Skocz do zawartości
IGNORED

Co w czym i jak ma wpływ na brzmienie

gagacek

Rekomendowane odpowiedzi

Wydaje mi się że temat jest fascynujący i daje szerokie pole do popisu na długie zimowe wieczory, dziękuję.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Wydaje mi się że temat jest fascynujący i daje szerokie pole do popisu na długie zimowe wieczory, dziękuję.

Oj szerokie, szerokie. Przy tak skonstruowanym pytaniu, będzie napierdalanka przez miesiąc ;)

Co w czym i jak ma wpływ na brzmienie...

Aby to sprawdzić należy mieć kilka skonstruowanych identycznie urządzeń w których poszczególnie wprowadza się różne modyfikacje, następnie należy je wszystkie podpiąć pod urządzenie z możliwością natychmiastowego przełączania, wyrównać poziomy i słuchać co te zmiany konstrukcyjne przyniosły względem identycznie skonstruowanych urządzeń ale z innymi modyfikacjami ;).

jozwa maryn'

>Za szeroki temat. Dyskusji raczej nie będzie.

A mnie sie wydaje, ze warto, aby kazdy podzielil sie wrazeniami po zmianie pojedynczych elementow w naszych systemach.

A wiec do dziela! Ja zmienilem ostatnio prad - od bezpiecznika do sprzetu.10m kabla miedzianego(dotychczas aluminiowy w scianach)o przekroju 2.5mm.

No coz,powiem warto bylo.Lepiej definiowany bas, wieksza przezroczystosc dzwieku i lepiej poukladana scena.Nie wspomne juz o drivie. O stereofoni nie mowie, bo mam oki.

I wlasciwe dopiero od tego momentu powinno sie zaczac zabawe z kabelkami - zarowno sieciowymi, jak i interkonektami.

A wiec do dziela! Ja zmienilem ostatnio prad - od bezpiecznika do sprzetu.10m kabla miedzianego(dotychczas aluminiowy w scianach)o przekroju 2.5mm.

No coz,powiem warto bylo.Lepiej definiowany bas, wieksza przezroczystosc dzwieku i lepiej poukladana scena.Nie wspomne juz o drivie. O stereofoni nie mowie, bo mam oki.

Porównanie linii zasilania z kabla miedzianego i aluminiowego też można porównywać za pomocą odpowiedniej rozdzielki z przełącznikiem wyboru linii zasilania.

Nastawienie, oczekiwania ...

To będzie ważyć w przypadku ABX.

W teście należy się przede wszystkim dobrze nastawić i oczekiwać na wysłyszenie różnic, z innym nastawieniem nawet nie ma co podchodzić do testu, bo zmniejszenie koncentracji spowodowane przedwczesnym zwątpieniem w swoje możliwości może spowodować że jeżeli one rzeczywiście będą (tj te rzeczywiste a nie jakieś tam iluzje )to zostaną one przeoczone. Oczywiście cudów też nie należy się spodziewać i lepiej będzie jak się one nie zdarzą bo mogą wtedy sugerować na tzw Schiz ;) .

Wszystko ma wpływ na wszystko:)

Nawet poddanie się ABX-owi powoduje, że w tym momencie słyszymy inaczej:)

Panie Harpio-widzisz Pan-że stary sie nie myli nigdy-chyba,że chce oszukać,bo.........pleciesz PAN jak nie wiem a po co i dlaczego- tego nie wie nikt!!

A taki piękny temat sie zapowiadał.pozdrawiam.

ps.Wszystko na wplyw na wszystko-jasniej królu złoty- proszę o rozwinięcie myśli.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Ślepe testy w Wielkopolsce rulez ; )

Jak stracę pracę, komornik wywali mnie z domu i zabierze wszystko to się poddam wówczas testom ABX!

Będę sobie w ślepych testach udowadniał, że Electrocompaniet gra tak samo jak radio Jowita, że salceson smakuje tak samo jak szynka parmeńska, że nie ma różnicy między luksusowym autem a tramwajem, że widok na Wisłę z kartonu pod mostem jest taki sam jak z mojego tarasu.

Do tego i dla takich sfrustrowanych ludzi są testy ABX.

