Skocz do zawartości
IGNORED

Bewitch 6550 czy EL-34? "charakter brzmienia"

zicohaos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

jak w temacie,który?

Bardzo bym prosił o charakterystykę brzmienia jednego i drugiego,tzn jakie są różnice wynikające z aplikacji lamp KT88 a EL34 poza oczywiście mocą.

Wiem że wszystko zależy od całego toru audio,pomieszczenia,akustyki itd,ale tak w wartościach bezwzględnych który "ładniej gra"subiektywnie rzecz jasna,sumując spotkałem się z opiniami że KT88 to wykop,dynamika a EL34 to ciepełko,średnica ale chyba są to mocne uproszczenia.

Interesuje się tymi wzmacniaczami ponieważ mają dobrą opinie na forum co do jakości wykonania jak i brzmienia,w stanie fabrycznym graja całkiem nieźle a po kilku drobnych poprawkach bardzo dobrze,biorąc pod uwagę cenę oczywiście,to wszystko wyczytałem na forum.

Proszę o opinie użytkowników jak i byłych właścicieli,oraz osoby które miały je naprawdę okazje dobrze posłuchać

pozdrawiam

Witam

Miałem tego bewitcha.Grałem z hyperionami III lux 8 ohm.Barwa, przestrzenność, muzykalność jak najbardziej, ale czy miało to wykop to nie wiem. Słuchając Rammstein czy Metallica to miałem potencjometr jak nikogo w domu nie było na godz.13 i jeszcze coś mi nie pasowało.Stopa perkusji jakaś taka niemrawa. Słuchałem jeszcze te hyperiony z primaluna one na l-34 i cd usherem i to mi się bardziej podobało jednak słuchałem takiego połączenia przez może godzinę i uległem tylko magi chwili. Pewnie i hyperiony nie są jakimiś wielkimi wymiataczami, ale z hybrydą vincenta to potrafią przyłożyć basem szczególnie w soundrtackach.Ja cały czas poluję na jakąś lampę na l-34 w przyzwoitej cenie i wacham się czy kupić jeszcze raz chińczyka na ebayu czy od polskiego producenta.Jednak w cenie którą trzeba zapłacić u chińczyka to mi w Polsce pewnie nikt nie zrobi.

Nie znam Bewitch-a ,mam natomiast Yaqina B 100 na lampach KT 88 i tak w aspekcie dynamiki ,szybkości basu ,mięsistości ,sprężystości ,wielobarwności nie mówiąc już o średnicy i wysokich tonach rozłożył na łopatki NAD 372 ,a dodam jeszcze , że mam dość trudne do napędzenia kolumny ,tj.: 2,5 drożne kolumny na scan-speakach revelatorach w aspekcie brzmienia i ceny jest to wzmacniacz wybitny

Piotr

A czy tego basu w 100B jest bardzo dużo ? Cicho myślę nad odsłuchaniem tego wzmaka. Obecnie mój MC-10L trochę mnie męczy nadmiarem i niedość dobra kontrolą na dole. O ile z monitorami było go nawet za mało często to z moimi drugimi podłogówkami jest go znowu za dużo i za tłusto. Może ktoś z okolic Poznania zajrzy na godzinę na piwo abym sobie stwierdził czy warto mi przeskoczyć na KT88 i czy po MC-10L nie strace pięknego wokalu.

pozdrawiam

A czy tego basu w 100B jest bardzo dużo ? Cicho myślę nad odsłuchaniem tego wzmaka. Obecnie mój MC-10L trochę mnie męczy nadmiarem i niedość dobra kontrolą na dole. O ile z monitorami było go nawet za mało często to z moimi drugimi podłogówkami jest go znowu za dużo i za tłusto. Może ktoś z okolic Poznania zajrzy na godzinę na piwo abym sobie stwierdził czy warto mi przeskoczyć na KT88 i czy po MC-10L nie strace pięknego wokalu.

pozdrawiam

Ja jestem z Łodzi , wzmacniacze na lampie kt 88 zawsze mają bardzo szybki ,dynamiczny ,świetnie kontrolowany i z kopem bas ,natomiast większość wzm.na lampie el 34 ma bas słabo kontrolowany ,poluzowany -taka uroda wzmacniaczy na el 34 za wyjątkiem Manleya Snapper ale ten kosztuje 18 000 tyś.zł.Możesz ten efekt skompensować podłączając szybkie ,dynamiczne kolumny lub zmienić wzmacniacz

Piotr J

jeszcze jedno nie chodzi o to ,czy basu jest dużo tylko czy jest dobrze kontrolowany.Yaqin b 100 ma tak potężny bas ,że ściany i podłogi drżą a mimo to jest to bas cholernie szybki ,sprężysty ,mięsisty ,kontrola basu w tym wzmacniaczu jest wspaniała i wiele wzmacniaczy tranzystorowych w porównaniu z Yaqinem ma wolny ,dudniący rozlazły bas ,nawet NAD 372 nie ma tak dobrze kontrolowanego ,szybkiego basu choć ma 180 wat na kanał-bas powinien schodzić do czeluści piekieł ale ma być świetnie kontrolowany.Powiem tak -nie słyszałem jeszcze wzmacniacza do 10 000 zł.,który ma tak świetny bas w zakresie kontroli i wielobarwności ,jest to nie spotykany ,wspaniały bas .W sensie kontroli i szybkości możemy porównać go do Krella 300 ale w sensie wielobarwności to krell zostaje daleko w tyle.

