ma te wkładki w takiej " dorej " cenie . Sa jeszcze u jakiegoś sprzedawcy z W-wy , ale cena też juz jakby bardziej warszawska i prawie jak łódzka.

Myslisz , ze te wkładki to "zamienniki ", bo jak mówisz kupiłeś jakis taki , kiedys ?

robiz

Ukryta Zawartość

at110 ok 200 pln z wysyłką i

at95e ok 91 pln z wysyłką :-)

Ukryta Zawartość

Polecam niemieckich sprzedawców vs polskich, za ich dokładność, posprzedażną obsługę klienta i generalnie wyższą kulturę handlu :-]

albo to

Ukryta Zawartość

at12e

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Może faktycznie ziomki z Niemiec sa bardziej profesjonalni, choć to nie reguła. Ostatnio zakupiłem winyla z ocena " near mint " Ośmieliłem sie nie zgodzic z ta ocena i o dziwo sprzedawca zaproponował , ze ma drugi egzemplarz i podeśle mi do odsłuchu. Ten " gorszy " mam mu odesłać. Nieźle nie !?

Natomiast tu widzę już jeden główny problem ( ebay niemicki ) , ni kuta fersztejen po ich niemu i chyba się nie dogadamy. Chyba , że w jęz. bliższemu angielskiemu gadają , a tego nie wiem.

Jak widzę tam po 91, a u nas po 99 zyla, najtaniej + przesyła. Przyznam sie , że nie korzystałem jeszcze z ebay'a.

robiz

>>>robiz,

"...Ostatnio zakupiłem winyla z ocena " near mint " Ośmieliłem sie nie zgodzic z ta ocena i o dziwo sprzedawca zaproponował , ze ma drugi egzemplarz i podeśle mi do odsłuchu. Ten " gorszy " mam mu odesłać. Nieźle nie !?..."

No fajnie! Niemiaszek "przetestował" Cię po swojemu. Wysłał Ci oczywiście jakiegoś kaszalota, którego głupio mu było swojemu rodakowi sprzedawać, natomiast Polakowi, Turkowi, mieszkancowi byłej Jugosławii, to już owszem - można posłać, a niech się cieszy! Podsumuję to przysłowiem: "Gdzie Niemiec stanie, tam trawa nie urośnie".

Są, jak widać, blaski i cienie ebya. Niektórzy z moich przedmówców widzą tylko blaski.

Pozdro,

Yul

P.S. Źródło pochodzenia tak tanich wkładek ma moim zdaniem drugorzędne znaczenie. Audio-Techniki za 90 zł prawie na 100 % nie są oryginałami z fabryki A-T; na takiej samej zasadzie te polskie MF-100/104 nie pochodzą przecież z zakładów Fonica. Podobnie ma się rzecz z igłami wymiennymi. Ale przy tej niskiej klasie wkładek nie ma raczej o co kruszyć kopi. Z drugiej strony, czy różnica cen wkładki kupionej u dystrybutora lub z innego źródła, jest rzeczywiście tak wielka, żeby pokusić się tu o oszczędność?

robiz

Igły, które sprzedaje są zamiennikami. Natomiast wkładki moim zdaniem są oryginalne.

Dzięki senior... za info. Tez troche zasiegnąłem jezyka i chyba tak moz być. Pytałem w sklepie o te wkładkii, ponoc pojawiały sie włsnie wkładki AT , ponoc drugi gatunek " bez igieł dla pro-Ject na pierwszy montaż. Nie wiem , czy fakt mał miejsce , powtarzam tylko słowa gościa ze sklepu Best Audio w Łodzi.

A tak przy okazji, zainteresowała mnie jeszcze wkładka ORTOFON OMB 5E, cena podobna ok 140 zł. Tylko ten kształ taki dziwny. Ciekaw jestem czy to by pasowało do mojego ramienia z Reloopa 1000.

robiz

Co masz na myśli pisząc ze wkładka ma dziwny kształt?

Ramię Twojego Reloop-a przystosowane jest do przykręcania koszyczka z wcześniej przykręconą wkładką. Koszyczek bez problemu akceptuje wkładkę Ortofon OMB 5E.

Jeśli masz wątpliwości to dopytuj dalej.

Co masz na myśli pisząc ze wkładka ma dziwny kształt?

Ramię Twojego Reloop-a przystosowane jest do przykręcania koszyczka z wcześniej przykręconą wkładką. Koszyczek bez problemu akceptuje wkładkę Ortofon OMB 5E.

Jeśli masz wątpliwości to dopytuj dalej.

Porównując wkładke AT95 do tego ORTOFONA OMB 5E, to AT wydaje sie " niższa". Ten Ortofon ma taki jakis długi " nos " i boje sie czy ramie będzie na dobrej wysokosci gdy zamontuje tego ortofona.

robiz

Nie wydaje mi się aby różnice w wysokości obydwu wkładek, były tak dramatycznie duże. W Twoim gramofonie z powodu braku regulacji VTA i tak będziesz musiał poziomować ramię, dobierając odpowiedniej grubości matę.

W zasadzie większość producentów tanich konstrukcji, obsadza ramiona gramofonowe dość wysoko, dając możliwość użytkownikowi dokładne wyjustowanie wkładki.

WOY, a większe napięcie wyjsciowe Ortofona w stosunku do AT przełozy sie na wyzszy poziom dzwieku ( głośnosci dzwieku ) czy ma to razcej drugorzędne znaczenie lub może miec to jakies negatywne następstwa >

robiz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.