Skocz do zawartości
IGNORED

Dwie małe kolumny na biurko

devil88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Postanowiłem kupić niewielkie kolumny stereo w cenie do 1000 zł. Zastanawiam się nad monitorami, ale boję się czy taki analityczny i płaski dźwięk będzie mi pasował. Poza tym, posiadam DAC Beresford 7510, który jest dość chłodny. Dźwięk powinien być leciutko ocieplony i miły dla ucha. Bas musi być skoncentrowany i dynamiczny. Powinien nieźle zamruczeć na niskich pasmach, byle nie był mulący i nudny. Góra nie może kłóć po uszach. Zastanawiam się nad Tannoy Mercury M2.5.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/72854-dwie-ma%C5%82e-kolumny-na-biurko/

biurko,biurko i tak za karę 1000 razy.....

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Postanowiłem kupić niewielkie kolumny stereo w cenie do 1000 zł. Zastanawiam się nad monitorami, (...) Bas musi być skoncentrowany i dynamiczny. Powinien nieźle zamruczeć na niskich pasmach, byle nie był mulący i nudny.

Nie wiem co to dla Ciebie NISKIE PASMO ... ale w tej cenie tego co dla mnie jest tym niskim pasmem, przy tych gabarytach i wymaganej dynamice nie uzyskasz.

Kup klona Totem Mite za 1/2 tej ceny lub używane Ushery 520.

E tam.

Gość, który kupił kiedyś ode mnie Inifnity RS 3000 (300-600 zł) pisał, że są lepsze od Totem Mite (w 11 metrach).

Bas jakościwo znakomity!

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lub coś z DIY. Ewentualnie Koda Harmony K-2000B. W listopadzie-grudniu 2009 też szukałem dość długo monitorów na biurko. Po kilku zmianach, pozostały te ostatnie :)

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Z monitorów rezygnuję. To nie dźwięk dla mnie. Przy muzyce chcę się relaksować i cieszyć muzyką a tego monitory mi nie dadzą. Proszę mnie nie przekonywać.

Tannoy 603 mkII wyglądają całkiem fajnie ;) Najważniejsze jest jednak jak grają - tutaj zwracam się z prośbą do Was.

Czy w tej cenie znajdzie się jeszcze coś fajnego. Lepiej kupić same kolumny za tysiaka czy kolumny za 500 i do tego subwoofer za drugie 500?

Pozdrawiam.

Lepiej kupić same kolumny za tysiaka czy kolumny za 500 i do tego subwoofer za drugie 500?

Moim zdaniem, w tym pułapie cenowym lepiej kolumny za 1000 niż 500 + 500. Myślę, że będzie bardziej spójnie a każda stówka dołożona do kolumn powinna się zwrócić w jakości dźwięku. No ale przyznam się, że to tylko teoria - nigdy takiego zestawienia (za 500 + 500) nie słuchałem.

firma zacna, ale... jesli faktycznie sa "skrojone" pod studyjny dzwiek, to chyba nie bedzie dobry wybor, patrzac na Twoj pierwszy wpis i wymagania "ocieplenia dzwieku"....

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Dzięki za pomoc ;)

A co sądzisz o Roth Audio OLi1? Ogólnie to wolałbym wydać jak najmniej, dlatego się nimi zainteresowałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Devil 88 nie wszystkie monitory grają analitycznym ipłaskim dżwiękiem. Jeżelichcesz miły dla ucha dżwięk z dogrzaną średnicą, bardzo dobrą przestrzenią oraz barwą posłuchaj Infinity beta 20.Jak kupisz nowe daj im spokojnie pograć z 200 godzin,a póżniej słuchaj muzyki. Test tych monitorów jest w HiFi,czerwiec 2004 rok.U mnie grają dwa lata i wygrały z wieloma monitorami w wyższej cenie. kupisz je właśnie za 1000 zł nowe.

Jeszcze się nad nimi zastanowię. Teraz latają mi po głowie te kolumienki:

Ukryta Zawartość

Do tego chciałbym kupić jakiś sub za max. 500 zł. Co byście polecili i co sądzicie o głośnikach z mojego linku oraz o tych, zasugerowanych przez rydza?

Ukryta Zawartość

Jeszcze się nad nimi zastanowię. Teraz latają mi po głowie te kolumienki:

Ukryta Zawartość

Do tego chciałbym kupić jakiś sub za max. 500 zł. Co byście polecili i co sądzicie o głośnikach z mojego linku oraz o tych, zasugerowanych przez rydza?

Jak chcesz naturalne granie to daruj sobie 2.1 przy scenariuszu "siedzę przy biurku,na którym są satelity, a za podnóżek robi sub".

Ukryta Zawartość

Postanowiłem przeznaczyć do celów odsłuchowych specjalny pokój, więc suba sobie nie daruję. Właśnie o to chodzi, że nie chcę naturalnego brzmienia, bo takowe jest dla mnie nudne. Tylko co w tej cenie kupić?

Tak tak jest po prostu niesamowity! Mam taki, ale właśnie chcę go wymienić, ponieważ gra zbyt chłodno.

Co do suba to rozglądam się za DubaBuba 3700XT. Myślę, że w tym przedzaiale ceowym jest to najlepsza opcja.

Ja zaproponuję monitory studyjne Mackie MR 5 (ok. 1200 zł za parę), które to od jakiegoś czasu umilają mi czas spędzony przy pracy. Miałem na ten cel odłożonego starego angielskiego Audiolaba 8000S z myślą o dodaniu jakiś monitorów pasywnych ale po zastanowieniu wybrałem Mackie. Monitory nie za duże, solidne i moim zdaniem posiadają nieprzeciętny współczynnik jakości do ceny. Normalnie słucham na całym torze lampowym (CD, pre i końcówka) do tego duże podłogowe kolumny i przyznam się szczerze, że nie czuję jakiegoś strasznego dyskomfortu słuchając Mackie - nie jest to hi-end i z pewnością np. kable tak nie "grają" jak na bardziej wyrafinowanym torze ale za tą cenę... Jeśli nie jesteś zboczeńcem to suba do nich też nie potrzeba :)

Co sądzicie o subie Koda SW 100B. Macie może ciekawsze propozycje w cenie do max. 500 zł? Oczywiście używki wchodzą w grę.

Pozdrawiam.

nie wiem do czego potrzebujesz te "kolumienki" na biurko.....

ja posiadam oprócz zestawu stereo zestaw do lapka SWANS M10 czyli 2 satelitli + woofer/nie mylić z subwoofer/kóry musi byc na górze najlepiej z monitorkami

jeśli chodzi o jakość dzwięku /niespotykana w tego typu nagłosnienia/ i mozliwości to za ta cenę nie znalazłem nic lepszego.....średnica i wysokie tak szczegółowe że np. w utworze LEMON FREE FULS GARDEN dokładnie słychac stłuczony kieliszek....przy CELIN DION głos bardzo naturalny.....co do niskich tonów...to jestem w szoku jak ten zestaw zagrał np. w muzyce "GLADIATORA"....a i przy czarnej muzie niejdnego mojego słuchacza zszokowałem....

poniżej link gdzie kupiłem ów zestaw i jak on przychodzi...w końcu to SWANS

Ukryta Zawartość

Pzdr.

S.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.