Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 400 zł

JonathanLaFey

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich na forum, to jest mój pierwszy post i zapewne jak to typowe, z prośba o pomoc.

Przejrzałem sporą część forum ale nie znalazłem zbytnio odpowiedzi na moje pytania, jedynie niektóre wpisy trochę mnie naprowadziły.

W tamtym tygodniu zakupiłem swój pierwszy zestaw stereo. Pozostały jeszcze kolumny i tu mam lekki problem bo za nic nie wiem co kupić. Na kolumny mam jakieś 400 złotych, ewentualnie stówkę mogę dołożyć, najlepiej jednak w tej sumie.

Wzmacniacz to Sony ft-500ES. Muzyka to głównie metal we wszelkich odmianach, hard rock oraz rock progresywny. Czasami coś z elektroniki czy też muzyki klasycznej. . Pokój to jakieś 17 metrów kwadratowych.

Poniżej jest kilka linków do aukcji z kolumnami które zwróciły moją uwagę;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastanawiam się również nad jakimiś kolumnami tonsilowskimi. Kolumny w tej cenie będa raczej wiekowe i właśnie takich poszukuję. Dodam jeszcze, że skłaniam się raczej ku kolumnach podłogowych.

Jakich firm mam się wystrzegać, na jakie zwracać uwagę? Na jakie cechy czy też parametry zwracać mam szczególną uwagę w moim przypadku?

Przeglądam to allegro wzdłuż i wstecz i na nic nie mogę się zdecydować. Kolumny zapewne nie za prędko zmienię, dlatego zależy mi na tym, aby je w miarę dobrze dopasować do wzmacniacza i słuchanej muzyki. Tak więc proszę o lekką pomoc.

Z góry wszystkim dziękuję

Pozdrawiam

Arek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/73013-kolumny-do-400-z%C5%82/

Ukryta Zawartość

Tu masz Arcus np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie Pioneery vintage kiedys kupiłem i mi sie rozkleiły, sklejka 12mm do bani. Ale brzmienie całkiem całkiem. A Magnaty teko typu za 300 mam nadal i myśle że Cie nie zawiodą no i wykonanie mają solidne fajne.Też czesto słucham metalu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niedawno kupiłem Jamo Studio 180 (za bagatela 160 zł) więc do 400 zł jest szansa wychaczenia.Przesiadłem się z Akira.Głownie słucham metalu,folk metalu,viking itp,stary dobry rock jak najbardziej.I po odpowiednim rozstawieniu,zmianie przewodów,do metalu też się nadają,trochę im czegoś brak,ale rekompensuje to idealny dzwięk w pozostałych gatunkach.Więc jak się uda tanio wyrwać Jamo to polecam

Ukryta Zawartość

160?? fajny interes:)

Ukryta Zawartość

Tu są jakies Magnaty ale nie jestem pewien co to jest,czy warto

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Edd, Simon, dzięki za linki. te magnaty to sprawdzona firma? Co do muzy, to chyba również prog rocka słuchasz, mam rację? (awatar jakoś kojarzy mi się z okładkami płyt z tą muzą :))

To prwada że do metalu, głosniki raczej powinny być 3-drożne?

Jakie sa różnice w dżwięku kolumn podłogowych oraz podstawkowych?

Domyślam się, że dla kogoś te pytania moga sie wydać banalne, ale ja naprawde jestem zielony w tych sprawach.

Wiesz przy bardzo głosnym słuchaniu głosnik basowy odpowiada za basy a średniotonowy za srednie tony

a gdy masz dwudrożne kolumny to jeden głośnik jest obciażony przetwarzaniem basów i jednoczesnie srednich tonów i dlatego do głosnego sluchania niby lepiej trójdrożne.

Podstawkowe... dadzą Ci niezły bas jak podkrecisz gałke basów na wzmacniaczu. Takie Arcusy czy Magnaty myśle że ucieszą ucho dopóki nie bedziesz kupował droższych.