I jeszcze jedno do wyjątkowego wokalu i holograficznej przestrzeni to lepiej pomyśl o Amplifonie wt 40II pod tym względem Ustępuje mu nawet Accuphase E 350 -osobiście słuchałem i porównywałem

Piotr

Często w porównaniach odnoszę się do NAD-a 372 gdyż jak mniemam większość audiofilów ma lub miała jakiegoś tam NAD-a a mało kto ma lub miał Tact-a Millennium lub choćby Luxmana .NAD 372 ma dwie zalety :muzykalność i moc ,reszta to same wady.

Yaqin B 100 ma jedną wadę :60 wat na kanał -reszta to same zalety.Od razu dodam ,że są lepsze wzmacniacze od Yaqina B 100 ale kosztują 6-8 krotnie drożej.Poza tym po przekroczeniu pewnego pułapu cenowego np.:15 000 zł.trudno jest tak do końca powiedzieć ,który wzmacniacz jest lepszy ,raczej jest to kwestia upodobań i oczekiwań.To nie jest tak ,że wzmacniacz za 80 000 zł.gra sto razy lepiej niż wzmacniacz za 6 000 zł.Gra co najwyżej trochę lepiej ,nie współmiernie , nie adekwatnie do ceny ,którą trzeba zań zapłacić .Cenę ,która by usprawiedliwiała rzeczywisty przyrost jakości dźwięku ,brzmienia .Z moich doświadczeń wynika ,że tak naprawdę płaci się za reklamę ,markę i voodoo .Zwróćcie uwagę ,że w kategorii A lub HIGH-END jest wiele wzmacniaczy , kolumn , kompaktofonów i nie ma już dalszych klasyfikacji ,choćby umownych np.: KLASA A ,KLASA A+ ,KLASA A++ ,KLASA A+++ ITD. Każdy kto myśli i ma słuch niech wyciąga wnioski -za głupotę się płaci.

Piotr

Często w porównaniach odnoszę się do NAD-a 372 gdyż jak mniemam większość audiofilów ma lub miała jakiegoś tam NAD-a a mało kto ma lub miał Tact-a Millennium lub choćby Luxmana .NAD 372 ma dwie zalety :muzykalność i moc ,reszta to same wady.

Yaqin B 100 ma jedną wadę :60 wat na kanał -reszta to same zalety.Od razu dodam ,że są lepsze wzmacniacze od Yaqina B 100 ale kosztują 6-8 krotnie drożej.Poza tym po przekroczeniu pewnego pułapu cenowego np.:15 000 zł.trudno jest tak do końca powiedzieć ,który wzmacniacz jest lepszy ,raczej jest to kwestia upodobań i oczekiwań.To nie jest tak ,że wzmacniacz za 80 000 zł.gra sto razy lepiej niż wzmacniacz za 6 000 zł.Gra co najwyżej trochę lepiej ,nie współmiernie , nie adekwatnie do ceny ,którą trzeba zań zapłacić .Cenę ,która by usprawiedliwiała rzeczywisty przyrost jakości dźwięku ,brzmienia .Z moich doświadczeń wynika ,że tak naprawdę płaci się za reklamę ,markę i voodoo .Zwróćcie uwagę ,że w kategorii A lub HIGH-END jest wiele wzmacniaczy , kolumn , kompaktofonów i nie ma już dalszych klasyfikacji ,choćby umownych np.: KLASA A ,KLASA A+ ,KLASA A++ ,KLASA A+++ ITD. Każdy kto myśli i ma słuch niech wyciąga wnioski -za głupotę się płaci.

[cały wpis był wyłącznie obraźliwy]

• 1 miesiąc później...
  • 4 tygodnie później...

McGyver,o ile się nie mylę

Violet - dzięki za swietne recenzje!

Witam,

Robiłem tuning wzmacniacza Bewitch 6550 w Pana Andrzeja w Polski HIGHEND. Po wymianie prostówek i kondensatorów sprzęgających, oraz korekty układu jest po prostu SUPER. Pan Andrzej specjalizuje się w tuningu chinskich wzmacniaczy Music Angel, Audioromy 813 i wielu innych.

