Skocz do zawartości
IGNORED

Ekspres cisnieniowy DIY espresso

marosik

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedy sie juz dojrzeje na tyle zeby siasc przed sprzetem i posluchac muzyki (zamiast grzebac) czlowiekowi zaczyna czegos brakowac. Wtedy sie okazuje ze brakujaca czescia calosci jest kawa. Dobra kawa nie bierze sie jednak z powietrza. Jesli kawa to tylko mala mocna z duza iloscia kremy i najlepiej ze swojego ekspresu. Zakup ekspresu za 100zl (w moim przypadku) to totalna porazka. Niby mozna zrobic dobra kawe ale niestety ekspres trzeba rozkrecic zmierzyc temperature poprzestawiac termostaty zalozyc dodatkowy wylacznik grzalki. (przez co wyglada jak audio w pokoju)

W takich to oto okolicznosciach powstal pomysl skonstruowania wlasnego ekspresu. Co juz kupilem to trzeba bylo wykorzystac.

Bar14 F to jak sie okazuje calkiem niezla raczka (portafilter czy jak sie to nazywa). Nawet zalozenie calego sitka super drobno zmielona kawa nie pododuje wycieku nad sitkiem (co mi sie zdazylo w pracy z KRUPS'em).

Walczac z temperatura w BAR'ze stwierdzilem ze bezwladnosc grzalki i pomiar temperatury na obudowie bojlera nie pozwalaja na utrzymanie temperatury w ryzach (musi byc od 85-95 stopni). Wylaczenie grzalki przy 90C na obudowie bojlera daje efekt wzrostu temparatury do nawet 110C (wielkosc bojlera). Wtedy wymyslilem ze moze jednak zrobic grzalke ktora nie bedzie miala kontaktu z woda/nie ma problemu kamienia. i ktora nie bedzie dawac takiego piku temp po osiagnieciu zadanej temperatury.

Jesli grzalka to....

MOC

to podstawa dobrego audio (dla poczatkujacych audiofili to najwazniejszy parametr). Nim tez sie kierowalem w wyborze grzalki. Moc to 2kW.

NIEZAWODNOSC

najbardziej niezawodne z plaska powierzchnia grzania to... zelazka. Koszt zelazka firmowego z duzym zapasem mocy (zelazko o mocy 2kW moze odparowac ok 20g/min) to kolo 20zl.

TEMPERATURA

termostat w zelazku daje nam mozliwosc wyregulowania temperatury grzalki a co za tym idzie bezwladnosci calego ukladu. zelazko grzeje sie do pewnej temp (w moim przypadku cos kolo 120C) i oddaje takie wlasnie cieplo. Po oddaniu takiej energii temperatura wzrasta o ok. 4C na nagrzewnicy . Jesli wiec prog drugiego termostatu na wezownicy/nagrzewnicy ustawimy na 90C to max temp nagrzewnicy po wylaczeniu grzalki wyniesie ok 94C. Ja temperature ustawiam manualnie. Wylaczam dodatkowym wlacznikiem zasilanie grzalki gdy temperatura dojdzie do wymaganego poziomu (w zaleznosci od kawy jaka chcemy pic)

cd przemyslen niedlugo. obowiazki malzeniskie wzywaja ;)

pare fotek ekspresu na stolku (jak moj kumpel mowi)

komentarze mile widziane :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10216-020825900 1287607666_thumb.jpg

post-10216-085489600 1287607675_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/72773-ekspres-cisnieniowy-diy-espresso/

Co do picia kawy to się zgodzę - espresso z gęstą cremą to jest to. Ale nigdy nie wpadł bym na to, że można zrobić samemu ekspress do takiej kawy :D

Brawa za pomysł i w ogólę realizację tego przedsięwzięcia :)

Eee, ja tam wolę trzy espresso :)