Jeśli chodzi o Ozrica z okładki to oszalałem na punkcie tego zespołu,niesamowici:)

Podstawki zagrają szybko a podłogowce zejdą niżej z basem i wiecej tego basu mają

Najlepszy jakościowo bas dadzą te Arcusy bo mają obudowe zamknietą i znalazłem jeszcze coś takiego

Ukryta Zawartość

Ale tutaj nie mam pojęcia jak to może zagrać może ktoś z forumowiczów cos wymyśli. Musisz każdą oferte do 500 w allegro przejrzeć,może bedzie coś lepszego jeszcze

Ukryta Zawartość

Tu masz kolumny:) ryzyko bo troche stare ale...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ręce i nogi się uginają !!!

Nie kupisz za 400 PLN dobrych głośników trójdrożnych!!! Nie znam tych magnatów ale za takie pieniądze to można się domyślić że nic dobrego to nie będzie na pewno "basu" będzie więcej ale trudno nazwać go basem raczej będzie to jakieś dudnienie.

Nie piszesz nic o pomieszczeniu w jakim mają te głośniki grać. Musisz uzmysłowić sobie że niezwykle trudno jest kupić za takie pieniądze przyzwoite głośniki a trójdrożne to raczej graniczy z cudem. W tych pieniądzach skupiłbym się raczej na konstrukcjach dwudrożnych i zainteresował się tymi Bowersami lub innymi konstrukcjami sprawdzonych producentów.

Pozdrawiam, paweljazz

simon1983 jeżeli tylko dzięki obudowom zamkniętym mielibyśmy zawsze najlepszy jakościowo bas to nie istniałby obudowy z basrefleksem, labiryntowe i wiele innych rozwiązań. Przemyśl co piszesz i nie rozpowszechniaj herezji.

Pozdrawim, paweljazz

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

^^ Jak pisałem, jestem w temacie zielony, dlatego też zadałem tu te pytania. Co do wieży, to dzięki archiwum forum wybrałem sobie sprzęt. Z głośnikami już nie jest tak prosto.

Paweljazz - Pomieszczenie ma jakieś 17 metrów, jest trochę "zagracone", jest biurko, dwa łóżka i standardowa meblościanka. Pokój jest bardziej podłużny.

Nie zalezy mi na nie wiadomo czym, chcę po protu dobre głośniki, które pozwolą mi się cieszyć dobrym dzwiękiem.

Ukryta Zawartość

Tu są jakies Magnaty ale nie jestem pewien co to jest,czy warto

Podstawowa seria. Nic specjalego, ale chyb wolalbym takie nieco gorsze podlogowki, ktore dadza jakis bas w 17m2 niz lepsze brzmieniowo monitorki ktore sie zgubią. Oczywiscie mowa o kolumnach z watku za 400zl.

Ręce i nogi się uginają !!!

Nie kupisz za 400 PLN dobrych głośników trójdrożnych!!! Nie znam tych magnatów ale za takie pieniądze to można się domyślić że nic dobrego to nie będzie na pewno "basu" będzie więcej ale trudno nazwać go basem raczej będzie to jakieś dudnienie.

Az tak tragicznie nie jest. Mialem akurat wieksze Monitor 1000 i wlasnie nie dudnily. Wrecz przeciwnie. Mialy dosc slaby bas, bez wodotryskow. Ale chybva lepiej miec mniej tego basu jak nadmiar i wspomniane przez ciebie dudnienie.

Ukryta Zawartość

?👈

Z Twoich wyborów jedynie Arcusy były do zaakceptowania. Ale one mają już swoje lata, musiały by więc być w idealnym stanie żeby je kupić. Najlepszym wyborem są zaproponowane ci wyżej kolumny DIY na podstawowej Vifie. Ale musisz się chyba pospieszyć bo okazje mają to do siebie że nie trwają wiecznie. W żadne Altusy czy Altony się nie pakuj - naprawdę szkoda życia na taki dźwięk.