POLECAM

Witam,

Robiłem tuning wzmacniacza Bewitch 6550 w Pana Andrzeja w Polski HIGHEND. Po wymianie prostówek i kondensatorów sprzęgających, oraz korekty układu jest po prostu SUPER. Pan Andrzej specjalizuje się w tuningu chinskich wzmacniaczy Music Angel, Audioromy 813 i wielu innych.

POLECAM

proszę napisać coś więcej,co było robione i jaka cena?

dziękuje

• 2 tygodnie później...

proszę napisać coś więcej,co było robione i jaka cena?

dziękuje

Regulacja punktu pracy, wymiana diod prostowniczych na 6D22 diody moje,wymiana kondensatorów sprzęgających i coś jeszcze ale mało się na tym znam.

koszt 500PLN i jestem zadowolony podaje link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Porównywałem Yaqina MC-10L z Bewitchem na lampach KT88 (nie 6550).

Różnica między nimi jest znaczna.

Bewitch gra bardziej dynamicznym, zwartym dźwiękiem i ma "chudszy" ale

mocny bas.

Yaqin gra cieplej, ma bardziej poluzowany bas, ale przez to

jest go więcej (można kombinować lampami np. EL34 Electro-Harmonix

powodują, że bas jest lepiej kontrolowany).

Jeśli chodzi o szczegółowość w górnych rejestrach to obydwa wzmacniacze

nie zbliżają się raczej do konstrukcji lampowych typu SE.

Jest jeszcze Audioromy FU13 - ten ma niesamowitą barwę, szczegółowość,

ale z kolei mniej dynamiki - być może można pokombinować z CD i

wysokoefektywnymi kolumnami.

Generalnie każdy z nich ma swoje zalety - proponuję zastanowić się

najpierw czego oczekujemy od dźwięku, a najlepiej posłuchać, jeśli jest

taka możliwość.

Powyższe uwagi dotyczą wzmacniaczy bez żadnych tuningów.

Porównywałem Yaqina MC-10L z Bewitchem na lampach KT88 (nie 6550).

Różnica między nimi jest znaczna.

Bewitch gra bardziej dynamicznym, zwartym dźwiękiem i ma "chudszy" ale

mocny bas.

Yaqin gra cieplej, ma bardziej poluzowany bas, ale przez to

jest go więcej (można kombinować lampami np. EL34 Electro-Harmonix

powodują, że bas jest lepiej kontrolowany).

Jeśli chodzi o szczegółowość w górnych rejestrach to obydwa wzmacniacze

nie zbliżają się raczej do konstrukcji lampowych typu SE.

Jest jeszcze Audioromy FU13 - ten ma niesamowitą barwę, szczegółowość,

ale z kolei mniej dynamiki - być może można pokombinować z CD i

wysokoefektywnymi kolumnami.

Generalnie każdy z nich ma swoje zalety - proponuję zastanowić się

najpierw czego oczekujemy od dźwięku, a najlepiej posłuchać, jeśli jest

taka możliwość.

Powyższe uwagi dotyczą wzmacniaczy bez żadnych tuningów.

Witam zacznijmy od tego czy sluchales tych dwoch wzmakow w pomieszczeniu conajmiej dobrze zaadoptawanych akustycznie ( uwazam ze takowe mam ) Wazna sprawa ?? jakie kolumny ...kablami nie bedziemy sie przejmowac kazdy dobierze w/g swojego EGO ?? Czy jest doskonala definicja jaki ma byc bas ....przeciez to jaki on bedzie glownie zalezy od pomieszczenia, glosnikow, cd i wzmaka ..kolejnosc podalem po to co w/g mnie jest najwazniejsze :) co to znaczy bas chudy ale mocny( moze powinno byc krotki i sprezysty bo taki co po calym pomieszczeniu sie wala to chyba nie bas ?? ) lub okreslenie bardziej poluzowany ( wiadomo kazdy uzywa swoich okreslen )...znowu klania sie akustyka ...wywalilem z pokoju 20m wszystko cale ustrojstwa, meble zostal sprzet a nawet otworzylem drzwi i okna i co tu opisywac nie gralo :( A W WIEKSZOSCI RECENZJE TU FORMUOWICZOW TAKE WLASNIE SA przepraszam jak kogos obrazilem ale to forum :) pozdrawiam

Obydwa wzmacniacze były odsłuchiwane w tych samych warunkach

i z tą samą resztą toru. Były jedynymi urządzeniami, które

wpływają na różnice w dźwięku, więc myślę, że daje to ogólne

pojęcie o charakterze brzmienia.

Nie były odsłuchiwane w studiu audio, bo rozumiem, że tylko takie

warunki uważasz za odpowiednie.

To co napisałem to po prostu moja opinia.

A Ty mnie nie obrazisz ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.