Ale bez jaj :) Ja swojego karakanka kupiłem za 350zł. Cieszę się że ma właśnie dobre parametry pracy i robi dobrą kawę. Wprawdzie ma słabą moc, więc na dwie, trzy raty (stygnięcie grzałki) ale to nic :) Smak kawy to kompensuje. Jest to Saeco Via Veneto De Luxe. Np Krups rodziców to jakaś okropna porażka. Kawa wychodzi gorzka, kwaśna, spalona, jakiejkolwiek byś nie sypał - zawsze ochydna. Długo się przymierzałem do jakiejś kawiarki, aż posmakowałem kawki u kolegi na Via Veneto de luxe i byłem w szoku. Badziew za 350zł a taki krem, niebo w gębie :)

jak w dobrym audio tak i w temacie kawy niestety sam ekspres to nie wszystko. obecnie walcze z kawa w ziarnie (bo tylko taka warto robic) z tesco. kwasna i praktycznie bez cremy (warstwa 2mm to malo). na szczescie sie konczy

dzis zamawiam swieza kawe prosto z palarni w kolobrzegu kurierem. pewnie w pt juz bede mogl zrobic dobre espresso. Niestety mlynka do kawy juz nie bede robil ;) (kupilem). na innym forum szukalem chetnych do wspolnego zamowienia ale nikt sie nie zglosil. jesli ktos sie dopisze dzis to moze jeszcze sie uda cos domowic

co do ekspresu krups:

jest tam takie fajne siteczko z mala dziurka (mozna zobaczyc na allegro) ktore wytwarza cisnienie. nie zawsze robi to kawa. (taka mala piekna regulacja glosu przed wzmakiem) przez to kawa z krupsa potrafi byc sztucznie spieniona (crema jest biala) i szybko opada.

u mnie crema wychodzi biala gdy ja robie pod malym cisnieniem (grubo zmielona) lub w 80C.

moj wynalazek to:

nagrzewnica/wezownica miedziana z plaskownika 10mmx100mmx200mm. do tego dwie warstwy blachy miedzianej 3mm. jedna jest na stale zlutowana z konstrukcyjnym plaskownikiem 10mm. druga jest przykrecona na sylikonowa uszczelke w plynie. do niej jest przyczepiona grzalka 2kW (na pascie termoprzewodzacej bo sylikon nie dawal rady). Mimo pasty okazuje sie ze rezystancja takiego zlacza termicznego jest spora co powoduje ze termostat z zelazka zalacza sie i wylacza niezaleznie od termostatu na wezownicy.

do wezownicy przykrecony jest mini mosiezny bojler do ktorego jest przykrecona uszczelka portafiltra i zaworek zwrotny z BAR'a.

niestety nie mam (chyba jeszcze) tokarki wiec ten bojlerek wyprodukowal tokarz. grubosc scianki ok 10mm bardzo dobrze przewodzi cieplo i wygrzewa wode w bojlerze.

masa takiej nagrzewnicy i mosiadzu przed produkcja to okolo 3kg. po produkcji po wyfrezowaniu wezownicy (DIY) jak widac na powyzszym zdjeciu (jest namalowany projekt na plaskowniku i narysowany na papierze) calosc jest lzejsza ale nie lekka.

pojemnosc calej nagrzewnicy (wezownica z bojlerkiem) to okolo 100ml wody. zaletą takiej pojemnosci jest zawsze swieza woda. woda nie zalega w sprzecie jest ciagle wymieniana..

musze jeszcze dodac cos na temat grzalki.

grzalka/zelazko ma temp max 200C jesli w taki sposob sie ustawi termostat to wydajnosc nagrzewnicy jest okropna. potrafi sie wygrzac w 2 min do 100C od zera. jednak trudno wtedy opanowac temat bezwladnosci grzalki. dlatego wlasnie temp ustawilem na bezpieczne 110-130C (nie mierzylem na grzalce. tak wynika ze skali zelazka/termosatu).

w chwili obecnej na zelazku stawiam szklanke wlaczam ja i zaczynam przygotowywac kawe (mielenie ubijanie). w tym czasie grzalka osiaga nasze 85C. wylaczam grzalke zakladam portafilter z ubita kawa (sciskiem stolarskim) wlaczam stoper i czekam 25sek. Po tym czasie mam gesta kawke do picia. calosc trwa ok 5-10min.

kolo poludnia jak bede robil kawe to zrobie jej fotke zeby pokazac creme z tej wspanialej zwietrzalej i wyschnietej kawy z tesco.

sa pewne zaleznosci jakosci kawy od temperatury i grubosci zmielenia.

wszystko zalezy od kawy. jedne lubia wysokie temp inne niskie.

mozna podac ogolna zasade:

temperatura wysoka (90 i wiecej) kawa jest mocniejsza ciemniejsza. jesli sie przegnie z temp to sie robi kwasna gorzka i cierpka

temp niska 80-90C kawa slabsza crema jasniejsza smak delikatniejszy potrafi zaskoczyc mniej gorzka bardziej tonalnie wyrownana.