A póki nie stanę się życiowym nieudacznikiem nie chcę słyszeć o ABX ponieważ niczego nie muszę sobie udowadniać - zwłaszcza tego, że g-no pachnie jak stokrotki.

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 19 Października 2010 - usunięte na prośbę założyciela wątku
Ukryte przez Fr@ntz, 19 Października 2010 - usunięte na prośbę założyciela wątku

Jak stracę pracę, komornik wywali mnie z domu i zabierze wszystko to się poddam wówczas testom ABX!

A tak naprawdę to pewnie miałeś na myśli odwrotną kolejność tego zdania, ale to pewnie tak celowo dla domyślnych ;) .

Czyli używając klucza deszyfrującego (dla niedomyślnych) , to wyjdzie nam to mniej więcej tak :

Jak poddam się testom ABX, to stracę pracę, komornik wywali mnie z domu i zabierze wszystko...

... ;)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 19 Października 2010 - odnosi się do usuniętego wpisu
Ukryte przez Fr@ntz, 19 Października 2010 - odnosi się do usuniętego wpisu

Krak_oN nie mądruj. Czasem już naprawdę niedobrze się robi czytając Twoje wypociny.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

masza1968 dobrze prawi. Świetna diagnoza komu i do czego potrzebny jest ABX. Znam jednak wielu takich którzy specjalnie zamożni nie są ale nie pitolą że wszystko gra tak samo.

masza1968 dobrze prawi. Świetna diagnoza komu i do czego potrzebny jest ABX. Znam jednak wielu takich którzy specjalnie zamożni nie są ale nie pitolą że wszystko gra tak samo.

discomaniac71, określenie ''że wszystko gra tak samo'' nie pochodzi od jakiś tam pitolących teoretyków ( jak ty to ująłeś), tylko takie określenia niejednokrotnie padały z ust osób biorących udział w testach ( i to z tond się ono wzięło) , tutaj nikt nikomu niczego na siłę nie wmawia, tak jak co niektórzy wkładają niektórym w usta słowa których oni sami nie powiedzieli.

masza1968, nie zakładaj że nie usłyszysz ;) .

tutaj nikt nikomu niczego na siłę nie wmawia

Ale właśnie to czynisz. Poszukaj swojego kolegi i gdzie indziej to udowadniaj, proszę.

Ja zmienilem ostatnio prad - od bezpiecznika do sprzetu.10m kabla miedzianego(dotychczas aluminiowy w scianach)o przekroju 2.5mm.

No coz,powiem warto bylo.

Fajnie! Nie ma to jak dobry bypass. Udało Ci się ułożyć przewody w jednym kawałku?

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 19 Października 2010 - usunięte na prośbę założyciela wątku
Ukryte przez Fr@ntz, 19 Października 2010 - usunięte na prośbę założyciela wątku

Ale właśnie to czynisz.

Nie nie wmawiam, tylko całkowicie dobrowolnie namawiam do dalszych badań i porównań, i żadnych tez z góry nie zakładam bo np w porównaniach na Rosyjskim portalu ixbt przeprowadzanych metodą double blind tests (DBT) z precyzyjnym wyrównaniem poziomów na monitorach ADAM S2.5A różnice jeśli są to są uchwytne :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Aktualnie wykorzystywane jest tam takie urządzenie przełączjące :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W najnowszej ich video recenzji porównawczej kart dźwiękowych creativa niewielkie różnice również zostały uchwycone :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do tego i dla takich sfrustrowanych ludzi są testy ABX.

A póki nie stanę się życiowym nieudacznikiem nie chcę słyszeć o ABX ponieważ niczego nie muszę sobie udowadniać - zwłaszcza tego, że g-no pachnie jak stokrotki.

To czym się tak irytujesz i skąd ta Twoja agresja ? Czyżby z nadmiaru pieniędzy ? ha, ha, ha, jasne ;)

Zbytnia agresja ludzi bierze się z frustracji. Tacy ludzie jak Ty, rochu czy gagacek to są frustraci, odreagowujący na forum... smutne...

strasznie, wiadomo, to jest oczywista oczywistość, że wszystko wpływa na wszystko w audio (i tylko tam...).