Znalazłem jeszcze coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - te mnie szczególnie zainteresowały

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Acoustic Research to bardzo dobra firma. Tyle że kolumny stare - znów trzeba się upewnić czy są w idealnym stanie. Teoretycznie kolumny diy na vifie którymi się zainteresowałeś powinny być OK. W praktyce to tak nie wygląda - często amatorzy nie potrafią stroić kolumny i tylko wymieniają głośniki. I kolumna mimo że z dobrymi głośnikami gra fatalnie : bo zwrotnica, bo bass reflex, bo zła pojemność pudła itd. Produkt firmowy gra na pewno dobrze. Te Arcusy też są na Vifie. Decyzję musisz podjąć sam ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - te mnie szczególnie zainteresowały

Powalcz o to, IQ to bardzo dobra firma

Ukryta Zawartość

Acoustic Research to bardzo dobra firma. Tyle że kolumny stare - znów trzeba się upewnić czy są w idealnym stanie. Teoretycznie kolumny diy na vifie którymi się zainteresowałeś powinny być OK. W praktyce to tak nie wygląda - często amatorzy nie potrafią stroić kolumny i tylko wymieniają głośniki. I kolumna mimo że z dobrymi głośnikami gra fatalnie : bo zwrotnica, bo bass reflex, bo zła pojemność pudła itd. Produkt firmowy gra na pewno dobrze. Te Arcusy też są na Vifie. Decyzję musisz podjąć sam ...

Również, za małe pieniądze polecam Arcusy.

Lecz także zamknięte, z archaicznymi przyłączami, lecz GRAJĄCE Bang&Olufsen oraz (oczywiście:) Infinty.

Pozdrawiam!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i porady. Mocno się zastanawiam właśnie nad którymiś Arcusami lub kolumnami IQ z linku wyżej.

Padła tutaj nazwa Infinity, znalazłem coś takiego :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chyba sobie wybrałes na sam koniec Infinity,te ktore ja proponuje są mniejsze, a te które sobie znalazłeś bardziej zagrają jak podłogowe,wiec bardzo fajny wybór, a jak musisz mieć mocniejsze uderzenie to IQ

Ukryta Zawartość

do metalowej muzyki to raczej polecałbym kolumny o dogrzanej ciepłej średnicy.Najlepiej średnio audiofilskie.

Sam szukam jakis ciekawych kolumn w przystepnej cenie ale na allegro posucha.Wystawił ktoś sony ss-g3 za 700 złotych ale nie słuchałem wiec sie nie wypowiem.

Odnosnie polecanych przez zukzukzuk kolumn beovox od bang&olufsen to słyszałem ze niektóre ich wynalazki graja całkiem dobrze.Ale wyłowic z masy szrotu cos sensownego jest bardzo trudno.

Grundig High Fidelity

G3 brzmią dość spokojnie, można też dopasować sobie brzmienie potencjometrami. W moim przypadku nie było nadmiaru basu, był za to bardzo dobrze kontrolowany i sprężysty. Magnesy to alnico, głośnik średniotonowy i wysokotonowy siedzi w oddzielniej komorze.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

do metalowej muzyki to raczej polecałbym kolumny o dogrzanej ciepłej średnicy.Najlepiej średnio audiofilskie.

Sam szukam jakis ciekawych kolumn w przystepnej cenie ale na allegro posucha.Wystawił ktoś sony ss-g3 za 700 złotych ale nie słuchałem wiec sie nie wypowiem.

Odnosnie polecanych przez zukzukzuk kolumn beovox od bang&olufsen to słyszałem ze niektóre ich wynalazki graja całkiem dobrze.Ale wyłowic z masy szrotu cos sensownego jest bardzo trudno.

Ukryta Zawartość

Tych słuchałem (aczkolwiek nie metalu - no może 1 utwór)... Naprawdę fajne, barwne granie:) Tylko nieco powyżej budżetu:(

Nie wiem jak mniejsze (i tańsze) dwugłośnikowe - S40?

Pozdr.

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

do metalowej muzyki to raczej polecałbym kolumny o dogrzanej ciepłej średnicy. Najlepiej średnio audiofilskie.

No właśnie, w metalu to chyba własnie średnica jest najważniejsza. Mógłbym otrzymać jakiś przykład?

Po zastanowieniu budżet mogę trochę zwiększyć do 600 zł, z racji tego że zapewne nie będę za szybko tych kolumn zmieniał. Te sześc stówek jednak to już jest wyśrubowany maks.

Swoją drogą myślę, że wątek nie tylko mnie może pomóc, zapewne jest więcej osób które mają podobny do mojego problem.

Co powiecie na to?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.