konsystencje fizyczna naparu mozna zmieniac za pomoca stopnia zmielenia. bardziej zmielona wieksze cisnienie kawa mocniejsza mniejsza ilosc. jesli sie przegnie mozna zobaczyc tluste plamy (raz mi sie udalo tak zrobic tuz po zakupie mlynka/skrecony na max) kawa cierpka pare kropli.

slabo zmielona woda przelatuje przez kawe i mamy kawe podobna do tradycyjnej zalewanej w kubku. duzo wody i smak bardzo podobny choc inny-gorszy.

cisnieniomierz to najtanszy dostepny od reki w W-wie. bardzo mila obsluga. Pan przywiozl mi manometr. Pozniej (nastepnego wieczora) wymienil na inny. Pozwolil dobrac wielkoscia i to wszystko przed moim domem. Polecam. jeszcze ten napis wiprol / opryskiwacz sadowniczy. komiczne :)

manometry produkowane w grecji nad czym ubolewam (wolalbym polski).kolory jednak idealne. do 15bar (1.5Mpa) bialy. powyzej zielony zolty i czerwony. poczatkowo byl ze skala do 16bar (1.6Mpa) ale stwierdzilem ze jak na moj wynalazek to moze sie okazac za malo.

gwint 12x1.5 . mam juz lacznik z nagwintowanymi gwintami (DIY). na zdjeciu powyzej widac sam cyferblat. postaram sie zamiescic zdjecie lacznika.

POMPA

ULKA ep5 ex5

Roznice tylko w wyprowadzeniu. w pierwszej jest plastik w drugiej mosiadz.

pompa jest wibracyjna (stalowy tloczek w polu magnetycznym z zaworkiem zwrotnym) dziala na zasadzie pompki samochodowej. wytwarza fale cisnienia jak serce. jesli polaczyc 2 w przeciwfazie to fale/piki powinnismy wyrownac.. (musze sprawdzic bo mam 2 pompki)..

pompe mozna zdobyc ze starego ekspresu lub kupic. przeszukalem polski rynek i znalazlem w NORTH w przystepnej cenie ok. 60zl plus tani transport chyba 6zl >? Na ebayu sporo drozej...

za pompa powinien byc zawor nadcisnienia OPV (overpressurevalve) chyba tak sie to pisze. w BAR'rze nie bylo. jest tam jak na moje oko zawor zwrotny ktory nie pozwala zeby woda wracala do pompy (z narzewajacego sie bojlera).

nie moge nigdzie znalezc takiego OPV o regulowanym cisnieniu (lubie sam dobierac paramatry pracy) stosowanego w wod-kan'ie... regulacja powinna byc ok5-20bar. (nadal szukam)

pozostaje otwarta kwestia obudowy. kwasowka w tasmie 300mm na 2mm powinna zalatwic sprawe. niestety nikt nie chce sie podjac takiej roboty. bede musial sam to zrobic. (w swoim czasie)

Ps. kupa informacji ktora zgromadzilem w ciagu ostatniego miesiaca... nigdzie nie znalazlem zebranych w taki sposob jak tu przedstawilem.

zdjecia z procesu:

(jak zwykle jak sie czlowiek stara to nie wychodzi wiec musialem na szybko jedna kawe wypic a ta dopiero wyszla jak nalezy)

kawa do gory nogami dobrze ubita

temp w czasie przed procesem

kawa - foto po 2 min (padl aku w aparacie foto)

temp w 2 min po procesie (bez wlaczania grzalki - temp samej nagrzewnicy) grzalka nie grzeje w czasie parzenia choc mozna to zmienic wtedy temp bedzie taka sama moze wzrosnac jak sie chce :)

trojnik

temp nagrzewnicy po 20 min 66.7C

ps. przypominam ze to kawa sucha z tesco oryginalnie zwietrzala ;) pomimo duzego czasu przydatnosci 2012r

Ukryta Zawartość

post-10216-038262800 1287647239_thumb.jpg

post-10216-038941600 1287647256_thumb.jpg

post-10216-022474900 1287647299_thumb.jpg

post-10216-002629500 1287647314_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cos jak zalązek cremy jest...nie wiem ile dales za ta graciarnie, ale znam ekspresy po okolo 700 pln w hurcie , ktore daja bardzo dobra, powtarzalna kawe, a nie taki substytut....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Jezu! Ta kawa Ciebie zabije :) Kup sobie lepiej włoski ekspres, a nie pompomat krupsa opracowany przez nazistów :) Kawa marki tesco jest nie tyle stara, co ziarna są jakieś stęchłe, spleśniałe. Życia nie oszukasz. Z tanich kaw tesco to masz w ziarnie Woseba brązowa lub niebieska... A do gęstego espresso - lavazza super crema z allegro, albo pienaroma, mniam

electro gratulacje spostrzegawczosci

pokaz twoja creme z kawy tesco po 2 min od parzenia to pogadamy.