Ostatnio wymieniłem żonę na nowszy model, i voila :) Scena się poszerzyła a barwy nabrały blasku... Polecam :)

Jeśli sygnał na wyjściu większości CDeków ma 2 V a mimo to znacznie różnią się dźwiękiem to co Ty chcesz wyrównywać?

spróbowałeś kiedyś wyrównać poziom ? albo chociaż zmierzyć ?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

rocha i gagacka znam osobiście. O ile Paweł (rochu) jest bardziej pasjonatem o tyle gagacek naprawdę nieźle posiadł tajniki elektroniki. Obu panów lubię (mam nadzieję z wzajemnością) i chętnie słucham co mają do powiedzenia. Żaden z nich nie jest frustratem - przeciwnie. Nazwałbym ich poszukiwaczami dobrego dźwięku.

Wydaje mi się że sprawa wygląda tak: z jednej strony są prawdziwi pasjonaci i miłośnicy dźwięku a z drugiej ci którzy za wszelką cenę usiłują ich przekonać do swojej racji. Jako że w większości ta druga grupa z jednej strony posiada bardzo budżetowy sprzęt niskiej jakości a z drugiej kiepską orientację w tym jak co i jak może zagrać próbuje sobie poprawić samopoczucie wmawiając także innym że wszystko gra tak samo. To jeden z największych absurdów audio.

spróbowałeś kiedyś wyrównać poziom ? albo chociaż zmierzyć ?

Słuchałem dziesiątek konstrukcji z różnych pułapów cenowych. Nie było sensu porównywać tych najsłabszych z najlepszymi bo zmiany w dźwięku były ewidentne. Zbyt wiele zmiennych wpływa na to co słyszymy. Dwa różne egzemplarze tego samego klocka po latach eksploatacji mogą się różnić dźwiękiem.

rocha i gagacka znam osobiście. O ile Paweł (rochu) jest bardziej pasjonatem o tyle gagacek naprawdę nieźle posiadł tajniki elektroniki. Obu panów lubię (mam nadzieję z wzajemnością) i chętnie słucham co mają do powiedzenia. Żaden z nich nie jest frustratem - przeciwnie. Nazwałbym ich poszukiwaczami dobrego dźwięku.

Wydaje mi się że sprawa wygląda tak: z jednej strony są prawdziwi pasjonaci i miłośnicy dźwięku a z drugiej ci którzy za wszelką cenę usiłują ich przekonać do swojej racji. Jako że w większości ta druga grupa z jednej strony posiada bardzo budżetowy sprzęt niskiej jakości a z drugiej kiepską orientację w tym jak co i jak może zagrać próbuje sobie poprawić samopoczucie wmawiając także innym że wszystko gra tak samo. To jeden z największych absurdów audio.

a kto ich chce do czegokolwiek przekonać ?!? to jest niemożliwe...

A kto pisze, że wszystko gra tak samo ? Szukałem, ale nie widzę... możesz jakieś przykłady dać ? Chociaż jednego forumowicza....

Słuchałem dziesiątek konstrukcji z różnych pułapów cenowych. Nie było sensu porównywać tych najsłabszych z najlepszymi bo zmiany w dźwięku były ewidentne. Zbyt wiele zmiennych wpływa na to co słyszymy. Dwa różne egzemplarze tego samego klocka po latach eksploatacji mogą się różnić dźwiękiem.

wszyscy tak mówią, ale po teście ABX już mówią inaczej, że sami tego nie rozumieją, dlaczego nie potrafili odróżnić tych urządzeń...

Jak taki jesteś pewien, to na co czekasz ? Będziesz pierwszy na forum... To byłaby sensacja...

Gość masza1968

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 19 Października 2010 - odnosi się do usuniętego wpisu
Ukryte przez Fr@ntz, 19 Października 2010 - odnosi się do usuniętego wpisu

To czym się tak irytujesz i skąd ta Twoja agresja ? Czyżby z nadmiaru pieniędzy ? ha, ha, ha, jasne ;)

Zbytnia agresja ludzi bierze się z frustracji. Tacy ludzie jak Ty, rochu czy gagacek to są frustraci, odreagowujący na forum... smutne...

Człowieku, jaka agresja? Nie oceniaj innych względem siebie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.