ekspres w hurtowni za ok 700zl to rzeczywiscie czyste DIY.

to jest poczatek tego tematu. jeszcze wiele rzeczy jest do zrobienia o czym pisalem. pogadamy jak skoncze pewnie cos za rok..

a dobra kawa do mnie przyjedzie jutro to wtedy bedzie mniam...

tak mi wychodzi z ekspresu za 350zł, myślisz że jakoś ubijam? że patrzę na grubość mielenia? to świeżo zmielona super crema:

tu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gratulacje :)

smacznego.

ponizej zdjecia ziarna tesco:

na kawach sie nie znam bo dopiero zaczalem przygode z kawa. wiem ze kawa tesco nie jest dobra ale skoro nie mam nic innego to do przyjscia dobrej ja pije. probowalem starbucks ktory byl calkiem niezly (w porownaniu z tesco).

plesn musi byc dobrze wypieczona bo jej nie widac. podobnie jak i olejkow..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jest... przyszla. na pierwszy rzut india czysta bez mieszanek

a oto pierwsza kawa przed dostosowaniem mlynka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zielona lavazza w ziarenkach... ciężko dostać ale warto. Idealnie dopełnia odsłuchy :)Mi kawkę parzy Saeco

Mi bardziej smakuje złota Lavazza :) i do tego jest w miarę dostępna w sklepach. Oczywiście do wyboru zmielona lub ziarna.

electro gratulacje spostrzegawczosci

pokaz twoja creme z kawy tesco po 2 min od parzenia to pogadamy.

ekspres w hurtowni za ok 700zl to rzeczywiscie czyste DIY.

to jest poczatek tego tematu. jeszcze wiele rzeczy jest do zrobienia o czym pisalem. pogadamy jak skoncze pewnie cos za rok..

a dobra kawa do mnie przyjedzie jutro to wtedy bedzie mniam...

[/quote

szczerze watpie po tych zdjeciach co zamieszczasz czy wogole wiesz co to jest crema i dobra kawa, a DIY jak sie ma duzo wolnego czasu jak najbardziej popieram, podobno to odstresowuje, niemniej imputowanie , ze sie robi dobra kawe to jest tutaj naprawde przedwczesne, nie wiem moze rzeczywiscie za rok....

Nie kupujcie lavazzy na polski rynek. Jest do wyboru jakieś 12 modeli z rynku włoskiego w ziarnie, na Alledrogo. Do wyboru do koloru. Złota qualita oro to bodajże czwarty model od dołu, śmierdząca budżetówa. A u nas w sklepie to top wszech czasów za podwójną cenę. W dodatku zwietrzały, bo... u nas i tak nikt się nie skapnie. Zdecydowanie polecam kupić młynek i kilka modeli tych kaw. Zaręczam że zostaniecie przy najdroższym, pomimo iż jest drogi. Pienaroma Pienaroma Pienaroma, tak się nazywa... Pienaroma jest jak Nelson Pass :)

szczerze watpie po tych zdjeciach co zamieszczasz czy wogole wiesz co to jest crema i dobra kawa, a DIY jak sie ma duzo wolnego czasu jak najbardziej popieram, podobno to odstresowuje, niemniej imputowanie , ze sie robi dobra kawe to jest tutaj naprawde przedwczesne, nie wiem moze rzeczywiscie za rok....

A ja serio zapytam: w takim razie co polecasz z ekspresow i z kawy?

Piotr_1

Model to może być samochodu lub wzmacniacza ale w kawie to chyba nazywa się inaczej...

Może sort, gatunek, rodzaj, odmiana, wyrób, mieszanka - nie mam pojęcia, podpowiedzcie.

kodi

z kawy to:

Ukryta Zawartość

albo ktores z tanszych

z ekspresow na poczatek , to:

Ukryta Zawartość

bardzo dobry ekspres, sprzedawany tez przez inne firmy za inne pieniadze.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

electro widze ze jestes barysta i swietnie sie na kawie znasz...

moglbys w takim ukladzie pokazac jak wyglada idealna crema? bede wiedzial do czego dazyc??

dobra kawa to jest w :

Ukryta Zawartość

super obsluga do przesylki daja wiecej niz sie placi. (pod warunkiem ze akurat kawe maja)

kawa wysylana na zas kurierem. platnosc w ciagu tygodnia od wysylki (niesamowite zaufanie to ludzi)

polecam forum caffeprego.pl i przedstawiciela tej palarni 'antonio'.

Ukryta Zawartość

Widzę że koledzy "uderzyli" w moje drugie hobby. Bardzo Was proszę nie wymieniajcie nazwy (kawy lub raczej czegoś)na L... i jeśli się nie znacie na tym temacie to nie dyskutujcie. Zdjęcia niestety przedstawiają okrutną prawdę jak nie powinna wyglądać espresso.

Polecam caffeprego.pl - tam można wiele się dowiedzieć o kawie, a to forum zostawcie lepiej dla tematyki audio.

Dzięki marosik za uznanie dla kolegi (antonio) - dobrze trafiłeś.

Pozdrawiam

nareszcie ktos kto sie zna na kawie

dzieki za wpis compi.

dzis chyba pierwszy raz mi wyszla gorgona jaka byc powinna. piana gesta jak na youtubie. az pokazalem zonie test z lyzeczka cukru. smakowo takze jest super. juz 4 takie kawy czyli dochodze do wprawy i powtarzalnosci. widze ze gorgona wychodzi calkiem niezla przy temperaturze ok 92C. przy mniejszej jest delikatniejsza..

jak sie skonczy to przechodze do mieszanki espresso...

moze wieczorem stukne jeszcze jedno podwojne espresso to zamieszcze fotke jak wyglada.. niestety indyjska czysta arabika mi nie podeszla... jest kwaskowa>? jakas taka smakowo slabo dziwna...

co do konstrukcji ekspresu to juz zamowilem gwintownik i narzynke pod gwint pomp..

na necie nie znalazlem informacji na temat rozmiaru gwintu. Dzis w hurtowni zmierzylismy ze sprzedawca i wyszlo 3/8" 28. jak juz bede mial te czesci bede mogl podpiac elektrozawor z cisnieniem max15bar (CEME 5556 serie 588)

byc moze podlacze 2 takie same pompy i przystosuje caly ekspres/wynalazek pod taki uklad (wiekszy przeplyw , teoretycznie praca w przeciwfazach-mniejsze tetnienia)

praktyka pokazuje wiecej problemow niz teoria-ciekawe jak bedzie tym razem.

przyszedl czas na wieczorny smakolyk. po odstaniu tak to wyglada:

mniam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

minął rok, a ja nie mogę doczekać się jak wygląda cała (może skończona konstrukcja). Swoją drogą ciekawe jak przekłada się bezwładność wymiany ciepła elementu grzejnego, nagrzewnicy na rzeczywistą temperaturę wody? Jak zamontowałeś drugi termostat na wężownicy? Ciekawi mnie dokładniej jak poradziłeś sobie z połączeniami i szczelnością konstrukcji.

nagrzewnica/wezownica miedziana z plaskownika 10mmx100mmx200mm. do tego dwie warstwy blachy miedzianej 3mm. jedna jest na stale zlutowana z konstrukcyjnym plaskownikiem 10mm. druga jest przykrecona na sylikonowa uszczelke w plynie. do niej jest przyczepiona grzalka 2kW (na pascie termoprzewodzacej bo sylikon nie dawal rady)

Nie jest to dla mnie jasne, lepiej byłoby obrazkowo a poza tym jak udało się zrobić bojler mosiężny?

Brawa dla marosika

Pozdrawiam

minął rok, a ja nie mogę doczekać się jak wygląda cała (może skończona konstrukcja). Swoją drogą ciekawe jak przekłada się bezwładność wymiany ciepła elementu grzejnego, nagrzewnicy na rzeczywistą temperaturę wody? Jak zamontowałeś drugi termostat na wężownicy? Ciekawi mnie dokładniej jak poradziłeś sobie z połączeniami i szczelnością konstrukcji.

Nie jest to dla mnie jasne, lepiej byłoby obrazkowo a poza tym jak udało się zrobić bojler mosiężny?

Brawa dla marosika

Pozdrawiam

Ha - a ja dziś czytałem wątek, bo moja chińska wytwornica naparu wyzionęła ducha i myślę co dalej...

Uważajcie na zelmery....

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.